joi, 17 ianuarie 2013

CALENDARUL LUNII IANUARIE



Obisnuiesc sa-mi planific din iarna, activitatile pentru restul anului. Asa ca-mi fac un ghid orientativ care ma va ajuta sa stiu ce am de facut si imi va pune la dispozitie idei noi inspirate din activitatile gradinarilor cu mai multa experienta.
Calendarul cuprinde atat informatii din Jurnalul meu de gradina cat si idei si fragmente extrase de pe internet si in special de pe site-urile pe care le urmaresc.
Ca orice gradinar care asteapta nerabdator sosirea primaverii am zis ca este momentul sa vedem ce putem sa facem in aceasta prima luna a anului.
Calendarul este un ghid orientativ  care prezinta cateva date privind temperatura medie multianuala lunara, media precipitatiilor lunare si cele mai importante lucrari de gradinarit.
IANUARIE
·         temperatura medie multianuala lunara 10 C
·         media precipitatiilor lunara 20 mm/mp

LUCRARI:
GRADINA DE LEGUME
·         ;
·         fac planul gradinii si planific locul straturilor si al culturilor Planul este util si pentru comenzile de plante si seminte
·         consult  literatura de specialitate;
·         studiez site-urile si cataloagele de produse horticole;
·         comand materialul saditor si  verific calitatea acestuia;
·         gandesc strategia de plantari de primavara;
·         controlez semanaturile insamantate in toamna: Prazul şi varza creaţă sunt rezistente la frig şi nu necesită protecţie Salata este sensibilă la frig şi trebuie să o protejez cu un strat de crengi
·         transport  gunoiul de grajd la platforma;
·         verific locul de depozitare al legumelor si consum legumele ramase;
·         transport gunoiul necesar pentru răsadniţe;
·         cumpar folie de plastic pentru rasadnita si solar
·         verific daca am destule materiale pentru confectionarea rasadnitei si intretinerea solarului.
·         încep amenajarea răsadniţelor
·         pregates solutiile pentru fertilizat si protectia pamantului din rasadnite;
·         procur semintele necesare pentru plantarea mirodeniilor in ladite;
·         însămânţez  în răsadniţa caldă timpurie la sfârşitul lui ianuarie guliile, salata şi conopida. le  aşez în dreptul unei ferestre luminoase.
·         pe soluri ferite de ger, cultiv varza, salata, prazul şi ţelina
·         amestec compostul
·         ma ocup de uneltele de grădinărit: curățat, reparat, fixat cozi, ascuțit lame
·         nu uit sa hrănesc păsărilor din grădină, ma vor răsplăti prin participare activă în combaterea dăunătorilor din grădină
VIA SI VINUL
·         procur materialele necesare ca araci sau bulumaci, sarma etc;
·         repar principalele unelte necesare lucrarilor vitivinicole;
·         pritocesc la vin si umplu golurilor in vasele cu vin;
·          inlatur bobitele stricate si se iau masuri pentru a nu ingheta strugurii de masa, pusi la pastrat;
·         controlez rezistenta vinului la aer si in caz ca se brunifica il tratez cu bioxidul de sulf necesar;
·         controlez sticlele cu vin puse la pastrat;
·         transport gunoiului la plantaţiile de vii.
LIVADA
·         incerc sa asigur un optim a celor cinci factori de producţie: aer, căldură, lumină, apă şi hrană. Luna ianuarie este una geroasă, cu zăpadă pe sol, dar livezile pregătite din toamnă nu vor avea pierderi, deoarece gerul nu distruge mugurii pomilor din livezile unde s-au aplicat îngrăşămintelor în toamnă, Perioada în care alternează zilele calde şi nopţile reci, care poate prelungi repausul, este favorabilă călirii, fiecare soi având nevoie de un anumit număr de ore de frig.
·         continui sa aplic îngrăşămintelor organice, după deviza fertilizării pe 1/3 din suprafaţă în fiecare an. Dacă este posibil, voi continua săpatul în jurul pomilor. Lucrarea ajută la aerisirea solului întrucât rădăcinile lucrează şi iarna în zilele calde.
·         in zilele cu temperaturi ridicate şi fără nopţi prea geroase continui lucrările de tăiere, de regenerare, de rod la speciile măr şi prun. Se respectă la tăierile de rodire principiul treimii , care a revoluţionat acest domeniu în ultimii 10 ani: raportul între grosimea lăstarului şi ax , între ramuri de gradul doi şi unu trebuie să fie de 1/3. Tăierile le fac numai la cep.
·         la măr  elimin la cep lăstarii fără formaţiuni de rod, lăsând NUIELUŞELE şi MLĂDIŢELE.
·         toate speciile până la vârsta de zece ani suferă de atacul rozătoarelor, care poate fi combătut prin învelirea pomilor cu coceni de porumb şi colţare din plastic, precum şi prin badijonarea cu produse repelante.
·         cumpar solutii pentru stropit pomii : sulfat de cupru si var pentru zeama bordeleza, dupa care va trebui sa stropesc cu Confidor Oil sau alt produs uleios pentru a fixa solutiile pe pomi si stropesc pomii;
·         dacă zăpada abundă în grădină o adun în piramidă la baza pomilor fructiferi (când se topește, va ajunge direct la rădăcini)
·         inaintea primelor zile însorite din iarnă, când la creşterea temperaturii scoarţa poate crăpa, pomii fructiferi trebuie daţi cu o vopsea de protecţie.
·         in zilele însorite, negeroase, tund pomii fructiferi (cu excepţia CIREŞILOR, PIERSICILOR ŞI CAIŞILOR). La pomii ai căror fructe au sâmburi tari nu îndepărtez mai mult de o cincime din ramuri  
·         curăţ pomii prin răzuirea scoarţei, îndepărtarea drajonilor şi lăstarilor de pe colet;
GRĂDINI ORNAMENTALA
·         după ninsori mari, scutur coniferele din când în când de zăpadă, pentru a uşura crengile acestora şi a evita ruperea lor.
·         raspund la urmatoarele intrebari: Ce si unde plantez?, Cum vreau sa ma bucure gradina mea cu frumusetea sa anul acesta?
·         incep sa intocmesc planul gradinii. In primul rand trebuie sa stiu ce fel de plante vreau sa-mi impodobeasca gradina si de ce au nevoie acestea, in ce loc s-ar simtii cel mai bine.
·         curat gradina de uscaturi, tai crengile de la tufanele si crizanteme, pregatesc suporturile de flori si mai fac niste carlige pentru ghivecele de petunii si muscate curgatoare
·         zăpada de pe alei nu trebuie aruncată pe gazon deoarece din cauza lipsei de aer se pot forma pete galbene.
·         rup crengile uscate de pe arbustii si arborii de foioase.
·         verific la straturile de flori existenţa protecţiei contra frigului iar în cazul în care aceasta este deficitară o îmbunătăţesc.
§  In zilele fără ger, arbuştii şi plantele care înfloresc vara târziu (inclusiv trandafirii în tufe şi căţărători) trebuie tunse din nou.
§  tufele şi florile cu pregătire mai lungă a culturii (care încolţesc în perioada geroasă, de ex.: primula, genţiana, cerceii doamnei, aconitum, carduncellus) le semăn mai întâi în vase şi le expun la o fereastră luminată.
§  cenusa o pastrez pentru a o folosi ca ingrasamant pentru iris sau alte plante alcaline.
§  plantele permanent verzi (brad buxus (cişmir), laur, rododendron) le ud permanent dar numai pe sol ferit de îngheţ.
§  protejez si umbresc cu crengi de brad plantele perene cu frunze persistente si arbustii sensibili la ger.
§  protejez plantele vesnic verzi din zonele cu expozitie sudica, de razele puternice ale soarelui.
§  aleg si comand puietii si materialul saditor.
§  pe vreme blanda pregatesc locurile de plantare.
§  aerisesc din cand in cand locul de iernare al plantelor sensibile la inghet.
§  fac o analiza a solului inainte de plantare.
§  seman petunia,muscatele si alte seminte de flori in perioadele cu luna in crestere
BALCOANE ŞI TERASE
·         la plantele din ghivece, care petrec iarna în aer liber, îndepărtez zăpada umedă pentru ca pelicula de gheaţă să nu le rupă. Le controlez săptămânal şi verific ca frunzele să nu fie atacate de dăunători şi ciuperci.
·         Ud mai rar plantele fără frunze si mai des pe cele cu frunze
·         daca iarna este aspra, iau masuri suplimentare de protejare a plantelor din gradina sau a celor car ierneaza in balcon (clematita, trandafiri, etc.);
GRADINA DE APARTAMENT
·         incep inmultirea pe cale vegetativa (prin butasi) a unor plante de apartament:, coleus, colocasia, filodendron, monstera, saintpaulia,;
·         seman samburii de curmale (palmierul phoenix);
·         spal cu apa calduta periodic, frunzele mari ale plantelor de apartament  pentru curatarea de praf;
·         incep altoirea vitei japoneze (parthenocissus tricuspidata) pe butasi de vita de vie de canada (parthenocissus quinquefolia);
·         seman rasadurile de petunii si panselutele.
·         pot pune la fortat  ramuri taiate de arbusti ornamentali (forsythia, syringa, etc.), pentru obtinerea unei infloriri timpurii (le introduc in apa rece si intr-o incapere racoroasa 2-3 zile, apoi la caldura, pana la inflorire).
·         pun la fortat bulbii de CRIN, NARCISA ALBA, ZAMAMBILA sa infloreasca in interiorul casei, intr-un vas de apa sau in ghivece
·         reduc cantitatea de apă şi las pământul să se usuce între două udări.
·         pastrez si o anumita umiditate constanta a aerului, prin umidificarea aerului si nu a solului
·         in această perioadă, nu fertilizez plantele.
·         aerisesc zilnic încăperile, dar nu las aerul rece să bată direct pe ghivece.
·         verific bulbii puşi la iernat şi, dacă au încolţit ii scot la lumină şi încep să-i ud progresiv.
·         cactusii si semenii sai necesita temperature scazuta, chiar 2-5 °grade C.
·         In perioada de iarna cand cactusii sunt in perioada de repaus, cantitatea de aer este mai mica, fiind necesara din cand in cand o aerisire, deoarece un aer inchis este favorabil raspandirii bacteriilor.
·         in general se recomnada sa avem o actiune directa a luminii solare in cultura de cactusi, o planta iluminata insuficient se deformeaza si capata o culoare galben-verzui, cu o slaba putere de sustinere.
·         modificari datorate unei cantitati prea mari de lumina nu se observa la cacutsi, dar pot aparea cand schimbam locul de asezare.
·         temperatura optima in camere de iernare, pentru majoritatea cactusilor este de 8-100C, dar pot sa suporte si temperature mai scazute de 2-50C. Temperaturile scazute au un rol mult mai important in viata cactusilor decat se presupune in general, deoarece fara acesta perioada cu temperaturi mai mici nu vor inflori.
·         examinez plantele pentru a depista din vreme parazitii si bolile.
·         Kalanchoe Este o planta suculenta si cu frunze carnoase, care poate creste pana la 40 cm inaltime. Face flori in forma de steluta de diferite culori: rosii, galbene, portocalii, roz si mov.Florile apar in anotimpurile reci si tin aproximativ 2 luni de zile, timp in care se succed mai multe randuri de boboci. Este o planta perena si se inmulteste prin butasi. Acestia trebuie sa aiba 5 - 7 centimetri si 2 perechi de frunze. Se pun direct in pamant dupa ce 1 zi sau 2 au fost lasati sa se deshidrateze. Kalanchoe nu suporta lumina directa, iar solul trebuie sa fie foarte bine drenat si aerisit. Udarea se face dimineata, iar pe timp de vara planta trebuie sa stea la umbra.Dupa inflorire se taie varfurile lastarilor, se tine planta la intuneric si se opreste udarea. Dupa aceasta perioada se scoate si se uda.
PLANTE MEDICINALE
In aceasta perioada putem recolta Brad, Cimisir, Iedera, Lichen de prun, Matreata bradului, Molid (cetina), Pin (cetina), Urechelnita, Vasc.
Daca acest calendar va ajutat dar aveti si alte activitati pe care dumneavoastra le faceti va rog sa le mentionati la comentarii.
Sa aveti o seara frumoasa cu liniste si inspiratie.


2 comentarii:

  1. foarte interesant si util, multumesc!am si eu doi pruni, nu au fost curatati de ani de zile, si habar n-am de unde as putea sa-i apuc.Anul trecut recolta a fost foarte bogata, erau plini de fructe.Din pacate, nefiind pe-acolo, s-au ocupat vecinii de ei si am mai gasit doar o pruna :)).Macar am aflat gustul- sunt foarte dulci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si aprecieri. E bine ca totusi stiti ce gust au fructele. Se intampla ca unii vecini sa fie mai harnici ca noi si sa recolteze inaintea noastra , Sa fie sanatosi.Unul dintre principiile de baza ale permaculturi este tocmai " imparte surplusul" asa ca va bucurati de compania unor vecini care deja stiu asta. Sa aveti o primavara minunata plina de inspiratie. Cu stima,

      Ștergere