duminică, 20 ianuarie 2013

Despre micile secrete ale lumii vegetale



Plantele sunt niste fiinte vii, cu personalitate proprie.’’
Monstera deliciosa dupa o baita cu putina berica
La fel ca oamenii, plantele au anumite preferinte, placeri nevinovate dar si personalitate si sentimente.
S-a observat, ca accepta si chiar le place putina bere, o portie de zat de cafea, un dus pentru racorire, o muzica buna, dar sunt capabile si sa se miste ,au reactii dintre cele mai diverse la gandurile si sentementele noastre sine raspund intrun limbaj propriu.
Desi pare putin cam ciudat, berea chiar a fost studiata pentru a se afla daca folosita in gradina poate sa aiba proprietatile ingrasamintelor organice utilizate de gradinari (Jeff Gillman profesor in cadrul Universitatii din Minnesota, vorbeste in cartea sa "Adevarul despre remediile naturale".despre bere, nu ca aliment ci ca ingrasamant natural.Concluziile sale conduc la idea ca desi nu au fost observate mari efecte ale berii asupra ritmului de dezvoltare al plantelor aceasta este daunatoare pentru melci si protejeaza plantele de atacul acestora..
Filodendronul isi asteapta portia de zat de cafea
Plantele de camera si in special ficusul si filodendronul prefera berea –stergeti, din cand in cand, frunzele cu o carpa moale inmuiata in bere. Frunzele vor deveni mai lucioase iar praful nu se va aseza asa de repede pe ele.
Puteti folosi ca ingrasamant zatul de cafea, cenusa de lemn,  apa in care ati spalat carnea sau pestele dupa ce o strecurati dar, in cantitati moderate.
Desigur, vara toate plantele nostre sufera de arsita asa ca, din cand in cand, puem sa le facem un dus cu apa calduta.
Muzica pentru plante o relaxare. Se stie ca plantelor le place sa le vorbesti si chiar sunt melomane. Cercetarile au demonstrate ca muzica clasica este foarte apreciata in timp ce muzica agesiva le dauneaza.
Un aspect interesant este prezentat in cartea „Viata secreta a plantelor" ,scrisa de Peter Thompkins si Christopher Bird care in urma experimentelor facute au ajuns la o concluzia ca:’’ plantele sînt înzestrate cu toate atributele fiintelor vii si se dovedesc capabile de cele mai violente reactii cînd sînt maltratate si de cea mai vie recunostinta fata de cineva care Ie înconjoara cu dragoste si le îngrijeste  din suflet’’
Ele disting sunete pe care urechea umana nu le poate percepe si undele luminoase, invizibile pentru noi.( razele infrarosii si ultraviolete)si sunt sensibile în special la razele X si la frecventa înalta folosita în transmisiile televizate.
O alta caracteristica a plantelor este mai putin cunoscuta este miscarea. 
Biologul austriac Raoul France spune ca plantele se misca liber si gratios ca cele mai mladioase animale, doar ca noi nu ne dam seama de aceasta pentru ca miscarea se petrece într-un ritm mult mai lent decît putem percepe.
În perioadele de seceta, radacinile în cautarea umiditatii, ajung la adancimi impresio-nante, strapungand diverse materiale dure( radacinile lucernei pot ajunge pîna la 12 metri adîn-cime, strapungînd obstacolele de beton).
Un cîrcel are nevoie, în medie, de o ora ca sa dea un ocol complet spatiului din jurul sau, iar daca întîlneste un suport, în 20 de secunde, începe sa se rasuceasca în  jurul obiectului.
O planta mutata de la locul ei, are nevoie de mai putin de o ora pentru a-si schimba directia, în functie de noua pozitie.
Între o planta si stapînul ei se pare ca se stabileste o relatie afectiva.
Specialistul american Cleve Backster a demonstrat stiintific acest lucru.
Plantele ne pot citi chiar gandurile si sentimentele 
Iata experimentul facut de chimistul Marcel Vogel  El a rupt doua frunze si în fiecare zi s-a gîndit la ele. La una, sugerîndu-i ca e înca în viata, la cealalta, ca la una moarta. Dupa o saptamîna, prima parea abia smulsa de tulpina, cealalta era uscata. Era convins ca e vorba de transfer de „energie psihica" si ca intentionalitatea creeaza un cîmp energetic’
In 1971, Vogel a început o noua serie de experiente. El cere unui prieten sa transmita niste gînduri unui filodendron, reactia plantei, s-a stins repede. Prietenul a spus ca s-a gîndit ca filodendronul lui de acasa e mult mai frumos.
Vogel a conchis ca plantele au amor propriu si manifesta aversiune sau simpatie profunda si fata de anumiti oameni.
''Eileen-Elixir Caddy a dezvoltat o gradina, transformînd-o într-un adevarat Eden, desi solul era arid. A fost banuita ca uriasele legume le –a  obtinut cu îngrasaminte. Profesorul Lindsay R. Robb, expert in agricultura al O. N.U., n-a putut da o explicatie si totul a fost considerat un mister. În realitate, 
Eileen obtinuse rezultatele vorbind frumos cu plantele.Pare incredibil, dar este real.
In lumea vegetala ca si in universul uman exista simpatii si antipatii. Exista plante care nu se inghit unele pe altele, nu se accepta si se lupta sa fie mai frumoase decat celelalte dar, exista si atractii reciproce.(narcisele si liliacul nu suporta lalelele, garoafa nu se intelege cu trandafirul, lacramioara este o vecina rea si nu accepta in preajma nici un fel de floare, vita de vie respinge varza dar accepta macul, nucul nu suporta stejarul dar este prietenul dudului, ridichile sunt prietene cu hreanul –si multe altele)
Concluzia o trage singuri, eu cred ca plantele sunt niste fiinte vii, cu personalitate  proprie.’’ Un strop de dragoste si-o mangaiere merita si plantele noastre.
O zi frumoasa va doresc.

2 comentarii:

  1. Un articol captivant. Plantele sunt intradevar fiinte vii. Nu numai ca ele interactioneaza cu oamenii, dar pot sa le influenteze starea energetica. Exista si confirmarea stiintifica, prin Teoria Stringurilor, in care se stipuleaza ca TOTUL ESTE ENERGIE, asa incat, fenomenul transmiterii energiei plantelor catre energia omului, este o certitudine. Corpul subtil uman, receptioneaza aceasta energie a plantelor, prin chakra radacina, chakra plexului solar si corpul eteric. Asta pentru ca plantele au o vibratie energetica mai apropiata de vibratia corpului eteric. Astfel, omul, se poate incarca de energii pozitive de la plante, atunci cand le ingrijeste si vorbeste frumos cu ele, dupa cum se poate incarca si cu energie negativa, in cazul cand emite „ganduri rele” despre ele. Gradinarii pasionati, care inteleg aceste comunicari energetice, nu numai ca obtin recolte deosebite dar, in acelasi timp, prin ridicarea vibratiei propiului corp subtil, vor avea acces la cuoasterea tainelor divine. Va multumim pentru acest articol, va urmarim in continuare cu multa placere, fiind si noi amatori de gradinarit.
    BIO VIVO

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita, aprecieri si completari.
      Poate, stiu eu, vom reusi sa integram, pasiunea pentru gradinarit cu fascinatia pentru cunoasterea limitelor psihicului uman.
      Va multumesc ca ati avut placerea sa popositi in gradina unui gradinar vesnic incepator - vorba lu` sora-mea, si va astept cu drag, ori de cate ori veti simti nevoia unei clipe de relaxare in mijlocul naturii.
      Cu stima si respect,

      Ștergere