vineri, 25 ianuarie 2013

Planificarea – Culturile asociate


Planificarea muncii este de regula vazuta ca o activitate grea care trebuie facuta permanent cu un efort de gandire si concentrare asa ca multi dintre noi renunta la ea. Daca, in urma planificarii unei activitati au survenit si esecuri  atunci avem tendinta de a amana sau abandona noua planificare considerand-o, de multe ori, inutila.(Am facut planul dar am dat gres asa ca, de ce sa mai incerc? - Vad eu ce-o sa fac sau celebra vorba romaneasca ''Las' ca merge si asa'').
Sa -ti planifici activitatea in general si cea din gradina in special nu-i un lucru foarte usor.
Este nevoie de putina vointa, rabdare si perseverenta. Atingerea obiectivelor si obtinerea rezultatelor dorite ( chiar daca nu  de fiecare data in totalitate) reprezinta o recompensa  suficient de buna pentru a  incepe si continua aceasta activitate. Ce este mai frumos decat sa poti pune pe masa familiei o ladita de legume proaspete si ‘’curate’’din gradina casei tale, sau sa-i dai copilului un fruct gustos si sanatos cules din  livada sau via plantata si ingrijita chiar de tine.
Va spun ca merita tot efortul chiar daca zilnic 10 -15 minute zilnic, cu creionul in mana, aduci viitorul in prezent, stabilind cele mai bune optiuni pentru tine si gradina.
Nu vreau sa intru in detalii  referitoare la planificare( pentru simplu fapt ca nu sunt un specialist in functiile managementului desi, am cateva cursuri facute) dar va spun ca pentru mine planificarea a insemnat – Reusita.
Si ca sa nu lungim vorba  haideti sa vedem ce trebuie sa mai stabilim, in legatura cu gradina si culturile noastre.
Am discutat despre calendarul lucrarilor, asolament si rotatia culturilor,  culturile succesive. Cred ca trebuie sa spunem cateva lucruri si despre asocierea culturilor.
Fasole asociata cu dovlecei
Cred ca pentru toata lumea este un lucru deosebit de important ca in gradina sa aibe un pamant fertil si sanatos. Putem obtine acest lucru acordand o putina atentie acoperirii si hranirii solului .Este simplu sa mentinem in permanenta pamantul acoperit si sa-l hranim natural.  
Cu cat solul este invelit mai bine cu atat in interior se va dezvolta o viata mai activa iar plantele noastre vor avea conditii mai bune de crestere si fructificare.Sa avem  ca terenul sa fie cultivat cu legume, iar portiunile necultivate sa le acoperim cu un strat de ingrasaminte verzi sau mulch.
Cand facem planul gradinii si incepem sa punem pe hartie fiecare strat in parte apar o serie de intrebari:
-          La ce dimensiune vor ajunge plantele mele si cat spatiu imi vor ocupa?
-          Pot sa plantez mai multe randuri sau un singur rand?
-          Ce voi planta in straturile vecine?
-          Exista relatii de simpatie, sau plantele mele nu se vor suporta intre ele?
-          Pot sa combin plantele in asa fel incat plantele mele sa se ajute reciproc?
Raspunzand corect acestor intrebari veti obtine o gradina verde in permanenta care nu va necesita un efort prea mare pentru ingrijire. Plantele se vor ajuta reciproc, se vor influenta benefic si vor lupta eficient cu bolile si daunatorii
Ca sa realizam o  gradina pe principiul culturilor asociate vom ţine seama de urmatoarele aspecte:
1    Asocierea culturilor o facem prin dispunerea alternativă a rândurilor plantei principale cu acelea ale culturii secundare
Culturi intercalate
2.    Cultura secundară va ocupa terenul până în momentul în care cultura principală începe să cresca si sa acopere solul cu frunzele ;
3.  Sistemul radicular al legumelor pe care le asociem  trebuie sa patrunda in sol la adancimi diferite, cele secundare sa aibe de regula o înrădăcinare mai superficială (salată, spanac, ridichi de lună, ceapă verde) decât cele din cultura de bază (tomate, ardei, vinete);
4.       Este recomandat sa asociem plantelor cu talie diferită;
5.       Putem cultiva asociat soiuri diferite, aparţinând aceleaşi specii. De exemplu intre rândurile de rosii pe spalier, putem cultiva rosii cherry, soiurile de fasole urcatoare le combinam cu fasolea oloaga, iar castraveţii pe spalier cu cei lăsati pe sol;
6.       Cerinţele faţă de factorii de mediu ale speciilor  pe care le asociem trebuie să fie cât mai apropiate. De regula vom cauta ca speciile secundare sa aiba  pretenţii mai reduse faţă de lumină, daca specia principală are o inaltime mai mare.
Cum putem asocial in cateva exemple:
Între rân­durile de tomate timpurii se pot cultiva: bulboase, conopida, fasole oloaga,gulii,morcovi, salată, sau varya timpurie;
Între rândurile de castraveţi susţinute pe spalier se pot cultiva ardei, castraveţi pe sol, fasole oloagă, rosii cherry, vinete,
Culturile perene în primii ani se pot asocia cu fasole, tomate, ardei etc
Culturi de legume intercalate in porumb
Cultura
Perioada
Distanţa între plante
Producţia (kg./m2)

semănat
plantat
pe rând (cm)

Varză timpurie
20.01 /5.02
5/20.03
40
1-1,2
Conopidă timp‘
20.01/10.02
15/30.03
40
0,7-0.8
Porumb xx)
15 /20.04
-
20
0,7-0,8
Salată
10/15.02
10/15.03
20
0,5-0,6
Fasole de grădină
20 / 30.04
-
5
0,8
            Porumbul se seamănă la 90 cm între rânduri. Între rândurile de porumb se intercalează câte două rân­duri de legume distanţate la 70 cm unul de altul (varză, conopidă, salată) sau 30 cm (fasole de grădină)
In solarii, putem folosi pentru asociere: ceapa verde, gulioare, mărar, pătrunjel pentru frunze, ridichi de lună, salata de căpăţână, spanac.
Se pot realiza diverse combinatii in functie de spatiu, preferinte culinare, nevoi si posibilitati dar trebuie sa retinem doua aspecte.
1.Terenul trebuie sa fie cat mai mult timp acoperit.
2. Ca sa se dezvolte armonios plantele trebuie sa se accepte reciproc sa se ‘’simpatizeze’’, daca vreti.
Sa aveti un sfarsit de saptamana linistit si nu uitati sa oferiti o picatura de apa si un strop de dragoste plantelor dumneavostra.

2 comentarii:

  1. va felicit pentru articolele foarte documentate si strict la obiect. as adauga, daca imi este permis, asocierea cu plante companion (carciumaresele, galbenelele, condurasii, craitele si altele) care protejeaza legumele impotriva daunatorilor.
    spor la gradinarit, irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand va multumesc pentru vizita si aprecieri. Referitor la modul in care plantele compagnion se protejeaza reciproc si actioneaza pentru prevenirea bolilor si daunatorilor, va pot spune ca acest capitol va face obiectul unui articol mai amplu care va cuprinde tot ce-am gasit folositor pentru sanatatea plantelor fara folosirea pesticidelor.
      Va doresc un sfarsit de saptamana linistit si plin de inspiratie si va astept cu noi comentarii. Cu stima,

      Ștergere