marți, 26 februarie 2013

Un om , o vaca, o planeta

Acesta este un documentar multipremiat, tradus, despre cum poti sa schimbi lumea printr-un altfel de agricultura. Parintele agriculturi biodinamice Peter Proctor ne invata cum sa readucem Pamantul la viata. Ne arata cum sa traim fara chimicalele care au saracit si otravit solul.
Din fericire în România tradiţia îmbogăţirii solurilor cu bălegar a mai rămas, cel puţin printre ţăranii oneşti şi inteligenţi, care au realizat că chimicalele sunt nişte porcări, iar sănătatea vine de la natură. Cel puţin asta se întâmplă prin zonele în care am umblat noi şi asta ne bucură.
“Cum arată de fapt un sistem de alimentaţie biodinamic prietenos cu mediul capabil să hrănească pe toată lumea? Acest film este un plan pentru viitorul post industrial şi te duce în inima celei mai importante renaşteri a lumii. 

Articol original: Un om, o vaca, o planeta (2007) - Top Filme Documentare - Vizioneaza Gratuit Filme Documentare Online 

Gasiti filmul tradus aici

8 comentarii:

  1. Foarte fain documentar...l-am vazut acum cateva luni...atat de mult mi-a placut ca l-am luat in pc.Chiar am sa-l mai revad.Mersic Vasile Rosciuc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este unul dintre documentarele mele preferate din care am avut ce sa invat. O saptamana frumoasa va doresc.

      Ștergere
  2. Alice in Wondergarden30 septembrie 2017 la 22:35

    Buna seara. Am cutreierat internetul in cautarea unei informatii dar tot la dumneavoastra ajung pentru ca dati mereu raspunsuri clare si la obiect.
    Astazi mi s-a oferit o cantitate mare (3-4 carute) de gunoi de grajd de la o mica ferma de vaci.
    Am pomi (ciresi, visini, pruni, meri si duzi) plantati toamna trecuta,
    zmeura plantata astazi si urmeaza sa plantez vita-de-vie.
    Am si multi capsuni.
    Intentionez sa croiesc si o gradina de legume.
    Am foarte mult trifoi alb.
    Deoarece inainte de a planta toate acestea pamantul era parloaga, l-am curatat drastic, de fapt l-am cam decopertat si nu l-am ingrasat cu nimic.
    Pamantul este argilos. In general plantele par sa se simta bine.
    As vrea sa folosesc gunoiul de grajd dar imi este frica:
    1. sa nu-mi arda plantele, radacinile;
    2. sa nu fie prea mult (caci ce-i prea mult nu-i sanatos).
    3. sa nu-l aplic gresit.
    Am vazut primavara trecuta un vecin care a facut in jurul pomilor cate un cerc mare cu raza cam de un metru din gunoi de grajd. Dar pomii lui sunt maturi.
    In fine... daca aveti amabilitatea sa-mi raspundeti ca de obicei, cred ca o sa-i fie tare bine gradinii iar familia mea se va mai linisti :)
    Deci, in functie de tipul plantelor amintite mai sus, ce-ar trebui sa fac cu gunoiul de grajd si cand?

    Va multumesc anticipat pentru sfaturi. O seara buna si o duminica frumoasa va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, gunoiul de grajd( balegarul de vaca, cal,oaie,capra) este foarte bun pentru sol daca este maturat asa numita mranita, adica a stat intr-o platforma cel putin un an. Balegarul proaspat puteti sa-l folositi in platforma de compost alternand randurile de materiale bogate in carbon-maro cu cele bogate in azot - verzi(balegarul).
      Nu va recomand sa folositi gunoiul de grajd prospat direct la plante. Puteti sa fertilizati cu mranita orice doriti, pomi,arbusti,legume,etc intr-un strat de 1-2cm.pus in toamna si incorporat la suprafata solului, de regula cu furca de sapat, in primavara. Trifoiul alb puteti sa-l folositi ca pe un mulci viu si el va contribui la fertilizarea solului.Experimentand veti invata si veti obtine experienta cu conditia sa nu exagerati in folosirea fertilizatorilor. Singurul fertilizator care nu va avea efecte negative in gradina si livada este compostul echilibrat si maturat care poate fi pus in orice cantitate. Asa ca spor la munca si o toamna bogata va doresc.

      Ștergere
    2. Alice in Wondergarden1 octombrie 2017 la 12:33

      Va multumesc mult. Am inteles. Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l fac este o amenajare pentru compost. Acolo voi putea pune gunoi de grajd, masa verde de trifoi , frunze, crengute, resturi din bucatarie etc. Va fi mina de aur a livezii si gradinii mele.
      Filmul de mai sus e impresionant. Aveti o selectie minunata de materiale pe blog. Multumesc, multumesc, multumesc!

      Ștergere
    3. Buna ziua, dupa ce faceti gramada de compost (nu este necesar ca aceasta sa fie facuta intr-o imprjmuire dar da bine la estetica gradinii) veti descoperii "aurul negru al gradinarului". O dupa amiaza placuta.

      Ștergere
    4. Alice in Wondergarden29 octombrie 2017 la 14:35

      Buna ziua domnule gradinar iscusit!
      Iarasi am nevoie de o parere iscusita :)
      Am primit de la un porumbar un sac de gainat de porumbei vechi si uscat si promisiunea ca imi va mai aduce daca il pot folosi.
      Am citit pe ici pe colo pe net ca ar fi ingrasamant bun pentru pamant dar si ca ar arde vegetatia. Trebuie sa existe vreo reteta de preparare a ingrasamantului de acest fel. Oare o stiti dumneavoastra? Aveti experienta si in aceasta chestiune?
      Deocamdata il tin depozitat intr-un sac negru dar la primavara as vrea sa fac din el un atu pentru gradina.
      Auzind ca nu se foloseste direct pe pamant sau plante pentru ca este foarte acid si arde, am ajuns sa ma intreb daca nu cumva ar putea fi folosit si pe post de ierbicid.
      Pe de alta parte am dat si peste un articol pe net care avertizeaza ca gainatul de porumbel este plin de bacterii rele si posibil chiar de salmonele si ca din acest motiv ar trebui sa fie evitat.
      Eu as profita de orice ocazie ca sa-mi ajut gradina. Am primit si gunoi de la grajd de vaci, destul de vechi dar nu chiar mranita. As putea face o combinatie intre cele doua?
      Deci, va rog, daca puteti sa-mi spuneti ce si cand as putea face cu acest material.
      Va multumesc si va doresc o duminica frumoasa.

      Ștergere
    5. Buna seara. Eu nu am folosit gunoi de porumbel dar am auzit ca este un ingrasamant excelent in special la tomate daca pasarile au fost hranite cat mai natural. Eu am folosit gainatul de gaina, deci tot gunoi de pasare, nu stiu daca au aceeasi aciditate dar cred ca puteti sa-l folositi dupa ce-l puneti la macerat cam 4-5kg la 10 l de apa, tinut pana nu mai fermenteaza(atentie la miros - nu prepa-rati langa casa) apoi folositi cu incredere diluand cate 1 l tot in 10 l de apa de ploaie cu care udati plantele. Gunoiul de grajd este bine sa-l lasati intr-un loc la compostat cam 6 luni pana se va face mranita si nu cred ca trebuie combinate desi nu vad ce ar strica. Pline de bacterii sunt si fecalele umane si orientalii le folosesc de sute de ani cu succes in agricultura, suntem noi mai "gingasi" la anumite substante care ne repudiaza.Cam asta despre gunoi.
      Va doresc o seara minunata si o noua saptamana cu spor si succes in tot ce faceti.

      Ștergere