vineri, 1 martie 2013

Cantec de primavara

A venit primavara, cel putin calendaristic. Va doresc o primavara minunata plina de bucurii si impliniri.


21 de comentarii:

  1. O primavara minunata si tie
    Multumesc pentru poezie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Poezia este superba si la anitimp!O primavara deosebita!

    RăspundețiȘtergere
  3. O primăvară frumoasă și dumneavoastră. Și un an excelent. Să aveți parte de tot ce vă doriți.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Ah, ce dulce e povara mugurilor noi! ...."
    O primavara cu muguri plini de promisiuni!
    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum se taie via....(curăţă) .Pentru DoDorina şi nu numai....Mai întâi o precizare: legat de tăierea viei (pentru că se face în mai multe feluri) e ca la reţetele de màncăruri ,poate apărea un "specialist"care să breveteze o "nouă reţetă" numai pentru faptul că o mâncare clasică ....este lăsată sâ se răcească într-un mod inedit. Ce iasă din pămànt este butucul viei (partea aceea care ţine până la prima ramificaţie).De la această ramificaţie pornesc coardele, adică portiunile viei care au o grosime mai mică decât butucul şi mai mare decât joardele adică mlădiţele ce cresc pe ele .Pe aceste mlădiţe cresc strugurii .....deci despre ele vorbim legat de (curăţarea viei). Dacă doreşti o vie mai stufoasă tai mlădiţa după al doilea nod ......e simplu din cele două noduri ar trebui să iasă doi lăstari. Dacă tai după primul nod lăstarul ar trebui să iasă din acel nod.Aici sunt şanse să intervină "specialişti "care te corectează că
    ar trebui sâ tai via numai ca ei.Dacă se doreşte lungirea viei alegi mlădiţele cele mai viguroase şi lungi pe care nu le tai nici după primul nici după al doilea nod ci le laşi să crească taindu-le doar puţin din vârf .Aceste mlădiţe le vei transforma în coarde în anul viitor.O imagine plasticâ ar fi aşa:o şosea lată de la care se ramifică una mai îngustă de la ia un drum de ţară şi mai îngust iar fe la acest drum "cărarea"pe care DoDorina tocmai ai găsit-o şi poate nu numai tu. Sănătate multă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc mult pentru ajutor si sper sa reveniti cu alte lucruri de folos, ca acesta. Nu toata lumea are timp sa studieze toate problemele ce trebuie rezolvate intro gospodarie, de la rasaduri la taierile de rodire la pomi - sa zicem, poate ca sunt si altele.
      Acesta a fost unul din motivele pentru care am inceput sa scriu pe acest blog.
      Cand am inceput sa citesc si "mila Domnului" exista, foarte multa literatura de specialitate, am crezut ca totul este destul de simplu. Cand am pus mana pe foarfeca am inceput sa ma invart in jurul butucului ca albina intre flori - nu mai era atat de simplu si intervenea acel sentiment al incepatorului - dar, daca nu fac bine, daca tai aiurea ce se intampla, asa ca am apelat la cineva din zona care zicea ca se pricepe.
      E mult mai simplu cand iti arata cineva cum si ce trebuie sa faci ca apoi tu sa-ti continui munca. Deci 25 % teorie si 75% practica si in 2-3 ani ajungi sa-ti insusesti notiunile si deprinderile de baza.
      Va doresc un weekend vesel si placut.
      Cu stima,

      Ștergere
    2. Am intrat în această postare ca să citesc o poezie şi noroc că m-am uitat la comment-uri.
      Mulţumesc din suflet domnului..Anonim pentru cele câteva cuvinte ce au aprins o mică scânteie de speranţă că am să reuşesc să îmi curăţ singură via.
      Primăvara trecută, băiatul pe care l-am tocmit să facă treaba asta, a tăiat de jos, de tot, lăsând doar 2 - 3 mlădiţe care abia de ajungeau la prima sârmă (la vreo 20 cm de pământ) ca să le leg de aceasta. O mătuşă, şi nu numai ea, mi-a spus că a tăiat-o prea tare, că nu voi avea producţie etc. Eu am fost mulţumită însă de cantitatea de struguri, asta poate pentru că nu am avut termen de comparaţie (fiind primul an).
      Am să recitesc tot ce aţi scris până îmi voi imprima în memorie explicaţiile dumneavoastră, ca pe o imagine.
      Noi ne dorim pe viitor să aducem via la o anumită înălţime faţă de pământ, măcar jumătate de metru, aşa cum am văzut la viile din alte ţări. Să fie aşa, mai aerisit. Există posibilitatea să facem asta, sau depinde de soi?
      Încă o dată vă mulţumesc şi dvs şi domnului Rosciuc care înlesneşte acumularea de informaţii.

      Multă sănătate şi o seară frumoasă.
      DoDorina

      Ștergere
    3. Sigur ca se poate depinde ce metoda de conducere a coardelor vreti sa adoptati si ce soiuri avetyi. Discutam si sper sa avem si sprijinul specialistilor daca nu luam cartea si tot o descurcam cumva. O seara frumoasa si un inceput de saptamana linistit va doresc.

      Ștergere
  6. Anonim 2 martie (legat de vie). Poate o să revin cu producerea răsadurilor pentru vânzare.Solar cam 90 metri pătraţi (cam 10 000 fire răsad) ,am făcut o răsadniţă cam de 7,5 metri pătraţi ,în solarul cu folie dublă. Răsadniţa este de fapt o ladă de cam4,2 pe1,7 aşezată pe picioare de lemn de cam 60cm. Răsadniţa aşezată în solar şi acoperită cu folie de polietilenă. Gunoi de capră foarte foarte păios cam 25 cm .Substrat de plantat seminţele (des dar în rânduri) cu grosimea de vreo 7cm....nisip mraniţă şi un amestec fin de pământ rişiatic (poate turbâ). Am cam 26 grade în răsadniţă . Am pus seminţele pe 20 februarie ...au ieşit plăntuţele ....dar sunt şi eu curios vum o să se dezvolte după repicare(peste vreo trei dăptămâni). Repicarea urmează să fie făcutâ pe strat in solar într-un tunel acoperit cu folie . Am mai obţinut răsaduri pentru familie dar anul acesta ....e o încercare nouă. Lada răsadniţei ridicată pe picioare de lemn in care am pus folii înainte să pun bălegarul suplineşte o cantitate mult mai mare de bălegar recomandată de mulţi pentru obţinerea temperaturii necesare. Sunt în experiment ....nu dau lecţii.Desigur gunoiul de cal ,vacă....dar eu am adaptat la ce am.Gunoiul să fie verde ...proaspăt. Apoi după aşezarea în ladă încălzit cu vreo 12 găleţi de apă aproape fierbinte. Vreo 4 zile pauză apoi ....seminţe. Repicarea pe strat a fost recomandată de Toma Ioan (blog) care se ocupăde mai mult timp cu asta. Aştrptăm.....sănătate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ps. In postarea de mai sus ....solar...răsadniţă ,bălegar de capră....mă refer producerea răsadurilor de roşii ,ardei ,vinete. sănătate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfaturi sunt utile si sper sa foloseasca si altor vizitatori. O zi buna va doresc. Cu stima,

      Ștergere
  8. O primavara frumoasa si plina de zambet va doresc. Versurile sunt pline de optimism, asa, ca primavara. PS Cand voi taia via, stiu unde sa caut. Si noi suntem incepatori in asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru urari si sper sa va pot fi de folos desi, dupa cum arata gradina dumneavoastra, sunt sigur ca numai gradinile de expozitie facute pentru targuri, pot rivaliza cu ea, cel putin in Romania. Sa aveti o seara minunata.

      Ștergere