sâmbătă, 2 martie 2013

Martie. Curiozităţi despre prima lună de primăvară


Martie, una dintre cele şapte luni ale anului cu o durată de 31 de zile, era considerată o lună favorabilă începerii războiului, asta pentru că numele său este inspirat de zeul războiului în mitologia romană.
Astăzi, luna are conotaţii mai degrabă pozitive - reînvierea naturii, începerea lucrărilor agricole, bucuria copiilor, care se pot juca mai mult afară datorită creşterii duratei zilei etc.
Lucrări agricole în martie
Martie este luna în care gradinarii încep lucrările agricole.
În martie se curăţă livezile şi grădinile, şi tot în această lună se scot stupii de la iernat. Tot legat de apicultură, este luna în care se "retează" fagurii de mierii folosiţi în medicina populară. 
Pentru cei care au pomi de soi în grădină şi i-au acoperit peste iarnă, luna martie este momentul perfect pentru a-i descoperi. Atenţie, însă, la nopţile friguroase, când aceşti pomi trebuie din nou acoperiţi. 
Este luna în care se plantează pomi fructiferi şi se taie cei deja plantaţi.
Martie este luna în care ţăranii duc gunoi pe câmp, pentru a îngrăşa pământul în vederea cultivării plantelor.
Este luna în care se seamănă mazăre, linte, măzăriche, ovăz, secară, orz, trifoi. De asemenea, în martie, unii gradinari fac răsadniţe, mici construcţii din lemn, acoperite cu folie sau sticlă, în care se pun seminţe care vor deveni răsaduri, numai bune de plantat în grădină în luna aprilie. Tot în aceste răsadniţe (de fapt, sere în miniatură, încălzite de lumina soarelui si balegarul de cal) se pot pune salată şi ceapă verde. 
Tradiţii populare în luna martie
Luna începe cu cele 9 zile de babe. Mitul babelor este, potrivit etnografilor, unul dintre cele mai importante mituri româneşti. Baba Dochia, cea care şi-ar fi luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia (sărbătorită la 1 martie), este întruchiparea anului vechi, care se pregăteşte să se termine (să nu uităm că vechiul calendar roman începea la 1 martie). 
Legenda spune că Baba Dochia avea o noră pe care o obliga să facă treburi gospodăreşti extrem de dificile.
La un moment dat, la 1 martie, bătrâna ar fi obligat-o pe tânăra fată să meargă să spele lâna neagră până ce o deveni albă. În ajutorul ascultătoarei fete vine un înger, care îi dă tinerei o floare şi o sfătuieşte să folosească planta pentru a spăla lâna. Când fata revine acasă, cu floarea în mână, Baba Dochia crede că a venit primăvara şi porneşte cu oile la munte. Îşi ia cu ea nouă cojoace pe care le dă jos unul după altul, pe măsură ce se udă şi devin foarte grele. Când baba rămâne în cămaşă, vine gerul şi o îngheaţă, iar femeia moare. 
Moartea Babei Dochia în ziua de 9 martie şi eliberarea fetei simbolizează trecerea de la anul vechi la anul nou. 
Românii obişnuiesc să îşi aleagă babe, la întâmplare, între 1 şi 9 martie.
Dacă ziua aleasă este una călduroasă, se spune că acelei persoane o să îi meargă bine tot anul. Dacă este friguroasă, nu se anunţă un an prea grozav pentru acea persoană. O altă "regulă" populară spune că baba e dată de ziua ta de naştere sau de suma cifrelor din ziua ta de naştere.
De exemplu, dacă eşti născut pe 1,2,3...9, baba ta va coincide cu ziua de naştere (1 martie, 2 martie, 3 martie ş.a.m.d.). Dacă eşti născut între 10 şi 31, baba e dată de suma cifrelor (o persoană născută pe 15 va avea baba în ziua de 6 martie, una născută pe 29 va avea baba pe 2 martie (2+9=11, 1+1=2).
Superstiţii
Există şi un obicei legat de urzică, socotită "prima buruiană din martie". Cei care mănâncă urzici în această lună vor fi sănătoşi tot anul. O superstiţie populară le cere oamenilor să nu pronunţe cuvântul "şarpe" toată luna martie, pentru că, altfel, "toată vara îţi iese în cale".
La sate, apa de ploaie din luna lui martie, păstrată în butoaie, era folosită de tinerele fete. Se spune că această apă, folosită la spălatul corpului, întinde pielea. 
Bătrânii realizau şi un soi de prognoză meteo folosindu-se de vremea din martie. Se spunea că, dacă în martie plouă foarte puţin, atunci aprilie va fi o lună extrem de ploioasă. Tunetele din martie prevesteau, credeau bătrânii, un an extrem de mănos. 
Evenimente astronomice în martie 2013
La 10 martie, cometa Pan-STARRS se va apropia extrem de mult de Soare, fiind vizibilă şi în emisfera nordică. Cometa va putea fi observată şi cu ochiul liber, dacă privim în stânga Soarelui, la apus. 10 martie este data la care cometa va fi extrem de uşor de distins, dar pasionaţii o pot zări pe cer până la sfârşitul lui martie şi chiar începutul lui aprilie. 
Conjuncţia Lunii cu imensa planetă Jupiter va avea loc la 17 martie. Perechea de aştri va fi vizibilă dacă privim spre partea vestică a boltei, după apusul Soarelui. 
20 martie marchează echinocţiul de primăvară, momentul în care ziua şi noaptea au aceeaşi durată. La ora 13:02 (ora României), Soarele va străluci exact deasupra ecuatorului. Astronomic vorbind, este prima zi de primăvară în emisfera nordică şi prima zi de toamnă în cea sudică.

6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si aprecieri. Sa aveti un sfarsit de saptamana minunat si o primavara plina de verdeata si inspiratie. Cu stima,

      Ștergere
  2. si eu imi aleg baba dupa acelasi criteriu. baba mea este ziua de sapte. sper sa fie una frumoasa! o zi buna, irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa ai parte de o zi frumoasa si insorita plina de caldura si bucurie. Cu stima,

      Ștergere
  3. waw! ai scos chestia aia cu robotul ...

    RăspundețiȘtergere