duminică, 28 aprilie 2013

E timpul plantarii arahidelor



 Anul 2012 a fost anul in care am incercat sa cultiv pentru prima data arahide alune de pamant (arachis hypogaea).

 Alunele de pamant prefera un sol nisipo-lutos, afanat care sa permita patrunderea ginoforilor la aprox.10 cm adancime si dezvoltarea fructelor. Cel mai favorabil pH este de 6,5-7,5.
Arahidele se poate cultiva dupa oricare alta cultura mai putin leguminoasele din a caror familie fac parte (mazare, fasole, linte, naut, lupin, bob, soia etc.)
Fiind primul an nu am folosit nici un fel de fertilizatori( totusi trebuie sa va spun ca stratul de arahide a fost fertilizat in toamna cu gunoi de grajd si compost(3/4 kg./m2).
Perioada optima de semanat este cuprinsa intre 25 aprilie – 5 mai, cand la adancimea de semanat temperatura este de minim 12oC si vremea este in incalzire.

Densitatea optima este de10 – 12 plante/m2, in functie de soi talia plantelor.
Desi se recomanda ca inainte de semanat semintele sa fie tratate cu insectofungicide eu le-am tinut timp de48 de ore intr-o infuzie de ceai de coada calului, urzica si musetel in parti egale ( adica un plicdin fiecare la 1 l de apa.) si nu am avut probleme cu nici un fel de boala.
Semintele le-am luat de la Real( adica 2 pungi de arahide neprajite pe care le-am curatat si tinut in ceai inainte de plantare)
Am semanat arahidele in randuri la ap[roximativ 40 cm. intre randuri, si 15- 16cm. intre plante pe rand, la adancimea de 5 – 6 cm.
Alunele de pamant au rasarit dupa aproximativ 10 – 12 zile, la temperatura diurna de 25- 26 grade si 13-14 grade temperatura nocturna fiind udate la doua zile( nu a plouat nici o zi de la plantare pana la rasarire). In primele 45 – 50 de zile plantele sunt sensibile la imburuienare intrucat au un ritm de crestere redus si este necesar sa plivim sau sa dam 2 – 3 prasile.
Odata cu ultima prasila se realizeaza si bilonarea. Aceasta este necesara, pentru ca ginoforii sa patrunda cu usurinta si sa dezvolte pastaile. Inaltimea biloanelor trebuie sa fie de 20 – 25 cm inaltime..

Recoltarea se realizeaza cand fructele au ajuns la maturitatea deplina, acest lucru se constata prin ridicarea de probe, obligatoriu inainte de caderea brumelor.Recoltarea se realizeaza prin scoaterea din pamant a fructelor, folosind sapa sau daca pamantul este afanat prin smulgere.
Plantele recoltate se intind pentru uscare in locuri aerisite. Dupa uscare pastaile se separa de pe tufe.  De pe o suprafata de aproximativ 6 m2  am obtinut 1kg si 300g. de alune de pamant.

22 de comentarii:

  1. Nu mi-ar fi dat prin cap, ca se pot cultiva la noi. Bravo ! Cum au fost la gust alunele proaspete ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ce pamant le-ați cultivat?

      Ștergere
    2. In gradina mea intre straturile de ardei si rosii. N-au necesitat conditii speciale.

      Ștergere
  2. Buna seara. Sunt excelente la fel ca cele pe care le cumparam din comert, nu este nici-o diferenta.

    RăspundețiȘtergere
  3. In 2011 am incercat si eu ,dar semintele/alunele neprajite nu le-am inmuiat ,le-am plantat in paharele,din 15 au iesit doar doua.
    Le-am plantat langa morcovi,cam inghesuite,nu m-am documentat prea bine cum este cultura lor,dar mi-au placut cum arata ca planta,este grozava si ca planta ornamentala si frunzele si florile sunt frumoase,iar recolta a fost bunicica de la doua fire.
    La tine se vede ca ai infiintat o cultura bine organizata,cred ca se poate planta pe ici pe colo prin gradina.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu n-am incercat cu rasaduri, am semanat direct pe strat dupa ce am tinut alunele 48 de ore intr-un ceai de coada calului, urzica si musetel cum obisnuiesc cu aproape toate semintele.Dupa cum vedeti in poze n-au germinat chiar toate, au fost si goluri dar , in mare, am fost multumit de rezultate. Cred ca puteti planta oriunde aveti soare si un teren bine afanat. Va doresc o zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, as dori sa cultiv si eu in camp cam 40de ari, si as vrea sa stiu daca se gaseste samanta germinabila si cat costa. Si daca puteti sa imi dati si mie niste sfaturi.. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua si scuze pentru intarziere. Cred ca nu sunt cel mai in masura sa va dau eu sfraturi pentru cultivarea arahidelor pe suprafete mari. Experienta mea cu arahidele s-a derulat pe l0 - 25m2. Pentru suprafata pe care am cultivat-o eu am folosit arahide neprajite de la Real. Pot sa va recomand insa acest blog http://planteinrate.blogspot.ro/2013/06/afacerea-cu-arahide.html.
      O zi buna si o saptamana frumoasa va doresc.

      Ștergere
  6. Informatii suplimentare despre alunele de pamant gasiti si aici: http://culturaplantelor.blogspot.com/search/label/alune%20de%20pamant.

    RăspundețiȘtergere
  7. http://laur-permacultura.blogspot.ro/2012/03/arahidele-alunele-de-pamant-sau-arachis.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita, interesant articolul pe care l-ai postat dar cred ca ne poti impartasi mai multe din experienta ta. Cu stima,

      Ștergere
  8. vindem seminte de arahide tel 0732049761 sau email: agroland01@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  9. Caută să înveţi cât mai mult din fiecare eşec, obstacol sau necaz, ştiind că acestea sunt adeseori anticamera succesului. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email nicusor460324@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  10. Ai tinut prea mult semintele in ceai. Incearca cu maxim 6 ore si o sa vezi ca vor germina mult mai multe. Valabil pentru orice seminte. Pe incercate, fara gluma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita si sfaturi. O sa incerc sa tin mai putin timp semintele in ceai sa vad efectele. O duminica frumoasa.

      Ștergere
  11. e obligatoriu sa se foloseasca numai arahide in coaja sau pot fi folosite si arahide simple? pentru ca in comert se gasesc alune crude fara coaja

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. nu este obligatoriu, daca aveti arahide crude decojite le puteti folosi. De fapt la plantare se folosesc mai des semintele decojite decat cele in coaja, pentru faptul ca germineaza mai usor.Weekend placut.

      Ștergere
  12. Deci sa inteleg ca se desfac de coaja n?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, cand le pregatiti de plantare se decojesc. Se pot planta si nedecojite dar va dura mai mult pana la rasarire si multe nu vor germina. O seara buna.

      Ștergere
  13. Răspunsuri
    1. Buna ziua,de obicei se planteaza in luna Mai pana pe 15, si se recolteaza in prima decada din Octombrie,cand ajung la maturitate.
      Weekend placut.

      Ștergere
  14. Mulțumim pentru informații! Sunt foarte utile celor ce cultivă pentru prima dată arahide, mai ales că nu se găsește prea multă informație pe internet. Aș avea și eu o întrebare : bilonarea se face în timpul înfloririi sau după? Clara Șoagăr

    RăspundețiȘtergere