miercuri, 3 aprilie 2013

Gradinarit in functie de fazele lunii


CALENDARUL LUNII
            Elementele esentiale care fac ca plantele noastre sa incolteasca, sa creasca, sa infloreasca si sa rodeasca sunt: lumina, solul, apa si aerul.
            Din cele mai vechi timpuri, omul a privit cerul si a observant astrele zilei sau ale noptii cautand sa le asocieze cu evenimentele ce se petrec in viata. Ei au observat  ca Soarele, prin lumina si caldura pe care o emana, este astrul cu importanta majora in lumea plantelor.
 Pe timpul noptii, Luna,cel mai apropiat corp ceresc de pamant, a fost considerata un teritoriu al binelui sau al raului, un lacas al spiritelor,sau chiar o zezitate. S-au creeat o multime de povesti, superstitii si credinte din timpuri stravechi pana in ziua de azi referitoare la astrul noptii si influentele pe care le are asupra vietii.
Mare parte dintre activitatile agricole desfasurate in vechime au fost legate de pozitia si miscarea astrelor, pricipalele activitati( arat, semanat, recoltat,etc) se considera ca sunt influentate de   acestea, lucru nu chiar intamplator.Chiar daca initial empirice observatiile facute au contribuit la realizarea unor relatii intremiscarea si pozitia astrelor si ciclul annual al gradinaritului sau agriculturii.
In ultima perioada oamenii au inceput sa se intrebe daca si in ce fel luna influenteaza viata plantelor.
Raspunsurile legate de aceste intrebari s-au concretizat in 3 opinii:
- luna nu are influenta asupra plantelor si chiar daca are, influenta este nesemnificativa.
- luna are influenta asupra plantelor in ceea ce priveste germinarea, cresterea, dezvoltarea si rodirea (si de aici au rezultat calendare lunare ale lucrarilor in gradina).
- nu se poate afirma daca luna are sau nu are influenta asupra plantelor intrucat nu exista suficiente experimente cu rezultate evidente.
Cum se produc fazele Lunii?
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamintului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala - perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele.
Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii).
Multi oameni cred ca fazele Lunii sunt datorate umbrei Pamintului, conceptie gresita. Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna. Fazele Lunii au urmatoarele denumiri:
Luna Noua - cind Luna se interpune intre Pamint si Soare, fiind iluminat discul de pe fata nevazuta
Primul Patrar - cind Luna este la o elongatie de 90 de grade, est, fata de Soare; atunci vedem doar jumatate din discul lunar iluminat (jumatatea din dreapta)
Luna Plina - cind Luna se afla la 180 grade de Soare; vedem atunci tot discul lunar iluminat (cind Luna se afla in faza de Luna Plina, rasare cind apune Soarele si apune cind rasare Soarele)
Ultimul Patrar - cind Luna se afla la o elongatie de 90 grade, vest, fata de Soare; vedem jumatatea din stanga a discului lunar iluminata
Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica. Aceste faze sunt date de pozitia sa fata de pamant si fata de soare, de unghiul sub care cade lumina soarelui pe luna.
Perioada in care lumina lunii creste (intervalul luna noua – luna plina ) se imparte in 2 faze, fiecare durand 7 zile:
- primul     patrar
-      al  doilea patrar,
Perioada in care lumina sa scade (intervalul luna plina – luna noua) se imparte deasemenea in 2 faze, fiecare avand tot 7 zile:
>al treilea patrar si
>al patrulea patrar.
Pamantul si luna se atrag reciproc iar acest fapt determina aparitia unor fenomene ca mareele, vanturile lunare si furtunile cu tunete.
Forta gravitationala dintre luna si pamant face ca apa oceanelor sa se ridice. Cand luna se apropie de pamant apele oceanelor tind sa se ridice catre ea si astfel apare fluxul.
Forta de atractie dintre soare si pamant creaza deasemenea fluxuri, dar aceasta forta este mai slaba decat cea dintre luna si pamant.
In momentul in care soarele, luna si pamantul se afla aproximativ pe aceeasi linie, (luna noua si luna plina), fortele lor gravitationale se unesc si fluxul atinge inaltimea maxima.
In timpul primului si ultimului patrar luna si soarele se afla in unghiuri drepte fata de pamant si deci inaltimea fluxului este mica.
Nu orice mare sau lac are maree insa. Pentru ca acestea sa se formeze este nevoie de un volum imens de apa. In cazul unor lacuri sau mari inaltimea fluxului este doar de cativa cm sau mm.
Cei care sustin ca luna influenteaza ciclul de viata al plantelor, se bazeaza pe ideea ca acestea sunt foarte sensibile la fenomenele care au loc in jur, forta de atractie dintre luna si pamant exercitandu-se nu numai asupra oceanelor ci si asupra apei din sol si din plante.
In momentul in care apa din sol se ridica catre luna, semintele plantelor pot sa o absoarba mai repede si mai bine, determinand o germinare de succes.
Se considera ca activitatile in gradina se pot realiza in functie de fazele lunii:
Asa cum am vazut daca Luna influenteaza intregul ciclu al apei pe pamant si tinand cont de faptul ca, plantele contin o mare cantitate de apa(atat in circulatie cat si in structura nu cred ca ester au sa urmarim ciclurile lunare, pentru a verifica fazele astrului si pentru a stii in ce moment trebuie sa semanam,sa plantam si sa recoltam.
Calendarul lunii este un instrument de lucru pretios, in special pentru gradinarii care practica gradinaritul (agricultura) biodinamica si ne permite sa derulam activitatile in cele mai potrivite perioade sau sa evitam anumite momente cum ar fi, zilele numite " nod lunar" ,cand nu trebuie sa lucram in gradina.
Desi se spune ca Luna influenteaza cresterea plantelor, cei mai multi gradinari considera acest lucru o simpla superstitie.Asa sa fie.
Daca ne gandim la faptul demonstrat stiintific ca Luna are influenta asupra mareelor si in general asupra mediului lichid inclusiv asupra corpului uman, care contine aproximativ 80% apa, de ce nu ar avea influenta si asupra plantelor?
Factorul cosmic este numai unul din factorii de productie pe care gradinarul ili poate avea in atentie.
De multe ori viata impune un alt termen de executare a unei lucrari decat termenul optim din punct de vedere cosmic. In aceasta situatie, vom executa lucrarea atunci cand este cel mai convenabil, tinandu-se seama de intregul context in care se desfaoara activitatea agricola.
O singura exceptie de la aceasta regula trebuie s-o constituie obligatia de a evita efectuarea lucrarilor in timpul eclipselor solare si a trecerii lunii prin nodurile lunare, intrucat consecintele suntl extrem de negative.
Ritmul anomalistic este marcat si de alternanta celei mai mari si celei mai mici distante ale Lunii de Pamant, momentele respective purtand numele de apogeu si perigeu.
Durata acestui ciclu este 27,555 zile.
Diferenta dintre aceste distante este de aproximativ 40.000 km, valoare relativ mica pentru fenomenele astronomice, dar, tinand seama de faptul ca distanta medie dintre Pamant si Luna este de asemenea mica, 384.400 km, ea reprezinta o variatie de aproximativ 13%.
Oricum, viata terestra, integrata in contextul cosmic, simte aceasta diferenta, un factor important putand fi si momentul inversarii directiei de la indepartare la apropiere si invers.
Aceasta explica influentele care provin de la cele doua pozitii extreme.
• Atunci cand Luna se afla in punctul cel mai apropiat de Pamant se spune ca este la PERIGEU (Punctul cel mai apropiat de Pământ de pe orbita Lunii) ; cand luna se afla la perigeu, este mai bine sa lasi deoparte orice activitate in gradina, doua zile inainte si dupa aceasta perioada. Este o pozitie inhibatoarea pentru plantele semanate in acest moment.
Semintele gemineaza mai greu, plantele cresc mai lent si sunt mai sensibile la boli. 
De asemenea, in primul si ultimul patrar datorita unei influente mai brutale a astrului este bines a evitam semanatul, plantele nu vor creste viguros.
>Daca se seamana in aceasta perioada, semintele germineaza greu.
>Majoritatea plantelor care rasar sunt atacate de ciuperci parazite.
>Puterea germinativa a semintelor, recoltate de la plantele semanate in aceste perioade este  mai slaba.
In momentul in care Luna se afla departe de Pamant, este la APOGEU. In momentul apogeului, perioada de incetare a lucrului in gradina se limiteaza la o zi inainte si o zi dupa. Plantele se dezvolta destul de mult acum.
 Luna indepartata (APOGEU) are o influenta pozitiva asupra cartofilor semanati in aceasta zi.
>Indepartarea Lunii de Pamant poate fi comparata cu cresterea plantelor favorizata de pozitia Soarelui in apogeu (nasterea Sf. Ioan, Sanzienele, 24 iunie).
>Plantele au atunci tendinta de a umple bobul, se devitalizeaza.
>Efectul apogeului poate fi relativ favorabil pentru semintele alimentare.
>El are, insa, un efect net daunator ca termen de semanat pentru zarzavaturile frunzoase.
>Zarzavatul radacinos - de exemplu, morcovii - semanati in zi de apogeu lunar se lemnoseaza usor.
>Dintre aceste plante de cultura singura care reactioneaza bine este, asa cum am mai spus, cartoful.
In timp ce zilele apogeului sunt in general zile senine, zilele perigeului sunt, cel mai adesea, zile apasatoare, ploioase sau cu ceata.
Aceste efecte dureaza de obicei
> O zi pentru apogeu si
>2 zile pentru perigeu, daca in aceste zile luna se afla in dreptul unei constelatii care favorizeaza radacinile.
De doua ori pe luna, satelitul se intersecteaza cu planul de rotatie al Pamantului in jurul Soarelui, iar cele doua zone de intersectie se numesc NODURI LUNARE.
Corespunde unei faze a ciclului lunar, atunci cand luna se intersecteaza cu planul orbitei solare, lucru care se intampla de doua ori pe luna. In aceste momente nu se gradinareste Este cunoscut insa faptul ca intervalul nodurilor lunare este defavorabil oricarei actiuni in gradina. Putem sa ne odihnim.

2 comentarii:

  1. Promit sa citesc totul in week-end! E foarte interesant!
    Multumiri si felicitari pentru munca dumneavoastra si pentru ca impartasiti experienta dvs. cu noi!
    O zi frumoasa va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri. Sper sa gasiti lucruri folositoare. Weekend placut va doresc.

      Ștergere