miercuri, 10 aprilie 2013

Plantele si zodiile



In drumul ei, parcurs in jurul Pamantului, Luna trece succesiv prin fata celor doisprezece constelatii ale zodiacului, (divizare a cerului cu originea in antichitate). Din studiile facute de catre specialistii in biodinamica a rezultat faptul ca semnele zodiacale au rolul de amplificator sau atenuator  a influentei astrului noptii asupra plantelor.
Din punct de vedere traditional si simbolic, zodiile sunt clasificate in functie de patru elemente (aer, pamant, apa, foc) carora le corespund anumite parti aleplantelor..
Specialistii si practicantii agriculturii biodinamice care sustin ca luna are o influenta directa asupra plantelor se bazeaza pe teoria siderala a Mariei Thun, care incepand cu anii 1952 a realizat o serie de experimente in urma carora a ajuns la concluzia ca pozitia lunii in zodiac este importanta pentru dezvoltarea plantelor.  
Ea a impartit plantele in patru categorii care sunt corelate la elementele clasice:
·         Radacini – pamant
·         Frunze – apa
·         Flori – aer (lumina)
·         Fructe si seminte – foc (caldura)
Constelatiile zodiacului  sunt la randul lor impartite in patru triunghiuri, fiecare dintre acestea corespunzand unui element dintre cele patru si deci uneia dintre categoriile de plante.
Aceste triunghiuri devin importante pentru plante daca, insamantarea, plantarea sau recoltarea pentru fiecare tip de planta se face in momentul in care luna se afla in constelatiile corespunzatoare:
Pozitia lunii
Element
Plante
Berbec, Leu, Sagetator
Foc
Fructe, Seminte
Gemeni, Balanta, Varsator
Aer
Flori
Rac, Scorpion, Pesti
Apa
Frunze
Taur, Feciora, Capricorn
Pamant
Radacini

Ca sa aplicam calendarul lunar trebuie sa stim din ce familie face parte fiecare planta din gradina noastra.
PLANTELE DE PAMANT - corespund radacinilor si scoartei. (Plantele-radacini:  andiva, ceapa, cartoful, morcovul, napii, pastarnacul, ridichile, sfecla,telina,  usturoiul)
-  Zodiile favorabile pentru plantele de pamant sunt TAURUL, FECIOARA SI CAPRICORNUL
ZIUA RADACINILOR. In aceasta perioada influenta astrului selenar este benefica pentru radacinile plantelor. Ce trebuie sa facem:
• Ne ocupam de semanat, plantat, ingrijit, si recoltat legumele de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
• Afanam solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
• Solul uscat il lucram pe timp de seara.
PLANTELE DE APA- se raporteaza la frunze si tulpini.  (Plantele-frunze: anghinare, plante aromatice, praz, revent,salata, spanac, sparanghel, telina, varza, ), Zodiile favorabile plantelor de apa sunt RAC, SCORPION SI PESTI 
ZIUA FRUNZELOR. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor plantelor. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plantelor decorative. Iata ce trebuie sa facem:
• Ne ocupam de semanat si intretinut zarzavaturile;
• Le recoltam in ultimul patrar;
• Tundem gardul viu in primul patrar;
• Tundem peluza.
PLANTELE DE AER- sunt asociate florilor. (Plantele-flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii)-  Zodiile favorabile plantelor de aer sunt VARSATOR, GEMENI SI BALANTA,
ZIUA FLORILOR. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa facem:
• Plantam flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie mai buna;
• Afanam solul in vederea asimilarii mai bune a fosforului si potasiului;
• Recoltam plantele aromatice pentru uleiuri,
PLANTELE DE FOC- sunt asociate fructelor  si semintelor (arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici,ardei,castravete,capsuni, dovlecel, fasole, fragi, mazare, mazariche,patlagele). - zodiile favorbile plantelor de foc sunt BERBECULUI, LEULUI SI SAGETATORULUI
ZIUA FRUCTELOR. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor.
Iata ce trebuie sa facem:
• Recoltam fructe si legume-fructe in primul patrar;
• Plantam arborii fructiferi in ultimul patrar;
• Afanam superficial solul.
Dupa cum se observa, exista o ordine care se repeta.
Atunci cand Luna se afla intr-una din aceste constelatii ,ordinea este, firesc, cea cu care ne-am obisnuit, sta in jur de 2-3 zile. In aceste zile ea isi pune amprenta pe ceea ce facem noi in gradina.
De exemple, cand luna trece prin Varsator, constelatia este de aer, atunci, ne ocupam de flori.
Cand Luna trece prin Capricorn, constelatia este de pamant, atunci, ne ocupam de radacinoase. 
Cand Luna trece prin Pesti, constelatia este de apa, atunci, ne ocupam de plantele de la care consumam frunzele.
Pe langa pozitia lunii, M. Thun sustine ca mai trebuie adaguate calitatea solului, a compostului, adancimea brazdei si sistemul de udare pentru ca rezultatele sa fie eficiente. Anual apare un calendar al lucrarilor in gradina elaborat de aceasta.  Calendarul il puteti gasi aici
Diversi cercetatori care au realizat experimente la randul lor pentru a verifica teoria siderala a M. Thun au mentionat o serie de probleme care se regasesc in experimentele ei:
·         imposibilitatea de a repeta experimentele;
·         masurarea unui singur parametru;
·         neraportarea datei exacte si a timpului cand s-a realizat insamantarea;
·         influente subiective;
·         neinformarea tuturor participantilor care sunt randurile experimentale etc.
Rezultatele obtinute de ei nu au confirmat teoria acesteia, ba unele chiar au infirmat-o, experimentele care apar in calendarul sau anual, fiind considerate prea sumare si deci fara importanta stiintifica.
Alti cercetatori au realizat deasemenea experimente pentru a vedea daca exista sau nu o influenta lunara asupra plantelor si au constat ca in faza de luna plina apare un efect pozitiv in ceea ce priveste germinarea. Insa experimentele de acest tip sunt putine la numar si inca nu se poate afirma cu tarie existenta unui efect sigur.  
Prin urmare ramane la latitudinea fiecaruia sa decida daca face gradinarit in functie de ciclul lunar sau urmeaza ghidul propriului sau simt.
Fii prevazator
Calendarul lunar este util pentru ca iti arata diferitele faze ale astrului precum si ce parti ale plantelor trebuie sa ingrijesti. In functie de ce anume vrei sa recoltezi de la o planta, trebuie sa semeni, sa plantezi si sa intervii pe parcurs, in functie de informatiile reportate in calendar.
Dar nu trebuie sa uiti un lucru esential: tine cont si de calitatea solului sau de conditiile climaterice. Un sol prea sec ori prea lipicios nu va fi roditor pe vreme rece sau ploioasa.
De asemena, este important sa tii cont de zilele specifice fiecarei portiuni ale plantelor. In plus, Luna are influenta si asupra felului in care te ocupi de gradina. Nu te nelinisti insa.
Plantele stiu sa recupereze o intarziere daca in cazul in care celelalte conditii de mediu le sunt favorabile. Pentru a avea parte de cat mai multe satisfactii, noteaza-ti toate activitatile din gradina pe o agenda:
-       data semanaturilor, plantarii, infloririi, recoltei, accidentelor climatice ori semne precum
-       venirea randunicilor sau aparitia fluturilor.
-       Nu uita sa indici si temperatura (de preferat ar fi sa respecti ora la care o iei) ori de cate ori lucrezi in gradina.
Astfel, o experienta solida te va ajuta sa intelegi mai bine natura.

 FAZELE LUNII SI INFLUENTA ASUPRA VIETII OAMENILOR?
Studiile in acest sens sunt nenumarate si nu au ajuns inca la concluzii certe, dar iata doar cateva detalii care vorbesc de la sine despre influenta Lunii asupra noastra.
Ciclul lunar dureaza 28-29 zile si trece prin 4 faze distincte: luna noua, primul patrar (luna in crestere), luna plina, ultimul patrar (luna in descrestere)
FAZELE LUNII: Intre Luna Noua si Luna Plina - faza Lunii este in crestere. Intre Luna Plina si Luna Noua - faza Lunii este in descrestere.
Luna Noua este caracterizata de conjunctia dintre Soare si Luna, Luna trecand printre Pamant si Soare. Este momentul noilor inceputuri, al starturilor importante, al noilor proiecte si initiative. Este bine ca orice actiune ce necesita evolutie sau crestere sa inceapa la luna noua: o afacere, o casa, insamantari etc.
Luna Plina este opozitia Soarelui cu Luna pe cercul zodiacal, Pamantul fiind interpus intre cele doua corpuri ceresti. Este momentul apogeului, al implinirii si succesului, al finalizarilor si culegerii roadelor.
Daca vreti sa scapati de anumite obiceiuri, folositi faza de luna in descrestere: lasat de fumat, slabire, curatenie, uitare, despartire etc.
Daca vreti sa faceti anumite lucruri sa sporeasca - agricultura, afaceri, ingrasare - folositi faza de luna in crestere.
Calendarele bisericesti contin si fazele lunii. Urmariti zilele cu Luna Plina, Luna Noua, primul patrat si ultimul patrar din calendarul crestin ortodox.
Vorba ca "Soarele si Luna nu se intalnesc niciodata" este falsa. Sunt zile cand Soarele si Luna rasar in acelasi timp. De exemplu in zilele cu Luna Noua, Soarele si Luna rasar in acelasi timp si apun aproximativ concomitent - la cateva minute diferenta -  iar in zilele cu Luna Plina, Luna apune exact la rasaritul Soarelui.
Daca forma lunii este de secera (in forma literei C) - luna este in descrestere, iar cand este in forma convexa (in forma literei D) - luna este in crestere?  Litera descrie exact invers faza lunii - D - in Crestere, C - in Descrestere.
Luna nu traverseaza bolta cereasca neaparat noaptea. Exista nopti fara Luna, pentru ca Luna a traversat cerul in timpul zilei. Asa se explica faptul ca in unele zile senine Luna poate fi vazuta pe cer si in timpul zilei.
Eclipsele de luna se realizeaza numai la luna plina, mai precis la opozitia Luna-Soare. Eclipsele de soare se realizeaza numai la luna noua, mai precis la conjunctia Luna-Soare.
Singura luna in care nu a fost luna plina de-a lungul istoriei a fost februarie 1865. Urmatoarea va fi februarie 2018. (Intotdeauna numai in luna februarie, din cauza faptului ca este o luna mai scurta). Dar pot exista luni pe parcursul carora Luna Plina sau Luna Noua au loc de doua ori.
Luna traverseaza o zodie in doua zile si jumatate si tot cercul zodiacal in 28-29 zile.
La Luna Plina, au fost inregistrate cutremure de magnitudine mare. In Romania, cutremurul din 4 martie 1977 (7,2 Richter) si cel din 27 octombrie 2004 (6 Richter) s-au produsla Luna Plina, iar cel din Oceanul Indian, din 26 decembrie 2004 (9 grade pe scara Richter) s-a produs tot la Luna Plina. Dar acest fapt nu a fost inca probat stiintific, fiind considerat inca o... coincidenta.
Ciclul complet al lunii (in jurul pamantului) este de 29,5 de zile, ceea ce corespunde pasului bioritmului emotional si perioadei de ovulatie la femei (ciclul menstrual este de 28-29 de zile).
Cei mai multi copii sunt conceputi in perioadele de luna in crestere, deci fertilitatea femeilor este mai mare intre Luna Noua si Luna Plina.  Exista chiar si o preponderenta de nasteri de copii baieti in perioadele cu luna in crestere.
Uneori faza de Luna Plina poate avea loc de doua ori in aceeasi luna. Se spune ca, in acest caz, vremea se va inrautati major in luna urmatoare.
Daca va tundeti parul sau unghiile in perioadele in care luna este in crestere (intre luna noua si luna plina) va asigurati o crestere si o regenerare naturala foarte buna a acestora.
Daca plantati copaci sau alte plante la Luna Noua sau cand luna este in crestere (intre luna noua si luna plina), planta se va prinde si se va dezvolta mult mai sanatos
. Acelasi lucru este valabil in cazul in care recoltati frunze si parti din plante pe care le transplantati sau le puneti la prins in alte recpiente.
Nu mutati plantele de casa in ghivece sau pamant nou in perioadele cu luna in descrestere!
De acelasi lucru trebuie sa tineti cont daca va ocupati de agricultura: nu semanati cand luna este in descrestere!
Daca incepeti o cura de slabire, cea mai propice perioada este atunci cand luna este in descrestere (intre luna plina si luna noua). Nu incepeti si nu tineti cura de slabire cand luna este in crestere, nu veti avea rezultate notabile, ci dimpotriva, organismul va avea nevoie de mai multa mancare ca de obicei, senzatia de foame crescand.
Riscurile unei operatii chirurgicale cresc in perioadele de luna in descrestere, organismul neprimind un aport energetic eficient. Faza de Lupa Plina mareste hemoragiile, de aceea ar trebui evitate aceste zile pentru operatii chirugicale.
Fluxul si refluxul sunt in legatura directa cu fazele si mersul Lunii. Forta gravitationala a Lunii - mult mai redusa decat cea a Pamanatului, are efect nu numai asupra apelor din ocean, ci si asupra oricaror obiecte de pe Pamant. Cele mai puternice maree au loc la Luna Plina si Luna Noua, cand Soarele, Luna si Pamantul se afla pe aceeasi linie. Fluxul si refluxul au loc o data sau de doua ori pe zi.
Pastele este calculat in functie de fazele Lunii? Astfel Pastele cade intotdeauna in prima duminica de dupa prima Luna Plina de dupa echinoctiul de primavara.
Anul Nou chinezesc este calculat si el in functie de fazele lunii, astfel: anul chinezesc incepe la a doua luna noua de dupa solstitiul de iarna, undeva intre 21 ianuarie si 20 februarie.
In calendarul islamic, Luna musulmana incepe la fiecare Luna Noua

4 comentarii:

  1. E tare complicat, daca trebuie sa tii cont de toate amanuntele. Eu incerc sa seman in perioada in care luna se mareste si sa plantez in perioada in care scade, dar chiar si asa, se ma intampla sa incalc regula ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este chiar atat de complicat daca urmariti calendarul de pe http://www.astrologie-info.com/mocal.cgi?language=eng&sidtrop=sid. Aici aveti tot ce va trebuie ca sa va planificati activitatile din gradina functie de fazele si pozitia Lunii fata de celelalte astre. Weekend placut va doresc.

      Ștergere
  2. nu-i asa complicat dar temperaturile astea scazute ne taie entuziasmul...si ne ocupa toate mesele si etajerele de prin casa cu grave repercursiuni din partea consoartei, gen " tu stergi praful, tu le uzi si dupa ce le scoti rasadurile afara, tu bati covoarele"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De regula primavara este foarte mult de munca si in acest an nu prea ne-a ajutat nici vremea. Daca si spatiul este mic si nu este loc suficient sau o minisera inmultitor situatia se complica. Eu de exemplu am dat chix cu rasadurile total, le-am plantat la Constanta si in momentul in care le-am adus la Valcea am reusit sa le pierd asa ca am trecut la insamantare directa/ Astept sa vad ce o sa iasa. O duminica placuta va doresc.

      Ștergere