duminică, 1 septembrie 2013

Calendarul lunii SEPTEMBRIE

Fara sa ne dam seama timpul s-a scurs si iata-ne la inceputul calendaristic al toamnei Este momentul sa incepem sa ne bucuram de road
ele muncii noastre. Sa vedem ce activitati importante avem de facut in aceasta luna.
 
 temperatura medie anuala  16-18 gradeC

media precipitatiilor lunare 25- 30 mm/mp

Lucrari:

GRADINA DE LEGUME

-       acum este momentul strangerii semintelor pentru primavara. la tomate, se aleg fructele mari, specifice soiului, sanatoase, coapte bine

-       rosiile se zdrobesc bine, se pun in vase cu apa, unde se spala bine. Dupa ce s-au spalat se indeparteaza de pe seminte resturile de pulpa si se lasa apa sa se linisteasca. Semintele bune se lasa la fund, in timp ce semintele seci plutesc la suprafata. Semintele bune se spala bine si se pun la uscat, la soare. Cand s-au uscat trebuie sa aiba o culoare albicioasa-argintie. În medie la 10 kg tomate se obtin 30-50 g samanta ( in functie de soi).

-       la ardei, pentru extragerea semintelor se taie fructul in jurul coditei, apoi se scot semintele (codita cu seminte se aseaza pe un ziar si cu mana se desprind semintele). Acestea se spala in apa, se separa semintele bune de cele seci prin punerea lor in apa si decantarea apei. Se usuca la umbra, iar semintele se rasfira intr-un strat subtire (1-2 cm). Din cand in cand se rascolesc cu mana, pentru a se usca mai repede. Cand sunt uscate au o culoare galben-aurie. Se pastreaza pana in primavara in pungi de hartie. Din 15 kg ardei se pot obtine in medie 100 g samanta.

-       la vinete, cand fructele au ajuns la maturitate, se zdrobesc, se toaca marunt, apoi pulpa se pune intr-un vas cu apa, unde se freaca bine cu mainile pentru a separa semintele de pulpa. Semintele bune sunt grele si se lasa la fundul apei, separate de cele seci, usoare, care raman la suprafata. Cele bune se spala, se usuca la umbra si apoi se pun in pungi de hartie.

-       la castraveti se aleg fructele mari, galbene, care au ajuns la maturitate. Se lasa la soare 6-7 zile, dupa care se extrag semintele. Se taie longitudinal fructul si cu o lingura se scot semintele, se spala si se lasa in apa. Apoi, dupa cateva ore acestea se desprind usor de mucilagiile care le inconjoara. Semintele bune raman la fundul vasului, se scurg, se usuca la soare in strat subtire de 1-2 cm, cat mai repede, pentru a nu se innegri.

-       la salata, semintele ajung la maturitate la 25-30 de zile de la inflorire. Plantele se taie, se fac snop, se duc la umbra pentru uscare. Dupa o saptamana snopii se scutura bine deasupra unui ziar, se vantura si ramane samanta buna, care se pastreaza in pungi de hartie.

-       la ceapa, semintele se recolteaza dimineata, pe roua, pentru a nu se scutura. Se taie cu tija intreaga, se fac snopi mici, se usuca la umbra, dupa care se scutura capsulele, sa iasa semintele, care sunt de culoare neagra. Se vantura semintele si se pun la uscat in strat subtire.

in septembrie recolta este în centrul atenţiei.

Culeg fasolea, ardeii şi castraveţii până la sfârşitul lui septembrie. De asemenea pepenii galbeni, vinetele şi ardeii.

culeg tomatele trebuie de pe vrej şi  le aduc în casă să se coacă.

la începutul lui septembrie este ultima perioadă în care mai pot însămânţa ridichi, salată, lăptuci de iarnă şi salată creaţă pentru recolta din primăvară.

in răsadniţă pot semăna salată pentru recolta de iarnă.

din straturile de verdeţuri poti recolta în septembrie busuiocul, roiniţa, cimbrul şi menta. Prin diminuarea radiaţiei solare aroma acestora devine mai slabă

recoltez cartofii, morcovii, patrunjelul, dovleceii. Cartofii se pot obtine in cantitati considerabile doar daca sunt cultivati pe suprafete mai intinse. Daca gradina este mica, nu are sens sa ne complicam prin a cultiva cartofi.

las in straturi legumele pentru radacini tuberizate (telina,sfecla) si  le acopar cu pamant;

curat solarul si straturile, iar resturile de plante ramase le compostez;

pregatesc straturile goale (afanez solului, greblez);

imprastii ingrasamantul verde in straturi;

pregatesc materiale pentru protejarea plantelor de bruma(de exemplu, putem sa acoperim tomatele cultivate in aer liber cu o folie);

pregatesc straturile inaltate

VIA SI VINUL

continui recoltarea strugurilor de masa si incep culesul celor de vin;

soiurile de struguri rosii le culeg la circa 10-15 zile dupa cele albe, iar cele aromate le culeg cu circa 10 zile mai tarziu decat cele rosii;

culeg strugurii pe timp frumos si uscat, dupa ce s-a ridicat roua,si separ strugurii sanatosi de cei stricati.

LIVADA

Culeg  fructele cu sâmburi! Până la sfârşitul lui septembrie se coc ultimele prune.

La sfârşitul lui septembrie plantez tufele cu boabe.

Acum pot planta şi alune. Pentru corcoduşe, renglote şi prune a venit vremea să le răresc şi sa le tund.

La tulpinile de cireş, măr, şi păr, în vederea protejării scoarţei de atacul omizilor, pun  inele adezive.

plantez pomii fructiferi

culesul merelor si al perelor, este foarte important. In functie de perioada in care le recol-tez, momentul ales este decisiv: nu trebuie sa le culeg nici prea devreme, nici prea tarziu. Daca le culeg prea devreme, fructele se decoloreaza, se zbarcesc si pierd foarte multa apa. Daca le culeg prea tarziu, fructele vor deveni fainoase si vor putrezi. Cel mai bun moment pentru cules este acela in care semintele fructelor capata o culoare bruna, fructele care sunt verzi capata o culoare verde-deschis, iar cele galbene primesc o culoare rosie-aurie. Un alt indiciu este atunci cand se incearca rasucirea fructului, iar coaja se desprinde usor de pe ramura, se poate recolta; in caz contrar, fructul mai trebuie lasat sa se coaca.Fructele nu se recolteaza prin simpla scuturare a pomului. O atentie deosebita trebuie acordata parului, pentru a nu rani mugurii care vor da roade anul viitor.

De asemenea, o mare atentie trebuie acordata stratului de ceara protector care se aflta pe ramuri, pentru a nu fi distrus. Este bine ca atunci cand se incepe culesul fructelor, sa se utilizeze manusi de protectie.

GRADINA ORNAMENTALA

continui altoirea in ochi dormind la trandafiri;

incep plantarea la locul definitiv, in gradina, a speciilor de flori bienale (viola, bellis, etc.).

este luna în care pot înmulţi sau transplanta plantele şi le pregătesc pentru sezonul rece;

seman gazonul si aplic ingrasamantul de toamna;

plantez tufele sau butasii de trandafir;

septembrie este perioada optimă pentru însămânţarea bulbilor pentru florile de primăvară lalele, crini, narcise, zambile.

arbuştii care au înflorit vara şi bujorii, care pot fi mutaţi numai toamna, trebuie acum divizaţi.

dacă doriţi un strat de arbuşti şi nu aţi avut timp primăvara, puteţi să-l aşezaţi acum.

florile bienale trebuie  sa le aduc treptat la locul lor final.

plantele permanent verzi şi coniferele trebuie sa le plantez până la mijlocul lunii.

trebuie sa seman plantele anuale rezistente la iarnă, cum sunt albăstrelele, gălbenelele şi toporaşii , pentru a înflori în anul următor.

tund si leg gardurile vii permanent verzi şi arbuştii de toamnă.

pentru mai putin efort în anul următor plivesc buruienile care isi lasa in aceasta perioada semintele;

septembrie, pe lângă aprilie şi mai, este luna optimă pentru semănarea gazonului nou;

Daliile, gladiolele, craitele, crizantemele, sunt doar cateva dintre florile care ne bucura privirea in aceasta perioada.

chiar daca incepem sa culegem roadele muncii si sa ne bucuram de acestea, trebuie sa ne ocupam si de pregatirile pentru iarna: plantele cu bulbi trebuie sadite din timp, in fuctie de specie si perioada (primavara, vara sau toamna), cand acestea vor inflori.

o regula nescrisa, spune ca florile care infloresc vara se sadesc primavara, cele care infloresc toamna se sadesc vara, iar cele care infloresc primavara se sadesc toamna. In afara de alegerea momentului potrivit, trebuie tinut cont si de alte doua aspecte: adancimea de sadire si de distanta dintre plante. Iata cateva idei de baza de care ar trebui sa tinem cont in momentul in care facem pregatirile pentru primavara:

locul in care sadesc bulbii, este bine sa-l marchez, pentru ca pe parcurs, se poate uita foarte usor locul unde vor creste plantele.

trebuie sa tin cont de perioada de inflorire, pentru a distribui cat mai bine speciile de plante.

nu trebuie sa uitam de lalea. Ea arata foarte bine si este aproape obligatorie in orice gradina cu flori.

nici zambila nu trebuie pierduta din vedere. Are nevoie de multa lumina si este recomandata sadirea ei in grupuri de culori combinate, pentru obtinerea unui efect coloristic frumos.

Plantele mici de inaltime le sadeasc in fata, iar cele mai inalte mai in spate, deoarece se vor vedea si de acolo.

cumpar bulbii cu atentie. Cu cat bulbul este mai mare, cu atat va face mai multe flori. Coaja exterioara a bulbului trebuie sa fie neteda, iar bulbul sa fie tare la atingere. Dupa cumparare, este bines a il sadesc imediat. Adancimea de sadire difera de la specie la specie, si de obicei este indicata pe ambalaj.

plantam puieti la container si puieti in bol de pamant in aceeasi masura.

este perioada transvazarii coniferelor. Dupa plantare sprijinpuietii cupari.

efectez udari in perioade secetoase.

pregatesc materialele necesare pentru protejarea plantelor sensibile la inghet. procur crengi de brad.

mai pot sa butasesc speciile de arbusti vesnic verzi.

plantez in locul florilor anuale plante perene rezistente la ger.

BALCOANE SI TERASE

pregatesc balconul pentru următoarea primăvară.Pun bulbii în recipienţi şi ii îngrop până la încolţire.

Plantele mediteraneene de ghiveci (de ex. oleandru, datura) şi verdeţurile din ghivece (de ex. rozmarin, thymian) nu trebuie încă fertilizate, pentru a nu le stimula încă creşterea.

GRADINA DE APARTAMENT

Aduc în casă  florile de apartament mai sensibile la temperaturile scăzute

este momentul sa fac alegerea bulbilor carora sa le fortez inflorirea la sfarsit de an. Introduc iluminatul artificial in camerele intunecoase. Elimin dispozitivele si draperiile care fac umbra.

Pentru a intretine o umiditate ridicata pentru ferigi, asez ghivecele pe un strat de bile de argila, care trebuie sa fie ude.

Hibiscus

Denumita popular Trandafir Chinezesc este un arbust care atinge si 2 metri inaltime. Florile cresc in varful lastarilor si pot fi simple sau duble. Infloreste cel mai des primavara sau toamna, dar daca are lumina suficienta inflo-reste pe tot parcursul anului. Floarea este foarte frumoasa, dar nu dureaza decat o zi. Nu numai ca suporta bine taierile, dar acestea devin necesare dupa un sezon in care planta a crescut mai mult in laterala decat in inaltime. Dupa taiere rata de ramificare este excelenta, dar lastarii vor inflori decat daca li se ofera lumina suficienta. Temperatura optima este de 20 grade C, dar rezista si pana la 40 grade C daca planta este partial umbrita. Daca razele soarelui cad direct pe planta, aceasta are nevoie sa fie udata suplimentar.

aduc cactusii in casa

PLANTE MEDICINALE

Afin, Angelica (radacina), Boz (radacina), Brad, Brandusa de toamna (bulb), Brusture (radacina), Busuiocul cerbilor, Captalan (radacina), Castan (seminte), Caltunasi, Catina, Cerentel, Cervana, Cicoare (radacina), Cimbrisor, Cimisir, Ciocul berzei, Coada calului, Coada racului, Coada soricelului, Cornaci, Craite, Cruciulita, Dentita, Dracila (fructe), Dumbat, Fasole (teci), Feciorica, Frag (frunze), Frasinel, Fumarita, Galbenele, Gentiana, Ghizdei, Hamei, Iarba sarpelui, Iarba grasa, Iarba mare, Iarba neagra, Iarba rosie, Iedera, Ipcarige, Isop, Jneapan, Lemn cainesc (scoarta), Lemn dulce, Lemnul domnului, Lichen de piatra, Lichen de prun, Limba cainelui (radacina), Linarita, Lipicioasa, Lumanarica, Margarete, Maces (fructe), Macris (radacina), Macrisul iepurelui, Marar (seminte), Matreata bradului, Merisor, Molid (cetina), Mutulica (radacina), Nalba (radacina), Napraznic, Negrilica, Norocel, Nuc (coaja verde a fructelor), Nufar, Obligeana, Omag (radacina), Osul iepurelui (radacina), Papura (radacina), Paducel (fructe), Papadie (radacina), Papalau (fructe), Patlagina, Patrunjel de camp (radacina), Pecetea lui Solomon (radacina), Pelin, Pin (cetina), Piperul baltii (parti aeriene), Pir (rizomi), Porumbar (fructe), Racusor, Rodul pamantului (radacina), Salba moale (radacina), Saschiu, Sapunarita, Scara domnului (radacina), Scanteiuta, Schinduf (seminte), Sclipeti (rizom), Scorus (fructe), Silur, Siminoc, Spanz, Splinuta, Sporici, Stanjenel (radacina), Stanjenel galben (radacina), Stirigoaie (radacina), Strugurii ursului (frunze), Sulfina, Stevia stanelor (radacina), Stevie (radacina), Tarhon (parti aeriene), Tataneasa, Trepadatoare (parti aeriene), Turta babei (radacina), Unghia ciutei (rizom), Untul pamantului, Urechelnita, Urzica (frunze+radacina), Urzicuta moarta, Vetrice (parti aeriene), Vulturica, Zada (scoarta), Zarna (parti aeriene).

 

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita. V-am trimis raspunsul prin email. O zi frumoasa sa aveti.

      Ștergere