miercuri, 13 noiembrie 2013

ORHIDEEA PHALAENOPSIS


            Daca valurile vietii m-au aruncat departe de gradina mea de la Ramnicu Valcea si sunt nevoit ca o perioada( nu se stie cat va fii) sa-mi petrec timpul in orasul de sub poalele Raraului, a trebuit sa ma adaptez si sa incep sa gradinaresc in casa si pe balcon. 
Pentru ca-mi doream de mult orhidee mi-am cumparat 2 orhidee si ele reprezinta inceputul unui nou gradinarit 
Cum nu prea ma pricep  sa ingrijesc aceasta floare m-am documentat putin siiata ce am aflat
            Familia Orchidaceae este o familie gigantica de flori monocotiledonate, insumand peste 21.000 de specii. Speciile de orhidee este dublu fata de numarul de speciilor de pasari si cvadruplu fata de toate mamiferele.
            Din cele 880 de genuri, doar putine sunt populare in gradina sau in apartament. Denobrium, Phalaenopsis, Pleurothallis toate contin specii de plante de interior care contin intradevar exemplare foarte frumoase. Desi genul Phalaenopsis nu este cel mai impresionant existent pe piata, acesta este unul usor de intretinut, majoritatea speciilor fiind epifite.
Vorbind despre Phalaenopsis, aceste gen contine cateva sute de specii de flori, fiecare cu mici diferente de marime, culoare si numarul de flori. Pe langa asta exista cateva sute de soiuri si hibrizi ceea ce face Phala sa fie unul dintre cele mai variat gen de flori de apartament.
            Orhideea Phalaenopsis este cunoscuta in mod obisnuit drept orhideea moliei deoarece florile sunt purtate pe tulpine zvelte iar cele albe arata ca si moliile in mijlocul zborului.
Orhideele Phaelaenopsis sunt originare din zona sudului Asiei. Sunt poate cel mai intalnit gen de orhidee.
De ce este Phalaenopsis interesant?
In primul rand durata florilor.
Orhideele in general sunt flori cu o viata foarte lunga, si Phalaenopsis nu este in nici un fel diferit.
O floare poate rezista intre 3-6 luni fara probleme, fara nici un semn de imbatranire. Ele nu infloresc regulat, dar cu putina atentie si cateva trucuri horticulturale, poate sa aiba flori constant.
O planta matura poate avea pana la 5-6 tije, cu peste 20-25 de flori.
In functie de soi, exista flori care pot avea 10-12 cm in diametru cu o variatie de culoare, de la albastru la rozaliu, alb si rosu.
Orhideea phalaenopsis este o planta de casa excelenta si se va simti bine intr-un loc cu incalzire centrala daca i se va acorda o ingrijire de baza. Simpla stropire cu apa curata de cateva ori pe saptamana in timpul verii sau asezarea vasului pe o farfurie larga cu pietricele umede va furniza umiditatea adecvata.
Cea mai buna perioada pentru a stropi orhideele phaelaenopsis este mijlocul diminetii deoarece acest lucru va permite apei sa se evapore inainte de caderea noptii. Nu trebuie sa permiteti apei sa ramana in centrul plantei peste noapte pentru ca putrezirea poate sa apara cu viteza fulgerului! - si vorbim de timpul noptii in unele cazuri si daca este racoare.       
Phalaenopsis sunt vandute de regula in vase transparente de 12 cm, fiind marimea ideala pentru o singura planta si ati putea sa le lasati in aceste vase intre 12 la 18 luni.
Aceste orhidee se vor stradui sa iasa din vase si vor dori sa adopte o pozitie mult mai orizontala, datorita felului in care cresc in mediul lor natural din S-E Asiei (Indonezia, Malaezia, Filipine etc) unde se agata de ramurile inatilor copaci tropicali.
Cerinte ale solului
Radacinile aeriene de Phalaenopsis
Phalaenopsis este o planta epifita (EPIFÍT, -Ă adj. (Despre plante) Care trăiește pe suprafața altor plante, pe care le folosește numai ca sprijin. [< fr. épiphyte, cf. gr. epi– pe, phyton – plantă].  , ceea ce inseamna ca radacinile pot fi aeriene si nu au nevoie de sol in adevaratul sens al cuvantului.
Daca doriti sa o cresteti in modelul epifit este recomandat sa folositi un ghiveci transparent cu bucati de muschi si scoarta de copac drept substrat. Radacinile sanatoase vor fi verzi si lemnoase iar daca acestea sunt afectate vor incepe sa se inchida la culoare si vor incepe sa putrezeasca.
Putem sa punem perle de kunzit sau pietricele de argila ca sa se pastreze umiditatea necesara radacinilor sa se dezvolte.
Daca dorim sa o crestem ca o planta normala, Phala poate sa se dezvolte foarte usor intr-un sol foarte fertil. Ii va lua ceva timp sa se adapteze, planta fiind initial vulnerabila pentru cateva saptamani, dar va fi la fel de bine stabilita ca varianta epifita, uneori chiar mai bine.
Cea mai buna varietate de sol este una in care combinam scoarta si muschi cu solul, destul de mult cat acesta sa fie foarte aerat. Un raport de 1/3 scoarta de copac, 1/3 turba si 1/3 de spanghum moss este recomandat pentru a creste Phala in sol normal.
Cerinte legate de temperatura
Phalaenopsis se simte bine la temperatura camerei. Minimul pentru supravietuire are aproximativ 18-200C . Sub 18-160C, planta incepe sa moara. Temperatura maxima poate sa se ridice pana la 32-340C.
Totusi, temperatura normala a orhideei este de 24-270C.
Deviatiile de 3-4 grade nu vor afecta o planta matura, desi puietii sunt sensibili la diferente de 2-3 grade diferenta.
Reproducerea este direct proportionala de temperatura; sub 20-210C sansa de a aparitie a puietilor scade considerabil.
Cerinte legate de lumina

La fel ca oricare alta planta epifita, Phalaenopsis foloseste aproximativ fiecare parte a sa pentru fotosinteza. Se poate spune ca are nevoie de lumina puternica, dar expunere indirecta vara (frunzele vor suferi arsuri daca sunt expuse la soare direct). Toamna si Iarna acestea pot fi tinute la geam, atat timp cat temperatura este potrivita.
Pentru iluminarea artificiala, Phala se simte bine sub neoane sau becuri economice care au in jur de 5500K, tonalitatea solara.
            Orhideea phalaenopsis prefera lumina buna dar nu soarele direct deoarece se vor arde. De asemenea, vor tolera umbra in timpul sezonului de crestere. Pastrati-le intr-o pozitie bine incalzita pe timpul lunilor de iarna dar din nou, nu in plin soare.
Cerinte legate de udare
Phalaenopsis este o planta care adora umiditatea. Pentru radacini, este recomandat sa udam odata la doua zile pe timp de vara, si iarna sa udam odata pe saptamana. In mare parte solul sau substratul trebuie sa fie relativ umed pentru ca planta sa se simta bine.
Umiditatea in aer este un alt lucru important pentru Phalaenopsis. Aceasta se simte bine la un nivel de 55-75% de apa in aer. Puteti sa ii puneti o mica farfuriuta cu apa separata de pietris pentru a nu tine radacinile in apa. Atentie! Apa si umezeala in jurul frunzelor sau a florilor le vor face sa se usuce. Rezistenta florilor este direct proportionala cu nivelul de apa si umiditate la nivelul lor.
            Phalaenopsis prefera apa din plin dar nu le place sa stea in umezeala. Udati aceste plante o data la 10 - 14 zile in timpul lunilor de iarna (depinzand de temperatura, daca este mai cald - mai des, daca este mai rece mai rar) si in fiecare saptamana, sau mai des in timpul verii.
            Se recomanda a se uda prin amplasarea plantei intr-o farfurie mai adanca sau intr-un ghiveci masca. Se tine in apa de 1-2 cm cam 1-2 zile dupa care alte 1-2 zile fara apa. Acest sistem stimuleaza si aparitia de tije florale noi.
Fertilizarea orhideei Phalaenopsis
Fata de alte plante, phalaenopsis are nevoie de un substrat foarte fertil. Deseori se poate folosi fertilizant, puneti cam odata pe luna o picatura in apa. Folositi un amestec pentru orhidee, acela fiind potrivit pentru dezvoltarea noilor flori.
Hraniti planta in timpul verii o data la doua saptamani cu un fertilizant special. In timpul iernii fertilizati o data pe luna
Transvazarea orhideei Phalaenopsis       
            Plantarea trebuie facuta in timpul lunilor de primavara. Daca o cresteti pe o scoarta de pluta (urcata), replantarea  sau reurcarea nu trebuie sa fie facuta pana cand planta este de necontrolat.
            Puteti muta orhideea minim odata pe an, pentru ca de obicei cresc in inaltime fara sa isi imbogateasca radacina. Un ghiveci plin de sol negru combinat cu frunze uscate este ideal pentru noua planta. Udati mai des pana cand noile radacini se stabilesc.
Phalaenopsis poate fi facuta sa infloreasca din nou prin taierea unei tulpini care infloreste chiar deasupra nodului de pe tulpina principala. - acest lucru are aspect de frunza mica ce sta plata pe tulpina. Noile increscente vor incepe de la acest nod dupa o luna si ceva si florile se vor dezvolta dupa 2-3 luni.     

Reinflorirea orhideei Phalaenopsis
            O intrebare deasa care se pune referitor la acest gen de orhidee este usor sa le faci sa reinfloreasca? Raspunsul este da.
Orhideea phalaenopsis reinfloreste cel mai usor dintre orhidee deoarece se simt bine in case moderne. In mod tipic, o planta va fi in floare in jur de 3-4 luni dupa care veti putea indeparta vechiul peduncul sau tulpina florala chiar de la radacina. Acest lucru ii va permite sa isi adune putere pentru a forma  un alt peduncul in aproximativ 9 luni.
Daca pedunculul este inca verde sau pe jumatate maro, taiati vechea tulpina chiar deasupra unui "nod". Planta trebuie lasata cu 12-15 cm de tulpina care sa porneasca din acel nod. Aceasta metoda va permite plantei sa creasca un nou peduncul din 'nod' in doar cateva saptamani.
Daca cresteti orhideea pe scoarta aveti nevoie sa udati sau sa stropiti radacinile in fiecare zi, altfel poate aparea deshidratarea
Inmultirea:
Dupa terminarea florilor, tija se scurteaza pana deasupra primului nod. De regula aici se formeaza plantulele (orhidee in miniatura). Dupa ce formeaza suficiente radacini, orhideele nou formate se pot detasa.
Cand incep sa apara tijele florale se recomanda a nu se misca planta din loc si sunt de evitat si variatiile bruste de temperatura.
Ingrijirea florilor
Aparitia noilor tije de Phala este influentata de fluctuatiile de temperatura, de obicei toamna. Adica pentru ca noi tije sa apara trebuie sa existe o diferenta dintre temperatura de zi si cea de noapte de minim 4-5 grade. Tot aici, s-a observat ca noile tije apar la temperaturi de sub 28 de grade. Putem incerca, pentru aparitia noilor tije, sa variem temperaturile dintre zi si noapte, in timp ce temperatura in timpul zilei sa fie sub 28 de grade.

Tot aici, putem taia tija fara flori la aproximativ o palma (5-6 cm) sub nivelul florilor; exista o sansa de aproximativ 50-60% ca aceasta sa creasca din nou si sa infloreasca din nou.

9 comentarii:

  1. Ce va mai fac orhideele? Nu ati mai revenit cu alte comentarii despre aceste minunate flori!
    Eu le-am plantat pe toate intr-o jardiniera lunga de 1 m, in acel substrat special din coaja de copac . Astazi mi-am imbogatit colectia cu inca doua, arlechin alba si bordo cu mijlocul si marginea petalelor albe.
    Sa auzim numai de bine, o seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua si-mi cer scuze pentru intarziere dar aceasta e situatia. Sincer sa fiu nu mai stiu ce-mi fac orhideele pentru ca de la Campulung am plecat la spital la Bucuresti si apoi la Constanta asa ca orhideele au ramas in grija unui vecin. Ce pot sa va spun insa este c-am citit cateva lucruri interesante despre modul de ingrijire al orhideelor aici ( http://adelaparvu.com/2013/09/03/5-sfaturi-pentru-ingrijirea-plantei-phalenopsis-cea-mai-vanduta-orhidee-din-romania/). O zi frumoasa.

      Ștergere
  2. Buna ziua! Am o orhidee mare cu 2 tije florale careia i s-au uscat radacinile exterioare iar in interiorul ghiveciului au aparut paduchi albi....niste vietati albe foarte mici. Am dat cu spray impotriva daunatorilor la suprafata scoartei din ghiveci, dar sunt si in interiorul ghiveciului. Ce sa fac sa ii distrug? Dar radacinile exterioare ce au patit? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,pentru a scapa de insectele din substrat puteti sa faceti un tratament cu Decis sau Mospilan. Insecticidele se dizolva in apa si se pulverizeaza pe frunzele de orhidee. Tratamentul se repeta dupa 7 zile, insa nu cu ambele insecticide deodata.

      Ștergere
  3. Buna ziua! Pulverizez frunzele ca sa scap de daunatorii din vasul in care este orhideea ?! Asa voi face daca asa mi-ati spus.... dar ce fac cu radacinile aeriene care se usuca? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pot fi mai multe motive care sa duca la uscarea radacinilor aeriene dar cred ca este vorba de lipsa umiditatii din aerasa ca incercati sa puneti vasul cu orhideea pe o tava in care este pietris sau sunt bile de argila si apa, ca sa se realizeze un microclimat sau, udati cu un pulverizator fin dimineata devreme frunzele in asa fel, incat sa nu curga picaturi de apa de pe ele. O zi buna.

      Ștergere
  4. Va multumesc foarte mult pentru sfaturi! 💞

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua! Am cumparat o fiola de 2ml de Decis, dar nu stiu in cata cantitate de apa sa o diluez? Stropesc deasupra frunzelor sau si sub ele? Pe scoarta din ghiveci nu?...deoarece sunt gandaci si prin scoarta din ghiveci?! Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, cred ca cel mai bine era sa intrebati vanzatorul sau sa cititi prospectul. Eu nu styiu concentratia si tipul produsului. In cazul in care este Decis Mega EW50 incercati in 20 l apa. O zi buna.

      Ștergere