joi, 16 ianuarie 2014

Primul an de bloggareala

 A trecut un an de cand  deschideam portile gradinii mele si va uram “Bun venit”.
 Am gradinarit cu bine in toate cele 4 anotimpuri  care s-au succedat,cu bucurii, truda, satisfactii, dar si esecuri si neampliniri.
Daca-I aniversare, hai sa lasam putin la o parte insuccesele si, in buna traditie a obiceiurilor dobandite pe parcursul carierei, sa facem un scurt bilant.
Pai, ce va pot spune eu mai bine decat o face Google Analytics si oricum cifrele sunt mai putin importante.
S-au perindat prin gradina peste 125.000 de vizitatori ( multi sau putini nici macar nu conteaza, daca reusesc sa ajut si un singur om prin ceea ce fac, eu sunt foarte multumit).
Unora le-a placut si au devenit vizitatori fideli, altora le-a placut mai putin sau deloc – nu discutam gusturile.
Ce este important pentru mine, este ca, prin intermediul blogului am reusit sa cunosc foarte multi oameni deosebiti, cu acelesi preocupari ca si ale mele, (oameni care iubesc natura, plantele, viata in aer liber, sanatatea si vor sa faca ceva ca sa traiasca mai bine si sa-i ajute si pe ceilalti sa fie mai buni) cu care am reusit sa leg relatii de amicitie sau chiar prietenii, fapt  pentru care le multumesc.
Un alt lucru important, care m-a incurajat si nu, in ultima instanta, m-a facut sa continui munca la acest blog, au fost comentariile.
Cei care au bloguri si sunt pasionati de gradinarit stiu ce inseamna ca, dupa ce te-ai trezit la ora 04.00 sa uzi gradina, ai mai facut si putina ordine printre doamnele buruieni, si alte activitati necesare ingradina, sa te apuci de scris sau de cautat subiecte ca sa poti adauga putina informatie pentru cei care te citesc.
Inainte sa ma apuc de blog eram foarte suparat daca nu gaseam  zilnic, nici o postare noua pe blogurile pe care le urmaream, dupa ce m-am apucat de scris am vazut pe propria-mi piele ca este practic imposibil sa postezi zilnic, cel putin in perioada cand activitatea din gradina este in toi.
Dar, una peste alta, s-au adunat peste 300 de postari, nu toate reusite sau inspirate, dar care, am considerat eu. aduc  un minim de informatie celor interesati de gradinarit sau le descreteste fruntile, dupa o zi obositoare de munca.
Nu stiu daca e bine sau nu, dar am rugamintea pentru cei care trec pe acest blog  sa-si lase semnatura, fie si cu un simplu salut, nu mai spun ce bucurii iti aduc comentariile.
In primul rand invatam unii de la altii ( traim prea putin sa facem toate greselile posibile pentru a invata din propriile greseli), in al doilea rand pentru faptul ca cel care depune un minim efort sa transmita ceva( idei, sentimente, sfaturi, cunostinte mai mult sau mai putin elaborate) simte ca munca nu este in zadar.
De multe ori vedeam zile in care erau 200 -300 sau mai multi vizitatori si nici macar un cuvant – sunt momente care te deprima exact cum, in gradina plantezi o floare si dupa cateva zile incepe sa se usuce.
Orice idee este bine –venita, orice comentariu postat ( in afara de unul singur al domnului Scutaru – pe care l-am sters din greseala) se va regasi la locul lui fara nici un fel de problema iar criticile de multe ori sunt foarte constructive( nu este nimeni perfect si e normal sa incercam sa obtinem rezultate eliminand parte din greselile pe care le-am facut).
Stiu ca multi dintre cei care citesc acest blog sunt gradinari amatori, de weekend, sau  hobby – profesionistii scriu carti si cultiva zeci de hectare – n-au timp pentru 100 sau 1000 de m2.dar, pentru noi cei care avem o bucatica de teren mai mica sau mai mare  sau chiar cateva ghivece de flori ne intereseaza ce, cum, cand si cat sa facem ca sa putem sa ne bucuram de gradina sau plantele noastre.
Cred ca pentru un an de blogareala este suficient acest mini bilant asa ca inchei, nu inainte de a multumi tuturor celor care au intrat pe acest blog si au avut rabdarea sa-l citeasca, celor care m-au incurajat si sprijinit sa scriu pe acest blog si celor care mi-au devenit amici si mai mult chiar prieteni.
Va doresc tuturor sa aveti o gradina de vis, plina de roade bogate, dar mai ales sanatoase, sanatate si putere de munca, liniste si armonie sufleteasca.
Sa ne intalnim cu bine in gradina in fiecare anotimp si peste un an, doi,10 sau… 50 de ani.
Va salut cu deosebit respect si nu uitati faceti treaba putina dar eficienta pentru mai multa satisfactie in arta gradinaritului.
















45 de comentarii:

  1. La multi ani :) de blogareala. Sunt multi care incep sa scrie apoi renunta repede nu stiu din ce motiv, dar sa faci asta continuu, nu doar pentru tine ci si pentru cititorii tai e un lucru mare. Bafta! la scris si la gradinarit :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si sper sa va fie de folos clipa de hoinareala pe acest blog. O zi minunata, plina de bucurii va doresc.

      Ștergere
  2. La multi, multi ani!
    Faza cu comentariile ni se intampla la toti, iar eu am ajuns la o concluzie, cred ca tine un pic si de egoismul fiintei umane ( ma includ si pe mine aici, pt ca si eu de multe ori citesc, imi iau doza de frumos si plec fara sa ma uit in urma). Astia suntem :)
    Sanatate si la mai multe postari asa cum ne-ati invatat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc mult si va admir pentru tot ceea ce faceti. La dumneavoastra deja nivelul la care lucrati in gradina este peste ceea ce facem noi pe o parceluta de 1000m2. Munca, dar si pasiunea cu care lucrati ca sa obtineti legume sanatoase si naturale, a fost si va fi o sursa de inspiratie si un exemplu demn de urmat pentru toti care cred in adevaratele valori ale romanilor ( munca, harnicie, pasiune, pricepre si dragoste). Sa aveti o zi minunata. Cu stima si respect,

      Ștergere
  3. La multi ani si spor la blog, la cititori - chiar si cand nu comenteaza -, la gradina, la pomi, la trandafiri.
    (pentru postarile zilnice, exista posibilitatea de programare. cand ai un strop de vreme, planifici ce si cand sa apara, chiar si pe o saptamana inainte. fie si poze, recomandari, videouri utile).
    Si multumesc pentru utilitatea, concizia si aplicabilitatea imediata a rezumatelor tale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizite, comentarii si aprecieri.
      Inca nu ma pricep sa programez aparitia articolelordar... o sa invat si cred ca-mi voi usura munca. O zi cu bucurii si multe realizari va doresc.

      Ștergere
  4. La multi ani, spor cu blogul si recolte bogate! Cam asta cred ca-si doresc gradinarii fie ei si amatori.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si urari. Este normal ca in urma unei munci facute cu sudoare si suflet sa ai si rezultate chiar daca, nu vor fi de fiecare data pe masura asteptarilor.Important este ca ceea ce faci sa te relaxeze si sa te bucure.
      In lucrurile simple gasim adesea fericirea si implinirea.
      O zi linistita, plina de calm si armonie va doresc.

      Ștergere
  5. La multi, multi ani! Realizati un blog de pe care am invatat foarte multe, pe care intru intotdeauna cu mare placere. Felicitari!
    Sanatate si impliniri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si aprecieri. Daca pot sa ajut cu ceva, va stau la dispozitie oricand cu cea mai mare placere. O zi minunata

      Ștergere
  6. la multi ani de gradinarit si blogareala ! ma bucur ca am vazut pe viu gradina voastra si mi-a placut foarte tare. eu nu am gradinita , dar imi doresc sa am intr-o zi . atunci o sa imi scot notitele din postarile tale. faci sa para simplu , dar stiu ca e mult de lucru . dar si recompensele sunt pe masura. BRAVO! diana

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru vizite si va asteptam cu mare drag la o cafea si, de ce nu, un pahar de vin, la Valcea dupa ce ne intoarcem. Sa aveti o zi minunata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu e vorba de a lasa o semnatura pentru trecerea pe aici.... Ha! Si cand ma gandesc ca eu va urmaresc zilnic fiind linkul trecut la blogurile favorite.... dar ce mai conteaza asta? Imi place sa vad poze, imi place sa citesc la altii, sa invat dar in mod deosebit sa fiu provocat de postarile voastre si sa ma obligati sa merg mai departe cu ce fac si eu ! Felicitari! Ce frumos e verdele din gradina voastra mai ales astazi pe 16 ianuarie..... daca nu ma credeti, uitativa pe fereastra! Ma intereseaza daca puteti spune povestea voastra, asa cum ati ajuns la tara, cum ati inceput, cum se imbina serviciul (sau veniturile voastre) , sa puteti activa in rural... zic si eu ca tema si invatatura pentru altii. Atatea am invatat de pe blogul vostru... va multumesc! ...si sa va fie anul bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizite si aprecieri si va astept cu mare drag ori de cate ori vei dori sa schimbam o vorba asa ca intre gradinarii incepatori. Ti-am citit postarile si am urmarit evolutia gospodariei, multa munca dar si rezultate pe masura.
      Cred ca, voi incerca o mica schita referitoare la inceputuri, n-au fost usoare si nici foarte ieftine - in primul rand ca noi, cei care venim de la oras, dorim acelasi confort ca la apartament si nu prea suntem obisnuiti cu munca fizica.
      In afara acestui aspect, lipsa facilitatilor oferite de oras, magazine si depozite, unde poti gasi tot ce-ti doresti, te face sa cheltuiesti o gramada de bani si sa pierzi timp cu deplasarile pentru orice obiect sau scula pe care nu le gasesti la sat ( eu nu ma prea pot plange ca stau la un sfert de ora de centrul orasului Ramnicu Valcea deci...)
      Dar, luate si puse cap la cap, avantaje si dezavantaje, pana la urma cred ca e un mare plus mai ales daca, reusesti sa obtii si ceva satisfacator in afara privelistii si aerului curat. Eu pot sa-ti spun ca am avut si motive medicale ca sa plec din oras - aveam nevoie de foarte multa miscare si sa stii ca dupa 5 ani se simte ca n-am "muncit" telecomanda.
      Ma bucur pentru realizarile tale si daca pot sa te ajut cu ceva iti stau la dispozitie.
      O dupa-amiaza linistita si cu bucurii iti doresc.

      Ștergere
  9. La mulţi ani în blogărit! :) Sper să avem un an bun(m-am inclus și pe mine).Am observat dintr-o poza de mai sus ca avem pompe de stropit la fel:) Numai bine Vasile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si urari. Sper sa fie un an bun dar, dupa seceta din iarna acasta plantele vor suferii cu siguranta asa ca asteptam sa mai vedem ce ne rezerva vremea. Sanatate si recolte bogate.

      Ștergere
  10. Mult spor si in gradina si in blogger-eala ! Tineti-o tot asa ca este foarte bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri.In gradina daca muncesti cu pasiune si pricepere stai la mana "Celui de Sus" in blogareala daca scrii si dai cititorilor lucruri valoroase si interesante te ajuta " Cel ce citeste". Sper sa ma ajute... creierul si sa gasesc cele mai bune solutii ca sa impac cele doua pasiuni. O seara linistita va doresc. Cu stima,

      Ștergere
  11. Felicitari Vasile! La multi ani si multe postari !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet pentru tot. Sper sa reusesc sa ajung macar la jumatate din nivelul la care este blogul si gradina ta. Un model, demn de urmat. O seara linistita.
      Cu stima si respect,

      Ștergere
  12. Felicitari! La cat mai multi ani de blogareala si succes in activitatea din gradina. Silvia Satu Mare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri si va astept ori de cate ori doriti un moment de relaxare printre flori, legume si pomi fructiferi. O sera frumoasa va doresc.

      Ștergere
  13. La mulți ani blogului și deținătorului său!
    Am și eu o grădiniță, dar nu mă consider decât o veșnic începătoare în ale straturilor, privind cu invidie prietenească pe cei care dovedesc mai multă râvnă și pricepere pe parcelele lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si urari si felicitari pentru gradina, rezolva multe probleme inclusiv te scapa de stres, oricum noi suntem vesnic incepatori.
      O seara minunata va doresc.
      Cu stima,

      Ștergere
  14. Da, asa este: de multe ori citim ce scriu altii si nu lasam nici un [sic!] comentariu. De multe ori tot din lipsa de timp. Eu ma declar vinovata. Si nu numai pe blogul tau, ci si pe al altora. La inceput si eu urmaream cu infrigurare comentariile de pe blogul meu, apoi mi-am dat seama ca fiecare e prins in tot felul de probleme, asta e viata din ziua de azi... cam trista si cam fara speranta. Dar poate ca e bine ca ne-ai facut atenti. Suntem o comunitate destul de restransa si trebuie sa ne avem ca fratii, nu? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita, comentariu. Sunt onorat si ma simt mandru ca am primit in mica mea gradina, vizita celebrelor "gradini ale Semiramidei".
      Va admir si va respect pentru tot ceea ce faceti si pentru munca neobosita a lui "minitehnicus" cu idei originale si foarte eficiente.
      Cred ca aveti cea mai eficienta gradina la raportul spatiu de cultura / recolta obtinuta.
      Intr-adevar suntem o comunitate destul de redusa si trebuie sa fim uniti si sa tinem legatura pentru schimburi de idei si cunostinte.
      Va doresc o seara minunata plina de armonie si liniste sufleteasca.
      Cu stima si respect,

      Ștergere
  15. Felicitari domnule Rosciuc pentru primul an de blog! Trebuie sa recunosc ca si eu mai intru pe bloguri fara sa las nici un comentariu, in parte pentru ca intru uneori in graba si citesc doar postarile fara sa spun nimic, in parte pentru ca nu am nimic de spus pe un anumit subiect. Oricum si eu trebuie sa recunosc ca aperciez enorm cand vad comentarii la postarile mele. Eu mai am un cont pe sunphoto.ro si acolo am gasit foarte multi oameni pasionati de gradinarit.Chiar va recomand sa va faceti cont acolo.In afara de faptul ca vedeti foarte multe poze cu gradinile oamenilor sunt si comunitati care fac schimb de plante sau comenzi comune de la firme din alta tara. Este un pic diferit fata de blog dar la fel se frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si aprecieri. N-am cont pe sunphoto dar am de gand sa-mi fac, mai ales ca deja sunt in legatura cu cateva persoane care au cont. Sunt interesat de orice informatie care ma poate ajuta si bine-nteles ca la randul meu incerc sa diseminez noutatile celor interesati de domeniul gradinaritului.Multumesc pentru informatii si o sa am rugamintea sa-mi fiti ghid pentru intrare in noua comunitate, bine-nteles daca se poate si nu cer prea mult.O seara minunata va doresc. Cu stima si respect,

      Ștergere
    2. Eu am cont pe sunphoto, asa am inceput de fapt: cu poze postate. Atata doar ca dupa un timp mi s-a parut limitat si am ales blogareala. Am abandonat de tot sunphoto...

      Ștergere
    3. Sunt intro dilema,Adriana spune "faceti cont" dumneavoastra spuneti " mi s-a parut limitat"
      Va rog sa ma luminati. Eu inteleg mai greu dar, astept pareri fie pro, fie contra. Va multumesc pentru opinie. O seara buna.
      Cu stima si respect,

      Ștergere
    4. Domnule Rosciuc acum depinde ce cauta lumea. Mie de exemplu imi surade ideea sa fac schimb de trandafiri si alte plante cu alte persoane. Am deja cateva promisiuni pentru niste trandafiri englezesti.Dupa cum v-am spus sunt si cateva comunitati care fac schimb de plante sau oameni care vand mai ieftin plante. Intr-adevar depinde de pareri dar mie mi-a placut.Cred ca pana nu incercati nu aveti cum sa va faceti o parere.Daca nu va place il puteti sterge. Daca aveti nevoie de ajutor , vi-l acord cu cea mai mare placere.
      O zi buna.

      http://ida00.sunphoto.ro/

      Ștergere
    5. Multumesc . Cand voi avea timp voi incerca un cont pe sunphoto.
      Daca voi avea nevoie de ajutor o sa va rog sa ma help - uiti.
      O dupa-amiaza frumoasa si un weekend placut va doresc.

      Ștergere
    6. Vasile,oriunde este bine,eu am inceput cu fotografii pe SunPhoto,imi era drag sa imi arat mie si altora ce realizam in gradina,mai ales ca ani de zile am fost impotriva gradinaritului,eu mereu ziceam ca sunt fata de oras si gradina mea este la piata,dar lucrurile s-au schimbat.
      Pe sunphoto este o comunitate de pasionati de tot felul,dar este limitat mai mult la fotografii,care sunt grozave,dar uneori vrei sa mai si glasuiesti ceva prin scris,asa se naste blogareala,oricum toate merg mana in mana,transmit informatii ,experiente,utile pentru cei noi si cei vechi in ale gradinaritului,caci vorbim de acest segment.
      Sa iti faci cont este simplu,daca ai reusit cu blogul ,cu sunphoto este floare la ureche.
      Apropo de comentarii,eu le las cand simt ca am ceva de spus,eu pe blog nu prea am comentarii,dar sunt multumita ca blogul este citit si sper sa fie util cui are nevoie.
      De la fiecare invatam cate ceva,mie imi plac blogurile cu experienta fiecaruia,cu fotografii,foarte mult se invata din fotografii pertinente,nu din scriitura multa.
      Succes in tot ceea ce faci!

      Ștergere
    7. Acuma eu ce sa zic, daca tot intru in curtea omului macar buna ziua sa dau ca o postare e o postare, tot iti ia timp sa scrii sa pui si niste fotografii sau pur si simplu sa aduni date pe care sa le prezinti altora ca ei sa nu mai munceasca si sa caute la nevoie. Nu toti avem talent de jurnalist dar putem sa impartasim din experienta si fara fraze pompoase, iar daca, vorba ta, mai pui si-o fotografie( uite ca si aici e o problema - nu merg in gradina la fiecare treaba cu aparatul dupa mine, sau n-am pe nimeni sa-mi faca o poza cand trebuie) treaba-i minunata si cine vrea cu adevarat invata ceva. O seara linistita si un weekend placut.Multumesc pentru vizite, urari si comentarii.

      Ștergere
  16. La multi ani, plini de reusite!
    Eu nu am mai scris de ceva vreme pe blogul meu,dar imi place sa intru sa mai citesc pe ale celorlalti gradinari.
    Pe perioada iernii am alte preocupari si,oricum,sunt departe de gradina mea acum :(
    dar vine ea primavara :)
    Mult spor in tot ce faceti!

    RăspundețiȘtergere
  17. AM ONOAREA SA VA SALUT! Asta asa ca intre noi, actuali si fosti militari (pentru domnul Marius - cu stima si respect).
    Un sincer multumesc pentru ca m-ati ajutat, prin ceea ce postati pe blogul dumneavoastra de "minuni".
    Ideile si solutiile din gradina dumneavoastra m-au inspirat si le-am folosit cu succes in gradina mea.
    Va multumesc pentru tot ceea ce faceti si impartasiti cu noi.
    O noapte linistita si tot binele din lume pentru familia dumneavostra minunata.
    Cu stima si respect,

    RăspundețiȘtergere
  18. Va doresc mult succes in continuare atat la blogarit cat si la gradinarit,recolte frumoase ,curate si bogate cu cat mai putina munca si cu o mare eficienta .Cum ati zis daca o persoana a citit si sa folosit e bine,iar eu zic ca si daca nu a comentat cred ca a transmis un gand bun ,si e mare lucru.Urmaresc blogul dvs.aproape de la inceput si observ constant volumul mare de lucru care il efectuati.Asa este fiecare asteptam un comentariu,chiar si mai multe,si cand nu au fost scrise poate ne necajim cateodata.Dar totusi nu trebuie sa abandonam munca pentru ca este bine un mic ajutor,chiar si scris.O seara buna va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru vizite si comentariile pe care de fiecare data, le lasati pe acest blog. Nici gand sa-mi abandonez munca, nici in gradina, nici pe blog.
      Chiar daca ceea ce fac, este citit de o singura persoana. si o ajuta cu ceva in munca din gradina eu ma declar satisfacut.
      Recunostinta si milostenia sunt doua elemente care-ti dau sentimentul de implinire si nu in ultimul rand de fericire.
      Fericirea vine din lucruri simple - un trandafir inflorit, un fir de usturoi care-si scoate capul din tarana, o buburuza care merge pe o frunza, - trebuie sa ne intoarcem si sa apreciem simplitatea si darurile naturii - si va spun asta ca unul dintre oamenii care a trecut razant de moarte( in urma AVC-ului ischemic ma bucuram ca un copil la, fiecare nou rasarit de soare pe care-l vedeam).
      O seara frumoasa si va astept cu mult drag sa sporovaim despre preocuparile noastre.
      Cu stima si respect,

      Ștergere
  19. nu am numai cuvinte de lauda va invidiez pentru forta de munca pe care o aveti sper sa reusesc si eu sa revin pe meleagurile mele si a bunicului si sa ma bucur de sudoarea muncii mele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de vizita si aprecieri. Sa stiti ca de cele mai multe ori oboseala dispare cand munca o faci cu pasiune si pui un strop de dragoste, cand nu, e o corvoada.
      Gradinaritul este o placere cand il faci cu cap si putina pricepere.
      O seara minunata si astept sa reveniti cu vesti bune.

      Ștergere
  20. Vasile, iti doresc ca blogul tau sa te bucure in fiecare zi! La multi ani si tie si blogului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimata doamna va multumesc mult pentru vizita si urari. Sunteti pentru mine mentorul care mi-a condus primii pasi in ale gradinaritului si de la care am invatat ce si cum se face ca sa ai o gradina de vis. Va doresc o dupa-amiaza linistita si un weekend placut. Cu dtima si respect,

      Ștergere
  21. Răspunsuri
    1. Este un trandafir "Comet" achizitionat acum 5 ani de la Real Constanta.
      N-am avut probleme cu el.
      L-am plantat in ghiveci in februarie 2010 si a stat pana in luna octombrie, cand am terminat de aranjat gradinita de flori, si l-am plantat la locul definitiv, in plin soare si un teren nisipos imbunatatit cu compost de frunze si gunoi de capre.
      In primavara a imbobocit si a facut mai multe serii de flori care au un parfum discret.
      Nu am avut probleme cu afidele care l-au preferat pe Rumba( cred ca i-a impresionat coloritul care se schimba pe parcursul infloririi).
      Am vazut Comet la Yurta la 7 lei.
      O zi frumoasa si un weekend placut va doresc.

      Ștergere