duminică, 23 februarie 2014

Ce va iesi din coji de cartofi incoltite?

Anul 1530 este considerat anul introducerii cartofului in Europa de catre spanioli care l-au adus din Peru. Istoria consemneaza o intreaga aventura a acestei solanaceae, bunicul rosiei, tatal vinetei, fratele ardeilor si verisorul petuniilor.
Daca la inceput,era considerat o planta otravitoare si era folosit cu precadere in hrana animalelor (poate ca de aici vine si denumirea din ucrainiana – barabula ce seminifica un soi de cartofi de calitate inferioara pentru hrana animalelor) sau o planta ornamentala, ca in Franta, ulterior lumea si-a dat seama ca poate fi salvarea de la foamete a omenirii pe timpuri de criza.
Dar, sa nu intram prea mult in istorie, cert este ca, pe la 1800 cand Vestul s-a saturat de cartofi prajiti a aruncat cateva coji si prin tinuturile romanesti unde a fost botezat in fel si chip, dupa zona (barabule, bandraburce, bulughine, crumpene, picĭocĭ ).
Cum se cultiva stie toata lumea asa ca nu mai este nici un secret, de regula cartofii extratimpurii se planteaza intre 5-25 martie dar, pentru ca azi a fost o zi de sambata in care, dupa ce am chelit cativa pruni, mi-a venit pofta de experimente si-am vazut-o pe nevasta-mea ca tocmai curate cartofi( incoltiti), mi-a venit asa deodata, cheful de plantat coji de cartofi. 
Mai citisem pe cateva bloguri ca au iesit cartofi din coji, in saci si alte recipiente si mi-am zis:

-      - Ce-o sa fie daca incerc si eu, problema a fost ca a trebuit sa ma bat cu Dolly ca sa recuperez cojile incoltite. Ce sa mai discutam ca o mie de cuvinte nu fac cat o imagine. 
      Si-am purces la plantat coji de cartofi incoltite.
S.O.S. Legumele sunt in pericol a aparut raw vegana.

Ce-a scapat de ochiul vigilent al patatei

Sapam 9 gropite

Punem cele 9 coji incoltite( ca la militieni - cu verdele-n sus)

Incheiem frumos sirul


Acoperim cu ce-am scos din gropite( nu va mirati ca pe aici circula vorba lui nea Marin
- cand sapi o groapa pamantul ce-ti ramane trebuie sa-l pui in... alta groapa)

Facem un mic bilonas... si asteptam

Sa aveti o duminica minunata.



18 comentarii:

  1. Vei avea o productie de cartofi record, ca vorba ceea din stejar stejar rasare,iar in privinta patatei se aliniaza si ea modei din ce in ce mai multa lume trece la raw vegani,apropo socri mei au un pisic care mananca coji de cartofi. Salutari Silvia SM.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata Silvia.
      Patata noastra mananca orice leguma cruda in afara de ceapa, usturoi si rosii( pe care nu o lasam noi sa le manance - la indicatia unui veterinar) si sa vezi cu cata pofta rontaie cartofii cruzi si morcovul, de-ti vine sa gusti din ele.
      Nu stiu ce va naste din barabule dar cred ca ceva tot va iesi, daca nu din coji poate de la trandafiri si tot fac cartofi extratimpurii.
      O duminica minunata sa ai.

      Ștergere
  2. Tare interesant sa ne aratati si continuarea:)
    Cartofii sunt toxici pentru cainibdar nu te poti impotrivi csnd vor ceva:)) Batrana nostra mananca portocale cu o pofta ...:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Brandusa, ma simt mic si neajutorat in fata unui specialist. Este foarte adevarat ca, cartofii ca si ceapa si usturoiul nu sunt buni pentru cainidar, veterinarul nostru spunea ca daca nu se exagereaza, nu-i nici o problema. Iar la capitolul citrice nu mai discutam, Dolly cand o vede pa Camy( sotia mea) ca se aseaza in pat si desface o portocala, mandarina, minola, grefa, este prezenta si incepe sa saliveze. Daca-i pui ei portocala n-o mananca dar, daca te vede pe tine ca musti din ea cere si mananca c-o pofta nebuna. Daca nu-s dulci si zemoase se stramba dar tot mananca numai , pe considerentul ca stapanul mananca. In rest ce sa-ti mai spun cred ca ai vazut comentariul meu de la Simona. Multumesc de vizita si comentariu si-ti doresc o seara frumoasa si o saptamana spornica.

      Ștergere
  3. Eu zic, ca ceva tot rasare :) Mi s-a intamplat de multe ori sa rasara cartofi in compost, unde arunc si cojile de la legume. Succes !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Dani - multumesc pentru incurajari, eu sper sa iasa ceva ca prea s-au laudat unii cu cartofii din coji. In cazul in care nu iese nimic o sa fac si eu ca sarbii in perioada adolescentei mele ," Lepa Brena - net problema."
      O seara frumoasa si o saptamana cum ti-o doresti tu.

      Ștergere
  4. Eu pun tuberculii intregi, insa matusa mea taie cartofii si lasa doar cate 2 mugurasi pe fiecare bucata pe care o seamana. Si are recolta foarte buna. Asa ca experimentul tau cred ca se va finaliza cu succes. Asteptam up-date peste o luna :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Oana, in mod normal si eu plantez cartofii intregi dar acum mi-a venit ideea sa vad daca, cei care au facut experimentul pe blog au si reusit, pentru ca nu exista continuare asa ca, m-am hotarit sa pun coji cu muguri.
      Daca functioneaza este perfect, daca nu este un experiment nereusit si mai incerc( Edison a facut 1000 de incercari pana a reusit sa faca becul electric, dac nu reusea nici a o mia oara crezi ca stateam pe intuneric, probabil se descoperea mai repede tehnologia LED, Multumesc pentru incurajari si-ti doresc o saptamana frumoasa.

      Ștergere
  5. BUNA SEARA...O VECINA MAI ANVARSTA MI A POVESTIT DEMULT CA DUPA RAZBOI MULTI TARANI PUNEAU COJILE DE CARTOFI AN PAMANT ...SI AVEAU ROD.....EU AM ANCERCAT CU CARTOFI CAT NUCILE SI REZULTATUL A FOST PE MASURA SATEPTARILOR....AM AVUT CARTOFI MARI...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, inseamna ca am sperante ca din cojile mele sa adunt ceva cartofi, Multumesc pentru vizita si comentariu. O saptamana frumoasa

      Ștergere
  6. Interesant! dar cred ca vei recolta cartofi. Bafta!

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, va multumesc pentru vizita si apreciere, nu stiu ce recolta va fi si cinstit sa fiu, nu cantitatea ma intereseaza ci daca se pot sau nu se pot cultiva cartofi din coji cu muguri. O saptamana frumoasa si va astept cu drag.

      Ștergere
  7. Buna dimineata , Vasile ! Interesant experiment ! Te rog sa ne impartasesti si rezultatul experimentului tau . Sa fie cu noroc! O saptamana frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna dimineata, normal ca va voi impartasii rezultatele si nu numai la acest experiment ci si la cel cu trandafirii si la alte cateva care urmeaza. O saptamana minunata plina de spor in toate sa ai.

    RăspundețiȘtergere
  9. Răspunsuri
    1. Buna dimineata si multumesc pentru vizita. Este unul dintre experimentele facute in urma unor articole publicate pe diverse bloguri de gradinarit. Ori cu un rand, ori fara un rand nu ma imbogatesc si nici nu saracesc , important este sa vad rezultatul( ceva gen MithBusters). O zi frumoasa si va mai astept cand aveti chef de o plimbare prin gradina. Weekend placut.

      Ștergere
  10. Am fost curioasă să văd dacă este sau nu adevărat așa că am plantat și eu în primăvară, zilele astea am scos cartofi cât pumnul din coji încolțite! Mulțumim din inimă pentru informație, să vă dea Dumnezeu multă sănătate și roade cât mai bogate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Va multumesc pentru ca impartasiti cu noi rezultatele experimentelor dvs. Weekend minunat cu spor si roade bogate va doresc.

      Ștergere