luni, 17 februarie 2014

Mi-a batut primavara-n geam si-a intrat tiptil in gradina

Dupa multa oboseala, suparare, nervi si stres vine si-un moment de relaxare cand vezi ca totusi roadele muncii fatute in timp apar... in primavara.
Primele semnale de la ...spanz

Trifoiul tine companie... zambilelor

Nrcisele vor deja sa... vada daca-i destul de cald

Fragutele au trecut cu bine peste iarna

Gutuiul japonez da semne de viata

Rozmarin in perfecta stare, e pentru prima data cand n-a inghetat peste iarna.

Deliciul albinelor... matisorii de alun


Nici lalele nu stau degeaba

Mai lenesi vestitorii primaverii vor sa vada daca iarna nu se razgandeste

Si apar in valuri, valuri.

Editorul de imagine 
Cam aceasta a fost primirea la Valcea. Urmeaza primenire, taieri, tunderi si barbierit, plus plantat si mulcit, dar pana atunci fuguta la odihna. O saptamana minunata.

21 de comentarii:

  1. Primavara frumoasa si plina de bucurii si liniste sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Multumesc pentru urari si va doresc sa aveti o primavara plina de spor si realizari minunate.

      Ștergere
  2. As vrea sa vina primavara, dar mi-e cam teama ca iarna o sa ne mai dea un vaj, c-asa e ea! Dar am vazut ca pomii care incepusera sa inmugureasca inainte de zapada, acum sunt si mai inmuguriti, cred ca le este bine.
    Cu rozmarinul am ramas cu gura cascata, mai ales ca parca e un facut, la mine nu se prinde deloc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Eu stau si ma minunez de diferentele dintre Campulung si Ramnicu Valcea, La Valcea e primavara cu +18 grade in timp ce la Campulung sunt 2/3 grade la distanta de vreo 350 km. Si eu ma astept la inca un puseu de iarna dar fara prea mare putere. Rozmarinul m-a surprins si pe mine. Este al treilea an in care incerc sa prind Rozmarin in gradina si a iesit. Pana acum nu reusea sa iasa din iarna desi il protejam cu panza de sac. Daca la sfarsitul lui Septembrie am fost nevoiti sa plecam la Campulung totul a ramas vraiste (nici macar morcovul, pastarnacul. telina,dovleacul, dovleceii, strugurii, merele nu le-am cules) Cand am intrat in curte primul lucru care mi-a sarit in ochi a fost rozmarinul urmat de levantica.
      O saptamana plina de rezultate minunate va doresc.

      Ștergere
  3. Cine-i harnic si munceste pune pana la urma gradina la punct,spor la treaba. Silvia SM
    PS Daca tot nu am blog unde sa ma laud o fac aici eu am inceput semanatul rosiilor si a ardeilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata Sivia. daca-ti face placere poti sa publici la mine pe blog ca vorba aia " la ce-s buni prietenii daca nu se ajuta la nevoie."Adresa mea de email e vcuicsor@gmail.com - nu te speria citeste invers vcuicsor. Multumesc mult pentru urari dar cred ca trebuie sa fiu miriapod sa pot termina intr-un timp atat de scurt tot ce-i de facut mai ales ca sunt lucrari care nu le-am facut in toamna. O zi minunata cu spor la rasaduri.

      Ștergere
  4. Si eu...tot cu rozmarinul. Il admir in gradinia voastra
    Anul trecut m-am ambitionat cu tarhonul. Mi-a reusit, am avut o gradina plina cu tarhon, iar cand am gustat din el...ihhh
    Cred ca e cazul sa ma bag in sedinta si sa ma instruiesc in cultivarea rozmarinului :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita.
      Experienta cu rozmarinul a reusit abia dupa 3 ani de esecuri, sa vedem cat va rezista. Posibil ca in iarna urmatoare sa-l pierd. Daca se acomodeaza la vara secetoasa din zona si rezista pana-n toamna (vara trecuta am avut o saptamna cu temperaturi de peste 40 de grade) cred ca va trece si peste iarna urmatoare. Daca nu asta este, mai incercam. Tarhonul il avem intr-un colt de strat de vreo 4ani, nici noi nu-l folosim prea mult, in afara de ciorbe nu prea gatim cu el - mult mai cautate sunt cimbrul( eu am in gradina varianta salbatica - cimbrisor, dar care are o aroma mult mai puternica decat cimbrul de cultura, menta - dupa care fug cu sapa prin gradina ca este foarte invaziva, busuioc - pana sa na facem gradina singura intrebuintare de care stiam era cea pentru popi la stropit, dupa ce i-am descoperit gustul o folosim frecvent, leustean care l-am gasit in gradina, marar care creste in nestire fara sa-l fi plantat nimeni,lamaita, salvie si am facut o incercare cu coriandru dar era foarte aromat si nu ne-a placut.
      Mai avem niste macrissi rucola ce -a scapat de curcani, iar cand plantam rasadul de rosii punem si cateva seminte de limba mielului(sunt bune la salate si dau un gust deosebit rosiilor pe care le si protejeaza).
      Hai ca te-am plictisit cu limbarita mea asa ca-ti urez o zi frumoasa si o saptamana plina de spor.

      Ștergere
  5. Primavara faina...si o gradina intreaga, plina de bucurii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Dane, este un inceput promitator sa vedem continuarea. Aseara a dat o ploaie ca de vara, scurta si cu multe tunete dupa ce, ieri au fost cred 20 de grade( termometrul arata vreo 22 dar sa zicem ca statea pe sud unde a batut soarele mai bine). O zi minunata.

      Ștergere
  6. Vezi ca a venit si pe la tine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, gresit,n-a venit ea la mine m-am dus eu dupa ea si dau la toata lumea care vrea putina primavara. O seara minunata si multumesc pentru vizita si comentariu.

      Ștergere
  7. La voi e primavara in toata regula. Deja alunul are matisori! Ce le-ar mai place albinutelor mele sa bazaie prin preajma unui alun. Eu abia in decembrie anul trecut, am plantat niste alune intr-un ghiveci, au abia 5-6 cm planutele. Sper sa le pot "zburataci" sa aiba gazele ce sa bazaie primavara devreme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am plantat alunl in 2010 dar l-am cumparat puiet de 30 de cm. de la multe plante.ro. Anul trecut n-a facut decat vreo10 alune iar acum vad ca are multi matisori .Poate reusesc la toamna sa mananc si alune de padure ca arahide am avut suficiente. Oricum din ce n-a mancat prietena veverita( avem una in zona si in fiecare zi ne viziteaza, 4 closti a fugarit de pe oua ca sare din copac pe cotetul pasarilor) am vazut ca-s mari si cu coaja destul de subtire, iar gustul minunat.Oricum felicitari pentru reusita cu alunele. Multumesc pentru vizita si daca in toamna am puieti de alun o sa dau de veste. O seara minunata.

      Ștergere
  8. de unde ati luat spanz?

    RăspundețiȘtergere
  9. :)
    Ce mari si bombate sunt toate ...!!
    La voi a fost mai mult soare?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca tot am stat la zapada si ma intorc la frig, doamne, doamne m-a compensat si mi-a dat soare la Valcea. O seara frumoasa.

      Ștergere
  10. Narcisele deschid alaiul si celelalte plantute le duc trena :) Minunat ! Imi place, ca ai multe aromatice, Vasile ! Sa pui o crenguta de rozmarin in apa, sa dea radacini si sa o plantezi intr-un ghiveci, ca sa ai si unul de rezerva, in caz, ca pateste ceva cel din gradina. Chiar si in climate mai calde se pot usca ... eu am patit-o cu doua tufe, dar cele trei ramase sunt asa de mari, ca nu mai plantez altele, obosesc destul sa te tund de doua ori pe an :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara si multumesc pentru vizita si comentariu, eu m-am chinuit 3 ani cu rozmarinul sa-l cresc in gradina, il plantam si peste iarna ingheta si putrezea. Vad ca in aceasta iarna dupa ce-a stat sub plapumica de zapada ii merge bine. Si zici ca pot sa-l butasesc acum, oricum merci de idee, maine o pun in practica.O seara minunata.

      Ștergere
    2. Cel mai bine dau radacini crengutele semilemnificate. Eu am constatat, ca iarna reuseste figura mai usor, vara n-au dat radacini niciodata, oricat le-am tinut in apa.

      Ștergere