joi, 27 februarie 2014

Tocana Bosch AXT RAPID 2200 la ghiveci

O descriere sumara.La partea superioara avem cosul de 
incarcare prevazut cu fante care care nu permit introdu-
cerea materialului cu o grosime mai mare de 40mm., 
La partea inferioara gasim sasiul si jgheabul de descarcare.
Nu , nu este nici un fel de mancare, nu ma pricep la bucatarie decat poate la bucataria pentru gradina, dar si acolo sunt intotdeauna incepator.
Am inceput usor cu ceaiuri, extracte, infuzii, macerate, plamadeli, dupa care am trecut la salateasortate pe randurile de plante sub forma de mulci, din urzici, iarba, fan si paie iar in ultimul timp am trecut la mulciul din tocatura de lemn despre care vreau sa scriu si acum, sau mai bine zis cum se poate obtine in gospodarie.
Capacul fixat cu ajutorul butonului de siguranta se 
deschide foarte usor si se intervine pentru deblocarea 
cutitului in momente de suprasolicitare sau atunci 
cand materialul tocat este umed.
In vara trecuta am avut ocazia sa fac rost de  cativa saci de rumegus mai grosier (ceva intre talas si rumegus) cu care am mulcit aproape toate plantele si sincer sa fiu am fost destul de multumit. Daca ati vazut filmul Back to Eden ( il puteti gasi la adresa http://www.backtoedenfilm.com/.) gradina era acoperita in intregime cu mulci lemnos si se pare ca rezultatul era destul de bun. In comparatie Geoff Lawton in Solurile Prmaculturii explica clar ca mulciul din material lemnos este foarte bun de folosit pentru mulcirea zonei pomilor, arbustilor sau trandafirilor continand sau dezvoltand culturi de fungi, in timp ce pentru gradina de legume este de preferat mulciul ierbos sau compostul obtinut din paie, fan, etc mai bogat in bacterii.Documentarul il puteti vedea aici (http://documentare.digitalarena.ro/solurile-permaculturii-2010/). Deci pentru ca n-am reusit sa fac rost de paie, decat de carton, un  material bogat in carbon,am decis sa pedepsesc teroristii de care sper ca va amintiti , pe care i-am luat prizonieri saptamana trecuta. Sentinta s-a dat scurt si hotararea a fost unanima, toti teroristii cu grosime mai mica de 4 cm. vor fi ucidati prin tocare. Tocare , tocare dar sa stim si noi a zis nenea Bosch 2200 cadoul de ziua mea anul trecut primit de la sotie cand a vazut cat ma chinuie talentul sa fac tocatura la topor, asa ca m-am trezit in loc de tort cu un tocator vegetal AXT RAPID 2200. Va propun, asta pentru cei interesati sa aruncam o privire pe datele tehnice si zicem pe scurt:
Daca in zona cutitelor exista depuneriacestea vor fi indepartate cu
un betisor sau instrument de plastic.Cutitul de tocat are un tais 
bilateral. In momentul in care se toceste , acesta se poate fi intors.
- putereanominalaS6(4/6 min)- 2000W(regimul de functionare S6(40%) defineste un profil de incarcare care presupune4 min. de functionare sub sarcina cu 6 min. de mers in gol.Acu ey ce sa va spui ca daca stateam dupa scripte ma prindea Craciunul asa ca a functionat in plin cam 6 ore cu 2 pauze de tigara de cate 10 minute si n-am avut probleme.
- turatie la mers in gol 3650 rot/min;
- capacitate maxima - 90 kg./h functie de materialul tocat;
- diametrul maxim crengi - 40mm.
- greutatea tocatorului 12kg.
In bunul obicei romanesc tocatorul eera prevazut cu sac pentru colectare care lipseste cu desavarsire asa ca a fost inlocuit de o galeata de la var lavabil care intra perfect in locul sacului.
Pe partea  dorsala veti gasi intrerupatorul pornit/oprit care 
decupleaza la suprasarcina sau daca cutitul este blocat 
cateva secunde.Tot aici este butonul de siguranta care 
trebuie strans bine pentru ca altfel tocatorul nu lucreaza 
si fantele de aerisire care trebuie mentinute curate pentru 
a nu supraincalzi motorul. Cu ajutorul impingatorului 
( dispozitivul rosu de jos) se introduc in palnia de 
alimentare resturile mici.
din experienta de pana acum va pot spune ca se toaca foarte bine materialul lemnos rezultat din taierea crengilor imediat sau a doua zi dupa taiere. 
Se toaca mai greu resturile din gradina care sunt umede, pe care trebuie sa le portionam in cantitati mai mici si sa le combinan cu crengi uscate.
In timpul lucrului trebuie sa fim atenti pentru ca exista posibilitatea ca, crengile mari sa se arcuiasca si sa atace prin surprindere, este bine sa directionati manual crengile mari . 



Rezultatul final, teroristii teposi au fost reeducati si trans-
formati in  mulci moale si pufos care va proteja straturile 
de legume.
Scuze pentru plating dar timpul nu mi-a permis mai mult.
Asa arata tocana la ghiveci., sau la sac daca nu sunt 
ghivece.

34 de comentarii:

  1. Se castiga bine, din publicitate? Ma bag si eu, daca da.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Alex nu-i nici un fel de publicitate, pur si simplu este o prezentare a unui instrument de lucru pe care-l folosesc in gradina. Daca voiam publicitate poti fi sigur ca pana acum aveam cui face publicitate. asa ca la intrebarea ta, pot sa-ti spun ca nu stiu cat se castiga din publicitate dar poti sa fii sigur ca folosind tocatorul si nu neaparat modelul care-l am eu vei avea numai de castigat.
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Glumeam, stiu ca nu e publicitate. Am citit articolu si e foarte interesant si util. Mersi de informatii.

      Ștergere
    2. Buna Alex sper ca pot sa-ti spun asa, nu te superi, daca nu trecem pe protocoale, sti ma gandeam, dupa ce-am scris raspunsul la comentariul tau, ce cinste si onoare a picat pe capul meu sa fac reclama la Bosch, cine crezi ca ma ia pe mine sa fac reclame la o firma cu un asemenea renume.
      Imi pare bine ca ti-a placut iar informatiile le dau cu drag pentru toti cei interesati de un pic de gradinareala. O dupa - amiaza frumoasa si o noapte de Dragobete sa ai (apropo de Dragobete am fost la o singura fata cu care impart si bune si rele de vreo 29 de ani).

      Ștergere
  3. Din experienta mea de tocator :-) am observat ca crengile proaspete se toaca mai bine. Daca le lasi sa se usuce e mult mai greu. Dar mai exista o varianta pe care urmeaza sa o testez, sa le lasi sa se usuce bine de tot.Adica sa le lasi vre-o doi ani sau chiar mai mult in ploaie, frig soare iar dupa aceea se toaca mult mai usor.
    Cat despre publicitate, unora le sta capul numai la castig :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Dane, ai dreptate crengile proaspete se toaca cel mai binedar, depinde si de consistenta materialului, duritate, umiditate. Eu am lasat un an crengile de salcam si s-au tocat usor, nu acelasi lucru pot spune despre crengutele de nuc. O zi minunata si weekend placut.

      Ștergere
  4. E pai asta e alta treaba, asa sa tot toci:) musai trebuie sa luam si noi o masinaria din asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua Brandusa. Sa stii ca daca ai multe resturi in gradina si copaci mai multi, plus portiuni, cum am eu cu teroristi, merita sa ai un tocator.
      Sa vezi ce mulci de coceni de porumb iese. sau de cotoare de varza, ori de vreji de fasole(dupa ce se usuca), cam tot ce-i rest vegetal merge tocat( vreji de dovleci, tulpini de trandafir sau de crizanteme- ca tot raman goale peste iarna si strica aspectul( cam toate resturile vegetale merg tocate.
      Daca pui mai multe materiale verzi, din cand in cand bagi si o mana de crengute uscate pastrate de la taierea pomilor sau de la vie.
      Costa in magazin, nu dau nume ca iar zice lumea ca fac reclama, de la 700 lei in sus functie de pretentii,. dar se gasesc si mai ieftine. O seara frumoasa.

      Ștergere
  5. Buna treaba!Este de retinut reteta,multumesc mult.Sa aveti spor in toate(ma refer aici si la fotoreporter).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Meg55 sper sa fie ca mai sunt doua zile si s-a incheiat sezonul de primavara la mine in gradina, plec sa cultiv brazi si conuri, sa vezi ce rasaduri de hribi fac sau de mure si alune. O seara minunata.

      Ștergere
    2. hmmmm, hribi ? Pentru un kilogram de hribi, ce trebuie sa fac?

      Ștergere
  6. :)
    O, vreau si eu, iti multumesc pentru detalii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cate magazine sunt in Bucuresti imposibil sa nu gasesti ceva ce-ti place. O seara minunata.

      Ștergere
  7. măi grădinarilor măi, cu fiecare postare deveniţi mai laborioşi, mai tehnici, mai specializaţi!
    e în plină desfăşurare Olimpiada Grădinarului şi eu nu ştiu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai ce credeai don Vasai ca ne jucam de-a floicele pe campii, munca tata si cum spuneai cu rusii" Slujbai slujba Drujba-i drujba". O seara minunata, si te astept la Olimpiada , te-am inscris deja asa ca, nu mai Cugirii (-egeta) mult si apuca-te de gradina,am vazut ca ai unde.

      Ștergere
  8. Buna seara, ma bucur ca-ti place. O seara linistita.

    RăspundețiȘtergere
  9. Uite da, un astfel de cadou as putea sa ii fac dragului meu sot de ziua lui :). Dupa ce am citit prezentarea ta (si filmul back to eden tot pe blogul tau l-am descoperit) pare un instrument indispensabil

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Oana, sa stii ca este foarte util in gospodarie si cred ca sotul s-ar bucura de un astfel de cadou( eu cel putin am fost incantat - mai ales ca tocam la topor o mare cantitate de resturi vegetale). O seara minunata.

      Ștergere
  10. M-am repezit si eu sa vad cat costa si am dat ca rama-n piatra. M-am speriat! Oricum, frumos cadou! Mi l-as dori si eu de ziua mea... I l-am aratat lui Minitehnicus (adica sotului meu) si m-a dezumflat imediat: ca ce ne trebuie, ca noi n-avem atatea crengi, ca n-avem ce face cu el... Oricum, multumesc pentru link-ul cu filmul. Mi-a placut nespus de mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Iulia.Ma bucur ca ti-a placut fimul, cat despre tocator este foarte util intr-o gospodarie dar, cred ca sotul tau, cu priceperea pe care o are, poate sa construiasca un tocator la fel de eficient. O seara minunata.

      Ștergere
  11. Ei acum stiu ce cadou sa cer de ziua femeii, ce rujuri si parfumuri, astea sunt fite, un tocator de crengi sa fie( ideea mi-a venit in timp ce sunt la serviciu intre o injectie si o perfuzie am intrat sa vad ce minuni mai faci si hop s-a aprins beculetul) Salutari Silvia SM

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, acum cum doresti, dar nu cred ca este un cadou potrivit pentru o doamna asa ca de ziua femeii lasa sa primesti ceea ce trebuie sa primesti si de ziua barbatului faci un cadou sotului. O zi minunata si un sfarsit de saptamana linistit.

      Ștergere
  12. Fir-ar să fie de mulcire, că mi-e antipatică prin asocierea cu mucirea de care am parte zi de zi la cabinet! :D

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua, multumesc pentru vizita. Am cautat sa schimb termenul dar, nici macar nu este in Dex, asa ca, ne multumim cu ce importuri avem de pe Wiki, si ii spunem invelitoarea organica.
    O zi frumoasa si un sfarsit de saptamana minunat.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa o stapanesti sanatos tata...ma bucur ca-ti usureaza munca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarut mana fie-mea si multumesc pentru vizita si comentariu. Este de mare folos in gradina un tocator, in primul rand ca reusesc sa-mi fac treaba pe care mi-am propus -o si cum mi-am propus-o si in al doilea rand este o ustensila care-mi usureaza mult munca. Va iubim si va pupam, mama si tata.

      Ștergere
  15. Buna,
    Am vazu si eu documentarul cu pricina, dar dupa indelungi cautari de posibili furnizori de tocatura am renuntat. Tocatorul dumneavoastra pare o solutie viabila, dar am si eu o intrebare. Nu e prea marunt rezultatul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna si scuze pentru intarziere. Cu cat tocatura este mai marunta cu atat se va descompune mai repede in compost sau in stratul de mulci ceea ce nu-i un lucru tocmai rau. O zi buna.

      Ștergere
  16. Cutitele se pot schimba si daca da de unde faceti rost

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, se pot schimba si se gasesc pe comanda la reprezentanta dar, vedeti ca in set trebuie sa fie si un cutit de rezerva, eu am aflat abia cand am fost la reprezentanta.
      O duminica frumoasa.

      Ștergere