miercuri, 19 februarie 2014

Treburi facute in timp ce faci treaba

Din ciclul Pariu cu gradina - episodul 2 Barabule batucite cu ornament de teisor .
In timp ce munceam cu... grebla, lopata, furca si foarfeca, mi-a venit o idee pe care am gasit-o pe http://livegreen4ever.weebly.com/3/post/2013/08/cum-se-pot-inmultirea-butasilor-de-trandafirii-cu-ajutorul-cartofilor.html mi-am zis"Tot ai chelit tu trandafirii ia sa vedem daca merge sa recuperam ceva?"Am ales cativa butasi mai rasariti si m-am apucat de lucru. Haideti sa vedem ce-am facut:

1. Am ales cativa butasi din cei taiati la curatarea trandafirilor

2. I-am curatat de frunzele uscate

 3. I-am bagat in barabula

4. Am facut un amestec de: 80% pamant de gradina, 10% vermicompost si 10% pamant nisipos.

5. Doamna ca-i mai priceputa in mestereli de fineturi a plantat barabulele cu tot cu garnitura in ghiveci.
Si acesta a fost primul experiment, asteptam rezultatele, daca merge ceea ce s-a scris e adevarat daca nu mitul cade. Dar ziua inca nu s-a incheiat si in urmatoarea pauza un nou experiment - transplantarea trandafirilor de dulceata. Aici a fost mai simplu ca n-a fost cu barabule. 
Se scot trandafirii plantati in mijlocul stratului in toamna dupa indicatii telefonice

Se sapa trei gropi

Se face putina mocirla din vermicompost, balegar proaspat si pamant de gradina si se pune pe fundul gropii.


In genunchi ma-ntorc la tine, nici taras nu te primesc 

Final de lucrare si-o scurta rugaciune - da Doamne si la noi o dulceata de trandafir.

Si uite asa s-a mai incheiat o zi de pariu nu inainte sa vedeti o privire de ansamblu
Doi pe-un balansoar

Diningul e pregatit mai trebuie sa inverzeasca tavanul.

Tuns, ras si barbierit tot ce mi-a cazut in mana. Acu`
"De-o fi una, de-o fi alta... Ce e scris si pentru noi,
Bucurosi le-om duce toate," de e soare sau sunt ploi.

12 comentarii:

  1. Foarte ordine şi frumos!

    Aş trece şi eu trandafirii de dulceaţă din ghivece (unde nu le merge bine) în grădină.
    Oare s-ar prinde chiar dacă mai dă vreun îngheţ până-n primăvară?
    N-aş vrea să-i pierd, mai am doar doi.
    Şi eu visez la dulceaţă de trandafiri. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnul Vasile, vad ca te-ai pus pe treaba serioasa, nu doar asa o curatare.
    Bravo!
    O sa incerc si eu metoda cu trandafirii, sa stii. Ca o sa rezulte multe "resturi", din estimari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, Simona te rog frumos lasa-l pe domnu`Vasile, asta o fi fost candva, acum, asa intre gradinarici zi-mi Vasile ca prea ma domnesti si s-ar putea sa ma lenevesc.
      Mie mi-a fost mila de atatia butasi frumosi care au rezultat in urma tunderii tufelor de trandafir si-am zis ca, decat sa-i toc, mai bine incerc sa vad daca pot sa-i inmultesc.
      Mi-am amintit de metoda cu cartoful si am incercat dar, sa stii ca am pus si in pamant butasi fara cartof. Acum cum mi-o fi norocul. Sper sa ajung din nou prin Mai pe aici sa vad ce-a mers si ce nu.
      O zi minunata si spor la treaba.

      Ștergere
  3. Ce sa fac Carmen am incercat si eu daca am reusit sau nu va dovedi timpul.Multumesc de vizita si spor la treaba.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ei dar pe ce continent sunteti plecati, la noi sunt 6 grade afara ,ploua si e urat ,iar voi in maneca scurta, va invidiez un pic pentru timpul frumos dar va si compatinesc pentru oboseala si febra musculara. Salutari si spor la treaba Silvia SM.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei bine ca ne-ai laudat ca azi s-a stricat vremea asa ca nu mai ai pe ce sa fii individioasa. Multumimde vizita si urari si sa stii ca "inca" stau destul de bine cu oboseala si febra - adica totu-i sub control, cat va mai fi asa nu stiu dar incerc sa duc pariul pana la capat. O seara minunata si spor la gradinareala.

      Ștergere
  5. Am incercat si eu anul trecut, batul s-a uscat si mi-a rasarit un vrej de cartof ;) Stii cum e, cand hibridizezi (sau asta este , cum ii zice cand o planta..a, simbioza ) obtii ceva care seamana cu unul din parinti :))))))))
    Ai semanat ceva in stratul ala, este cald pamantul la voi? La noi, nu :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarut mana si multumesc pentru vizita, scuze de intarziere dar aici sunt contra cronometru si abia am intrat in casa. Nu stiu ce sa zic, eu am vazut metoda si pentru ca tot ma apucasem sa tund trandafirii( poate cam repede dar nu mai ajung decat in vara aici) mi-a parut rau sa arunc bunatate de butasi si am incercat sa vad daca merge si asa; in afara celor pusi in cartofi am pus si direct in sol, fara borcan deasupra, sa vedem ce iese. Stratul l-am afanat ca era batatorit de la zapada, au fost 50cm. , si mi-a iesit ceapa, usturoiul si niste salata puse in toamna. E cald aici, mai putin azi cand au fost 10 grade in rest ziua sunt 18/20 grade iar noaptea 6/8 grade, este destul de placut am in plan ca saptamana viitoare sa pun mazarea, ceapa si usturoiul de toamna( aici vara, c-o culeg in iunie) morcov, patrunjel, pastarnac si cam atat ca daca noi stam la Campulung n-are cine sa le ingrijeasca. O seara frumoasa.

      Ștergere
  6. Si eu ma gandeam sa iti spun ca daca nu ies trandafiri, macar iti ies ...barabule, cartofi adica , dar vad ca mi-a luat-o altcineva inainte.Oricum, trandafirii nu sunt greu de prins chiar si fara barabule. Asta cred ca e o metoda mai distractiva :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, acum sa vedem ce va iesi. Eu am vazut, de fapt cred c-am pus link-ul, aceasta metoda si am zis sa incerc - cu o singura diferenta, nenea din articol nu arata si cum s-au prins, eu o sa arat, fie trandafiri cu radacina, caz in care voi continua, fie cartofi la ghiveci, ceea ce nu-i prea rau. O seara frumoasa.

      Ștergere
  7. Am vazut si eu metoda asta cu cartofii pe net, dar nu m-a atras sa o pun in practica. Eu oricum pun la inradacinat la sfarsitul verii, cand fac taierile de rigoare, inainte de inflorirea de toamna. In vara butasii n-au nici o sansa, nu rezista daca nu au deja radacini serioase.
    Frumos umbrarul si deja e placut sa stai acolo, chiar daca inca nu-i inverzita bolta :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna dimineata,
    stiu ca nu-i nici perioada de tundere nici de inmultire a trandafirilor prin butasi dar daca astea sunt conditiile date, n-am avut ce sa fac. Daca iese treaba bine daca nu nu-i primul sau ultimul experiment nereusit( nu esti mereu castigator mai si pierzi). Mie nu-mi place sa stau in casa asa ca majoritatea timpului o petrec afara, iar cand nu sunt in gradina sunt sub bolta la o cafea, un ceai sau o bere.
    Cel mai placut, este momentul in care incep sa se coaca strugurii si aerul capata un parfum de capsunica. O zi minunata.

    RăspundețiȘtergere