vineri, 11 aprilie 2014

Variatiuni... de primavara capricioasa

Dupa un inceput de luna promitator, cu 18-20 grade si semanat in gradina, a venit asa deodata iarna, Asa arata IARNA in Aprilie.
Aseara ploua, de dimineata desi erau 4 grade a inceput sa ninga, dar mai ceva decat in lunile de iarna. O zapada plina cu apa care s-a depus repede pe toti pomii, unii erau in floare asa ca nu stiu ce se va intampla cu ei dupa ce trece zapada iezilor ca a mieilor a fost in Martie.

Nici n-au scos capul bine din gauace ca s-au pomenit sub zapada micutele muscari.

Cel mai linistit sta usturoiul. El are experienta unei ierni peste care a trecut asa ca acum doar se mira.

Bujoreii nustiu despre ce-i vorba si se uita mirati la noua plapumica care-i cam deranjeaza.

Niste lalele mai curajoase care au avut curajul sa se iteasca la soare au ramas in asteptare.

Gutuiul japonez sa plange Forsytiei de vremea rea dar...

Ploaia de aur a ajuns sub patura de nea

Lalele, lalele, sunt frumoase dar nu cred ca vor mai rezista sau inflorii.

Amestecate printre trandafiri se chinuie sa-si gaseasca un loc mai caldut.

Priviti privighetoarea canta... poate mai tarziu
Dar liliacul sigur nu va inflori prea repede.
Cam asa incerc sa gradinares la munte, cu soare si caldura in amestec cu ninsoare si frig.
Weekend minunat, plin de soare si caldura va doresc.

37 de comentarii:

  1. Ce sa-i faci, se mai intampla, tin minte ca prin 96 de pasti (cred ca era tot asa mijlocul lui aprilie) toti copii eram pe deal la sanius si in doua zile s-a topit toata zapada. Restul anului mi se pare ca a fost rece si ploios, a plouat asa de mult ca aproape iesea Bahluietul din matca. O fi de la incalzirea globala :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Stiam ca se mai intampla dar nu ma asteptam sa vina asa de tarziu, mai aloes dupa o zi de o luna de primavara.Nu stiu de la ce ni se trage vremea asta dar, cert e ca traim intr-un climat in continua schimbare, bine ca-i la munte ca aici brazii se descurca, mai rau e la campie unde deja, culturile s-au marit si pot fi afectate.
      O zi frumoasa si un weekend de vis.

      Ștergere
  2. Cam obraznică iarna asta, să vină ea iarăși! Frumoase poze, dar sper să nu aibă de suferit florile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, Ede-a dreptuyl indisciplinata, umbla asa dezlegata dupa ce-au semanat oamenii prin gradini. La arest cu ea vre-o 8 luni.
      Nu cred ca vor avea de suferit daca nu da gerul, afara sunt 4 grade acum, daca nu scade sub 0 la noapte se topeste zapada si nu cred ca vor fi prea afectate.
      O zi linistita si un weekend cu spor.

      Ștergere
  3. Vasile, imi pare rau. Stiu ce sentimente te incearca acum :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Nu cred ca ma mai incearca nici un sentiment, astept sa vad cum evolueaza si traiesc cu speranta ca nu da si inghetul.
      O zi linistita si weekend placut.

      Ștergere
    2. Păi, în ultima poză, e destul de înghețată zăpada din pomi... :(

      Ștergere
    3. A trecut, important e ca nu a facut prea multe...victime, iar de bucurie a inceput sa planga de doua zile fara oprire( adevarul ca aici e si mare nevoie de apa - trebuie sa se dezvolte conurile si sa creasca stancile). O dupa-amiaza linistita si insorita.

      Ștergere
  4. nici la noi nu e cald, dar zau ti-as trimite o galeata de ploaie mai calduta, asa, si-o boare de vant care sa zvinte zapada...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarut mana, dar trimite-le mai repede macar sa topeasca zapada.
      Multumesc de ajutor, sa ai un weekend minunat si sper sa nu va postez maine de pe derdelus.

      Ștergere
  5. Oh, am inghetat privind fotografiile tale, Vasile ! Sper din suflet, sa nu aiba de suferit frumoasele lalele si bujorii ... n-am experienta cu zapada in aprilie, nici macar in Banat, cat eram acasa nu-mi amintesc de iarna la vremea asta. Curaj !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarut mana,
      Ce sa zic , eu am mai trait asemenea experiente( chiar la inceputul lunii mai), sper sa trec cu bine si peste asta. Multumesc pentru incurajari si iti doresc un weekend minunat.

      Ștergere
  6. In loc sa prezinti colectia de primavara-vara din gradina tu ne arati primavara-iarna! Lasand gluma la o parte n-as vrea sa fiu in gradina acum, sper sa nu inghete si sa nu ai pierderi. Un weekend insorit si calduros!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua Reli, Pai cred ca-i colectia bulboase, iarna- primavara 2015, asta asa ca marile case de moda, dam tonul cu un an inainte.
      Multumesc pentru urari si incurajari si eu sper sa nu inghete.
      Weekend minunat.

      Ștergere
  7. Ce sa-i faci..., asa este si-n viata!Cind mai cald,cind mai frig si toate trec si se uita.De nu ar fi uitarea, cred ca am pieri cu totii.E vremea selectiei naturale.Cine scapa,scapa si merge inainte.Acum 10 zile cind erau caisii infloriti a fost inghet la sol si bruma groasa,groasa.De data aceasta a cazut lapovita si zapada peste ciresi,visini,bujori ,lalele si celelalte plante care s-au grabit sa rasare.E voia naturii si noi trebuie sa intelegem aceste razvratiri.Cu bune ,cu rele...,mergem inainte!Sfirsit de saptamina mai luminos cu soare si in suflet si in natura!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      Nu, chiar nu putem sa facem nimic, in conditiile in care clima ne este potrivnica, poate sa gandim cateva solutii de moment prin acoperire cu folie sau alte materiale dar asta nu inseamna c-am rezolvat problema globala a schimbarilor climatice.
      Trebuie sa ne gandim bine cum vom evolua si ce trebuie sa facem ca sa prezervam viitorul acestei planete. Chiar daca pare imposibil si suna cam pompos, schimbarea trebuie sa inceapa cu fiecare din noi. Cand vom constientiza ca suntem parte a Creatiei si trebuie sa contribuim la pastrarea naturii nu la disolutia ei, poate ca aceste fenomene nu se vor manifesta in afara cadrului natural al anotimpurilor.
      Natura nu se razvrateste pana nu este provocata. Taierile masive ale padurilor,poluarea apelor, solului si aerului in numele unei asa zise necesitati umane n-a facut decat sa duca la razvratirea Naturii (principiul actiunii si reactiunii).
      Multumesc pentru urari si va doresc sa aveti un weekend minunat.

      Ștergere
  8. E groaznica vremea asta, la noi nu a nins, insa termometrul arata ieri dimineata 3 grade. Imi pare rau de gradina ta, e asa de frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, trebuie sa ne resemnam in fata capriciilor naturii, poate nu va tine prea mult.
      Stiu eu?
      O zi buna si un weekend calduros.

      Ștergere
  9. Se mai intampla sa ninga in aprilie. Am vazut si eu in urma cu cativa ani ciresi infloriti acoperiti de zapada sau mobila din bucatarie , scoasa afara , pe terasa in vederea curateniei inainte de Paste, de asemenea acoperita cu zapada.De atunci m-am invatat minte sa astept pe Sfantul Gheorghe ca sa zic ca a venit, in sfarsit , timpul sa scot florile si rasadurile afara. Toate din pozele prezentate isi vor reveni, pentru ca sunt perene si se adapteaza. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. S-a mai intamplat sa mai ninga dar nu tin minte ca perioada februarie - martie sa fi fost la fel de calduroasa si apoi sa vina zapada.
      Oricum, evenimentul s-a produs nu avem decat sa asteptam consecintele.
      O zi frumoasa si un weekend minunat.

      Ștergere
  10. Imi pare rau ca doamna iarna ti-a stricat socotelile. Dar sa speram ca totul va fi bine . Silvia SM

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Nu mi-a stricat socotelile dar nici bine nu mi-a facut, inca n-a rasarit nimic asa ca, nu cred ca in pamant s-au produs prea mari modificari dar a nenorocit pomii si florile. Asta sa fie toata paguba...
      O seara linistita si weekend placut.

      Ștergere
  11. Buna seara!
    Trece ea, rabufnirea de iarna, bucurati-va ca a adus apa in sol, gradinarii sunt o faita de oameni incapatanati, trec necazurile peste gradini si ei continua cu indarjire.
    Suntem un fel de jucatori, meseria noastra e riscul, fara risc nu vom avea decat rezultate mediocre. Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata.
      Chiar este buna pentru ca n-a inghetat peste noapte, mare parte din zapada s-a topit si vad ca in afara de cateva lalele care au cazut din cauza zapezii in rest totul arata bine. Multumesc pentru incurajari si bine-nteles ca voi continua, nu ma sperie asa usor o plapumica de zapada, numai ca fiind in primul an aici, inca nu stiu ce si cum trebuie plantat ca sa ai si ce recolta. Obisnuinta bat-o vina, stiam in gradina de la Valcea ce merge, ce nu merge, unde trebuie plantate fiecare, aici o iau de la capat.
      O zi buna si un weekend minunat.

      Ștergere
  12. Nu vreu sa fiu masochist ,dar fotografiile sunt superbe,aur cu argint- forsitia cu zapada,rosu sangeriu-trandafir japonez,lalelele diafane in zapada,ce mai, anotimp capricios.La noi in ardeal liliacu a inflorit dar a venit si aici frigul si ploile.Un sfarsit de saptamana linistit va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,
      Este adevarat ca nu arata rau in imagini, pe fond alb, culorile aprinse ies mai bine in evidenta, problema-i de temperatura care-i putin cam scazuta pentru gusturile plantelor dar trece. Peste noapte n-a dat inghetul si cred ca ce-a fost mai periculos a trecut. Zapada aproape s-a topit iar florile incep sa-si revina, in afara celor care s-au rupt din cauza greutatii zapezii.
      O zi cat se poate de frumoasa si distractie placuta de Florii.

      Ștergere
  13. Si la mine a nins dar nu s-a asezat...
    Si ai dreptate cu "schimbarea incepe cu fiecare dintre noi" si in primul rand cu perceptia naturii si a constientizarii "actiunii si reactiunii".
    Un week-end inflorit sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,
      Nu ma mai mira nimic, cat timp nu constientizam faptul ca suntem principalii daunatori ai naturii, nu avem sansa sa ne redresam.
      Din cele mai vechi timpuri, omul a plecat de la convingerea ca trebuie sa stapaneasca Natura. Un lucru pe cat de fals, pe atat de primejdios, pentru ambele tabere.
      Este mult mai simplu sa copiem natura si sa ne-o facem aliat, lucrand in ritmurile si cu produse pe care aceasta ni le pune la dispozitie decat sa incercam sa o dominam( chiar daca in fazele initiale vom avea falsa impresie ca am reusit).
      Citeam intr-un articol pe Discovery ca in urma cu 2500 de ani sumerienii obtineau cam 200-300 chintale de cereale/ha., in conditiile in care nu foloseau decat ceea ce le punea la dispozitie natura. Cu toate progresele facute si folosind cele mai "moderne" tehnici de ierbicidare,fertilizare, si combatere a daunatorilor, actualmente nu reusim sa obtinem mai mult de 50-60 chintale. Din acest punct de vedere cred ca n-am reusit sa evoluam,dimpotriva am involuat, ne mai punand la socoteala imensa poluare pe care am produs-o.
      O zi frumoasa si distractie placuta de Florii.

      Ștergere
  14. Răspunsuri
    1. Buna dimineata soro.
      Am intrat putin si m-am incalzit in gradina ta minunata.
      Acum sunt 5 grade si ploua mocaneste dar, e bine ca peste noapte n-a inghetat. In gradina pare totul ca este in regula mai putin cateva lalele care s-au rupt( dar alte pagube deocamdata n-am observat).
      Sa ai o zi frumoasa si o Duminica de Florii minunata.

      Ștergere
    2. Ce ai semănat în grădină ?
      Mulțumesc , o zi frumoasă și vouă !

      Ștergere
    3. Sarut mana soro. Sa stii ca nu prea multe, asa niste salata de vre-o doua feluri rosie creata si alba, loboda, ceapa, spanac, morcov, pastarnac, mazare, fasole oloaga, cimbru, leustean, salvie, craite, condurasi si niste mazariche decorativa.
      O zi frumoasa de Florii.

      Ștergere
  15. Ce capricioasa e vremea! SI la noi a nins, insa zapada s-a asternut pe munti, deocamdata plantele nu au mantie alba si sper asa sa ramana!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, multumesc pentru vizita.
      E totusi bine ca s-a topit acum, n-a ramas decat pe dealuri iar temperaturile n-au scazut sub pragul de inghet asa ca, nu cred ca au fost afectate prea mult plantele cu exceptia pomilor infloriti care si-au cam pierdut florile.
      O seara minunata si o saptamana plina de spor la gradinarit si pregatiri de sarbatoare.

      Ștergere
  16. Vai, Vasile, ce se intampla pe la tine?! Nu am avut timp sa ma uit la stiri cu vremea prin tara si am ramas interzisa cand am intrat pe blogul tau. Sper ca nu a daunat frumoaselor plante.
    La noi a fost frig acum vreo saptamana si am pierdut florile caisului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, Nu e soare dar e bine, ce mai pot zice, fac haz de necaz si totusi ca sa fiu obiectiv chiar daca a nins a fost bine ca n-a inghetat peste noapte insa florile pomilor au fost cred afectate, vom vedea daca vor lega fructe. In rest situatia se pare ca se normalizeaza, a crescut putin si temperatura si e mai binisor.
      O seara frumoasa si o saptamana plina de spor si liniste.

      Ștergere