duminică, 7 decembrie 2014

Transplantarea unui pui (Keiki) de orhidee Phalaenopsis

31 de comentarii:

  1. Mama mea are o colectie frumoasa de orhidee si o data a avut un pui, pe care l-a si taiat si plantat, de altfel. Intuitiv a folosit aceeasi metoda. Pacat ca fac pui atat de rar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua ,multumesc pentru vizita.
      Daca plantele au conditiile necesare fac si keiki si chiar mai mult de unu. Sunt crescatori de orhidee cu experienta, ca domnul Victor Dumitru pe care-l puteti gasi pe facebook care, de 30 de ani, se ocupa de orhidee si obtine pui regulat.
      Puteti sa-i vizitati profilul si sa-i adresati intrebari. Il veti gasi si pe blogul "Paradis verde" la articolele referitoare la aceste minunate flori.
      O seara linistita plina de inspiratie va doresc.

      Ștergere
  2. Comentariul meu e la spam, Vasile. Intrebam si eu, oare in cat timp se dezvolta un mugure de pe o tija florala care n u s-a unscat? Mersi frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Nu , nu e la spam comentariul. Din ceea ce-am citit va pot spune ca dureaza cam 2-3 luni dezvoltarea unui mugur de pe tija care nu s-a uscat dar poate fi stimulata aparitia puilor (keiki), prin infasurarea mugurelui cu un manson de sfagnum sau un saculet de turba. O seara frumoasa.

      Ștergere
  3. Chiar ar trebui sa mut si eu o orhidee si nu stiam cum...multumim de video!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, multumesc de vizita si ma bucur ca va este de folos. Transplantarea orhideei este o treaba putin mai complicata si necesita o buna pregatire din toate punctele de vedere( vas, substrat, temperatura, umiditate, perioada de timp,etc.). Iata cateva sfaturi, daca-mi permiteti pe care le-am preluat de la un crescator de peste 30 de ani a acestor frumoase flori " Victor Dumitru - La transplantarea orhideelor, trebuie sa se tina cont de anumite reguli:
      Cel mai bine pt transplantat este atunci cind plantele vegeteaza, in general primavara.
      Daca sunt inflorite, nu se efectueaza aceasta operatie, se amina pina se trec florile.
      Substratul trebuie sa fie format din scoarta de pin, bucatelele de scoarta sa aibe diametrul variabil, in functie de grosimea radacinilor.Pentru phalaenopsis bucatelele de scoarta trebuie sa aibe diametrul cuprins intre 1 si 2 cm.
      Pentru diminuarea stresului produs de transplantare, se recomanda pulverizarea rada-cinilor cu o solutie de Atonik, dar inainte se spala radacinile si se elimina cele putrezite."
      Sper sa va fie de folos. O seara minunata.
      La transplantare, substratul trebuie sa fie putin umezit, pt a se aseza mai bine.
      Cit despre subiectul de mai jos, legat de lipiciul de pe dosul frunzelor, cred ca este vorba de excrementele de la un daunator. Se poate sa fie si o secretie a plantei, glucoza. Acesta ar fi un caz fericit, secretia de glucoza arata ca planta o duce bine. Nu pot sa-ti recomand nimic pina nu avem mai multe detalii, eventual o poza cu planta si cu partea afectata."

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,

    La sfarsitul verii, am cumparat o orhidee pentru ca, pe tija florala, observasem o mica umflatura ( credeam ca va urma sa apara o floare ). Insa, cu timpul, s-a dovedit a fi un keiki. Acesta s-a dezvoltat frumos, are 3-4 frunze destul de maricele dar nu apar radacinile. In schimb, i-a aparut o tija florala care, acum, are aproximativ 4 cm. Este posibil ca, acest keiki, sa faca deja flori ? Cum ma sfatuiti sa procedez, pe viitor, cu acest pui ? Nu as vrea sa-l pierd.

    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Dupa ce m-am consultat cu mentorul meu in cresterea si ingrijirea orhideelor, domnul Victor Dumitru un maestru in acesta arta pe care-l puteti gasi aici https://www.facebook.com/victor.dumitru.14 sau puteti sa-i admirati colectia de orhidee aici (http://dumitruvictor.sunphoto.ro/) va pot spune ca puiul dumneavoastra va inflori. Rădăcini va face, dar trebuie lăsat pe tija portantă pînă se usucă tija iar pentru inradacinare Se poate trata keiki și planta mamă cu soluție de Atonik, dar după ce trec florile. In speranta ca v-am putut ajuta cu nu-mi ramane decat sa va urez mult noroc la inflorire si inradacinare. Sarbatori fericite!

      Ștergere
    2. Buna ziua,

      Va rog sa imi spuneti daca este posibil sa apara o alta planta intre doua frunze ce apartin plantei mama ( intre prima frunza de la baza si a doua frunza situata deasupra, exista un grup de alte 4 frunze ).

      Va multumesc

      Ștergere
    3. Buna dimineata, este posibil sa apara un keiki intre frunzele plantei iar daca radacinile puiului intarzie sa apara acest proces poate fi stimulat.Stimulaţi apariţia lor înfăşurând zona de inserţie pe tijă cu un manşon de sfagnum ori fixaţi un săculeţ umplut cu turbă pentru orhidee.
      Menţineţi umed acest manşon si cam in 2-3 luni ar trebui să apară rădăcinile.
      O zi frumoasa.

      Ștergere
    4. Buna dimineata,

      Va multumesc pentru raspunsul prompt. Acest posibil keiki nu se afla pe o tija ci chiar pe tulpina plantei mama. Este aproape imposibil sa infasor zona de insertie fara a vatama frunzele. Voi incerca sa fac o poza cat mai explicita dar nu stiu cum sa v-o transmit.

      Va multumesc

      Ștergere
    5. Am inteles ca se afla pe tulpina intre frunzele bazale. Puteti trimite poza pe email la vasillerosciuc@gmail.com.

      Ștergere
  6. Buna ziua! Orhideea mea a facut un keiki la mijlocul tijei florale, acum vreau sa-l transplantez, insa am observat ca mai sus se umfla un alt mugure. Pot sa-l rup de pe tija sau sa-l las pina creste si celalalt mugure???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Cred ca e mai bine sa nu va grabiti. Lasati puiul sa faca radacini de cel putin 5-6 cm pentru aputea sa-l transplantati in siguranta si vedeti ce se intampla cu urmatorul mugure. O seara frumoasa.

      Ștergere
  7. Apropo virful tijei florale s-a ingalbenit nitel.

    RăspundețiȘtergere
  8. Puiul are radacini de 3, 4 si 5 cm si de asta vreau sa-l pun in ghiveci aparte. Dar Pentru a-l transplanta trebuie sa tai tija si atunci pierd celalalt mugure. Nu stiu ce sa fac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara.
      Daca nu se poate desprinde de tija si nu vrei sa pierzi celalalt pui, nu exista decat o singura cale, asteptarea. Keike se va hrani de la planta mama asa ca nu va fi nicio problema. Din discutiile pe care le-am avut ieri cu domnul Victor Dumitru, un specialist, dupa parerea mea, in cultivarea si intretinerea orhideelor, am inteles ca a avut o orhidee care a avut 8 pui ce la randul lor au format tije si au inflorit fara sa fie desprinsi de planta mama . Deci pot ramane ambii pui pe tija fara probleme. O seara frumoasa.

      Ștergere
    2. Va multumesc mult pentru receptivitate. O zi frumoasa in continuare!!!

      Ștergere
  9. Mai am o intrebare, daca nu va suparati, pot sa transplantez o alta orhidee intr-un ghiveci mai mare daca are deja formati mugurii florali, dar inca nu au inflorit???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Nu cred ca-i momentul potrivit, lasati-o sa infloreasca si in primavara puteti s-o transplantati, este mai bine asa. Daca totusi este o problema de boala si trebuie salvata planta, antunci puteti sa incercati transplantarea dar, de regula, perioada de iarna este destinata repausului, nu-i prea bine s-o transplantati.Sarbatori cu bine si cu orhidee inflorite.

      Ștergere
  10. Buna ziua..dar puisorul abia mutat, cind trebuie de udat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, puisorul va fi mutat intr-un substrat deja umezit si se va uda in momentul in care radacinile sale devin argintii. O zi buna.

      Ștergere
  11. Salutare d Vasile o intrebare va rog ...pot planta mai multe orhideie intrun singur vas ???.multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Se poate dar nu este recomandabil. In momentul inmultirii este bine ca keiki sa-i transferati intr-un vas nou cu sbstrat proaspat.Weekend placut!

      Ștergere
  12. Buna ziua! As avea o intrebare. Orhideea mea si-a facut doi pui pe tulpina, la baza frunzelor. Puii au radacini de 5/6 cm. Cum as putea sa o mut fara sa distrug planta mama?

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua am un pui de orhidee de la rădăcina cum il pot muta are deja 3 frunze

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,functie de ce radacini are puteti sau nu sa-l transplantati urmand sfaturile de mai sus.O saptamana frumoasa sa aveti!

      Ștergere
  14. Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. O orhidee a facut 3 pui. Cand erau in stadii diferite de dezvoltare, dar inca mici, 2, 3 maxim 4 frunze mici, si 2, 3 radacini mici si ele, planta orhideea mama a inceput sa se usuce. Cand am observat ca puii incep sa aiba frunzele mai moi, am procedat la desprinderea lor.
    I am pus pe fiecare intr un pahar mic si ingust, cu apa , care acopera cam jumatate din radacina cea mai lunga. Corpul puiului si frunzele sunt tinute deasupra apei. (Am folosit niste folie strech peste pahar, pe care am gaurit-o).
    Am observat ca frunzele s au inviorat si radacinile au mai crescut.
    Le tin asa cam de 2 saptamani.
    Doresc sa stiu daca este daunator sa stea asa, daca se pot plata cumva chiar daca au maxim 3 radacini mici?
    Cat ar trebui sa stea in apa? Exista riscul sa putereaza, chiar daca doar radacinile sunt in apa?
    Multumesc pentru ajutor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, nu-i vad dar dupa descrierea dvs cred ca pot fi transplantati in vasele lor cu substrat proaspat, udati dupa regulile ce le-am prezentat pentru o noua perioada din viata lor.

      Ștergere