marți, 13 ianuarie 2015

Metode simple pentru a obtine mai mult din gradina cu cheltuieli mai mici (2)


In postarea precedenta discutam despre cateva metode de reducere a cheltuielilor pentru gradina. Am vazut ca poti reduce risipa actionand  mai eficient si planificat.
Faci planul gradinii si pe cel al culturilor. Inainte sa faci cumparaturi inventariezi stocurile, iti faci o lista de necesar, studiezi ofertele si vezi conditiile pe care le ai in gradina.
Tot  aici poti  renunta la cumpararea unor seminte sau plante din magazinele sau cataloagele online cand pretul transportului il depaseste pe cel al produsului.( Eu am patit acest lucru cu mranita – m-a costa transportul de trei ori mai mult decat pretul ingrasamantului si-am renuntat -  mai trebuia sa caut si oameni pentru incarcat si descarcat).
Daca totusi iti doresti anumite produse din cataloagele de gradinarit ori din magazinele online , in special din cele externe, poti sa cauti pe retelele de socializare sau pe forumurile specializate parteneri cu care sa te asociezi pentru a comanda produsele si sa imparti cheltuielile de transport, vama, etc.
Este de preferat sa te orientezi catre soiurile si speciile locale pentru obtinerea de seminte si plante. Prezinta mai multe avantaje(sunt mai bine adaptate la conditiile climatice, au o rezistenta sporita la bolile si daunatorii specifici si nu in ultimul rand incurajezi productia pe plan local).
Vei putea obtine recolte mai bogate cu cheltuieli mai mici daca:
-       Produci in gospodarie compostul necesar fertilizarii solului ( exista numeroase forme si metode de compostare folosind, de regula, o parte din deseurile menajere si resturi vegetale – vom discuta intr-un post separat);Folosesti eficient toate resturile alimentare ce se pot composta;
-       Folosesti eficient mulcirea culturilor  si iti asiguri mulciul; din propria gradina;
-       Prepari si utilizezi fertilizatori naturali si ingrasaminte verzi;
-       Planifici rotatia culturilor, asolamentele si plantele companion pentru a fructifica la maxim calitatile alelopatice ale unor plante;
-       Atragi polenizatorii si insectele pradatoare in gradina;
-       Ai grija de pasarile si animalutele care-ti viziteaza mosia si le asiguri conditii minime de supravietuire;
-       Folosesti eficient vermicompostul si “micile sapatoare” in gradina;
-       Prepari si utilizezi preparate bio pentru combaterea bolilor si daunatorilor plantelor;
-       Economisesti apa( in special cei care folosim reteaua locala de apa potabila si pentru gradina),colectezi si folosesti apa de ploaie, reciclezi apa gri( cea provenita din bucatarie);
-       Folosesti instalatia de udare prin picurare( costurile initiale ale instalatiei sunt ulterior amortizate de economia de apa sau curent electric);
-       Lucrarile din gradina le faci cu scule si unelte de calitate al caror cost nu este exagerat (mi-a placut citatul – “O sapa scumpa te face un gradinar mai cu stil nu unul mai priceput”).Eu prefer sa-mi cumpar unelte de calitate de care sa ma folosesc cat mai mult timp posibil si nu-mi plac uneltele mari.
-       Economisesti timp si bani folosind sistemul de gradinarit fara aratura; asta nu inseamna ca nu afanez stratul superficial de regula cu o furca de pamant sau prin mulcire.
-       Foloseste straturile inaltate - iti sporesti recolta plus obtii o serie de alte beneficii despre care vom discuta;
-       Inlocuiesti aracii cu plase pentru legume ( folosesc plase din plastic si va spun ca merg foarte bine cel putin pentru castraveti si fasole).pretul lemnului, daca-l cumperi este mult mai mare decat al unei plase din plastic care te tine cativa ani buni daca o folosesti cu atentie- nu putrezeste si nu se rupede la intemperii.
-       Poti sa-ti faci un solar pe schelet de lemn cu care sa-ti asiguri legume pentru familie si in extrasezon – economiile se vor simtii – (azi salata verde si ceapa verde la Kaufland -2,99 lei buc/legatura.)
-       Cultiva pe fiecare bucatica de teren pe care o ai la dispozitie pentru a obtine propria mancare; Pe o suprafata de 500 m2, daca folosesti culturi asociate si succesive, cu munca, dragoste si inteligenta poti sa asiguri intregul necesar de legume pentru o familie de 4 persone si poti scoate si ceva profit intr-un an bun;
Acestea sunt doar catevas metode de a obtine recolte mai bogate cu cheltuieli mai mici. Voi ce metode mai folositi pentru cresterea randamentului gradinii?
Sa aveti o saptamana plina de inspiratie si spor in tot ce faceti.



4 comentarii:

  1. Bunadimineata si sa aveti pofta la cafea! M-am oprit asupra acestui articol pentru ca ati scris despre GRADINARIT FARA ARATURA ,gradinuta mea nu a fost lucrata 5 ani si asta toamna a trebuit sa sap cu harletul pentru a desteleni. Va urmaresc articolele cu foarte mult interes! o zi buna sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si aprecieri si sper ca v-au fost de folos postarile din acest blog. Weekend linistit.

      Ștergere
  2. Superb blog! Fara pretentii de agricultor, vreau sa va spun ca dupa ce m-am plimbat prin mai multe subiecte, plin de incintare, incerc sa profit de informatiile culese (vedeti ca deja ma exprim in termeni agricoli :) ), dar am citeva dileme:
    - metoda "fara sapat" imi suriede pentru ca sint un lenes?
    - bunicul meu de ce nu o folosea?
    In schimb imi plac foarte mult metodele de folosire a tuturor resturilor in scopuri productive. Dar, voi fi acceptat intre vecini, daca eu in gradina am o "groapa de gunoi", daca acopar straturile cu resturi vegetale?Si totusi, nu-mi pasa de parerea lor. Ma incinta foarte mult perspectiva unei gradini frumoase si a unei productii consistente, obtinuta eficient.
    Daca scopul blogului a fost acesta, informarea celor ca mine, sper ca cele scrise de mine va incinta.
    Va doresc recolte pe masura bunavointei cu care puneti la dispozitie informatii si va multumesc pentru ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Va multumesc pentru vizita si aprecieri. Sunt multe lucruri pe care nici eu nu le-am prea inteles la vecini si apoi am devenit pentru ei un "ciudat" in sensul ca eu mulceam culturile, nu sapam cui afanam solul cu furca, aveam loc pentru compost, tocam crengile si mulceam arbustii, asa ca nu va faceti probleme. Surpriza a fost la prima recolta si in special la gustul produselor. Scopul blogului a fost acela sa-mi impartasesc experienta si ceea ce citeam cu oameni ca mine fara experienta dar cu dorinta de a invata. O seara frumoasa.

      Ștergere