marți, 25 august 2015

Mango (Mangifera indica) din sambure



De fiecare data cand cumpar un mango gandul imi zboara la Paulie celebrul papagal vorbitor care are o replica nemaipomenita:” Mi-am vandut sufletul pentru o felie de mango”.
Cum incercarile facute cu semintele de avocado au fost o reusita mi-am zis sa incerc si cu mango. Si de aici, pana la dorinta de a avea propriul arbore, n-a fost decat un pas.
Sunt perfect constient ca nu voi obtine un arbore in adevaratul sens al cuvantului dar o planta ornamentala sper sa obtin asa ca, am trecut la actiune. Nici un plan nu-i de folos daca nu este pus in aplicare deci,am dat o fuga la supermarket si am cumparat un mango cat mai copt.
Dupa ce am savurat bunatatea de fruct, am spalat bine samburele,pentru a indeparta resturile de pulpa prinse de el care, pot putrezi si produce stricaciuni samburelui, l-am desfacut putin si l-am pus intr-o tavita pe servetel  umezit, acoperit cu paturica tot din servetel umed.
Zilnic i-am schimbat paturica si o data pe saptamana am adaugat apa in cutie( era perioada cu 39 -420 C).
Dupa doua saptamani au inceput sa apara primele semene de germinare si primele filamente verzulii ale radacinii. In urmatoarea saptamana radacinile si-au schimbat culoarea si a inceput sa apara un mugur, asa ca a venit vremea sa-l pun in ghiveci.
Din informatiile gasite pe internet se pare ca substratul potrivit este cel format dintr-un amestec  afanat de turba si pamant curat de gradina.
Mai multe detalii gasiti  aici http://www.agrofm.ro/glosar/mango-mangifera-indica/

Sa aveti spor la gradinarit si recolte bogate.
Padurea de avocado, experiment reusit.

8 comentarii:

  1. Sa iti creasca frumos si sa te bucuri de el ! Cred ca iti poti face deja o mica sera, Vasile :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita. Chiar daca nu-mi voi face o sera,gradinaritul in containere e o modalitate simpla de relaxare cat timp,nu-mi pot lucra gradina. O seara minunata.

      Ștergere
  2. Interesanta treaba! Pare un mic extraterestru samburele asta germinat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, Exista posibilitatea sa scoateti cu grija coaja dupa ce indepartati resturile de pulpa si sa puneti la germinat doar samburele din interior. O sa incerc sa vad daca este o metoda mai rapida de inradacinare.O seara frumoasa.

      Ștergere
  3. Felicitari pentru reusita! Un sfarsit de saptamana deosebit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari!!! Am încercat şi eu, dar nu a mers. Să crească mare şi frumos !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si urari. Sper sa fie o planta decorativa. Sa aveti o saptamana minunata.

      Ștergere