marți, 8 decembrie 2015

Mos Nicolae...intarziat

Se pare ca mosul a aflat ca in ultima perioada nu prea m-am mai ocupat de gradinarit. S-a gandit el ca, in aceasta iarna, o sa fie taman bine sa-mi improspatez cunostintele,ca sa pot incepe in noul an o gradina noua, plina de flori si legume cultivate ecologic. Si, desi a venit cu o mica intarziere, a fost cat se poate de generos.
Sacul mic... valoarea mare. Sunt 5 carti care imi vor completa cunostintele despre gradinarit si nu numai.



Si unde puteau  sa gasesca un loc de odihna mai bun, decat alaturi de florile din balcon.

Mosul s-a gandit ca, daca tot am in plan ca in noul an sa cresc si cativa iepuri, ar fi bine sa ma si documentez despre modul in care se face acest lucru si mi-a trimis un curs destul de voluminos ca introducere teoretica in lumea urechiatilor cu blanita catifelata.

O carte mult asteptata de mine si mereu ratata din diverse motive si-a gasit, in sfarsit loc in sacul mosului. "Lucrarile de taiere de la A la Z" este una dintre cele mai citite lucrari din domeniu.Va intra prima la lectura intrucat se apropie perioada optima pentru aceste lucrari iar sfaturile specialistilor vor fi aplicate in practica. Lucrarile de taiere sunt activitati deosebit de importante in gradinile sau livezile noastre, atat pentru formarea arborilor si arbustilor fructiferi sau ornamentali dar mai ales, pentru mentinerea lor intr-o perfecta stare de sanatate si obtinerea unor recolte optime, prelungind la maxim durata de viata a plantelor

Visul si speranta tuturor celor care au un petec de gradina este sa poata pune pe masa fructe si legume cultivate fara "cide" si sa le obtina cu cat mai putin efort, in armonie cu vibratiile naturii. Elizabbeth Krumpach incearca sa ne initieze in tainele unui gradinarit biologic, ca pe vremuri,  dar adaptat la conditiile actuale. Metodele de cultura descrise se pot aplica oriunde si in orice conditii. Sa speram ca va fi asa... asta voi putea spune abia dupa ce voi aplica sfaturile care inca-si ascund tainele intre paginile cartii.  

Din seria enciclopediilor practice, pentru acest an, mosul a ales Cartea Gradinarului.300 de pagini pline de sfaturi si prezentari practice, prin intermediul a sute de imagini  si desene, despre modul in care amenajam si ingrijim o gradina . In ultima parte sunt prezentate principalele plante la dispozitia gradinarului ( perene, anuale, bulbi, copaci, arbusti, agatatoare, peluze si ierburi, legume, fructe, plante de interior) cu poze pentru identificare.
Cartea este o excelenta provocare pentru a mentine ordinea atat in locuinta dar si in intreaga viata. Ordinea si armonia in spatiul in care ne derulam activitatile va determina cresterea increderii in fortele proprii, o stare de motivare superioara si nu in ultimul rand te va energiza, dobandind curajul de a lasa in urma aspectele negative ale vietii.
Principiile care stau la baza magiei ordinii sunt simplificarea, organizarea si depozitarea.
Am multumit mosului pentru minunatele daruri si sper sa reusesc, in functie de timpul disponibil, sa aduc in discutie principalele idei, sfaturi si recomandari din aceste carti.

12 comentarii:

  1. Sa le stapaniti si folositi sanatos! Gradina ecologica mi se pare tare interesanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si urari. Sper sa gasesc idei deosebite pe care sa le discutam impreuna.

      Ștergere
  2. Un cadou perfect de Mos Nicolae...spor la citit!

    RăspundețiȘtergere
  3. o sa ai o iarna faina si eficienta:) ma bucur pentru tine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa le citesti cu placere, Vasile! Si mult spor la anul cu gradina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mosul a fost foarte priceput in alegerea darurilor :) Sa le citesti sanatos !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, cand te asculta toata ziua si vede cam ce-ti doresti, "moasa" mai bine zis, decat mosul( Mos Nicolae e varianta feminina a darnicului pentru barbati vine Moasa Nicoleta), stie exact ce dar sa-ti faca. Reciproca-i valabila mereu ca sa mai vina si Mos Craciun.
      Multumesc de vizita si urari. O zi minunata.

      Ștergere
  6. Inspirat Moșu' :) Lecturare plăcută!

    RăspundețiȘtergere