joi, 31 martie 2016

Sfarsit de Martie si inceput de sezon

O luna capricioasa cu temperaturi extreme si precipitatii diverse care nu ne-au dat posibilitatea sa facem prea multe lucruri in gradina.

Si totusi a venit si perioada in care temperaturile si-au revenit si vremea s-a imbunatatit asa ca am trecut la aranjarea gradinitei si cum din 2013 nimeni nu s-a ocupat de ea a trebuit sa sap putin ca sa pot scapa de buruieni si sa curat o portiune inierbata. Au rezultat doua straturi care au fost destinate verdeturilor pentru bucatarie. 

Narcisele la sfarsit de sezon..

Si zambilele sunt aproape pe trecute dar inca reprezinta Raiul albinelor.
Spanzul a rezistat dar in aceasta primavara n-a vrut sa infloreasca

Leusteanul asteapta linistit mielul ca sa se insoteasca in borsul acru.


Cele doua straturi dupa ce-au primit botezul.

Activitatea continua in gradina mare

Si semanatul e in toi. 
Sa aveti spor la gradinarit si vreme buna.

24 de comentarii:

  1. O gradina ordonata si foarte ingrijita, felicitari! Sa aveti spor, recolte bogate si sanatoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,multumesc pentru vizita si aprecieri. Sa aveti o primavara frumoasa si mult spor la gradinarit.

      Ștergere
  2. Activitate, nu gluma :) Bun inceput, Vasile !

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dimineata.Nea Vasile ca frumoasa este gradina dumneavoastra.Si noi speram sa vina primavara mai repede.Va doresc dumneavoastra si tuturor celor ce iubesc natura si gradinaritul o primavara frumoasa si mult spor , bucurii si rod mult.Pe curind.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita si urari.
      O primavara minunata va doresc.

      Ștergere
  4. e frumos de tot blogul dvs! sa fiti binecuvantat si sa va dea Hristos sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut, Vasile.
    Sunt nou venit pe blogul tau. L-am descoperit ieri dimineata si pana noaptea tarziu aproape ca nu am mai facut altceva decat sa-l cercetez in lung si-n lat.
    Iar azi dimineata am luat-o de la capat.
    N-am sfaturi sa-ti cer (deocamdata), nici comentarii punctuale de facut. Insa m-am incarcat de atat de multa admiratie si invidie (pozitiva!), incat trebuie sa ti le marturisesc. Sunt uimit si coplesit de ceea ce ai reusit sa realizezi, in numai cativa ani de munca - dar cata munca se afla in spatele a tot ceea ce ai izbutit! Nu stiu ce sa remarc mai intai: performantele de gradinar; altruismul blogerului care nu tine pentru sine nici mai mic secret si nu trece peste nici cea mai mica problema a vizitatorilor sai; efortul de a cauta solutii si experiente utile, de a le sistematiza si sintetiza si de a le impartasi intr-o forma intelegibila pentru orice incepator; abilitatea de a folosi mai toate facilitatile de comunicare ale vremii; diversitatea preocuparilor si modul in care ele se completeaza reciproc intr-un profil spiritual solid si sanatos... Ma intreb cand ai timp pentru toate astea!
    Daca te simti cumva stanjenit de elogiul meu, sa stii ca nu e cazul. Ai dreptul la o clipa de lipsa de modestie, macar din cand in cand. Primeste, deci, laudele, fiindca le meriti cu prisosinta. Ceea ce faci tu este un lucru extraordinar. Dincolo de orice cuvinte bune si frumoase, pe care le primesti de la toata lumea si le binemeriti, se vadeste ca ai un har anume care te face sa fii ceea ce esti si sa realizezi toate lucrurile astea, intr-un fel si intr-o masura in care cei mai multi n-o pot face.
    Sunt sigur ca o sa ma intorc aici, pe blogul tau. Sunt decis sa ma aventurez inr-o poveste cu o gradina si cu viata la tara. Am foarte multe (aproape totul) de invatat si tocmai am descoperit in tine o resursa si un model. Sunt foarte multe asemanari intre povestea ta de cativa ani si povestea pe care mi-o doresc eu. Am cam aceeasi varsta, cam aceeasi nevoie de a-mi regandi viata, o distanta de strabatut pana la acea gradina, cam aceeasi suprafata de teren, pana si altitudinea este similara (400 m la Goranu, 500 m in cazul meu).
    Cred ca cel mai important lucru pentru mine, insa, este ca imi dai curajul sa incerc sa incep ceva temeinic.
    Uite, ceva tot as avea sa te intreb azi (apropo de curajul de a face un pas mare, mare de tot): cum gestionezi distanta dintre Constanta si Goranu? Te-ai mutat definitiv la Goranu? Sau faci naveta intre cele doua localitati, la anumite intervale? Altfel spus, gradina aceea suporta un compromis (naveta) sau te solicita integral si definitiv?
    Presimt care e raspunsul, dar vreau sa-l aud de la tine. Multumesc.
    Toate cele bune.
    Paul Lacatus
    PS: Daca gasesti ca am adus discutia intr-o zona privata, poti eventual sa-mi raspunzi pe email. Sau, la urma urmei, sa ignori intrebarea, nu-i nici o suparare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua si bun venit in gradina mea virtuala. Va multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase pe care mi le-ati adresat. A fost un efort destul de mare, in primul rand din punct de vedere fizic - veneam totusi dupa un AVC cu hemiplegie pe partea stanga si foarte nestiutor in ale gradinaritului ecologic. Cu multa rabdare, putina vointa si un imbold al neurologului m-am apucat de gradinarit. In iarna lui 2008/2009 am cautat resurse informationale si negasind suficiente si pe intelesul meu am inceput sa caut carti in domeniu. Tot ce citeam era sortat pe fisiere si directoare in calculator devenind capitole de carte. In momentul in care am adunat suficienta informatie am hotarat ca pot s-o impartasesc cu cei preocupati de gradinarit si asa a aparut blogul. Cat priveste deplasarea eu imi petrec 8 luni la gradina in Goranu ( sfarsit de februarie - sfarsit de octombrie si 4 luni "de sezon" pe litoral. O dupa amiaza linistita si va astept cu drag ori de cate ori vreti sa evadati in natura.

      Ștergere
    2. Salut din nou.
      Multumesc pentru raspuns. Este asa cum banuiam: treaba asta, facuta ca lumea, iti ia tot timpul si ceva pe deasupra.
      Inteleg ca te-ai recuperat bine dupa AVC, cel putin asta inteleg din efortul care se vede in spatele rezultatelor tale. Si mai inteleg ca gradinaritul si noul mod de viata te-au ajutat foarte mult. Totusi, sper ca tii efortul asta sub control.
      Uite, ca sa vezi cum continua sirul coincidentelor. Eu tocmai am celebrat 20 de ani de la un infarct. N-a fost o problema de instalatie, ci de imprudenta (exces de efort) dublata de un nefericit soc termic. Intrucat tratamentul de urgenta a fost tardiv si ineficient, am ramas cu cca 1/3 din inima necrozata - dead meat. In ultimii (multi) ani, am avut o ocupatie sedentara, ceea ce simt ca nu mi-a fost favorabil. Incerc sa ies din ritmul urban si sedentar, sper sa-mi iasa.
      Alta concidenta - sunt constantean prin nastere si prin nenumaratele vacante petrecute acolo, la bunici. Constanta este orasul meu de suflet. Si iubesc marea la nebunie.
      In fine, povesti mai sunt, sa mai las si pentru altadata. Poate ne vom intalni candva si poate vom avea timp si de povesti.
      Multumesc pentru invitatia la o evadare in natura. Intamplarea face ca saptamana trecuta am calatorit in Ardeal si am trecut de doua ori prin Goranu: marti, la dus, si joi, la intors. Nu-i exclus sa se mai intample si in viitor...
      Locuiesc in Bucuresti, iar terenul de care iti spuneam se afla in Breaza, PH (100 km distanta). Imi fac curaj sa ma mut acolo pana la toamna; iar la toamna ma gandesc sa reevaluez situatia...
      Acum vad de rasaduri, sunt semne bune. Dupa ce ajung la un capat de etapa, o sa-mi dau seama ce-a fost bine si ce-a mers rau; ce am aflat si ce n-am inteles inca. Poate ca o sa te abordez cu niste intrebari, peste o vreme.
      O ultima chestiune: mi-am ingaduit sa te tutuiesc fiindca am inteles din alte postari ca preferi formula asta. Totusi, mi-ai raspuns cu apelativul de politete. Din punctul meu de vedere, putem conversa in oricare dintre aceste registre. Din urmatorul tau raspuns o sa-mi dau seama la care dintre variante ramanem.
      Iti doresc multa sanatate si spor in toate.
      Paul Lacatus

      Ștergere
    3. Buna Paul, ma bucur c-ai revenit si ma intristeaza sa aud ca ai avut probleme de sanatate. Schimband stilul de viata, atat ca activitate derulata( si aici ma refer la gradinarit in aer liber) dar si alimentatia( ceea ce vei produce in gradina va fi curat si organic) vei simtii o imbunatatire constanta a starii de sanatate( si asta o spun din proprie experienta). Asa ca, te astept cu drag - fie in mediul virtual fie in gradina din Goranu ori de cate ori vei avea placerea si posibilitatea. O zi frumoasa cu spor in tot ceea ce faci.

      Ștergere
  6. Am crezut ca practicati gradinaritul fara sapat !? Am o mare nedumerire ... Teodora

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna dimineata. De regula nu sap in gradina dar datorita faptului ca din 2013 pamantul nu a fost lucrat si s-a umplut cu buruieni in special urzica moarta a trebuit sa gasesc o metoda sa scap de radacini si atunci am sapat la cazma dar nu mai adanc de 10-15 cm. Pentru deztelenire se practica metoda.
    O saptamana cu spor si succese in gradina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, pentru raspuns. Este bine de retinut, cum ati procedat si de ce ... Va rog mult, sa ne spuneti si cum continuati ..., mulcire sau tot sapat etc... Multa sanatate si spor in gradina! Teodora

      Ștergere
    2. Buna seara, de aici incepe mulcirea, pentru ca nu am reusit inca sa adun suficient mulci vegetal voi incepe cu cartoane si ziare tocate urman ca pe parcurs sa mulcesc cu iarba cosita, urzica, buruieni uscate fara seminte, tataneasa, coada calului si ce mai gasesc in zona pana vor aparea paiele asta in iulie. O seara buna si mult spor la gradinarit

      Ștergere
    3. Sper din toata inima, sa puteti reveni cu poze si pentru ceea ce urmeaza. Va fi un adevarat ghid practic. Imaginile spun de multe ori, mai mult decat cuvintele. Va multumesc, sanatate multa si sa va bucurati din plin de roadele muncii dumneavoastra ! Cu mult respect, Teodora

      Ștergere
    4. Buna seara, voi revenii cu fotografii insa momentan nu avem timp nici sa respiram mai ales ca se apropie si sarbatorile si efortul este maxim. Noapte buna.

      Ștergere
  8. Foarte frumos se prezinta gradina dvs. la inceput de sezon. Va doresc mult spor la gradinarit si vreme prielnica. Toaate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, multumesc pentru vizita si aprecieri. Weekend placut si o primavara cu spor si rode bogate.

      Ștergere
  9. E foarte interesanta terasarea. Face ca spatiul sa fie mai bine impartit si mai ordonat.
    Spor la gradinarit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Terasarea ordoneaza zonele cu teren in panta pentru a putea fi folosit cat mai eficient spatiul la dizpozitie.Multumesc pentru vizita si apreciere.

      Ștergere