miercuri, 9 martie 2016

Tradiții şi obiceiuri de mucenici. De ce se beau 40 de pahare

Tradiții şi obiceiuri de mucenici. De ce se beau 40 de pahare

mucenici-300x152Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii.
TRADIŢII şi OBICEIURI de MUCENICI. În această zi, se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
like facebookÎn ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.
În Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.
Obiceiul celor 40 sau 44 de pahare
În tradiţia populară, bărbaţii beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferenţa? După tradiţia creştină, Sfinţii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Sursa: Realitatea.net

4 comentarii:

  1. Multumim pentru informatii. Le-am citit, le-am aratat nevestei si am trecut la treaba. Ea a inceput sa faca mucenicii, iar cand a observat ca eu ma pregatesc sa "ard" cele 44 pahare, s-a sistat tot. Nu-mi explic de ce. Doar e un obicei, nu?! S-ar putea ca ea sa nu provina din geto-daci. Poate daca pregateam 40 de pahare era in regula.
    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita. Poate explicatia sta in cadoul pe care l-a primit, sau nu, doamna de 8 Martie. O zi plina de veselie va doresc

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere