marți, 24 mai 2016

Românilor, dormiți?! De ce în România nu se mănâncă românește?!”

Un articol interesant preluat de pe Alternative news
Președintele italian al Slow Food International, Carlo Petrini, a participat la un eveniment organizat în București de Fundația Adept Transilvania despre zonele de înaltă valoare din țara noastră. La acest eveniment a fost prezent și ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

Într-un discurs ținut la acest eveniment, Carlo Petrini, a declarat că românii ar trebui să manânce mai românește, să cumpere produsele fermierilor români și că aceasta ar trebui să fie prima preocupare a ministrului agriculturi, informeaza agroinfo.ro

„Trebuie să aveți mândria de a fi români! România are doar trei produse cu origine protejată. Ce faceți, românilor, dormiți?! Voi, românii, sunteți de limbă latină. Știți ce înseamnă patrimoniu? Ceea ce ne-au dat strămoșii noștri. Pământul, produsele noastre. Noi trebuie să muncim pentru o economie locală, nu pentru una globalizată. Să ne uităm pe masa din restaurant, să vedem câte produse sunt făcute din materie primă românească? De ce nu dați un nume produselor voastre? Pentru o dulceață autentică de prune, pentru o ceapă făcută în România.
Sunt de ieri in Romania și am fost invitat de prieteni în două restaurante din București, în care am mâncat franțuzește și italienește. De ce? De ce la micul dejun din acest hotel nu există produse românești? De ce aveți doar 3 produse protejate și promovate la nivel european când aveți mii de hectare necontaminate, de înaltă valoare naturală și țărani, mici producători, care se încăpățânează să lupte pentru produsul românesc. De ce dormiți pe o mină de aur?
Voi, tinerii, puteți să păstrați biodiversitatea din România, satele, tradițiile, produsele voastre și să păstrați identitatea românească. Politica trebuie să o facem toți, pornind de la lucruri mărunte. Pornim de jos și construim. Vă rog și vă cer să faceți acest lucru pentru că ceea ce este în România nu se găsește în multe părți din Europa. Să faceți în așa fel încât să găsiți cheia schimbării. Conștientizați și dați valoare produselor vaoastre”, spune președintele Carlo Petrini.

10 comentarii:

  1. Cam are dreptate. Felicitari pentru postare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Are perfecta dreptate,ingrijorator este faptul ca trebuie sa vina un strain sa ne arate potentialul si sa ne spuna ca trebuie sa ne pastram traditiile si mandria de a fi romani. O zi minunata.

      Ștergere
    2. Chiar duminica trecuta am vazut la "Romania te iubesc !" cat de greu ne miscam in acest sens. Iar cei care au avut curajul si nervii necesari sa inregistreze cateva produse, acum se zbat in procese juridice cu autoritatile in domeniu. Totusi le-am admirat perseverenta si ma rog pentru ei sa reuseasca in tot ceea ce si-au propus.

      Ștergere
    3. Buna dimineata, nimic nu-i usor dar cand vrei cu adevarat ceva indiferent de greutati,lupti.Noi romanii asteptam sa lupte altcineva pentru noi si asta se intampla din 89 incoace cand,in loc ca autoritatile sa stimuleze munca au stimulat lenea( prin ajutoarele sociale) si hotia( prin jaful care s-a facut de la cel mai inalt nivel.
      O zi minunata va doresc.

      Ștergere
  2. Acasa in Romania mancam romaneste. La restaurant gasim doar mici, mamaliga si eventual ciorba de burta ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Strainii care ne viziteaza nu vin in casele noastre, de obicei se cazeaza la hoteluri si aici gasesc la restaurante ceea ce gasesc, mai putin produse traditionale. O zi minunata va doresc.

      Ștergere
  3. Articolul anterior se termina cu admiratia fata de mama, chiar daca e adoptiva. Si romanul isi admira mama adoptiva, care nu e aceeasi tot timpul. Oricum, permanent este cineva care sa vina sa ne spuna ce, cind si cum sa mancam. Si apoi vine tot el sa ne aminteasca de mandrie si potential. Romanul are nevoie de asa ceva, pentru ca altfel se autodistruge. Nu poate cultiva pamantul, trebuie sa vina altii sa-l puna la treaba. Nu poate invata, trebuie sa vina cineva sa-i spuna cum, nu se poate ingriji responsabil, trebuie sa i se spuna cum. Dovada sta inclusiv faptul ca la articolul anterior nu a comentat nimeni legat de frumusetea si potentialul fermei. Doar ne plangem. In apogeul lenei nu respectam legislatia si implicit obligam la incalcirea ei. Apoi iar ne plangem ca e prea stufoasa si nu putem face nimic. Tot timpul admiram peisajul de peste gard, dar nu vedem puisorii care tocmai au aparut in gradina proprie, mandria si potentialul lor. O sa-i crestem in anonimat, o sa chemam un specialist sa ne spuna cum se hranesc pasarile si ospitalieri cum suntem, o sa-l servim la masa cu produse pe care nici nu am observat ca le avem.
    Sa va traiasca puisorii si sa va bucurati de ei si de o vara imbelsugata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, adevarat tot ce-ati scris in comentariu problema care se pune este cum facem sa iesim in evidenta cu ceea ce suntem si ce putem si stim sa facem cand cele mai mari frane ni le pun chiar cei care ne conduc.Multumesc pentru urari. O zi minunata va doresc.

      Ștergere
  4. Are si nu are dreptate. Dintre mancarurile asa numite traditionale romanesti multe sunt prea complicate si implica gatit termic indelungat. Cel putin eu nu as putea manca fasole cu ciolan sau mamaliga si sarmale la cuptor saptamanal (dar ciorbe da, la mic dejun, pranz, cina) :).

    Iar din alimentele simple si valoroase sunt neapreciate de romani si nici nu vazui la multi la masa si nici la restaurant (gen urzici, stevie, stir, praz, varza murata, salatele de laptuci, untisor, sfecla rosie etc) .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,aveti dreptate,depinde de modul in care ne alimentam si de preferintele culinare. O seara buna.

      Ștergere