sâmbătă, 30 iulie 2016

Sfarsit de Iulie in gradina

O dalie la ghiveci prietena molizilor care-si cauta inca locul in gradina.

Dupa recoltarea cepei locul gol a fost ocupat de castravetii cornichon care se pregatesc de o partida de volei. In stanga imaginii castravetii s-au imprietenit cu gladiolele care i-au ajutat sa se polenizeze atragand multe      (chiar foarte multe) albine, deci o asociere benefica 
Marul duo se pregateste,mai are timp sa-si aranjeze roadele.


Parul duo nu se lasa nici el mai prejos.

Cei 4 care au speriat... toate punctele cardinale in care se gaseste ceva verde de rontait, de regula salcam,dud, trifoi,lucerna, frunze de sfacla, mangold,etc.

Si daca tot vrem sa avem o gradina organica este bine sa avem la indemana si plante care ne pot ajuta. Langa platforma de compost am reusit sa "cultiv" tataneasa si pelin.

Alta planta companion care nu trebuie sa lipseasca din gradina organica este busuiocul,bun la toate, inclusiv in sosuri dar si la biserica si un experiment, mulciul viu din trifoi alb pitic.

Dupa ceapa intre randurile de morcovi a venit randul fasolei sa ocupe spatiul in succesiunea culturilor. 

De la nivelul sfeclei catre solar asa arata o parte a gradinii.

Pana acum am observat ca mulciul verde a reusit sa alunge o parte dintre plantele nedorite si sa tina bine umiditatea la nivelul solului chiar daca au fost doua zile caniculare. El a fost semanat dupa cultura de spanac,salata si bob.

Fasolea mea urcatoare a preferat plasa si nu ma pot plange de recolta.

Dupa ceapa fasole oloaga si un mulci verde in devenire.

Copilii recuperati si pusi la inradacinat s-au transformat in rasaduri si au umplut golul lasat de mazare. 

Sa aveti grija in aceste zile caniculare de pasarele si insecte. Nu este greu ca printre randuri sa puneti un vas plat cu putina apa din care sa-si poata potoli setea acesti ajutori de nadejde ai gradinarului.

Alunul tine putina umbra iar rosioarele nu se ofilesc de la soarele arzator din mijlocul verii. Un cais in devenire incepe sa-si formeze coroana.

Bostanaria, locul unde dovleceii si bostanii, pusi cam tarziu in acest an ( sa speram ca vom avea totusi o toamna lunga si destul de calduroasa) dupa o cultura de mazare incep sa-si impuna teritoriul.

Cateva june de Valcea rumene in obrajori.

O dimineata frumoasa de sambata. 

Se pare ca goji a prins drag de nisipul oltenesc si s-a dezvoltat foarte bine pentru primul an, mai ales ca are compania selecta a unui rosu " ca focul" catarator.

Ceva ce nu poate lipsi din nicio gradina care se respecta. Nu stiu cum vedeti dumneavoastra imaginea dar eu nu vad decat borcanele de zacusca.

Solarul la nudisti, dupa furtunile care au fost si-a pierdut imbracamintea si a ramas un schelet folositor care asigura sprijinul celor peste 40 de soiuri de rosii primite de la Mireluna(Rosii de rosii). 
Dar, despre asta intr-o postare viitoare cu exemplificari.
Dupa ce 4 ani am considerat ca arbustul de catina este un mascul in acest an a facut fructe pe o ramura. Chiar nu mai stiu ce sa cred.
Va multumesc pentru vizita si va doresc un weekend minunat cu spor la gradinarit.


27 de comentarii:

  1. Superba e gradina ! Verde si luxurianta. Tare mult imi place cum a crescut fasolea. Bravo, Vasile ! Recolte frumoase si muuulte borcane de zacusca ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,multumesc pentru vizita si comentariu. Cred ca la anu voi pune o plasa mai inalta peentru ca fasolea s-a ridicat cu mult mai sus decat 1,8m cat are plasa acum. Daca-i bine ancorata nu ai probleme nici macar cu vantul ca pe araci.Abia astept sa se faca si capia, gogosarul si ardeiul si sa inceapa procesul de fabricatie la zacusca. Weekend minunat.

      Ștergere
  2. Frumoasa gradina, felicitari! Dar o intrebare...reteta de zacusca e secreta :) ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita si apreciere. Reteta o gasiti aici http://vasilerosciuc.blogspot.ro/2013/08/roadele-gradinii-la-borcan-i-zacusca.html. Sa aveti o duminica minunata.

      Ștergere
    2. Multumesc frumos pentru reteta. Ma uit acum.

      Ștergere
    3. M-am uitat la ea, aceasta este reteta pe care o folosesc si eu. Doar ca o fierb ceva mai mult sa iasa mai scazuta. In rest e la fel. Spor la treaba si felicitari pentru pasiunea cu care aveti grija de gradina!

      Ștergere
    4. Multumesc, va astept cu drag in gradina virtuala si de ce nu si in gradina din Goranu, ori de cate ori aveti placerea sa ne vizitati. O seara linistita.

      Ștergere
  3. uau, ce de bunatati! :) eu vad vinete cu maioneza! :)))) un weekend frumos! :) Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, fiecare dupa preferinte, important este ca materia prima sa fie de cea mai buna calitate, rolul meu, ca gradinar,este sa ma asigur ca gospodina primeste cea mai buna marfa pentru prelucrare.
      Duminica minunata va doresc.

      Ștergere
  4. O gradina frumoasa. Se ramarca mana oamenilor gospodari. Cel mai mult mi.a placut cum au crescut ,, urecheati''. Sa va bucurati de roade bogate! Iti urmaresc blogul cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita si aprecieri. Cred ca daca-i tineam in custi dezvoltarea era mai rapida dar asa au libertate si consumul de furaje a scazut dar, a disparut orice urma de boala.Multumimpentru urari.
      O duminica binecuvantata va doresc.

      Ștergere
  5. Frumos! O placere sa privesti la altii ceea ce tu nu ai... Sa le mancati pe toate sanatosi si voiosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru vizita,aprecieri si urari.
      O luna plina de spor si roade bogate sa aveti.

      Ștergere
  6. Frumoasa si bogata gradina ! Felicitari !
    Teodora

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum si cand ne putem ajuta de mulciul verde in gradina !? Multumesc si o saptamana frumoasa si roade bogate ! Teodora

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In conditiile in care n-am gasit paie( transportul costa foarte mult pentru cantitatea pe care o doream) iar celelalte surse de mulci sunt insuficiente am gasit(inspirat de hobby gradina si alte bloguri de gradi-narit)aceasta solutie destul de simpla si eficienta. Acopera foarte bine solul,il pastreaza umed iar sistemul radicular al trifoiului impiedica cresterea buruienilor si fixeaza azotul atmosferic. Inainte de inflorire se tunde si ramane pe sol ca ingrasamant. Acestea sunt motivele pentru care am preferat sa folosesc trifoiul alb pitic ca mulci viu.
      O zi frumoasa.

      Ștergere
  8. Foarte frumoasa gradina, cam pe sufletul si gustul meu! Totul verde, solul acoperit, un pic de salbaticie si aspect luxuriant :) Va felicit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri. Ma bucur ca va place. S
      a aveti o luna plina de spor si roade bogate.

      Ștergere
  9. Frumos. Tare frumos la tine. Bravo voua!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita si aprecieri, ma bucur ca va place.
      O luna plina de roade bogate va doresc.

      Ștergere
  10. Ce mari sunt vinetele tale! Adică, alea din grădină. :D Ale mele-s doar cât niște gogonele. Cred că s-or coace doar pe la Crăciun dacă o țin în ritmul ăsta. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,multumesc pentru vizita si apreciere. Dupa cum se anunta prognoza pentru inceputul toamnei, au timp sa se coaca si vinetele dumneavoastra. O luna cu spor la gradinarit si roade bogate sa aveti.

      Ștergere
  11. Foarte interesante articolele! Superbă grădina dvs! Vă felicit pentru realizarea și întreținerea ei!
    Să nu uitați, vă rog să actualizați adresa blogului meu, modificare din http://calivitavalcea.blogspot.ro/
    în
    http://calivita-valcea.blogspot.ro/
    Va mulțumesc anticipat!
    Un sfârșit de vară minunat și plin de realizări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita si aprecieri. Am actualizat adresa blogului dumneavoastra dar nu vrea aplicatia sa o preia, ma chinui de la ora 11 si e aproape 17. Acum vad ca au aparut 2 bloguri in lista cu Viata de calitate. Daca stiti ce pot face va rog sa-mi spuneti.
      Weekend minunat.

      Ștergere
    2. Buna seara! Va multumesc mult pentru colaborare si promptitudine!
      Cred ca puteti incerca sa eliminati ambele linkuri care v-au aparut si sa incercati sa adaugati din nou linkul http://calivita-valcea.blogspot.ro/
      Va multumesc inca o data!
      O seara minunata sa aveti!

      Ștergere
    3. Buna ziua, am incercat din nou dar tot nu functioneaza. O sa incerc alta varianta. O zi frumoasa.

      Ștergere