luni, 16 ianuarie 2017

Timpul tace si trece

        Zi frumoasa de Ianuarie chiar daca temperatura nu-i cea mai placuta, odata cu primele raze ale soarelui ce se ridica din mare, ai un sentiment de bucurie, de placere si satisfactie ca incepe o noua zi frumoasa. 
           Pentru mine astazi este un nou inceput, al cincilea an in care, cu bune si cu mai putin bune, scriu in acest jurnal si ma straduiesc sa impartasesc celor interesati, rezultatul studiului si a muncii mele, despre si intr-o gradina organica. 
       Daca am reusit, sau nu, stau marturie statisticele care, chiar daca nu tin de cald, arata daca ai muncit in zadar sau cineva ti-a apreciat munca(atat cea din gradina cat si cea din biblioteca). In acesti patru anisori am adunat peste un milion de accesari, 3500 de comentarii si o comunitate de aproximativ 210 persoane interesate de aceste tehnici si metode de gradinarit organic. 
      Statistici sunt lucruri care, de obicei, ma intereseaza mai putin spre deloc, principala satisfactie  ramane  insa faptul ca, prin materialele postate am incercat si cred ca, in mare parte, am si reusit, sa ajut oameni minunati ce  s-au confruntat cu probleme in gradina si in special cu diverse boli ale plantelor. 
        Acest jurnal de gradina a fost creat  sa ajute micii gradinari sa -si cultive organic cele doua straturi din fata casei sau micuta gradina de la tara. Mi-am propus, inca de la inceput, sa impart, cu toti cei care-mi deschid poarta gradinii virtuale, cunostintele pe care am reusit sa le acumulez atat din cartile si materialele studiate cat si din practica gradinaritului. 
        Daca am reusit sau nu asta doar dumneavoastra o puteti spune. 
        Foarte important pentru mine in acesti patru ani care s-au scurs a fost si faptul ca, prin intermediul acestui blog, am reusit sa cunosc oameni minunati care au aceesi pasiune si care-si impartasesc la randul lor cunostintele cu noi. 
          Cu o parte dintre ei tin legatura prin intermediul mediului virtual, iar cu unii am reusit chiar sa iesim din "matrix" si sa ne cunoastem "live," chiar sa ne imprietenim. 
          Le multumesc tuturor celor care au avut placerea sa-mi calce pragul gradinii  virtuale si imi propun ca motto pentru acest an citatul  lui MARCUS TULLIO CICERO: If you have a garden and a library, you have everything you need.
In aceasta societate care zilnic ne otraveste corpul cu alimentele cultivate in stil industrial si sufletul cu lipsa culturii, decentei si spiritualitatii, in care suntem indemnati sa cumparam si sa consumam cat mai mult , nu conteaza daca-i benefic sau nu, iar daca se poate cumparaturile sa fie pe datorie, consider ca o biblioteca si o mica gradina sunt suficiente pentru a ne regasi linistea si pacea sufleteasca, sanatatea fizica dar mai ales cea psihica,  sa reinvatam sa  fim adevarati gradinari nu robotei teleghidati. Acestea sunt gandurile mele la patru ani( in alte vremuri la patru ani treceai de la gradinita la camin) iar, in final va las sa va delectati cu imagini surprinse in gradina mea in cei patru ani, nu neaparat in ordine cronologica.
Inceput de 2009 cad totul era la conserva, solul trebuia curata de cateva tone de resturi de la demolari iar comanda de la http://www.sweetgarden.ro nu astepta.

Primele tuneluri care sa protejeze semintele abia plantate.

Crestem si tunelul se transforma in solar.

Nici o palma de teren nu ramane ne folosita.


O lectie de toaletare a pomilor.Fiul meu la primele incercari de taiere cu mai mult curaj
si tupeu decat mine cand am inceput.

Jungla din 2016 dupa aproape doi ani de cand nu am lucrat gradina.
Natura ne arata ca se descurca mai bine fara noi iar daca stim sa
planificam putin beneficiem de recolta fara sa sapam ca nebunii.
Un amestec de arbori, arbusti si plante perene in special medicinale.


Rosioare de la Mirelun in fel de fel de culori, curcubeu in solar.

Un mic sprijin pentru frumusetile cu tepi ce vor colora si inmiresma gradina





Cultiva-ti cu dragoste florile si vei fii rasplatit.

La apelul de seara lipseste numai prietena mea cantatoare -mierla. 



Dupa furtuna solarul s-a dezbracat.


Incercarea de formare a solului cu ajutorul leguminoaselor, abandonata
din cauza secetei si a lipsei de apa.

Sa ne reamintim ca, in curand vine primavara cu alaiul ei de flori.
Inca o data va multumesc tuturor celor care ati trecut pragul gradinii si sper ca in acest an impreuna sa reusim sa avem gradini de vis  cu roade imbelsugate.

18 comentarii:

  1. Bine, Vasile, asa sa fie!

    Spor si rezultate binecuvantate! Sanatate si sa te bucuri de ceea ce faci! Eu sunt pe aproape...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si comentariu. Aveti un loc special in sufletul meu pentru tot ce m-ati invatat, ati fost o sursa de inspiratie si un exemplu demn de urmat, multumesc frumos.

      Ștergere
  2. Multi ani inainte. Si rodnici. Si-n gradina, si-n informatii pe care ni le impartasesti si noua, de fiecare data.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot inaite, Vasile, pe drumul gradinii organice ! Si la cat mai multe postari !
    Ma bucurmult sa vad minunile din gradinile tale !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun venit prieten drag. Multumesc pentru vizite,comentarii, sprijinul moral incurajarile si inspiratia cu care m-ai binecuvantat in toti acesti ani. Iti raman profund recunoscator.

      Ștergere
  4. Postari, sfaturi si articole de mare ajutor! Si multa inspiratie! Sper sa am si eu candva asa o gradina! La multi ani cu bucurii! :) Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Multumesc pentru vizita, comentariu si apreciere. Am o senzatie nemaipomenita atunci cand primesc feedback de la cititori si simt ca ceea ce fac ajuta si pe altii.
      O zi cu soare, zambete, spor si imaginatie va doresc.

      Ștergere
  5. Trece,trece,dar am invatat atatea in tot acest timp din experientele tale,ori din ce ai gasit util pe internet.Sper sa o ti tot asa cu articole interesante si sa ne impartasesti mereu din noile tale experiente.
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Multumesc pentru vizita si apreciere.Sunt bucuros sa aud ca cineva bine informat din aceasta lume a gradinaritului gaseste lucruri utile si interesante in postarile mele. Va astept cu drag in gradina virtuala ori de cate ori aveti placerea sa treceti.
      O zi senina cu spor, inspiratie si caldura in suflet va doresc.

      Ștergere
  6. Felicitari, pentru tot ceea ce ati realizat ! Multa sanatate si roade imbelsugate ! Teodora

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Multumesc pentru vizita si aprecieri, amabila ca de fiecare data. O zi minunata va doresc.

      Ștergere
  7. La cat mai multe postari !! si spor la gradinarit!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cautand informatii despre tot felul de plante acum vreo doua luni am desoperit pagina dumneavoastra si de atunci o cistesc din scoarta in scoarta. Va multumesc tare mult pentru timpul pe care mi-l oferiti scriind aici!
    Anul trecut am pus primele mele seminte in pamant (rosii), mi-au iesit rasadurile, rosiile au fost delicioase iar acum ne bucuram de gogonelele din borcane. Asta mi-a dat curaj, iar anul acesta voi incerca sa gradinaresc pe langa rosii inca cateva legume. Pagina dumeavoastra ma ajuta enorm sa ma pregatesc, sa planific, sa fiu atenta la anumite lucruri care ar trebui evitate. Va multumesc tare mult! Mult spor in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Multumesc mult pentru vizita si comentariu si ma bucur sa aflu ca postarile mele sunt de ajutor la cat mai multe persoane care vor sa gradinareasca, fie ca pasiune, hobby, ca necesitate, medicament, drog sau orice altceva.
      Si eu va multumesc ca vizitati gradina mea virtuala si va doresc mult spor in deslusirea tainelor acestei arte si roade bogate.

      Ștergere
  9. La cat mai multi ani imbelsugati si binecuvantati! Va citesc blogul cu mare placere si am invatat foarte multe de la dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Multumesc mult pentru vizite, urari si mabucur ca pot sa aduc ceva folositor iubitorilor de gradinarit. O zi minunata va doresc.

      Ștergere