miercuri, 17 mai 2017

Activitate in solar

Din cauza temperaturilor scazute din aceasta primavara am intarziat cu plantarea rasadurilor asa ca, orice perioada propice este folosita ca sa finalizam plantarea solarului. Astazi a venit randul vinetelor, ardeilor grasi si capia si castravetilor sa -si ocupe locurile in lojele rezervate. Dupa o pregatire minutioasa a locurilor de plantare in care am cam inghesuit coji de oua pisate, zat de cafea, frunze de urzica, cenusa, compost si o udare din abundenta cu macerat de tataneasa a venit randul doamnelor sa intre in scena. Ardeii, capia si castravetii ingropati pana la nivelul la care au fost tinuti in alveole, iar vinetele putin mai adanc tinand cont ca fac radacini adventive. Si asa incet, incet am umplut aproape tot locul disponibil din solar. Mai exista cateva spatii rezervate unor soiuri mai deosebite de rosii si cu asta incheiem prima parte a activitatilor in solar. Pentru exemplificare cateva imagini.
Cuminti, in asteptarea locului la spectacol.
Rosiile repicate pentru cultura succesiva din gradina dupa recoltarea mazarei si a cepei.

Mai sunt inca foarte multe rasaduri care nu s-au dezvoltat suficient dar speran ca pana in Iulie vor fi pe baricade.In prima tava este o incercare cu seminte de chia.


Sectorul vinete


Final de sesiune cu vinetelew si inceput de castraveti.

Prima surpriza ne-au facut-o rosiile cherry de Valcea cu autoinsamantare. Primele seminte le-am primit de la bunica sotiei care nu se chinuia prea mult sa le adune de la fructe pentru ca, in primavara in locurile in care le-a avut plantate apareau puzderie de rasaduri. Foarte rezistente la boli si foarte bine adaptate specificului climatic al zonei. Nu sunt mari dar sunt in cantitati mari, iubesc solul nisipos si rezista cel mai bine la seceta. Culoare rosie crestere nedeterminata, gust acidulat foarte bune pentru conservat in bulion. 

Surata inca n-a legat fructe.

Si o surpriza de la Tomatillo, o rosie mai speciala primita in dar de la sora,Mirela. 


Si-am incalecat pe-o sa si c-am asta-i...povestea.
Va doresc o seara linistita si mult spor si inspiratie la gradinarit.

14 comentarii:

  1. O, dar mult ai de lucru, Vasile! Sa ai spor si bucuria implinirii muncii, recolte bogate si, de ce nu, beneficii!
    Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru vizita si incurajari. Suntem aproape de finalul primei etape si incepem capitolul dificil, ingrijirea. Dupa ploile din ultima vreme avem o vegetatie foarte bogata, pacat ca legumele nu se dezvolta la fel de repede ca plantele necultivate dar, ce sa faci nu facem din obligatie asa ca incet incet vom ajunge la un liman.
      O seara minunata sa aveti.

      Ștergere
  2. Legumicultura nu gluma, Vasile ! Sa le fie bine frumoaselor din solar !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, multumesc pentru vizita si urari. Ne-am modernizat si noi cu toate ca incercam sa pastram traditia in cultivare si nu folosim decat ingrasaminte si pesticide bio.Pentru ca nu o sa am prea mult timp sa stau la Goranu anul acesta am folosit folia de mulci sintetica. De la anu o sa trec pe mulci natural.
      O zi minunata si spor la gradinarit.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si ma bucur ca-ti place. E putin cam mult de munca si noi am cam inceput sa scartaim din toate balamalele dar este mai bibilit decat afara, aici am avut ragaz cat a plouat sa luam fiecare plantuta si s-o descantam. O zi superba si spor in gradina, ti-am admirat minunata "jungla" verde.

      Ștergere
  4. Foarte bine si frumos aranjate culturile. Recolte bogate si mult spor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, multumesc pentru vizita si urari. Sa avem cu totii roade bogate si sa ne bucuram sanatosi de ele. Weekend minunat.

      Ștergere
  5. Frumos, manos. Ne place ce vedem. Cine are solar sa se bucure de el! Cine nu, asa ca mine, sa nu-si doreasca, doar la poze sa baleasca... Va invidiez cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Multumesc pentru vizita si apreciere. In contiditiile din acest an solarul a fost foarte bun, nu stiu in cat timp ne vom amortiza cheltuielile dar stiu ca putem lucra elegant fara frica de ploaie sau alte fenomene meteo ce nu permit munca in gradina.
      O saptamana cu spor si inspiratie la gradinarit sa aveti.

      Ștergere
  6. Arata bestial solarul!
    Si plantele, bineinteles!

    RăspundețiȘtergere