Buna dimineata. Da o astfel de constructie si in general un pat inaltat il faci pentru o perioada lunga de timp cu conditia sa n-ai pe nimani care sa le sape, ca mine. Eu n-am avut scanduri sa construiesc paturile inaltate si le-am facut in sistemul clasic dupa modelul lui Sepp Holzer, cu o baza din lemne in stadiu de putrefactie, mranita, pamant de telina( brazde intoarse) frunze, compost si stratul de sol pe care l-am scos initial. Daca n-am fost acasa un an socrul meu s-a apucat in primavara trecuta de sapat si cum nu a sapat el ci a adus niste baieti si ia pus sa sape, acestia au dat de straturi si n-au stiut ce sunt asa ca au desfiintat musuroaiele pline de crengi si butuci de lemn. Asa am ramas fara straturi inaltate si in aceasta primavara trebuie s-o iau de la capat. O zi buna.
Multumim frumos! Am vizionat si celelalte videoclipuri de pe youtube de la Sylvain Berbie. Ce simplu si frumos ni se pare totul, cel putin filmuletul cu dovleacul ne-a placut enorm! Dar cand ne gandim ce urmeaza la noi in gradina, toate bune si frumoase pana la buruieni (inca nu am ajuns la stadiul de permacultura-suntem abia in anul al doilea de agricultura!). Ce parere aveti de agrotextil? Ati folosit? In total avem 100 mp pe care cultivam legume pentru noi. Nu vrem sa folosim ierbicid si ne gandim ca agrotexilul ne costa in jur de 300 lei si se poate folosi 3 ani. Daca nu aveti timp sa ne raspundeti nu ne suparam, va intelegem si va multumim pentru toate postarile interesante! Salutari de la Herculane - Iulia si George !
Buna dimineata. E o chestiune relativa cu "permacultura" la noi in sensul ca nu pornim toti de la o definitie comuna pe care sa o acceptam si sa aplicam cu consecventa principiile. In mare cred, mai degraba ca ceea ce facem este gradinarit organic, ecologic sau natural. Pentru permacultura in sensul stabilirii si proiectarii unui sistem este nevoie totusi de o suprafata mai mare de teren pentru zonare. Nu poti inghesui pe osuta doua de metrii 5 zone nici chiar pe 500 de m nu poti face prea multe. Eu n-am folosit agrotextilul pentru buruieni am mers pe mulcit cu tot ce=am avut la indemana( ziare, cartoane, iarba uscata, paie, compost, resturi de coaja de copac, tocatura de crengi, rumegus) plus metoda clasica de plivit la cele care erau prea "nesimtite". Nu toate buruienile sunt daunatoare unele sunt chiar benefice si de ajutor iar unele sunt plante medicinale si le folosesc ca atare. O zi buna si va astept cu drag in gradina virtuala.
Din ce am experimentat,mulciul din orice material biodegradabil este cel mai bun.In 2015 am experimentat intr-o gradina cu un pamant greu,lutos,am mulcit cu cartoane+ fan,iar pe alte parcele am pus un strat de peste 10 cm de paie. Rezultatul a fost ca buruienile nu au mai crescut decat cateva mai tupeiste,pamantul nu a mai devenit beton,a ramas afanat,de udat in zilele caniculare cand trebuia sa ud aproape in fiecare zi,acum am udat la 7-10 zile,iar pamantul nu a devenit scoarta sa trebuiasca sa il sap,deci am scapat si de sapat. Multe asa zise buruieni eu le las special sa creasca si le folosesc ca mulci. De ex.un balot de paie costa cam 5-10 lei si acoperi bine o portiune de gradina,ori faci munca patriotica si dupa seceris te duci pe camp si aduni paiele ramase pe loc,noi asa facem,iar toamna adunam de peste tot frunze uscate si le aduc in gradina. Eu de 3 ani nu am mai sapat,doar pe alocuri unde este nevoie ,sap superficial,de plivit asa cum am mai spus,le las sa creasca ca sa le folosesc ca mulci. Vasile,asta este visul meu sa am toata gradina cu straturi inalte,este grozav,am doua si anul asta sper sa le inmultesc. Numai bine!
Buna seara si multumesc mult pentru sfaturi si experienta pe care o impartasesti cu noi. La straturile inaltate eu am o idee a mea si unii s-au supart cand am comentat pe unele bloguri care aveau straturi inaltate facute cu scanduri. Nu sunt de principiul sa stric padurea ca sa fac gradinarit eco,pai la 1000m2 am nevoie de cativa m3 de scanduri pe care in 4-5 ani trebuie sa le inlocuiesc ca se uda si incep sa putrezeasca asa ca cel mai simplu sistem este stratul inaltat simplu fara margini din scanduri sau cu suporti din materiale simple, gen Vasi - rachita sau salcie impletita, deseuri refolosibile, etc. Cu mulciul sunt de acord cu tine ca este cea mai senzationala descoperire de la sapa incoace in gradinarit si cred ca mult mai eficienta ca sapa - sapa omoara ramele pe cand mulciul le atrage , asta ca sa dau un singur exemplu. In rest asteptam cu nerabdare sezonul de gradinarit. O seara linistita.
Asta studiez acum,as vrea sa le fac totusi protejate,dar sa nu ma coste decat munca,exact ca la Vasi,ma uitam la straturile alea imprejmuite cu impletituri din crengi,ori cu tabla/pvc,ori cu gabione dar umplute cu resturi de crengi. Vezi ca am postat pe FB un exemplu de imprejmuire cu impletitura,dar nu o sa imi iasa chiar asa . Vreau sa experimentez din toate sa vad in timp care se preteaza cel mai bine. Apropo de mulci,am uitat sa zic ca in gradina cu terenul lutos,ramele erau pe ici,pe colo,dupa ce am mulcit,sa vezi ce grasane au invadat terenul,iar in toamna am lasat gainile sa isi faca de cap,mi-a parut rau de rame,dar prin scormonire gainile au facut ceea ce face un motocultor,dar fara sa sape in adancime,daca ai vedea ce fain a inceput sa arate pamantul. Numai bine!
Buna ziua! va multumesc pentru sfat, o sa renuntam la agrotextil deoarece am inteles ca scapi de buruieni dar te alegi cu mucegai..., in concluzie tot cum ati procedat dvs. este mai bine. Asteptam urmatorul articol!
Buna seara, acum ce sa va spun nu stiu daca cum am procedat eu este sau nu mai bine pentru ca nefolosind agrotextil nu pot face o comparatie cer este ca si mulcitul are tainele si secretyele lui si nu fiecare planta acepta acelasi mulci,rosiile au pretentii pentru un mulci mai bogat in fosfor si potasiu, vinetele si ardeii apreciaza ma mult mulciul bogat in azot asa ca trebuie sa vedeti ce-i place fiecarei plante si cum se dezvolta mai bine si da roade mai bogate, cer este ca, la mine mulciul din carton simplu peste care am pus mranita si compost a dat cele mai bune rezultate si din punct de vedere al scaderii numarului de buruieni si pentru dezvoltarea plantelor.O seara frumoasa.
Asemenea paturi le ai pentru o buuna bucata de timp. O seara placuta!
RăspundețiȘtergereBuna dimineata. Da o astfel de constructie si in general un pat inaltat il faci pentru o perioada lunga de timp cu conditia sa n-ai pe nimani care sa le sape, ca mine. Eu n-am avut scanduri sa construiesc paturile inaltate si le-am facut in sistemul clasic dupa modelul lui Sepp Holzer, cu o baza din lemne in stadiu de putrefactie, mranita, pamant de telina( brazde intoarse) frunze, compost si stratul de sol pe care l-am scos initial. Daca n-am fost acasa un an socrul meu s-a apucat in primavara trecuta de sapat si cum nu a sapat el ci a adus niste baieti si ia pus sa sape, acestia au dat de straturi si n-au stiut ce sunt asa ca au desfiintat musuroaiele pline de crengi si butuci de lemn. Asa am ramas fara straturi inaltate si in aceasta primavara trebuie s-o iau de la capat. O zi buna.
ȘtergereMultumim frumos! Am vizionat si celelalte videoclipuri de pe youtube de la Sylvain Berbie. Ce simplu si frumos ni se pare totul, cel putin filmuletul cu dovleacul ne-a placut enorm! Dar cand ne gandim ce urmeaza la noi in gradina, toate bune si frumoase pana la buruieni (inca nu am ajuns la stadiul de permacultura-suntem abia in anul al doilea de agricultura!). Ce parere aveti de agrotextil? Ati folosit? In total avem 100 mp pe care cultivam legume pentru noi. Nu vrem sa folosim ierbicid si ne gandim ca agrotexilul ne costa in jur de 300 lei si se poate folosi 3 ani. Daca nu aveti timp sa ne raspundeti nu ne suparam, va intelegem si va multumim pentru toate postarile interesante! Salutari de la Herculane - Iulia si George !
RăspundețiȘtergereBuna dimineata. E o chestiune relativa cu "permacultura" la noi in sensul ca nu pornim toti de la o definitie comuna pe care sa o acceptam si sa aplicam cu consecventa principiile. In mare cred, mai degraba ca ceea ce facem este gradinarit organic, ecologic sau natural. Pentru permacultura in sensul stabilirii si proiectarii unui sistem este nevoie totusi de o suprafata mai mare de teren pentru zonare. Nu poti inghesui pe osuta doua de metrii 5 zone nici chiar pe 500 de m nu poti face prea multe. Eu n-am folosit agrotextilul pentru buruieni am mers pe mulcit cu tot ce=am avut la indemana( ziare, cartoane, iarba uscata, paie, compost, resturi de coaja de copac, tocatura de crengi, rumegus) plus metoda clasica de plivit la cele care erau prea "nesimtite". Nu toate buruienile sunt daunatoare unele sunt chiar benefice si de ajutor iar unele sunt plante medicinale si le folosesc ca atare. O zi buna si va astept cu drag in gradina virtuala.
ȘtergereDin ce am experimentat,mulciul din orice material biodegradabil este cel mai bun.In 2015 am experimentat intr-o gradina cu un pamant greu,lutos,am mulcit cu cartoane+ fan,iar pe alte parcele am pus un strat de peste 10 cm de paie.
ȘtergereRezultatul a fost ca buruienile nu au mai crescut decat cateva mai tupeiste,pamantul nu a mai devenit beton,a ramas afanat,de udat in zilele caniculare cand trebuia sa ud aproape in fiecare zi,acum am udat la 7-10 zile,iar pamantul nu a devenit scoarta sa trebuiasca sa il sap,deci am scapat si de sapat.
Multe asa zise buruieni eu le las special sa creasca si le folosesc ca mulci.
De ex.un balot de paie costa cam 5-10 lei si acoperi bine o portiune de gradina,ori faci munca patriotica si dupa seceris te duci pe camp si aduni paiele ramase pe loc,noi asa facem,iar toamna adunam de peste tot frunze uscate si le aduc in gradina.
Eu de 3 ani nu am mai sapat,doar pe alocuri unde este nevoie ,sap superficial,de plivit asa cum am mai spus,le las sa creasca ca sa le folosesc ca mulci.
Vasile,asta este visul meu sa am toata gradina cu straturi inalte,este grozav,am doua si anul asta sper sa le inmultesc.
Numai bine!
Buna seara si multumesc mult pentru sfaturi si experienta pe care o impartasesti cu noi. La straturile inaltate eu am o idee a mea si unii s-au supart cand am comentat pe unele bloguri care aveau straturi inaltate facute cu scanduri. Nu sunt de principiul sa stric padurea ca sa fac gradinarit eco,pai la 1000m2 am nevoie de cativa m3 de scanduri pe care in 4-5 ani trebuie sa le inlocuiesc ca se uda si incep sa putrezeasca asa ca cel mai simplu sistem este stratul inaltat simplu fara margini din scanduri sau cu suporti din materiale simple, gen Vasi - rachita sau salcie impletita, deseuri refolosibile, etc. Cu mulciul sunt de acord cu tine ca este cea mai senzationala descoperire de la sapa incoace in gradinarit si cred ca mult mai eficienta ca sapa - sapa omoara ramele pe cand mulciul le atrage , asta ca sa dau un singur exemplu. In rest asteptam cu nerabdare sezonul de gradinarit.
ȘtergereO seara linistita.
Asta studiez acum,as vrea sa le fac totusi protejate,dar sa nu ma coste decat munca,exact ca la Vasi,ma uitam la straturile alea imprejmuite cu impletituri din crengi,ori cu tabla/pvc,ori cu gabione dar umplute cu resturi de crengi.
ȘtergereVezi ca am postat pe FB un exemplu de imprejmuire cu impletitura,dar nu o sa imi iasa chiar asa .
Vreau sa experimentez din toate sa vad in timp care se preteaza cel mai bine.
Apropo de mulci,am uitat sa zic ca in gradina cu terenul lutos,ramele erau pe ici,pe colo,dupa ce am mulcit,sa vezi ce grasane au invadat terenul,iar in toamna am lasat gainile sa isi faca de cap,mi-a parut rau de rame,dar prin scormonire gainile au facut ceea ce face un motocultor,dar fara sa sape in adancime,daca ai vedea ce fain a inceput sa arate pamantul.
Numai bine!
Buna ziua! va multumesc pentru sfat, o sa renuntam la agrotextil deoarece am inteles ca scapi de buruieni dar te alegi cu mucegai..., in concluzie tot cum ati procedat dvs. este mai bine. Asteptam urmatorul articol!
RăspundețiȘtergereBuna seara, acum ce sa va spun nu stiu daca cum am procedat eu este sau nu mai bine pentru ca nefolosind agrotextil nu pot face o comparatie cer este ca si mulcitul are tainele si secretyele lui si nu fiecare planta acepta acelasi mulci,rosiile au pretentii pentru un mulci mai bogat in fosfor si potasiu, vinetele si ardeii apreciaza ma mult mulciul bogat in azot asa ca trebuie sa vedeti ce-i place fiecarei plante si cum se dezvolta mai bine si da roade mai bogate, cer este ca, la mine mulciul din carton simplu peste care am pus mranita si compost a dat cele mai bune rezultate si din punct de vedere al scaderii numarului de buruieni si pentru dezvoltarea plantelor.O seara frumoasa.
ȘtergereCe zici,straturile or iesii bine daca nu am pisici...
RăspundețiȘtergereCred ca ies minunat si fara mieunat, dar la tine compenseaza cateii.
ȘtergereO seara buna.