Dupa cum ati putut vedea in postarea anterioara, minunata noastra prietena Mirela de la "Rosii de rosii" ne-a daruit o multime de rasaduri care mai de care mai " bengoase" .
Pana acum, activitatile si conditiile meteo nu ne-au permis sa plantam rasadurile. In aceasta saptamana, printre renovari, analize, consultatii si tinut sub control plantele nedorite, am pregatit doua straturi sandwich in semisolar si am plantat cele 34 de soiuri de rosii primite. Dar, sa incepem cu inceputul:
Pana acum, activitatile si conditiile meteo nu ne-au permis sa plantam rasadurile. In aceasta saptamana, printre renovari, analize, consultatii si tinut sub control plantele nedorite, am pregatit doua straturi sandwich in semisolar si am plantat cele 34 de soiuri de rosii primite. Dar, sa incepem cu inceputul:
datorita faptului ca in solar nu s-a mai cultivat nimic de 3 ani plantele nedorite si-au facut imediat aparitia invadand zona ramasa libera de cultura asa ca, a fost nevoie sa gasim o solutie simpla si eficienta. Am cosit tot ce era pe suprafata solarului si am acoperit solul cu cartoane
( baza sanwich-ului)
- dupa acoperirea suprafetei ce urmeaza a fi cultivata am udat cu apa de ploaie pentru a inmuia bine cartoanele
- a urmat primul strat format din tocatura de crengi
- dupa tocatura o plapumica de rumegus de cires si visin taiati in martie
- peste acest strat am continuat Big Mac-ul cu un strat de iarba proaspat cosita
- si am ajuns la sos, format dintr-un strat confortabil de mranita cernuta, de 4 ani
- urmeaza o activitate de arhitectura gradinareasca, stabilirea locului fiecarei plante. Aici intra in scena "arhitectul gradinii".
- fiecare minunatie, functie de preferinte si pretentii, este asezata la locul potrivit in dreptul picuratoarelor de la instalatia de udare.
- munca de Dedal, "sculptarea" gaurilor prin sandwich pentru introducerea rasadurilor.
- incepe lectia de chimie cu putin calciu din coaja de ou uscat in tava in cuptor si rasnit ca sa devina praf ( usor asimilabil de catre plante)
- niste cenusa de soba adunata cu grija de la lemnele de foioase pentru potasiu si alte bunatati
- dupa ce am pus o cana de plamadeala de urzica in gaura de plantare am completat cu mranita pe langa tulpina stiut fiind faptul ca rosiile fac radacini adventive care contribuie la o mai buna dezvoltare dar si fixare a platei.
- in amintirea marelui Marin Sorescu "Trebuia sa poarte un nume" si au primit fiecare eticheta cu numele de botez
- final de activitate si de saptamana.
Multumiri din suflet doamnei Mirela Surdea pentru minunatele rasaduri si doamnelor Dubreu si Svetlana pentru sursele de inspiratie.
Va doresc o duminica minunata si o noua saptamana cu soare, caldura si spor la gradinarit.
F.frumos. Recolta buna si timpurie!
RăspundețiȘtergereMa intreb totusi daca materialele nedescompuse asezate la baza straturilor nu vor rapi din azot?
Buna ziua,multumesc pentru vizita si apreciere. In cazul in care observ lipsa azotului suplimentam udarile cu macerat de urzica si mulcim cu iarba cosita care vor aduce un supliment de azot in sol.
RăspundețiȘtergereO duminica frumoasa si o saptamana plina de spor in tot ceea ce faceti.
Cu mare placere! La cat carton am folosit in gradina ma pot numi doamna Carton :))) Sunt fan al acestor straturi si a modului de a recicla. Si noi avem rasaduri nepuse din cauza vremii, rosile au ajuns de o jumatate de metru si, daca va spun, am facut groapa cu unelta aia care seamana cu un tirbuson urias, cu care se face gropi si pentru plantatul pomilor :)
RăspundețiȘtergereSa va bucurati de acest gradinarit!
Buna seara, multumesc pentru vizita si sfaturile deosebit de utile pe care le-am gasit pe blogul dumneavoastra.
ȘtergereO seara frumoasa si o saptamana cu caldura si spor la gradinarit.
Gospodar iscusit, cu talent de povestitor :)Mulțam pentru articolul util și haios. Aștept fotografii cu recolta răsadurilor "bengoase". Vreme bună și spor la treabă!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita si aprecieri, voi continua prezentarea evolutie gradinii si a plantelor pe care le cultiv.
ȘtergereO seara buna si o saptamana insorita cu spor la gradinarit.
Sa le fie bine rasadurilor si sa ne arati in curand flori si apoi fructe ! E mult de lucru cu ele, dar ce satisfactie cand le vezi la locul definitiv :)
RăspundețiȘtergereBuna seara, multumesc pentru vizita, o sa incerc sa imortalizez fiecare fenofaza, in limita timpului disponibil. Cand vrei cu adevarat sa obtii ceva nu prea mai iei in calcul volumul de munca.Calculul rentabilitatii iese pe minus dar satisfactia urca aproape de maxim.
ȘtergereO seara minunata si o saptamana insorita cu spor la tot ce faci.
Buna seara ! Va multumesc mult pentru initiativa acestui ghid practic ! Este de un real ajutor, mai ales noua incepatorilor !
RăspundețiȘtergereMulta sanatate, mult spor in toate si asteptam cu nerabdare si etapele urmatoare! Teodora
Buna seara, multumesc pentru vizita si aprecieri, vor urma si alte postari ca sa urmarim fiecare fenofaza de dupa plantarea rasadurilor. Azi le-am vizitat si se simt foarte bine cred ca luni voi fi nevoit sa la leg. O seara minunata si o noua saptamana cu caldura si soare va doresc. Spor la gradinarit.
ȘtergereFoarte interesanta si utila postarea ! M-am uitat la poze de foarte multe ori. :)
RăspundețiȘtergereIn plus,nu stiam ca Mirelun are legatura cu "Rosii de rosii". Anul acesta de pe acest site am cumparat seminte. Si am niste rasaduri frumoase ! :)
Buna seara. Va multumesc pentru vizita si ma bucur ca postarea a fost utila. Da Mireluna este implicata in proiectul "Rosii de rosii" alaturi de alti colegi de breasla,cultiva soiuri de rosii deosebite atat romanesti cat si din alte tari si recolteaza semintele pentru a perpetua soiurile deosebite.
ȘtergereSa aveti spor la gradinarit si recolte bogate.
foarte frumos si documentat articol! sa va fie cu folos vara, si la cat mai multa recolta! Si sper sa inspire si pe alti "gradinari" :).
RăspundețiȘtergereDesi pare complicat, mi se pare mai usoara si mai constructiva decat metoda clasica.
Buna seara. Articolul este rezultatul cristalizarii informatiilor si structurarii detaliilor practice despre straturile sandwich.
ȘtergereO seara buna