miercuri, 7 septembrie 2016

Nasterea Maicii Domnului: Ce nu ai voie sa faci de Sfanta Maria Mica

Nasterea Maicii Domnului este prima sarba-toare cu cruce rosie din anul bisericesc, fiind praznuita in Biserica Ortodoxa pe 8 Septem-brie, potrivit crestinortodox.ro
Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, Ioachim şi Ana. Aceştia, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un prunc. Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria.
Iata cateva superstitii legate de aceasta zi.
În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.
Ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. 
În unele zone există chiar superstiţia conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.
De asemenea, în cultura populară se mai spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.
Cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile pot atrage asupra lor boli care îi pocesc.
În această zi, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe.
Indiferent cat de frig ar fi, in cultura populara, exista superstitia potrivit careia nu trebuie sa se aprinda focul in preajma acestei sarbatori, in caz contrar ghinionul se va abate asupra ta; de asemenea, nici bolile nu te vor ocoli.
In mentalul colectiv s-a incetatenit si ideea ca 8 septembrie este ziua in care plantele nu mai sunt bune de leac si isi pierd puterile tamaduitoare. Astfel, cei care nu si-au adunat plantele medicinale pana la aceasta data nu ar trebui sa mai faca acest lucru,
Dupa Sfanta Maria Mica nu se mai poarta palarie, pentru ca, potrivit credintei populare, vremea rea isi intra in drepturi, de unde si vorba: : “O trecut Santamaria, leapada si palaria”.
Se crede ca daca pe 8 septembrie ploua, atunci vremea va fi la fel de capricioasa pe tot parcursul toamnei. In cazul in care infloresc merii si perii, atunci toamna va fi frumoasa.
Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.
Este ziua în care unele păsări îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gazele şi reptilele se retrag în pământ. Plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă. Începe culesul viilor, al unor fructe şi plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă.
Se aprinde candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.
De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.
Tuturor celor care poarta acest sfant nume le urez un sincer si calduros 
" LA MULTI ANI!"

 Sa aveti o toamna minunata plina de roade bogate.

2 comentarii: