sâmbătă, 28 ianuarie 2017

O metoda simpla sa faci o gradina fara sa sapi

Astazi va propun o intalnire cu profesoara de permacultura Morag Gamble si metoda ei simpla de a face o gradina fara sapat. Daca veti urma pasii prezentati in video veti obtine o gradina sau cel putin un strat nou fara sa sapati asta, bine-nteles aducand cu sine beneficiile cuvenite, pastrarea umiditatii a structurii solului, a biodiversitatii din sol ,etc. Sunt prezentati 5 pasi simplii pentru a face un strat fara sapat:

1. Afanam solul - folosim o furca de sapat care nu deranja prea tare structura biocenozei;

2. Hranim solu - folosim zat de cafea, ceai si frunze de tataneasa,lichid de la crescatoria de rame, compost si asezam un prin stat peste solul afanat.Ne asiguram ca acest strat este suficient de umed inainte de a realiza bariera pentru buruieni;

3 Al treilea pas este formarea barierei pentru buruieni: aceasta este facuta din straturi de foi de ziar( Morag foloseste 10 foi)foi de ziar suprapuse pentru a colecta apa).

4. Dupa ce udam bine si stratul de ziare ce se constituie in bariera  de buruieni acoperim totul cu un strat gros de 15 -20 cm de mulci( folosim paie sau alt mulci la dispozitie.

5 Am construit stratul fara sa sapam si plantam dar avem grija ca acest lucru sa-l facem sub

  stratul de ziar

Vizionare placuta. Daca sunteti pasionati de Permacultura si gradinarit in acest sistem puteti accesa  canalul de youtube Our permaculture life

9 comentarii:

  1. Este o metoda grozava,asa lucrez gradina de 4 ani si este o placere,iar pamantul este afanat pe parcele.
    Mulcind strat gros cu paie nu se mai taseaza pamantul de la udat,intemperii,nu mai trebuie udat asa des mai ales in perioada caniculara,iar ce buruieni mai cresc se zmulg foarte usor.
    Acum 2 ani am experimentat pe un pamant greu,lutos,pana in toamna deja incepuse sa se schimbe structura pamantului,aparusera ramele,a fost foarte interesant.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si mai ales pentru comantariu, care este o lectie practica de folosire a mulciului in gradina fara sapat.
      O duminica linistita va doresc.

      Ștergere
  2. Buna dimineata, domnule Rosciuc ! Sunteti grozav, ca ati tradus cursul pentru noi ! Mii de multumiri ! Iar cursul, ce sa spun decat ca este foarte , foarte instructiv. Mereu avem ceva de invatat , iar cand avem si imagini este fantastic ! Multa sanatate si va mai asteptam ... Teodora

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, n-am tradus am extras ideile principale si le-am prezentat in introducere. Si eu va multumesc pentru vizita si comentariu si va doresc o duminica frumoasa.

      Ștergere
    2. Ati facut, exact ceea ce trebuia , chiar daca v-a luat ceva timp ... Sunteti un om minunat si va respect mult ! Teodora

      Ștergere
    3. Buna seara, multumesc pentru aprecieri.
      O saptamana cu spor si multe realizari va doresc.

      Ștergere
  3. Buna dimineata. Ma intereseaza acest tip de agricultura, insa am doua nelamuriri; daca cineva ma poate lamuri:
    - ne mai sapand solul, nu secreaza conditii optime pentru soareci? Practic nu mai miscam pamantul si nu le distrugem cuibul.
    - de la paiele care se pun +ploi si udat, ce facem cu toate ciupercile care se formeaza de la aceasta umezeala? Pot reprezenta o problema pentru legume

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, incerc sa va raspund din ceea ce am reusit sa acumulez in experienta practica:
      - nu sapam solul cu cazmaua si nici cu alte unelta dedicate dar il afanam cu furca de sapat, si dupa cum se vede din imagini nu intoarcem brazda dar solul se misca asa ca nu cred ca vor sta soarecii( eu unul n-am avut probleme desi aveam cateva cuiburi bine adapostite in gradina in apropierea porumbarului vecinului).
      - mulcitul este una dintre metodele cele mai folositoare in gradina iar printre beneficii se numara mentinerea umiditatii solului si reglarea cantitatii de apa din sol functie de conditiile meteo. Sigur ca pot aparea o serie de fungi cum e si normal care nu sunt neaparat daunatori dar se poate interveni fie prin controlul stratului de mulci, afanarea si inlocuirea periodica, schimbarea materialelor ce se folosesc la mulcit pentru a regla cantitatea de fungi din strat. De regula mulciul lemnos este cel care genereaza cea mai mare cantitate de fungi si atunci il putem inlocui cu un mulci din paie sau iarba si buruieni uscate.
      O duminica frumoasa va doresc.

      Ștergere