vineri, 24 februarie 2017

Azi e Dragobetele, se sărută fetele!


În fiecare an, pe 24 februarie, sărbătorim Dragobetele, ziua în care este celebrată iubirea la români, printr-o veche sărbătoare ajunsă până la noi de pe vremea dacilor. Este adevărat că, sub impactul mult mai mare al comercialului și internaționalului Sfânt Valentin, Dragobetele a mai pierdut din forță. Însă, cum o sărbătoare cu tradiții atât de frumoase nu poate fi lăsată să cadă în uitare, în ultimele decenii Dragobetele, fiul babei Dochia, a revenit în forță. Zeul tinereții, veseliei și iubirii sărbătorit pe 24 februarie impune pentru această zi obiceiuri speciale, a căror ignorare atrage după ea sancțiuni. Să vedem care sunt 7 dintre cele mai frecvente obiceiuri de Dragobete, pentru a nu „ne pune rău” tocmai cu patronul iubirii.
  1. „Azi e Dragobetele, se sărută fetele!” Zicala binecunoscută impune primul obicei care trebuie respectat în această zi de sărbătoare. Dacă vrem ca relația pe care o avem să fie fericită și îndelungată trebuie „pecetluită” în această zi cu un sărut. Băieții obișnuiau să fugărească fetele singure în ziua de Dragobete pentru ca, după ce le prindeau (sau se lăsau ele prinse) să le sărute. În ochii întregii comunități aceasta însemna debutul unei noi relații.
  2. Zăpada apărută în urma „surâsului zânelor”, cea care încă mai persistă pe data de 24 februarie, era topită de tinerele necăsătorite și folosită datorită, se credea, proprietăților ei magice. „Zăpada zânelor” era eficientă în descântecele de iubire, dar și pentru înfrumusețare. Fetele obișnuiau să se spele pe față cu aceasta, ca să fie la fel de frumoase precum zânele.
  3. De Dragobete nu se plânge! Acest lucru ar putea fi considerat o ofensă adusă patronului iubirii și veseliei, care ar atrage după sine mai multe luni de ghinioane în lanț!
  4. Obiceiurile creștine și populare s-au contopit și în această sărbătoare astfel încât fetele obișnuiesc să își pună busuioc sub pernă în noaptea premergătoare Dragobetelui pentru a-și visa ursitul. Obiceiul îl întâlnim și în ajunul Bobotezei. Însă, în calendarul ortodox, Dragobetele coincide cu sărbătoarea „Aflării capului Sf. Ioan Botezătorul” și datorită acestei similitudini este folosit probabil busuiocul.
  5. De Dragobete, bărbații nu au voie să necăjească femeile. Tânărul chipeș și iubăreț care este patronul iubirii la români nu permite acest lucru. Nu sunt admise conflictele de niciun fel între bărbați și femei. Iar bărbații care încalcă recomandarea, spune tradiția, vor fi pedepsiți cu o primăvară plină de ghinioane.
  6. Tradiția mai spune și că, în ziua dedicată iubirii, nu se muncește. Orice muncă grea este considerată păcat, singura activitate de acest gen acceptată fiind curățenia. Pe vremuri obiceiul era respectat, iar Dragobetele era, în general, o zi a petrecerilor și distracției.
  7. Tot în zi de Dragobete era indicat ca prima persoană care îi iese în cale unei femei să fie un bărbat. În caz contrar, dacă o femeie întâlnea tot o altă femeie era sortită să nu aibă noroc în dragoste tot anul.                                                                                                                                                            Va doresc sa sarbatoriti romaneste si va imbratisez cu drag                                                                                                                                       Sursa: Cartea de la ora 5 - Noni Alexa  foto:https://www.sighet247.ro

7 comentarii:

  1. :) foarte frumos, nu stiam de aceste obiceiuri! Sarbatoare plina de dragoste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, avem multe si frumoase traditii, pacat ca pe unele nu le stim si nu le mai respectam. O zi plina de dragoste sa aveti.

      Ștergere
  2. Mno, spor la pupat fete! Și fără muncă azi, că-i bai. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, multumesc pentru vizita si indemnuri(n-au ramas fetele mele nepupate).
      Weekend minunat va doresc.

      Ștergere
  3. Pe mine nu m-a pupat inca nimeni azi, dar recuperez deseara :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, inca nu-i timpul pierdut pana la 24 mai este. O seara cu pupaturi si un weekend cu spor si realizari sa aveti.

      Ștergere