miercuri, 31 iulie 2013

Calendarul lunii August


AUGUST

temperatura medie multianuala   22-24 grade C
media precipitatiilor lunare 25 - 30 mm/m²
Lucrari:

GRADINA DE LEGUME
incepand cu luna august, incep si pregatirile pentru anul urmator. este sezonul recoltarilor, dar trebuie sa ne gandim la viitor si la viitoarele recolte.

continui recoltatul fasolei, cartofului, soiei, floarea soarelui si sfeclei de zahar;

continui recoltatul furajelor pentru fan  si masa verde

grabesc strangerea cepei, dar inainte de depozitare  o pastrez la soare cateva zile;

spre sfarsitul lunii pot incepe recoltarea cartofilor, dupa ce verific daca s-au maturat suficient;

recoltez castravetii pentru muraturi;

strang rosiile pentru sucuri si bulion, dar continui copilitul si carnitul lor;

adun fasolea uscata pentru consum , o despoi si o pastrez la soare cateva zile inainte de depozitare;

continui fertilizarea bio pentru o productie sporita de ardei cu materii ce contin azot si potasiu;

recoltez vinete, ardei, varza de vara, pepeni galbeni si verzi;

seman pe sol bine maruntit salata, pentru obtinerea rasadului de plantat la inceputul lunii octombrie;

indepartez radacinile laterale la hrean ca sa creasca cu radacina dreapta si groasa,;

pot semana spanac, morcov si patrunjel, pentru productia de primavara.

pentru salate începutul lunii este ultimul moment pentru semănat; de asemenea pentru sfeclă şi spanac.

de la jumătatea lui august, în locuri cu climă blândă se poate semăna sau planta ceapă de iarnă.

mai fertilizez o data, legumele cu durată lungă de cultivare, cum sunt varza, ardeii, ţelina, roşiile şi castraveţii , cel târziu până la începutul lunii.

in a doua jumătate a lunii, la tomate,scurtez inflorescenţele nou crescute.

pe straturile recoltate pe care nu le voi folosi acum semăn imediat plante fertilizante (legumi-noase).

pentru pătrunjel luna august este perioada optimă pentru a fi semănat iar suprafaţa de cultivare trebuie neapărat alternată deoarece pătrunjelul nu este compatibil cu sine însuşi.

recoltez în această perioadă castraveţii, ardei, roşiile, lăptucii, ceapa, cartofii, prazul, ridichile, sfecla, legumele cu păstăi, varza albă, levănţica şi menta.

conserv legumele recoltate (prin uscare, congelare sau la borcan);

pun la compostare resturile ramase dupa recoltare (sa indepartam partile bolnave);

ma pregatesc de plantarea legumelor de toamna (cicoarea de gradina, fetica etc.);

retin soiurile de legume cultivate cu succes, in vederea plantarii din anul urmator;

VIA SI VINUL

aplic ultimele tratamente in plantatiile de vii;

execut ultimele prasile;

efectuez ultimul legat;

fac carnitul viilor roditoare prin indepartarea varfului cu 8-10 frunze;

fac al 2-lea copcit in plantatiile tinere, copca ramanand deschisa;

execut desfrunzitul partial al soiurilor de masa;

recoltez strugurii de masa la soiurile cu coacere mijlocie;

pregatesc inventarul pentru culegerea strugurilor si pentru prelucrarea lor;

desfund terenul pentru noile plantatii de vita de vie.

incep sa se coaca strugurii timpurii, dar atentie, acestia nu se recolteaza decat daca sunt complet copti, caci altfel sunt acri

LIVADA

fructele lunii august: caisele. Caisul provine din Armenia, din taramurile insorite ale acestei tari si de aceea, prefer foarte mult soarele. Caisul se autoreproduce, motiv pentru care si exemplarele singuratice dau roade.

tot luna agust este luna fructelor. Luna prunelor.

exista o sumedenie de soiuri de prune. Printre cele mai cunoscute soiuri in Romania sunt Mirabella si Renglot, cel mai raspandite in Nord-Vestul tarii.

prunii prefera solul argilos, umed si cald. Este bine ca solul sa aibe o permeabilitate ridicata, sa fie fertil si afanat. Daca solul este nisipos, se poate contrabalansa cu apa si ingrasaminte.

culeg sortimentele timpurii de mere şi pere înainte de a se coace deplin şi le depozitez câteva zile pentru că astfel li se dezvoltă aroma. Caisele şi piersicile trebuie lăsate să se coacă în pom.

sprijin crengile deosebit de încărcate ;

tund la nevoie pomii fructiferi;

tund arbuştii cu boabe iar tunderea o fac imediat după recoltare.

căpşunile, în special sortimentele târzii, pot încă sa le plantez la începutul lunii. Atenţie - nu trebuie plantate prea adânc, altfel putrezesc uşor! Pe lângă aceasta, pentru a favoriza înflorirea, la căpşunile de doi ani trebuie îndepărtate acum toate altoiurile.

continui recoltarea piersicilor si a caiselor tarzii;

GRADINA ORNAMENTALA

fac altoirea in ochi dormind la trandafiri;

incep plantarea unor specii de flori cu bulbi (lalele, narcise, zambile, crini, etc.), precum si a lacramioarelor, stanjeneilor, etc.;

butasesc fucsia si pelargonium.

este momentul să fertilizez şi să ud plantele regulat, să speli frunzele cu jet de apă.

este recomandat să pulverizez plantele cu apă după asfinţit.

plantele permanent verzi şi coniferele pot sa le plantez di nou, astfel încât să li se formeze rădăcinile până în iarnă.

la începutul lunii plantez plantele cu bulb care înfloresc toamna (de ex. şofranul), astfel încât să înflorească la timpul potrivit.

trebuie sa plantez florile care apar primăvara devreme (de ex. ghioceii, narcisele).

la arbuşti trebuie sa îndepărtez în mod regulat cozile ofilite.

in această perioadă de linişte care survine după înflorire, pot împărţi sau planta irisul.

transplantez florile bienale, astfel încât până la plantarea de la sfârşitul lui septembrie să-şi formeze un ghem puternic de rădăcină.

tund pentru a doua oara gardurile vii verzi în timpul verii, precum şi cele permanent verzi;

gazonul, ca să nu arate ca o păşune, il tund în mai multe faze până la înălţimea dorită, astfel încât iarba să nu se destrame şi să devină galbenă. Tunderea trebuie să o fac după-amiaza sau seara. În caz de secetă nu trebuie sa cosesc gazonul deoarece se poate arde;

gardul viu nu se compara cu absolut nimic atunci cand vrem sa delimitam o suprafata sau sa marcam un teren.De aceea, este imperios necesar ca acesta sa arate foarte bine. Se poate obtine un efect foarte frumos prin combinarea mai multor tufe ornamentale si chiar un efect cromatic foarte frumos. Posibilele tufe ornamentale care se pot folosi in acest scop, dracila, rodendron, cismir, tuia, fag, laur, alun, paducel, bambus, maces.

inainte de a planta gardul viu, pamantul trebuie sapat, de cel putin doua ori, iar la ultima sapare se va adauga si ingrasaminte organice complete. Rasadurile se planteaza apoi la o distanta egala unul fata de altul. Aceasta distanta depinde de planta care se sadeste. Dupa sadire, incepe ingrijirea, care va dura foarte multi ani. In primii ani, gardul viu nu este bine sa fie tuns, pentru ca in tot acest timp, va putea sa se indeseasca. Totusi, partea superioara a gardului trebuie indreptata. In functie de scopul gardului, se pot alege plante de dimensiuni scurte, ca de pilda levantica. Vara emana un parfum deosebit de placut, iar florile sunt decorative. Cel mai usor de modelat este cismirul, pentru ca isi pastreaza frunzele si iarna.

o alta planta care nu necesita foarte multe ingrijiri este si piracanta, cu flori rosii-portocalii. Impotriva privirilor indiscrete se poate planta paducelul sau macesul, care este foarte des si are flori decorative

inmultesc si replantez bujorul, stanjenelul, caldarusa etc.;

inmultesc prin butasi arbori si arbustii vesnic verzi.

repic rasadurile de plante bienale.

BALCOANE SI TERASE

plantele în hârdaie le fertilizez pentru ultima oară la sfârşitul lunii, astfel încât să se dezvolte şi să fie capabile să treacă cu bine iarna. Acestea trebuie în continuare udate.

in perioadele lungi însorite din august cactuşii ii pun pe balcon si ii ud la fiecare şapte zile, cu apă stătută.

GRADINA DE APARTAMENT

plantele de interior care le-am tinut in timpul verii la semiumbra le scot acum in plin soare pentru a se fortifica (pelargonium, colocasia, monstera, ficus);

curat de praf cu o pensula cactuşii şi plantele suculente;

indepărtez frunzele uscate;

leg de spalier tulpinile de pasiflora care au crescut mult.

Corectez silueta Bonsailor eliminand lastarii inutili.

In august plantele le ud mai mult si le pulverizez mai des.Tai frunzele abundente.

fac butasi din ramurile plantelor preferate - Ficus, Abutilon. aleg lastarii din extremitati, de preferat pe cei neinfloriti.

Trandafirul pitic

Este un arbust stufos din care au fost selectionate varietati compacte, pitice care se comporta bine in ghiveci si rezista in casa. Ii place sa stea in plin soare, dar sa nu fie chiar arzator. Ii trebuie pamant pentru trandafiri in amestec cu pamant de telina. In fiecare zi trebuie stropite frunzele, dar numai pe dosul lor. Se uda de 3 ori pe saptamana fara a lasa sa se usuce pamantul in perioada de inflorire; o data pe saptamana in perioada de repaus. Se transplanteaza anual in luna martie. Pentru a inflori trebuie sa ierneze in atmosfera racoroasa, dar nu trebuie sa inghete. Dupa inflorire se taie florile care s-au trecut. In martie, se taie toate ramurile la 1/3 din lungimea lor pentru ca planta sa nu moara. Inmultirea se face prin butasire, dar numai de specialisti.

PLANTE MEDICINALE

Afin, Albastrele, Anason (fructe), Angelica (flori+seminte), Brad, Bradisor, Brandusa de toamna (seminte), Busuiocul cerbilor, Calomfir, Captalan (frunze), Castan comestibil (frunze), Caltunasi, Catina, Catuse, Canepa codrului, Cervana, Cicoare (parti aeriene), Cimbrisor, Cimisir, Cinstet, Ciocul berzei, Ciumarea, Coada calului, Coada racului, Coada soricelului, Corn (frunze+fructe), Craite, Cruciulita, Dentita, Drobita, Dumbat, Feciorica,, Floarea cucului, Frag (frunze), Fumarita, Galbenele, Ghimpe, Ghizdei, Hamei, Iarba sarpelui, Iarba grasa, Iarba neagra, Iarba rosie, Iedera, Ipcarige, Isop, Jneapan, Lemnul domnului, Levantica, Lichen de prun, Limba boului, Limba mielului, Linarita, Lipicioasa, Lumanarica, Margarete, Macrisul iepurelui, Mataciune, Matraguna, Matreata bradului, Molid (cetina), Nalba (flori+frunze), Napraznic, Navalnic, Negrilica, Nemtisori de camp (flori), Norocel, Nuc (coaja verde a fructelor), Nufar, Omag (radacina), Patlagina, Pedicuta, Pelin, Piciorul cocosului, Pin (cetina), Piperul baltii (parti aeriene), Porumbar (fructe), Pufulita, Rachitan, Rascoage (flori+frunze), Roinita, Salvie, Sapunarita, Sanziene galbene, Scai magaresc (parti aeriene), Scai vanat, Scanteiuta, Schinel, Siminoc, Slabanog (parti aeriene), Sorbestrea, Sovarv, Spanz, Splinuta, Sporici, Strugurii ursului (frunze), Sulfina, Susai paduret (parti aeriene), Sofranel (flori), Soparlita alba (parti aeriene), Tarhon (parti aeriene), Trepadatoare (parti aeriene), Trestie (varfuri inflorite), Troscot (parti aeriene), Turita mare, Turta babei (radacina), Tintaura, Unguras (parti aeriene), Urechelnita, Urzica (frunze), Urzica moarta alba, Urzicuta moarta, Verigariu (fructe), Vetrice (parti aeriene), Vindecea, Volbura, Vulturica, Zarna (parti aeriene), Zmeur (frunze+fructe).

 

Un comentariu: