Ni s-a tot spus ca trebuie sa consumam lactate pentru a avea calciu in oase. Oare chiar asa e? Va prezint mai jos doua argumente esentiale pentru care lactatele sunt de fapt inamicii calciului.
Argumentul 1
Specialistii spun ca pentru a fi absorbit, calciul trebuie sa fie insotit de in principal de vitamina D si de fosfor. Doar atunci cand se creeaza un anumit raport intre aceste minerale si vitamine are loc absorbtia calciului. Raportul optim fosfor-calciu necesar este de 4:1 dupa unii specialisti, si de 1,7:1 dupa altii. In orice caz, nu trebuie sa retineti aceste proportii caci nu le puteti masura in nici un aliment Ceea ce trebuie sa retinem e ca in produsele lactate, acest raport fosfor – calciu e mult mai mare decat cel ideal, impiedicand astfel absorbtia calciului.
Argumentul 2
Produsele lactate contin proteine de origine animala care favorizeaza “scoaterea” calciului din oase. Cum?
Proteinele animale in general (carne, lactate, branzeturi) cresc aciditatea organismului (scad PH-ul). Doar mediul acid este propice desfasurarii reactiilor chimice specifice absorbtiei proteinelor animale. Insa organismul nostru a fost proiectat cu un PH usor bazic. Ori de cate ori apare riscul scaderii PH-ului (adica aparitia mediului acid), organismul isi mobilizeaza resursele interne pentru restabilirea PH-ului bazic. Maniera cea mai simpla de recreare a unui mediu bazic sau alcalin este aceea de a genera o reactie chimica prin care calciul e scos din oase pentru a neutraliza acidul, in urma acestei reactii clasice de chimie anorganica rezultand o baza… Iata cum un consum de lactate conduce de fapt la osteoporoza…
Sursele cele mai bune de calciu sunt vegetalele! Atat pentru continutul mare in calciu, cat si pentru existenta raportului optim fosfor-calciu si favorizarea mediului alcalin (proteinele de origine vegetala nu cresc aciditatea organismului).
Sursele cele mai bune de calciu sunt vegetalele! Atat pentru continutul mare in calciu, cat si pentru existenta raportului optim fosfor-calciu si favorizarea mediului alcalin (proteinele de origine vegetala nu cresc aciditatea organismului).
Lista vegetalelor cu cel mai mare continut de Calciu per 100 g produs
cimbru uscat 2132 mg
anghinare 1300 mg
seminte de susan 989 mg
varza creata 650 mg
spanac 450 mg
unt de susan (tahini) 426 mg
broccoli 387 mg
tofu (branza de soia) 372 mg
migdale 266 mg
seminte de in 255 mg
patrunjel 240 mg
ceapa verde 240 mg
nuci de brazilia 160 mg
papadie 103 mg
Spre comparatie, iata continutul in calciu in cateva alimente de origine animala:
branza grasa si uscata 240 mg
lapte 132 mg
iaurt 121 mg
branza proaspata de vaca 90 mg
hering 74 mg
branza grasa si uscata 240 mg
lapte 132 mg
iaurt 121 mg
branza proaspata de vaca 90 mg
hering 74 mg
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu