vineri, 13 februarie 2015

Bill Mollison – Introducere în permacultură. Note de curs


Am deosebita placere sa va informez ca, minunatul colectiv al editurii Traduceri Ecologice Independente, a finalizat si ne-a pus la dispozitie una dintre cartile de baza ale agriculturii in sistem permacultura, scrisa de,nimeni altul decat, Bill Mollison
Bruce Charles Bill "Mollison – s-a născut in 1928 în Stanley, Tasmania , Australia.
Este un cercetător, autor, om de știință, profesor și biolog. El este considerat a fi "părintele Permaculturii".
Impreuna cu David Holmgren, Mollison dezvolta conceptul de permacultura,
Bill Mollison a fondat Institutul de Permacultura din Tasmania, și a creat un sistem de formare si instruire sub umbrela Permaculturii. Prin acest sistem mii de oameni au invatat cum să cultive alimente și să faca agricultura durabila folosind metodele Permaculturii.
Meritele sale sunt recunoscute la nivel mondial si in 1981primeste Premiul Nobel alternativ impreuna cu Patrick von Rensburg.
Avem plăcerea să vă dăruim o lucrare fundamentală pentru oricine se simte atras de grădinăritul inteligent, de ideea că hrana poate fi cultivată fără a distruge natura și de certitudinea că viitorul depinde doar de înțelepciunea și generozitatea pe care oricum suntem datori să le cultivăm fără oprire.
Cartea se numește INTRODUCERE ÎN PERMACULTURĂ și îi aparține chiar celui care este considerat părintele fondator al conceptului de permacultură - Bill Mollison!”
            “Agricultura este un sistem distructiv. Este adevărat, avem nevoie de mult mai mulţi grădinari. Ei sunt cei mai productivi, cei mai implicaţi agricultori. Întotdeauna au fost. Nu a fost niciodată vreo dezbatere pe această temă. Atunci când faci o fermă mare, accepţi o productivitate şi o recoltă mai mică, dar implici mai puţini oameni. De aceea este economic „eficientă“. Dar atunci când vorbeşti despre fermaj eficient la acest nivel, ai în vedere doar dolarii.
Însă când reducem dimensiunea pământului lucrat, cu condiţia să nu coborâm sub suprafaţa de 1000 de metri pătraţi, productivitatea agricolă creşte. Primim o mulţime de argumente în sprijinul ideii că spargerea fermelor mari în proprietăţi de 2 hectare este neeconomică. Realitatea este tocmai contrarie. […]
Prin urmare, agricultura a pornit ca sistem de producţie de energie şi a ajuns un sistem care consumă energie, la fel cum marea s-a schimbat din producător de oxigen în consumator de oxigen, toate acestea din cauză că s-au folosit prea mulţi nutrienţi. Puteţi s-o faceţi în cazul unui iaz foarte rapid, sau cu mult mai lent, în cazul unei naţiuni sau a unui continent.”
 Se recomandă printarea cărților TEI pe hârtie.
Linkul pentru descărcarea gratuită a cărții lui BILL MOLLISON - INTRODUCERE ÎN PERMACULTURĂ
Weekend relaxant si lectură cu mult spor.


3 comentarii:

  1. Ma bucur sa vad astfel de lucrari, ma intristeaza faptul ca nu este incurajata mai mult cultura prin tara noastre chiar daca unii o fac tot au nevoie de suport din parte economiei...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru link, weekend minunat va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, o carte foarte interesanta si utila.Multumesc pentru vizita si va doresc un weekend plin de spor si inspiratie.

      Ștergere