O demonstratie practica foarte utila pentru taierea vitei de vie. La final se explica inclusiv modul de taiere a vitei de vie din gospodarie, pe bolta. Vi zionare placuta.
Buna ziua. Interesant, dar ce e ala "cep"? Chiar vreau sa incep taierile la vie si imi erau necesare informatiile. Ati stiut asta, nu? O zi buna s-aveti!
Buna ziua, Nu, n-am stiut ca doriti sa incepeti taierile dar imi sistematizez materialul pentru planul meu de activitati si asa am trecut si curatarea si taierea viei. Coarda de un an, indiferent unde este crescuta, scurtata prin taiere la 2-4 ochiuri poarta denumirea de cep. Rolul cepilor se materializeaza in cultura vitei de vie in: coarda de rod, cand provine dintr-o coarda de doi ani, coarda de inlocuire cand coarda lacoma sau cea roditoare este scurtata la cel mult 2 ochiuri, si coarda de rezerva cand este folosita pentru refacerea scheletului tulpinii. Un lucru nu trebuie uitat si care este foarte important, la taiere, numarul cepilor trebu-ie sa pastreze proportia coardelor de rod sau sa fie mai mare cu 1-2 cepii decat al celor de rod. Respectand aceasta diviziune la taierea vitei de vie ii asiguram un viitor in dezvoltare.
Va multumesc foarte mult. Ma citeam un articol pe aici, unde se spunea ca pentru unul ca mine, incepator, informatiile vin prea multe si prea repede ca sa poata fi memorate si aplicate. Mare dreptate avea cine a scris asta. S-aveti o zi dupa bunul plac.
Multumesc pentru vizita si comentariu. Nu trebuie sa va necajiti, asa e la inceput, nimeni nu s-a nascut invatat iar pentru gradinarit consider ca informatia trebuie sa fie dublata de actiune si realizata cu multa pasiune si dragoste, plantele si animalele simt, poate mai bine decat noi, dragostea pe care o aveti pentru ele fiind mai utila chiar decat un tratament. O zi minunata plina de spor in tot ce faceti.
Este putin cam tarziu dat fiind faptul ca luna februarie a fost mai calduroasa ca de obicei si atat pomii cat si via au intrat in vegetatie, daca tot ati inceput terminati lucrarea. Si eu curat bolta zilele acestea dar vad ca inca n-a inceput sa planga (lacrimile vitei adunate, sunt bune pentru tratamente oculare).Weekend cu spor.
Ce se intampla daca tundem via dupa ce a inceput sa planga? Nu am apucat sa chem pe cineva sa o mai tunda si ma intrebam daca nu e mai bine sa o tund decat sa o las asa. Va multumesc!
Buna ziua, nu se intampla mare lucru veti avea mai multi lastari si recolta mai mica in sensul existentei mai multor ciorchini cu boabe marunte. Vita de vie fiind o liana are tendinta sa se salbaticeasca usor de aceea se si tunde ca rodul sa fie mai bogat. O dupa amiaza linistita
Buna seara. Imi cer scuze ca voi fi putin off topic, dar tot despre vita este vorba. Am crescut in ghivece mari niste vite de vie de diferite soiuri si doresc sa le plantez in pamant in aceasta toamna. Doresc ca la 1,5 m de gard sa cladesc doua randuri suprapuse de boltari ca sa rezulte un strat inaltat lung de cca 30 m. In acest strat doresc sa plantez vitele si pe langa ele, in stratul inaltat sa plantez capsuni. La 50 cm de randul de boltari, in exteriorul stratului inaltat pe care il doresc si la 90 cm adancime se afla conducta racord gaz. Nu este din fier, ci dintr-un fel de plastic negru. Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre asocierea vitei de vie cu capsunii si despre comportamentul pe care radacinile vitei il poate avea in apropierea conductei racordoare la reteaua de gaz.
As mai dori sa va intreb daca la plantarea vitei cu balotul de pamant din ghiveci ar trebui sa adaug gunoi de grajd in groapa sau deasupra, acum toamna sau in primavara.
Va multumesc pentru un eventual raspuns si pentru activitatea de pe blog. Este foarte utila celor care au mai putina experienta si multa nevoie de informatii si incurajari!
Buna dimineata, multumesc pentru vizita si aprecieri. Sa incercam sa clarificam situatiile. Din cunostintele mele nu exista incompatibilitati intre vita de vie si capsun, cred ca plantele de capsun se vor dezvolta bine la umbra vitei de vie insa, atentie la boli( mana si putregaiul) si tratamentele preventive. La plantare cred ca-i bine sa puneti in groapa de plantare putina mranita si compost iar la suprafata, musuroiti si puteti pune un strat consistent de frunze uscate sau chiar paie care sa protejeze plantele pe timpul iernii. Nu cred ca radacinile vitei vor avea de suferit din cauza conductei si nici conducta, care este din polietilena, din cauza radacinilor. Va doresc o zi cu spor si succes in tot ce faceti si o toamna linistita cu roade bogate.
Am plantat si eu cativa butuci de vita de vie nobila de 1 si 2 ani de zile si vreau sa formez o bolta .Intrebarea este cum procedez ca sa obtin o ramificatie corecta,corzile vitelor s-au ridicat pe scheletul boltei (lungimea corzilor la vitele de 2 ani este de aprox 5-6 metri iar la cele de 1 an ,lungimea corzilor este intre 1 si 3 metri) daca stie cineva sa-mi explice pas cu pas cum sa procedez la taiere ii multumesc
Pentru taiere puteti incerca formula Coarda de un an, indiferent unde este crescuta, scurtata prin taiere la 2-4 ochiuri poarta denumirea de cep. Rolul cepilor se materializeaza in cultura vitei de vie in: coarda de rod, cand provine dintr-o coarda de doi ani, coarda de inlocuire cand coarda lacoma sau cea roditoare este scurtata la cel mult 2 ochiuri, si coarda de rezerva cand este folosita pentru refacerea scheletului tulpinii. Un lucru nu trebuie uitat si care este foarte important, la taiere, numarul cepilor trebuie sa pastreze proportia coardelor de rod sau sa fie mai mare cu 1-2 cepii decat al celor de rod. Respectand aceasta diviziune la taierea vitei de vie ii asiguram un viitor in dezvoltare.O zi buna
Buna ziua.
RăspundețiȘtergereInteresant, dar ce e ala "cep"?
Chiar vreau sa incep taierile la vie si imi erau necesare informatiile. Ati stiut asta, nu?
O zi buna s-aveti!
Buna ziua, Nu, n-am stiut ca doriti sa incepeti taierile dar imi sistematizez materialul pentru planul meu de activitati si asa am trecut si curatarea si taierea viei.
ȘtergereCoarda de un an, indiferent unde este crescuta, scurtata prin taiere la 2-4 ochiuri poarta denumirea de cep. Rolul cepilor se materializeaza in cultura vitei de vie in: coarda de rod, cand provine dintr-o coarda de doi ani, coarda de inlocuire cand coarda lacoma sau cea roditoare este scurtata la cel mult 2 ochiuri, si coarda de rezerva cand este folosita pentru refacerea scheletului tulpinii.
Un lucru nu trebuie uitat si care este foarte important, la taiere, numarul cepilor trebu-ie sa pastreze proportia coardelor de rod sau sa fie mai mare cu 1-2 cepii decat al celor de rod. Respectand aceasta diviziune la taierea vitei de vie ii asiguram un viitor in dezvoltare.
Va multumesc foarte mult.
ȘtergereMa citeam un articol pe aici, unde se spunea ca pentru unul ca mine, incepator, informatiile vin prea multe si prea repede ca sa poata fi memorate si aplicate. Mare dreptate avea cine a scris asta.
S-aveti o zi dupa bunul plac.
Multumesc pentru vizita si comentariu. Nu trebuie sa va necajiti, asa e la inceput, nimeni nu s-a nascut invatat iar pentru gradinarit consider ca informatia trebuie sa fie dublata de actiune si realizata cu multa pasiune si dragoste, plantele si animalele simt, poate mai bine decat noi, dragostea pe care o aveti pentru ele fiind mai utila chiar decat un tratament. O zi minunata plina de spor in tot ce faceti.
ȘtergereFelicitari d-lui ing pentru explicatii.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita si comentariu.
ȘtergereExplicatiile astea sunt pentru cei cu experienta, nu pentru incepatori. Pacat, se putea explica mai clar.
RăspundețiȘtergereacum la 17.03 este tarziu pentru taieri la vita pentru bolta? Am incercat si a inceput plansul. Continui sau nu?
RăspundețiȘtergereEste putin cam tarziu dat fiind faptul ca luna februarie a fost mai calduroasa ca de obicei si atat pomii cat si via au intrat in vegetatie, daca tot ati inceput terminati lucrarea. Si eu curat bolta zilele acestea dar vad ca inca n-a inceput sa planga (lacrimile vitei adunate, sunt bune pentru tratamente oculare).Weekend cu spor.
ȘtergereCe se intampla daca tundem via dupa ce a inceput sa planga? Nu am apucat sa chem pe cineva sa o mai tunda si ma intrebam daca nu e mai bine sa o tund decat sa o las asa. Va multumesc!
RăspundețiȘtergereBuna ziua, nu se intampla mare lucru veti avea mai multi lastari si recolta mai mica in sensul existentei mai multor ciorchini cu boabe marunte. Vita de vie fiind o liana are tendinta sa se salbaticeasca usor de aceea se si tunde ca rodul sa fie mai bogat. O dupa amiaza linistita
ȘtergereBuna seara. Imi cer scuze ca voi fi putin off topic, dar tot despre vita este vorba.
RăspundețiȘtergereAm crescut in ghivece mari niste vite de vie de diferite soiuri si doresc sa le plantez in pamant in aceasta toamna.
Doresc ca la 1,5 m de gard sa cladesc doua randuri suprapuse de boltari ca sa rezulte un strat inaltat lung de cca 30 m. In acest strat doresc sa plantez vitele si pe langa ele, in stratul inaltat sa plantez capsuni. La 50 cm de randul de boltari, in exteriorul stratului inaltat pe care il doresc si la 90 cm adancime se afla conducta racord gaz. Nu este din fier, ci dintr-un fel de plastic negru.
Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre asocierea vitei de vie cu capsunii si despre comportamentul pe care radacinile vitei il poate avea in apropierea conductei racordoare la reteaua de gaz.
As mai dori sa va intreb daca la plantarea vitei cu balotul de pamant din ghiveci ar trebui sa adaug gunoi de grajd in groapa sau deasupra, acum toamna sau in primavara.
Va multumesc pentru un eventual raspuns si pentru activitatea de pe blog. Este foarte utila celor care au mai putina experienta si multa nevoie de informatii si incurajari!
Buna dimineata, multumesc pentru vizita si aprecieri.
ȘtergereSa incercam sa clarificam situatiile. Din cunostintele mele nu exista incompatibilitati intre vita de vie si capsun, cred ca plantele de capsun se vor dezvolta bine la umbra vitei de vie insa, atentie la boli( mana si putregaiul) si tratamentele preventive.
La plantare cred ca-i bine sa puneti in groapa de plantare putina mranita si compost iar la suprafata, musuroiti si puteti pune un strat consistent de frunze uscate sau chiar paie care sa protejeze plantele pe timpul iernii.
Nu cred ca radacinile vitei vor avea de suferit din cauza conductei si nici conducta, care este din polietilena, din cauza radacinilor.
Va doresc o zi cu spor si succes in tot ce faceti si o toamna linistita cu roade bogate.
Am plantat si eu cativa butuci de vita de vie nobila de 1 si 2 ani de zile si vreau sa formez o bolta .Intrebarea este cum procedez ca sa obtin o ramificatie corecta,corzile vitelor s-au ridicat pe scheletul boltei (lungimea corzilor la vitele de 2 ani este de aprox 5-6 metri iar la cele de 1 an ,lungimea corzilor este intre 1 si 3 metri) daca stie cineva sa-mi explice pas cu pas cum sa procedez la taiere ii multumesc
RăspundețiȘtergerePentru taiere puteti incerca formula
ȘtergereCoarda de un an, indiferent unde este crescuta, scurtata prin taiere la 2-4 ochiuri poarta denumirea de cep. Rolul cepilor se materializeaza in cultura vitei de vie in: coarda de rod, cand provine dintr-o coarda de doi ani, coarda de inlocuire cand coarda lacoma sau cea roditoare este scurtata la cel mult 2 ochiuri, si coarda de rezerva cand este folosita pentru refacerea scheletului tulpinii.
Un lucru nu trebuie uitat si care este foarte important, la taiere, numarul cepilor trebuie sa pastreze proportia coardelor de rod sau sa fie mai mare cu 1-2 cepii decat al celor de rod. Respectand aceasta diviziune la taierea vitei de vie ii asiguram un viitor in dezvoltare.O zi buna