Sunt cunoscute aproape 60 de specii din familia Amarathaceae.
Termenul internațional atribuit tuturor acestor specii
este amarant, după cuvântul grecesc arhaic amarantos (floare nemuritoare).
Cele mai întâlnite la noi sunt Amaranthus viridis, A.
retroflexus și A. blithum.
Cuvântul românesc știr vine din limba slavă, fiind, de
asemenea, întâlnit în bulgară și sârbă. Speciile de știr au fost culese,
consumate și cultivate din timpuri străvechi ca pseudogrâne. Mai
mult ca sigur sunt predecesoarele cerealelor.

Nici una
dintre speciile de amarant nu este toxică, însă toate conțin
cantități mici de acid oxalic.
Excesul de acid oxalic
inhibă absorbția calciului și a zincului și influențează negativ persoanele
care suferă de afecțiuni ale rinichilor, artrită sau reumatism. De aceea
consumul în cantități mari, zile la rând, este nerecomandat.
Frunzele tinere și semințele de știr au fost folosite mii de
ani în alimentație și pentru proprietățile lor medicinale. Este o plantă
bogată în vitamina A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavină, acid folic,
calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru și magneziu.
Valoarea nutritivă a știrului este foarte ridicată,
frunzele conțin mai multe proteine și lisină decât
porumbul sau alte cereale și mai multă metionină decât
soia, ambele aminoacizi esențiali. Conține, de asemenea, cantități importante
de beta-caroten și omega 6 și antioxidanți puternici.
Din semințe se poate extrage un ulei, recomandat pentru
toate calitățile de mai sus și pentru conținutul mare de squalen,
un compus organic descoperit recent, cu proprietăți anticancerigene și
antioxidante, considerat secretul dietei mediteraneene și probabil cel mai bun
stimulator imunitar cunoscut. Din frunze infuzate în mod tradițional se făceau
și ceaiuri pentru gargară în cazul durerilor în gât.
Planta a
fost folosită în remediile triburilor native americane, în medicina antică
europeană și cea orientală. Populațiile precolumbiene o prețuiau și o consumau
frecvent.
Ei au domesticit știrul cultivându-l secole la rând,
făcându-l familiar apoi cuceritorilor spanioli. Astfel, pretinsa proveniență
aztecă a ajuns astăzi cunoscută oriunde, deși numele rămâne unul antic grecesc.
În Balcani știrul a rămas o plantă culeasă de pe câmpuri și
oriunde crește sălbatic în asemenea cantități încât pare omniprezentă.
În spațiul grecesc, unde este numit vlita, frunzele tinere și mugurii sunt adunați și
puși în fierturi, ciorbe sau salate, după rețete similare spanacului.
Semințele se pot mănca crude dacă sunt presărate peste mâncăruri
sau salate, prăjite asemeni popcornului, dar fără
ulei ceea ce le face foarte sănătoase (se obțin niște floricele drăguțe de
dimensiuni liliputiene) sau măcinate sub formă de făină.
Aceste semințe de știr sunt recomandate în multe diete datorită
faptului că nu conțin gluten și pentru că sunt
proteine-complete, cu un profil mai ridicat decât proteinele obținute
din carne sau lactate.
Pe continentul sud-american semințele sunt lăsate la fermentat,
obținându-se un fel de bere.
Știrul nu a fost uitat peste tot în România. În Moldova, Oltenia dar, în special în
zona Buzăului,ciorbele de știr sunt încă foarte apreciate.
Dispreţuit şi ponegrit, considerat bun doar pentru
porci, ştirul este, de fapt, foarte bogat în vitamine şi minerale. În scrierile
sanscrite, planta este menţionată cu rangul de regină a nemuririi, aztecii o
socoteau hrană a imortalităţii, iar grecii antici o denumeau "amaranthus”
- planta care nu moare
Istoria
cultivării ştirului (Amaranthus retroflexus) începe demult, în urmă cu peste
opt mii de ani, iar povestea lui este pe cât de uimitoare, pe atât de nefericită.
Popoarele precolumbiene, aztecii şi incaşii, au fost primii care au descoperit
că ştirul este cu mult mai hrănitor decât porumbul şi grâul, cu un bogat
conţinut în substanţe nutritive, vitamine şi minerale, un excelent energizant.
Amarantul nu era numai un produs alimentar de bază, ci şi un remediu aproape
miraculos, ameliorând durerile hemoroidale şi tratând răceala, diareea,
tulburările nervoase, diversele afecţiuni ale pielii. Cu sirop de ştir erau
hrăniţi toţi copiii nou-născuţi, iar războinicii îl consumau pentru a dobândi
energie şi putere în campaniile lungi şi dure.
Denumit şi "boabele lui
Dumnezeu”, ştirul era la fel de preţios ca aurul. Ultimul conducător al Imperiului
aztec, Montezuma al II-lea, primea an de an, ca tribut de la supuşii săi din
provinciile vasale pe care le guverna, zeci de mii de tone de seminţe de ştir.
Cu proprietăţile sale unice, ştirul era socotit o plantă de origine divină,
un dar oferit de zei oamenilor, fiind venerat şi folosit ca element sacru în
ritualurile religioase.
În
cinstea lui se organizau şi festivităţi, înaintea cărora aztecii posteau
zile în şir. În faţa templelor, se ridicau din făină de ştir uriaşe figurine
ale unor zeităţi, la care toţi oamenii se închinau. La finalul sărbătorii,
făina era împărţită tuturor şi consumată pe loc, fără a fi preparată.
Cultul
amarantului prevedea o ceremonie specială, însoţită de sacrificii umane.
Odată
cu venirea conchistadorilor în Lumea Nouă, odată cu colonizarea şi creştinarea
popoarelor precolumbiene, toate ceremoniile religioase ale aztecilor şi
incaşilor au fost limitate, iar ritualurile cu sacrificii umane - strict
interzise.
Îngroziţi
de obiceiurile sângeroase ale aztecilor, cuceritorii spanioli au emis ordine
prin care se interziceau cultivarea, depozitarea şi utilizarea în orice scop
a ştirului, această plantă în faţa căreia aztecii se închinau şi pentru care
aduceau jertfe umane.
Treptat,
planta a fost dată uitării.
Abia
în secolul al XX-lea, oamenii de ştiinţă au început să studieze atent proprietăţile
ştirului, descoperind că planta are un conţinut ridicat, dar echilibrat de
proteine şi este extrem de bogată în vitamine (A, K, complexul de B-uri, C, E,
acid folic), săruri minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, cupru)
şi aminoacizi.
Ştir
împotriva cancerului
Din
compoziţia chimică a ştirului face parte şi squalenul, un compus antioxidant
puternic, care ajută la prevenirea cancerului. Acest compus organic natural
întinereşte celulele şi inhibă creşterea şi răspândirea tumorilor maligne.
Până
de curând, squalenul era extras doar din ficatul de rechin, greu de obţinut şi
extrem de costisitor.
Surpriza
cea mare pentru cercetători a venit tocmai din partea ştirului, o plantă
aparent neînsemnată care, până nu demult, era folosită doar ca nutreţ pentru
porci. În uleiul din seminţe de ştir se găseşte cea mai mare proporţie de
squalen, circa 8-10%.
Pentru
comparaţie, din ficatul de rechin se poate extrage doar 1-1,5% squalen.
Uleiul
de ştir ajută la reducerea colesterolului din sânge, protejează organismul
împotriva efectelor expunerii la radiaţii, contribuie la resorbţia tumorilor
maligne.
Bolnavilor
de cancer supuşi terapiilor cu radiaţii li se recomandă utilizarea uleiului de
ştir înainte şi după asemenea şedinţe. Acest ulei accelerează în mod semnificativ
acţiunea de recuperare a organismului, iar squalenul din compoziţia sa activează
procesele de regenerare ale ţesuturilor organelor interne, adesea grav
afectate de asemenea raze.
În
plus, squalenul din uleiul de seminţe de ştir are proprietăţi unice
cicatrizante, ameliorând şi tratând afecţiuni dermatologice, ca psoriazis şi
pitiriazis.
Toţi
cei care doresc sa testeze proprietăţile curative complexe şi
variate ale ştirului trebuie să cunoască "regulile” de culegere,
depozitare şi preparare a ceaiurilor, tincturilor şi soluţiilor.
De
la ştir se consumă atât partea verde, tulpina şi frunzele, cât şi seminţele.
Frunzele,
asemănătoare ca aspect, dar şi ca gust, cu spanacul, îl pot înlocui pe acesta
cu succes. Se pot adăuga la ciorbe, tocăniţe sau salate.
Seminţele
sunt mai sănătoase consumate crude, însă se pot prăji.
Planta
poate fi recoltată atunci când ajunge la o înălţime de 25-30 de centimetri,
cel mai propice moment fiind în luna august. Frunzele, folosite ca ingredient
alimentar, se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe întreg parcursul
verii şi până toamna târziu. Seminţele sunt bune de cules atunci când se
scutură uşor.
Sub
formă de infuzii şi decocturi din boabe, ştirul este benefic în bolile de ficat
şi inimă, pentru combaterea infecţiilor şi tulburărilor gastro-intestinale,
anemie, beri-beri, diabet, obezitate, boli de piele, stomatită, parodontoză,
ulcer, ateroscleroză. Au existat cazuri când copii bolnavi de enurezis (eliminarea
involuntară a urinei) s-au vindecat cu ceai de ştir într-o săptămână.
Infuzie
din boabe de ştir împotriva enurezisului
Spicul
ştirului, cu tot cu seminţe, se pune la uscat într-o cameră bine aerisită şi
întunecoasă. După 7-10 zile, se fărâmiţează şi se depozitează într-un loc
uscat.
Peste
o lingură de pulbere de spic de ştir, se toarnă o cană cu apă clocotită. Se
lasă la infuzat timp de 15-20 de minute, apoi se ridică capacul şi se lasă la
răcit. Se consumă la temperatura camerei, după aproximativ 3-4 ore. Se bea câte
un sfert de cană, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor
principale şi înainte de culcare.
În
cea de-a patra seară, după administrarea ceaiului, nu se mai consumă nimic,
nici lichide, nici alimente. Durata recomandată a tratamentului este de două
săptămâni.
Dacă
după cele două săptămâni rezultatele nu apar, tratamentul trebuie reluat o
săptămână mai târziu.
Decoct
împotriva anemiei
Băi
calmante pentru tulburări nervoase
La
300-400 grame de pulbere de ştir se toarnă 2 litri de apă clocotită. Se fierbe
într-o cratiţă timp de 15 minute, apoi se lasă la răcit şi se strecoară.
Fiertura se adaugă în apa din cada de baie. Această îmbăiere este recomandată
de 2-3 ori pe săptămână, timp de 20-30 de minute. Este benefică şi pentru
diverse boli de piele, alergii şi erupţii cutanate. Pentru a-i spori efectul,
se poate adăuga şi muşeţel.
Întinerirea
şi revigorarea trupului
Tratamentul
este foarte util pentru eliminarea toxinelor, a radionuclizilor ajunşi în
corpul uman din atmosferă sau ca urmare a terapiilor prin raze, a nitraţilor
şi nitriţilor prezenţi în mai toate produsele alimentare.
Se
iau în părţi egale tulpină sau frunze de ştir proaspete, frunze de mentă,
flori de muşeţel şi urzică, fără a se depăşi în total 500 de grame. Toate se
mărunţesc şi se amestecă bine, până ce aproape devin o pastă.
Peste
2-3 linguri din acest amestec se adaugă o jumătate de litru de apă clocotită
şi se lasă la infuzat timp de 2-3 ore. Se strecoară şi se bea un pahar, înainte
de culcare, adăugând o linguriţă de miere. Restul amestecului se fierbe pe
baie de abur, timp de 10-15 minute, şi se consumă câte un pahar, cu o jumătate
de oră înainte de mese. Tratamentul continuă fără a depăşi cele 500 g de
amestec din plante.
Poate
fi repetat după 2-3 ani.
Pregătirea
în casă a uleiului de ştir
Uleiul
de ştir poate fi preparat şi la domiciliu, proprietăţile extrasului fiind
aceleaşi cu cele din industria producătoare de uleiuri. Astfel, este mult mai
ieftin, evitându-se totodată riscul achiziţionării unor produse contrafăcute.
Este benefic persoanelor care suferă de diabet, boli ale sistemului
cardiovascular, ale tractului gastro-intestinal, cu afecţiuni de ficat şi
rinichi.
Ulei
din seminţe de ştir prăjite
Mod
de preparare: 100 de grame de seminţe de ştir se
prăjesc foarte puţin într-un vas termorezistent din sticlă, până ce se simte o
uşoară aromă, apoi se zdrobesc cu un pisălog din lemn. Pulberea obţinută se
amestecă bine cu 250 de ml ulei de măsline şi se toarnă într-un recipient de
sticlă. Se închide cu un dop şi se lasă într-un loc răcoros, timp de o lună,
agitând sticla zilnic. Uleiul poate fi folosit când devine uşor transparent.
Se păstrează la frigider, maxim un an.
Ulei
din seminţe de ştir neprăjite
Totul
se prepară în vase de sticlă sau de porţelan, fără a folosi ustensile de metal.
Într-un astfel de vas, se amestecă foarte bine seminţe de ştir cu ulei de măsline,
în proporţie de 1:1. Se toarnă în sticle, se închide ermetic şi se lasă
într-un loc întunecat şi răcoros, timp de o lună şi jumătate, agitând periodic
recipientul. Uleiul obţinut se filtrează şi se conservă până la maxim 12 luni,
la frigider.
Pentru
a împiedica oxidarea extractului şi, prin urmare, pier-derea proprietăţilor
sale terapeutice, uleiul trebuie păstrat la întu-neric, închis ermetic,
evitând contactul prelungit cu aerul.
Se
administrează câte o jumătate de linguriţă de ulei, cu 15-20 de minute înainte
de micul dejun şi cină.
Consumul
şi utilizarea ştirului, sub orice formă, nu produc efecte adverse. Nu se cunosc
contraindicaţii.
Multe informatii interesante. Am seminte. Sper sa germineze si o sa revin la cuprinzatorul tau articol pentru amanunte.
RăspundețiȘtergereBuna seara. De regula o intalnim in natura ca "buruiana" mai putin in postura de planta cultivata dar, cred ca merita cu prisosinta un loc in gradina de plante medicinale.
ȘtergereO seara frumoasa.
Articol excepțional! Felicitări, Vasile, pentru publicarea lui. Știam de știr ca anticancerigen, dar nu cu atâtea detalii. O lectură pe cât de interesantă, pe atât de utilă tuturor. Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereBuna seara, multumesc pentru vizita si ma bucur ca ti-a fost de folos. Cred ca-l aduc in gradina langa celelalte plante medicinale, merita efortul. O seara frumoasa.
ȘtergereFoarte interesant articolul. Nu stiam atatea despre "Buruiana" asta.O voi privi altfel de acum inainte.
RăspundețiȘtergereBuna seara. Avem in gradina o multime de plante carora nu le acordam atentia cuvenita si le tratam cu apelativul "buruieni"dar care, folosite inteligent, ne pot ajuta in timp, sa scapam de numeroase afectiuni. In virtutea inertiei preferam sa luam un "hap" care oricum ne va face rau chiar daca pe moment inlatura simptomul aparut si sa dam cu sapa peste tot ce nu-i cultivat de noi. Trebuie sa ne schimbam putin optica si sa vedem utilitatile plantelor care cresc in mod natural in gradinile noastre, fie ca leacuri sau remedii naturale, fie ca plante compagnion, mulci verde, ingrasamant verde, fitosanitare, etc. O seara buna si LA MULTI ANI! pentru maine.
ȘtergereAcest stir m-a chinuit toata copilaria mea, de la faptul ca trebuia sa-l mananc in ciorba, sa-l culeg pentru porci sau din vie, ajuns la maturitate sa nu se imburuieneasca foarte tare atunci cand se maturizau semintele.
RăspundețiȘtergereAcum il apreciez de fiecare data si ii multumesc bunicii mele (acolo unde este printre ingeri), ca m-a 'chinuit' cu el.
Buna ziua, multumesc pentru vizita, se pare ca nu sunt singurul incantat de proprietatile acestei plante, multumesc pentru comentariu.
Ștergerefoarte bun site si documentat. cateva mici ajutoare aici . incercati http://www.gradinabakker.ro/
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita, aprecieri si informatie. O saptamana frumoasa.
ȘtergereM-am oprit sa citesc aceste prețioase informații pe care le ați prezentat în mare detalii....am ajuns la concluzia că ar trebui sa ne aplecăm mai mult asupra beneficiilor acestor minunate plante curative pe care Dumnezeu ni le da gratis🏡și să lăsăm legumele și fructele sa putrezească in supermarket urî...haideți să ne întoarcem la natură și la natural. Reflectați bine... Dumnezeu a lăsat pentru fiecare afecțiune cate 2-3plante curative....lăsați remediile și farmaciile și mergeți pe câmpuri la cules de Plante! Cu drag va saluta Ella
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita si aprecieri. Sa aveti o vara frumoasa!
Ștergere