Alimentele care ajută la
regenerarea organismului
Piele fină,
elastică și fără riduri, inimă sănătoasă și puternică, oase tari și compacte,
toate acestea nu sunt un vis, ci o realitate relativ ușor de obținut.
Totul e să folosim ce ne-a dat mai bun mama natură. „E foarte important să vizitezi medicul și să-ți controlezi factorii de risc“, explică neurologul Dafin Mureșanu.
Totul e să folosim ce ne-a dat mai bun mama natură. „E foarte important să vizitezi medicul și să-ți controlezi factorii de risc“, explică neurologul Dafin Mureșanu.
Aceștia sunt, în principal, tutunul și alcoolul, dar e
important și să respectăm orele de somn și relaxare.
„Unii trăiesc mult mai intens viața și muncesc foarte
serios: în două ore pot să ardă cât alții în șapte.
Alții au o viață lejeră, se protejează continuu și duc, astfel,
o viață lungă. Totul tine de modul în care consumi rezervă biologică și rezervă
cognitivă care scad, de-a lungul vieții, dacă n-ai grijă de ele“, explică
specialistul.
Cum ajuți organismul să se regenereze
În fiecare clipă, celule din organismul uman mor, dar în
același timp se nasc altele noi. Suntem într-o permanentă autoregenerare.
Spre exemplu, celulele roșii trăiesc doar patru luni, cele
albe - un an, celulele din piele se reînnoiesc în cel mult trei săptămâni, cele
din oase - la 10 ani.
Practic, spun specialiștii, o dată la șapte ani, corpul
trece printr-un proces de rege-nerare complet, apoi începe altul. Iar noi putem
stimula acest proces natural, printr-o alimen-taţie adecvată. Practic, să ne
prelungim tinerețea.
În șapte ani,
organismul uman trece printr-un proces aproape complet de regenerare. Apoi o ia
de la capăt
Laptele și produsele lactate,
alimente-cheie pentru oase
Pentru a ajuta regenerarea oaselor,
hrana trebuie să conțină, în primul rând, alimente bogate în calciu, precum
laptele și produsele lactate, dar sunt benefice și legumele cu frunze verzi. De
asemenea, avem nevoie de vitamină D, pe care o găsim în pește sau în broccoli.
E bine să renunțăm la fumat, consum de alcool și exces de cafeină și să facem
sport 30 de minute, în fiecare zi. Celulele osoase se regenerează în 10 ani,
iar densitatea osoasă maximă o atingem la 20 de ani, după care scade treptat.
Peștele, benefic pentru ochi și
creșterea unghiilor și a părului
La ochi, singurele celule care se
regenerează sunt cele din cornee, practic, se refac în 24 de ore de la un
accident. Pentru o vedere bună e indicat să consumăm pește, morcovi, afine,
usturoi și spanac. Peștele, somonul în special, mai
ales dacă este neafumat, și ouăle sunt
bune și pentru regenerarea și creșterea unghiilor și a părului. Ajută, de
asemenea, și legumele, nucile, cerealele integrale, carnea
de pui și de curcan, lactatele, apa, fasolea și mazărea, avocadoul și semințele
de floarea- soarelui.
Carnea roșie, bună pentru inimă și
reîmprospătarea sângelui
După vârsta de 35 de ani inima obosește,
bate mai încet și începe să-și piardă din vigoare. Ca să funcționeze bine e
nevoie de un sânge sănătos și vase sangvine elastice. Cum celulele roșii din
sânge trăiesc patru luni, organismul are nevoie de fier pentru a le regenera.
Acesta se găsește în carnea roșie, ouă, porumb, sfeclă roșie și cacao. De
asemenea, vița de vie dovleacul și țelina combat anemia. Pentru elasticitatea
vaselor putem consuma vinete, morcovi,
ceapă, tărâțe, usturoi și hrean.
Păpădia, planta care ajută la
regenerarea celulelor din ficat
Atunci când se îndepărtează, printr-o
operație, 70% din ficatul unei persoane, acesta crește la loc în doar cinci
luni, deoarece celulele hepatice se regenerează o dată la 150 de zile. Dacă nu
s-ar întâmpla acest lucru, organismul uman ar înceta să funcționeze. Pentru a
ajuta acest proces e suficient să consumăm, spre exemplu, ceaiuri
de păpădie, dar și spanac, salată verde, varză, conopidă, ardei gras, lemn
dulce, suc de aloe, ulei de somon, pătrunjel, morcovi, oregano și ginseng.
Pielea, regenerată într-o lună cu apă,
roșii, kiwi, citrice și pește
Celulele din piele - cel mai mare organ
al omului – se regenerează o dată la trei–patru săptămâni, spun specialiștii.
Pentru a ajuta acest procesc rapid și continuu, trebuie să consumăm: multă apă, citrice, roșii, kiwi (bogat în vitamina C), fructe de
mare și pește gras (acizi grași Omega-3), avocado și nuci sau ulei vegetal
nerafinat. Este necesar și un aport de antioxidanți – din cătină, goji sau fructe de pădure, ceai verde, dar și
struguri negri, ciocolată neagră și prune uscate sau varză roșie.
Cafeaua ajută funcționarea plămânilor și
a creierului
Cele mai bune alimente pentru sănătatea
creierului sunt cafeaua (consumată cu moderație) și ciocolata
neagră, afinele, nucile, bananele, somonul, vinetele, ceaiul verde, morcovii,
cerealele integrale și usturoiul.
De asemenea, o ceașcă, maximum două de
cafea pe zi, datorită cafeinei din conți-nut, poate îmbunătăți funcția
pulmonară și poate diminua manifestările astmului.
Antioxidanții și cofeina din boabele de
cafea ne ajută să ne concentrăm mai bine și previn chiar apariția unor tipuri
de cancer.
Autor: Dana Lascu foto - facebook
Incercam :)
RăspundețiȘtergereBuna dimineata. Vrem nu vrem trebuie sa incercam.Important este sa ramanem sanatosi si cu mintea intreaga. O saptamana minunata.
ȘtergereHmm... in afara de cafea si de goji cred ca le-am incercat pe toate! De imbatranit, imbatranim orice am face. In ziua de astazi trebuie sa speram ca ajungem acolo...
RăspundețiȘtergereBuna dimineata. Este foarte adevarat ca acest proces nu iarta pe nimeni, dar trebuie si noi sa fim constienti ca sanatatea, odata pierduta greu se mai regaseste. Asa ca un sfat bun este de luat in seama. O saptamana frumoasa cu spor si recolte bogate sa aveti.
ȘtergereAr fi bine sa existe in realitate tinerete fara batranete...chiar si asa, intr-adevar, ceea ce consumam este foarte important.
RăspundețiȘtergereBuna dimineata.Este foarte important stilul de viata, apa, aerul, alimentele , miscarea in natura si echilibru in tot ceea ce facem . O zi linistita va doresc.
Ștergere