duminică, 10 februarie 2013

LEACURI DIN GRADINA –pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor (III)


            Gradinarim in armonie cu natura numai atunci cand observam si tinem cont de legile ei.
Nu exista in natura plante si animale bune si rele – toate isi au locul si rolul in cadrul ecosistemelor pe care le dezvolta.
Interventia noastra nu face decat sa destabilizeze echilibrul pe care natura s-a straduit sa-l creeze si astfel sa avem parte de probleme - inmultirea anumitor specii de daunatori dupa ce noi am distrus pradatorii, aparitia unor plante necultivate care pana atunci nu existau in gradina dupa ce am arat adanc gradina si multe altele. Ca sa putem tine sub control cat de cat daunatorii si bolile ce apar in gradina noastra avem 2 solutii:
-       Cea mai simpla mergem la magazine luam un spray si pulverizam insecticidul, fungicidul  sau mai stiu eu ce substanta care nu va face decat sa produca un nou dezechilibru, de data aceasta mai mare, care se va finalize cu cumpararea unor solutii mai puternice si in final cu otravirea plantelor, ternului si a noastra.
-       Putem folosi un preparat natural cu efecte benefice si fara prea multe efecte secundare distructive., lasam si folosim activitatea insectelor , pasarilor si animalelor salbatice si le incurajam sa vina in gradina noastra.
Acestea fiind spuse inchei astazi capitolul legat de plantele si substantele naturale cu efect  repelent in gradina.
Principalele modalitati de obtinere a insecticidelor si fungicidelor ecologice sunt
1.    Extractul = preparat obtinut la rece. Partile de planta maruntite se pun in contact cu apa 12 – 24 ore in vase de sticla, lemn sau plastic.In timpul extractiei se agita continutul din vas de mai multe ori. Extractul final se filtreaza prin panza de tifon inainte de folosire.
2.    Infuziile sau ceaiurile = se prepara din material vegetal verde sau uscat, in stare maruntita,prin turnarea peste acesta de apa clocotita,dupa care, se lasa, sub capac, pana la racirea complete.Se filtreaza inainte de folosire pentru anu infunda duzele aparatului de stropire.
3.    Decoctul sau fiertura = Mai intai se inmoaie materialul vegetal in apa din vasul de fierbere timp de 24 de ore,la temperature camerei sub capac.Apoi se fierbe continutul timp de 30 de minute.Dupa racire se filtreaza.
4.    Plamadelile = Sunt zemuri fermentate care de obicei se produc in cantitati mai mari avand o gama larga de intebuintare.Materialul vegetal maruntit se introduce in butoaie de 40 – 60 de litrii. Butoiul se aseaza intr-un loc insorit,aerisit si ferit de ploi (sopron sau copertina).Se toarna apa astfel incat nivelul acesteia sa se gaseasca cu cca 20cm. mai jos de gura butoiului(spatiu de captare a spumei de fermentare).Butoiul se acopera cu un gratar de scandura.Se agita zilnic continutul butoiului cu o lopata de lemn. Terminarea fermentarii se recunoaste prin aceea ca nu se mai formeaza spuma, iar lichidul a capatat o culoare mai inchisa.Se filtreaza inainte de folosire.
5.    Reguli de folosire a pesticidelor ecologice:
1.    Se folosesc mai intai preparatele care indeparteaza, fortifica sau protejeaza si numai la urma cele care omoara.
2.    Cea mai buna apa pentru preparate este apa de ploaie sau dedurizata:
3.    Daca in decurs de 6 ore de la stropire a plouat stropitul se repeat:
4.    Stropirile incep la primele semen de atac sau cel mai bine profilactic:
5.    Preparatele natural nu se amesteca unele cu altele pentru a combate mai multi daunatori in acelasi timp.
6.           Durata de pastrare aprepaaratelor natural este mai mica,extractele ceaiurile si fierturile se pot pastra cateva zile,plamadelile cateva luni.Preparatele lichide care au inghetat nu mai sunt bune.
Leacul
Efecte
Mod de utilizare
Salvie
protejeaza varza de atacul fluturelui alb
Pentru indepartarea fluturilor de varza plantati printre randuri rozmarin, salvie, menta si cimbru.
Sare
Acarieni si viermi de varza
Solutie de sare – se amesteca 2 linguri de sare cu 4 litri de apa.se aplica contra acarieni-lor si a viermilor de varza.
Soc
Sambucus
insecticid
·         Ceai de frunze de soc -fungicid se fierb aproximativ 230 g de frunze de soc in aproximativ 0,5 l  de apa timp de 30 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Separat in 0,5 l de apa calduta se dizolva 1 lingura de sapun. Se adauga apa cu sapun la ceaiul de frunze, se lasa sa se raceasca si se stropeste apoi cu aceasta solutie. se aplica contra afidelor, musculitei morcovului, gandacilor de castraveti, daunatorilor ce ataca fructele pomilor si radacinile, etc.
Flori de soc infuzie Se infuzeaza 150 g de flori de soc taiate marunt în 5 l de apa fierbinte- insecticid pt afide si paianjeni
·         Frunzele de soc pot  fi folosite si ca fungicid ecologic.
Pesticid general si fungicid cu spectru larg, pe baza de soc
                Acest spray este in mod special indicat pentru afide, omizi, tripsi si patarea frunzelor (petele negre).Aveti nevoie de: 500 g frunze de soc, 3,5 l apa
Preparare: fierbeti frunzele la foc mic, timp de 30 de minute, apoi completati apa pierduta prin fierbere. Strecurati si folositi. Puteti mari eficacitatea acestui spray adaugand ingrediente aditionale care sa il faca sa adere mai bine pe suprafetele pe care este aplicat, fie prin folosirea fulgilor de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray, fie prin folosrea uleiului de nuca de cocos – 5 ml pentru fiecare litru de spray).
Spilcuta -
iarba fetei sau musetel salbatic (Tanacetum parthenium)
pesticid
Acest pesticid este piretrum-ul natural – un insecticid ce poate fi extras din margareta colorata (Pirethrum Daisy – Tanaceum coccineum). Aceasta planta este o planta companion obisnuita in gradinile organice. De asemenea, se foloseste si planta cunoscuta sub numele de spilcuta, iarba fetei sau musetel salbatic (Tanacetum parthenium) – cunoscuta atat pentru intrebuintarile medicale cat si pentru calitatile de repelent pentru insecte. Atat marga-retele colorate cat si spilcutele atrag deasemenea insecte folositoare, cum ar fi sirfidele, care se hranesc cu afide si cu alte insecte daunatoare.
Aveti nevoie de: 1 parte flori de margarete colorate, 2 parti flori de spilcute, ulei mineral sau kerosen, 2 picaturi de ulei de susan.
Preparare: Taiati marunt florile, acoperiti-le cu kerosen sau ulei mineral si lasati-le la macerat peste noapte intr-un loc intunecos. Scurgeti lichidul, apoi diluati o parte de lichid in sase parti de apa si adaugati uleiul de susan, apoi spreiati. Puteti mari eficacitatea acestui spray adaugand ingrediente aditionale care sa il faca sa adere mai bine pe suprafetele pe care este aplicat, fie prin folosirea fulgilor de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray, fie prin folosrea uleiului de nuca de cocos – 5 ml pentru fiecare litru de spray).
·          
Sunatoare
Insecticid
Sunatoarea (pojarnita) la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr sunatoare  proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.- contra mustei de varza si a viermelui de porumb

Tanasie
insecticide
Spray contra viermilor de varza 80 g flori proaspete de tanasie tocate (planta cu flori galbene, ca niste butonei, adunate in ciorchini, puternic mirositoare, creste pe margini de drum), 125 cl apa clocotita, 2-3 picaturi de sampon. Preparare: opariti tanasia cu apa, acoperiti vasul si lasati-l sa se raceasca complet. Strecurati lichidul si puneti-l intr-un pulverizator de gradina. Adaugati samponul, scuturati bine si stropiti-va plantele. Omoara fluturii verzei, conopidei si broccoli
Tataneasa
Stimuleaza cresterea si inflorirea, activeaza compostul,ingrasamant natural,sursa de potasiu organic
Retete pentru gradina 1 kg de tataneasa, 10 litri apa de ploaie, Tataneasa se toaca marunt si se lasa la macerat 2 saptamani. Se acopera si se amesteca 1 data la 2 zile, dupa care se strecoara ,se dilueaza 15%. Nu se utilizeaza ca atare deoarece poate arde plantele.
Plantele se stropesc,cu aceasta solutie, o data la 10 zile si in momentul plantarii.Se utilizeaza in special la cultura cartofului, a tomatelor si in general la legume-fructe si fructe mici.Poate fi asociata , fara probleme,cu urzica.Frunzele de tataneasa se mai pot toca si aduga in groapa de plantare a cartofilor, aparandu-i impotriva anumitor boli. La fel la rosii ,ardei,coacaze,agrise,zmeura,pomi fructiferi.Tocatura de frunze poate constitui si un excelent mulci pentru legumele si fructele descrise mai sus.Tocatura se acopera cu iarba taiata pentru a se pastra umeda.Frunzele si tulpinile pot activa compostul daca sunt amestecate in straturile acestuia.Tataneasa se descompune foarte repede.In medicina traditionala se utilizeaza cel mai frecvent radacina. Aceasta se curata,se taie felii,se intinde pe ata si se usuca in cuptorul deschis,cam la 40 grade. Se macina .Se foloseste ca si terciuri in durerile reumatice sau musculare.
Ceai de tataneasa - tataneasa este foarte bogata in potasiu si in alte substante necesare plantelor (calciu, fier, azot, magneziu) si se poate folosi ca fertilizator in multe feluri ( mulch, compost, solutii etc.). Iata o reteta:
- Se culege o mana buna de plante, se pune intr-un vas (o galeata), se aseaza peste ele o greutate si se acopera cu apa Vasul se acopera si se lasa sa stea 4-5 sapatamani, pana ce tataneasa putrezeste. (Procesul va degaja miros neplacut). Se strecoara si din aceasta solutie se dilueaza 1/3 de cana in 4 litri de apa. Se stropesc frunzele sau se toarna in jurul plantelor.
Tomate
Insecticide - fuzarioza
Se amesteca 50 g de planta la 1 l de alcool si se lasa sa se macereze o saptamana. Se fil-treaza si se amesteca cu 10 l de apa in care s-a ras si s-a dizolvat 1,5 kg sapun de casa. Produsul obtinut se pulverizeaza peste plantele cotropite de insecte.
Macerat cu frunze de rosii Frunzele de rosii sunt bogate in alcaloizi, niste substante foarte nocive pentru insecte. Reteta: 100 g frunze de rosii tocate, 125 ml apa, o jumatate de lingurita de sampon delicat. Inmuiati frunzele de rosii in apa, vreme de o noapte, apoi strecurati lichidul printr-un tifon. Puneti-l intr-un pulverizator,adaugati samponul, scuturati bine, apoi stropiti plantele.
Extract din frunze de tomate, impotriva fluturelui alb al verzei o mana de frunze zdro-bite se lasa 2 ore intr-un litru de apa. Preparatul obtinut se foloseste la stropirea verzei im-potriva fluturelui alb (Pieris brassicae).
Ceai din frunze de rosii – se lasa sa stea peste naopte 2 cani de frunze de rosii in aproxi-mativ 0,5 litri apa. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5 litri apa si un sfert de lin-gurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul. se aplica contra gandacului de asparagus, diversilor viermi si gandaci.
Frunzele de rosie (tomate)
in infuzie Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr frunze de rosie, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
Tutun
Insecticid
Infuzie de tutun -100 grame frunze uscate de tutun/5 litri de apa fierbinte;
Ceai de tutun – se pune o cana de tutun in aproximativ 4 litri de apa si se lasa sa stea 24 ore. Solutia trebuie sa aiba culoarea usor maronie (ca un ceai). Daca este prea intunecata atunci se mai adauga apa. Atentie sa nu fie consumata de cineva. Este mortala pentru om. se aplica contra omizilor, afidelor, ciuperci,tantari, paduchilor ce ataca radacinile, contra viermilor din pamant etc. nu se stropesc rosiile, ardeii, vinetele, cartofii, petuniile (So-lanaceae) cu aceasta solutie fiindca le poate distruge.
Zeama de tutun. O țigară (sau tutunul corespunzător) „dizolvată” în 5 litri de apă timp de 24 ore este un bun remediu contra larvelor, omizilor, gândacului de Colorado și a păduchilor țestoși.
Astfel luam tutunul din 2-3 tigari din care facem o infuzie in 200 ml apa. Lichidul se lasa la racit dupa care se introduce intr-un pulverizator si se imprastie atat pe plantele afectate cat si cele pe cele sanatoase.- impotriva puricilor albi ai plantelor
Uleiuri
Insecticide, au proprietati antiseptice, regenerante si stimulante
Se utilizeaza impreuna cu alte produse, pentru ai marii efectul. Cele mai eficiente sunt cele de ienupar, cimbru, oregano si arborele de ceai: 10-15 picaturi pentru un litru de apa. Spray multi-functional, cu uleiuri esentiale Uleiurile aromate (esentiale) de cimbru, salvie si lavanda sunt de mare ajutor pentru inlaturarea unei mari varietati de daunatori ai plantelor. Reteta: 3 picaturi de ulei de cimbru, 3 picaturi de ulei de salvie, 5 picaturi de ulei de lavanda, 1 lingurita de vodca sau de alcool de 90 de grade, 250 ml apa, amestecati ule-iurile esentiale cu vodca, ca sa se disperseze uniform in apa. Puneti lichidul intr-un pulveri-zator si stropiti minutios plantele.
Solutie de ulei – se amesteca 1 lingurita de sapun (detergent lichid) cu o cana de ulei de bucatarie. Se amesteca bine si se adauga aproximativ 1 l apa.se aplica contra musculitelor albe, acarienilor, afidelor, daunatorilor morcovilor, ai ardeilor, vinetelor, castravetilor, teli-nei etc. se sprayeaza direct pe insecte daca este posibil.
Solutie alcoolica 1 – se amesteca 2-3 linguri de sapun cu o jumatate de cana de alcool si cu aproximativ 1 litru de apa calda.Se aplica proaspat preparata. Nu se pastreaza in timp.
Solutie alcoolica 2 – se amesteca 1 lingurita de detergent lichid cu 1 cana de alcool si 1 litru de apa. Separat se tin 3 linguri de ardei iute pisat intr-o jumatate de cana de apa fiarta. Se strecoara si se adauga la solutia cu detergent si alcool. Se poate folosi in loc de ardei, sos de ardei iute sau boia.Se aplica impotriva a numeroase insecte.
Uleiul alb

Uleiul alb organic este un pesticid natural usor si rapid de preparat. Este folosit pentru a tine sub control paduchii plantelor, afidele, unii gandaci, capusele si omizile de pe trandafiri, plante ornamentale, lamai si alti copaci fructiferi.
Insecticidele comerciale pe baza de ulei alb sunt facute din produsi petrolieri, sunt scumpe si, de asemenea sunt exact genul de produse pe care nu vreti cu adevarat sa le imprastiati in jurul gradinii. Uleiul alb traditional este o reteta pe baza de ulei vegetal si a fost folosit de circa doua sute de ani. Daca a functionat tot acest timp, functioneaza si acum!
Cum se prepara Uleiul Alb
                Aveti nevoie de: 2 cani de ulei vegetal, ½ cana de sapun lichid pur (reteta originala este cu sapun lichid organic cu ulei de masline, dar mai jos e si reteta cu sapun solid), un borcan gol sau o sticla cu gatul larg, un recipient pentru spreyere.
                Puneti uleiul vegetal si sapunul lichid si scuturati bine, pana cand amestecul devine alb. Ati obtinut astfel concentratul de Ulei Alb, care trebuie diluat cu apa pentru a putea fi folosit. In acest scop, adaugati 10 ml concentrat la un litru de apa (doua lingurite concentrat la un litru de apa) si scuturati bine. Acum puteti spreia plantele sau copacii dvs. Pastrati-l intr-un loc racoros si uscat, durata de depozitare este de aproximativ trei luni de la data prepararii.
Precautii: folositi-l doar cand vremea nu este foarte calda. Daca il folositi cand afara sunt temperaturi de treizeci de grade sau chiar mai mari, va cauza stricaciuni plantelor dumneavoastra, deoarece uleiul va astupa porii frunzelor. O idee buna este sa il folositi dimineata sau seara tarziu, dupa ce temperatura aerului a scazut. Deasemenea, nu il folositi pe plantele care au frunze sensibile sau frunze acoperite de perisori, va cauza arsuri frunzelor. Aplicati prin pulverizare pe ambele parti ale frunzelor, pe crengi si pe tulpina plantelor, pentru a ajunge si la daunatorii care s-ar putea sa fie ascunsi.
Cum functioneaza Uleiul Alb?
                Uleiul Alb functioneaza deoarece acopera insectele cu un strat de ulei, blocandu-le caile respiratorii, ceea ce le face sa se sufoce. Deoarece sufocarea este produsa de un fac-tor mecanic, nu de unul chimic, insectele nu se pot adapta niciodata la acest produs! Daca nu aveti sapun lichid, nu disperati, vom folosi ceea ce avem la indemana! Daca aveti sapun solid (natural, bineinteles – la noi este sapunul de casa, sigur gasiti asa ceva la tara) iata reteta de fabricare: ½ cana de ulei vegetal, 1 cana apa, o lingura de fulgi de sapun (dati pe razatoare o bucata de sapun), un pulverizator de plastic.
Radeti sapunul si puneti fulgii de sapun in sticla. Adaugati apa si uleiul vegetal si scuturati bine, pana la omogenizare. Astfel preparat, Uleiul Alb nu mai trebuie diluat, puteti sa spreiati plantele direct (cu precautiile de rigoare, bineinteles).
urzica
indeparteaza insectele daunatoare si paraziti de orice gen,activeaza compostul, fertilizant,
Urzica este o planta foarte utila pentru intretinerea gradinii, pentru ca ne permite sa luptam cu anumiti paraziti, precum paduchii, musca morcovului si mana.
Macerate Tocam 1 kg de urzici si le punem la macerat timp de 3 zile in 9 litri de apa.
Acoperim recipientul. Dupa 3 zile putem strecura solutia obtinuta. Se pulverizeaza in fiecare saptamana.
Extractul de urzică se obține din 1 kg de tulpini cu frunze de urzică în 10 l apă. Se lasă 12 ore, după care se folosește la combaterea păduchilor de frunze. Extractul de urzica indeparteaza acarienii
Se amesteca 1 kg de urzici verzi tocate si 10 litri de apa. Amestecul se lasa 12 ore dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se mai numeste “zeama care musca”. Plantele stropite cu aceasta solutie sunt protejate impotriva acarienilor si a paduchilor de frunze
Continutul ridicat in acid salicilic si de acid formic face din preparatele pe baza de urzica un mijloc eficace pentru a combate numerosi paraziti animali si vegetali.
Toate formulele pe baza de urzica se prepara utilizand planta intreaga, fara radacini, in can-titate de 1 kg planta proaspata sau 200 g de planta uscata pentru fiecare 10 l apa.
Maceratul de urzica se prepara lasand urzica in apa rece pana cand lichidul devine foarte inchis la culoare, si nu mai formeaza spuma. Pentru accelerarea procesului recipientul se poate expune la soare. Faina de alge si cateva frunze de Angelica archangelica (aglică, anghelică, angelină, antonică, buciniș, cucută mare)  pot fi utilizate pentru a neutraliza miro-sul intens amanat de preparat in timpul fermentatei. Preparatul trebuie amestecat in fiecare zi, si e pregatit dupa 7-10 zile. Maceratul de urzica nediluat, este util pentru accelerarea maturatiei compostului, iar stropit pe pamant tine departe furnicile.
Diluat cu apa in raport de 1:20 rezulta eficace pentru accelerarea cresterii tinerele plante.
Cu aceasi diluare, stropit trei zile consecutiv, la interval de 2 saptamani, este util impotriva bolilor criptogamice (mucegaiurilor, boala piersicului - Taphrina deformans, boala vitei de vie cauzata de ciuperca Plasmopara viticola), numeroase insecte (musca ciresului - Rhagoletis cerasi, Tignola fasciata). Maceratul poate fi folosit si pentru a dezinfecta radacinile plantelor inaintea transvazarii.
In livada se planteaza urzica, care de cateva ori pe an se coseste si se lasa pe sol sub for-ma de mulci.
Urzica macerat  1kg la 10 l de apa, dupa care se filtreaza INSECTICID; FUNGICID: afide
ferment de urzici (1 kg de urzici la 10 l de apa), lasand plantele sa se macereze in apa, vreme de cateva zile. Sucul obtinut se foloseste la fortificarea plantelor tinere din gradina, ca si la indepartarea puricilor si a plosnitelor prin pulverizarea cu macerat. Inainte de a-l folosi, diluati-l intotdeauna cu apa (jumatate ferment - jumatate apa), ca sa nu provocati arsuri pe frunzele si radacinile plantelor.
Solutie de urzica (cu sau fara tataneasa) 1 kg urzica proaspata fara flori sau radacini
-       10 litri de apa de ploaie
Se toaca urzica mai mare,se pune in recipientul cu apa de ploaie si se acopera neaparat. Se amesteca in recipient in fiecare zi timp de o saptamana.
In acest timp urzica fermenteaza, dar emana un miros urat, fapt pentru care se pune intr-un colt mai indepartat al gradinii.dupa o saptamana se strecoara si se foloseste 1litru de solutie amestecat cu 9 litri de apa, ori stropind plantele ori udandu-le la radacina.
Daca se foloseste si tataneasa se pune in combinatie cu urzica
Extractul de urzica indeparteaza acarienii se amesteca 1 kg de urzici verzi tocate si 10 litri de apa. Amestecul se lasa 12 ore dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se mai numeste "zeama care musca". Plantele stropite cu aceasta solutie sunt protejate impotriva acarienilor, a paduchilor de frunze si a fluturelui alb al verzei.
Purinul de urzică este cel mai bun, cel mai natural, cel maieficace dintre fertilizanţi, care alungă dăunătorii, îmbogăţeşte compoziţia solului şi stimulează imunitatea plantelor la rădăcina cărora este turnat :1 kg de urzici proaspete pentru 10 kg de apă
Materiale necesare pentru obtinerea a 200l de insecticid organic
- recipient de 200l din material nonreactiv (plastic sau lemn)
- 10-15 kg urzica proaspata sau 1,5-2 kg urzica uscata
- 200 l apa de ploaie sau de la robinet (caz in care avem nevoie de otet)
- 10 l lapte degresat, zer sau lapte sintetic
Apa folosita este foarte importanta. Ideala este apa de ploaie, deoarece nu continte minerale calcaroase sau alti aditivi, precum clorul, care pot intarzia sau chiar opri fermen-tarea. Daca totusi vom folosi apa dura de la robinet, atunci va trebui sa adaugam putin otet pentru a scadea Ph-ul. Apa de la robinet va trebui sa stea in recipient inainte de adaugarea urzicilor cateva zile pentru a permite clorinei sa se evapore. Intreaga cantitate de urzici si 100l de apa se pun in butoi. Pentru ca nu cumva sa explodeze in timpul fermentarii, ori facem cateva gauri in butoi ori ii acoperim gura cu o bucata de material textil sau o placuta din plastic. Un garaj neincalzit sau o magazie este locul ideal in care putem tine butoiul cu urzici, de a carui temperatura acesta din urma este dependent. Fermentarea poate dura intre cateva zile (3-4) pana la cateva saptamani, in functie de temperatura. Va trebuie sa amestecam fiertura zilnic si, cand amestecul nu mai scoate bule, fermentatia este completa.
Adaugam laptele degresat, amestecam iarasi pentru omogenizare si a doua zi vom filtra solutia pentru a impiedica fermentari ulterioare sau blocarea sprayerului cand aplicam fiertura pe plante. Putem filtra cu ajutorul unei strecuratori garnisite cu straturi de tifon, un tricou vechi, filtru de cafea sau alta hartie filtranta. Adaugam restul de 100l de apa.
Insecticidul astfel obtinut poate fi depozitat in recipiente de otel sau plastic intr-un loc ferit de soare si racoros (20C). Odata ce infuzia este gata, poate fi folosita cel mai des fiind spray-ata, ca in cazul oricarui alt insecticid sau fertilizator, avand grija ca jetul sa fie directionat de jos in sus pentru a ajunge pe partea inferioara a frunzelor.
Usturoi
 este antibacterian, anti-afide, anti-acarieni ,fainari si rugini,protectia semintelor de infectii,
Gradinarii isteti cultiva adesea cateva fire de ceapa si usturoi printre trandafiri, pentru a tine problemele la distant protejeaza plantele din vecinatate impotriva ciupercilor
Semanati intre randurile de mazare, pentru a tine sub control afidele
prin mirosul sau tine departe foarte multe daunatori ( paduchii si rodenticidele) precum si fainarea
Infuzie: 75 g de bulbi la 10 l de apa, nediluat, direct pe plante si teren
Usturoi infuzie 150 g de usturoi macinat în 5 l apa în fierbere ,
Usturoi  macerat Se macereaza 80 g de usturoi în 5 l de apa timp de 12 ore dupa care se filtreaza si apoi se adauga 4 ml alcool efect fungicid.
Usturoi în ulei Se macereaza 100 g de usturoi în 20 ml de ulei timp de 24 de ore. Se adauga 1 l de apa si 10 ml de sapun. Se dilueaza 1/20 pentru aplicare. Se poate combina si cu un macerat de ardei iute.- efect fungicid,
Usturoi cu ceapa  macerat Se macereaza 80 g usturoi si 500 g de ceapa în 8 l de apa timp de 12 ore dupa care se filtreaza. INSECTICID; FUNGICID: afide, paianjeni,melci, rugina
Infuzie de usturoi si ceapa – 750 g catei de usturoi si 1 kg bulbi de ceapa/ 10 litriapa. Concentratia este cea rezultata. Se stropeste primavara (mai) in perioada de crestere intensiva, pe planta si sol...
Spray simplu cu usturoi - O capatana de usturoi curatata de coji si tocata, se amesteca cu 1,250 litri apa calda. Se lasa la macerat 4 ore, apoi lichidul se filtreaza, se toarna intr-un pulverizator si se stropesc plantele afectate, din doua in doua zile, vreme de doua saptamani.
Spray de usturoi  -fungicid Se amesteca 1 capatana de usturoi cu 1 lingura de boia iute sau cu ardei iuti. Se adauga 2 linguri de ulei de bucatarie si o lamaie. Se paseaza componentele, se amesteca bine si se lasa sa stea peste noapte. (Acest amestec se pastreaza la frigider mai mult timp). Se strecoara si se pune din amestec cate 1 lingura la 1 litru de apa.
Spray de usturoi si ardei iute – se piseaza o capatana mare de usturoi, se amesteca cu 1 lingura de boia iute si se pune in 1 litru de apa. Se lasa sa stea 1 ora, se filtreza si se stro-peste cu aceasta solutie. Mixtura se poate pastra cateva saptamani in frigider.se aplica impotriva insectelor care rod sau sug seva plantelor.
Spray de usturoi – se amesteca 2-3 capatani de usturoi pisat cu 1 lingura de boia iute sau ardei iuti pisati. Se adauga 1 lingura de ulei de bucatarie, 1 lingurita de detergent lichid si 7 cani de apa. Se amesteca bine, se strecoara si se stropeste cu solutia rezultata.
se foloseste impotriva omizilor, afidelor, diversilor gandaci, furnici etc.
Pentru tratarea semintelor inainte de semanat, acestea se scufunda in extract de usturoi Substantele active din usturoi au rolul de a preveni infectiile cu ciuperci. Tratamentul semintelor cu extract de usturoi le asigura viabilitatea iar in primele stadii de dezvoltare, plantula tanara va fi protejata de infectii. 
Extract de usturoi – 1 kg catei de usturoi/ 10 litri de apa ( si pentru seminte)
Vetrice (Chrysanthemum vulgare)

Indeparteaza furnicile,impiedica atacul paduchilor de frunza
Se raspandeste in jurul plantelor sensibile, frunze cu miros puternic si respingator, cum ar fi cele de ventrice, pelin, craite, soc, oregano, nuc. Ventricea infuzie 300 g ventrice proaspata  sau 30 g uscata, se infuzeaza in 10 litri apa clocotita.Dupa ce se raceste se pul-verizeaza direct pe plante. Se poate adauga sapun lichid.
Se stropeste planta cu o infuzie de vetricea (Tanacetum vulgare) la care se adauga 3% bentonita - nu am incercat ( oricum nu am bentonita)- musculita alba

Zeama bordeleza
fungicid
Zeama bordeleza este un fungicid de contact, (fungi=ciuperci  – “combate bolile cauzate de unele ciuperci”),  - cuprul  contribuie la buna maturare a lemnului pomilor si coardelor vitei de vie – o buna maturare ajuta planta sa treaca cu bine de inghetul de peste iarna” – daca se fac tratamente cu zeama bordeleza in lunile – august si septembrie, cu concentratii de 0,5-0,75%;
- cuprul ajuta la cicatrizarea ranilor plantei, pentru acest motiv se aplica produse cuprice imediat dupa evenimente meteo ca (grindina, vant puternic);
- cuprul din fungicidele cuprice, isi aduce aportul in nutritia plantelor horticole, (exemplu vita de vie are nevioe de 225 mg Cu/ha);
- cuprul ajuta la formarea vitaminelor B si C de catre plante;
-cuprul ajuta la ingrosarea  pielitei bobului de strugure ceea ce confera o rezistenta crescuta la boli ca Putregaiul cenusiu si Fainarea vitei de vie;
- combate numerosi agenti patogeni “ciuperci” prin aplicare in perioada de repaus la pomi si vita de de vie. Se fac tratamente in perioada de repaus a pomilor si vitei de vie cu concentratii de 3%;
- combate ciuperci ce provoaca boli ca:  fainari (fainarea marului, fainarea tranda-firului), rapan, monilioza, manari (mana tomatelor si cartofului, mana vitei de vie), alternarioza “patarea neagra”avand o actiune preventiva (previne  aparitia bolilor);
- produsele cuprice, aplicate la rasaduri impiedica alungirea acestora,  in conditii de lumina insuficienta: zile inorate, primavara devreme, spatii protejate”sere, solarii”, apartamente, etc);
- combate boli provocate de bacterii “bacterioze” ca  (focul bacterian, arsura comuna a fasolei, patarea unghiulara).
Se aplica in concentratii de 0,5-0,75% (50-70 g/10 l apa);
Variante de zeama bordeleza:
Pentru prepararea zemei bordeleze se amesteca sulfat de cupru cu lapte de var.Pentru prepararea a 10 l de zeama bodeleza in concentratie 0,75% (concentratia care se aplica in perioda de vegetatie la vita de vie), se iau 75 grame  sulfat de cupru care se piseaza bine si se dizolva in 5  litri  de apa calda. Separat se va pregati laptele de var cu  40 grame bulgare de var – stins cu 5 litri de apa. La final se amesteca cele doua componente preparate (sulfatul de cupru cu laptele de var).  Preparati solutia in galeti de plastic, intrucat solutia este puternic coroziva pentru metale.
Pentru ca solutia de zeama bordeleza sa adere bine pe frunze, putem adauga si 15-20 ml aracet la cei 10 litri solutie “zeama bordeleza”.
ATENTIE!!!Aplicarea la legume, poate intarzia infloritul (cu 1-2 saptamani), deci implicit fructify-carea precoce, de aceea aunci cand dorim precocitate – este indicata eviatarea folosirii produselor cuprice la legume.
Se aplica in concentratie de 0,5% in perioada de vegetatie si 1 - 2% in perioada repausului de iarna, la cires, visin, cais, piersic, prun, in principal, dar si la mar si par.
Concentratia zemei bordeleze este data de cantitatea de sulfat de cupru folosita.
Pentru obtinerea solutiei de 1% zeama bordeleza sunt necesare 1 kg de piatra vanata (sulfat de cupru) si 500 g var nestins (eventual 2 kg var stins, pasta), la 100 litri apa.
Varul nestins, fara piatra, se stinge cu putina apa pe o scandura intr-un vas de lemn sau galeata de plastic.Varul stins se toarna intr-un vas de lemn de circa 110 - 120 litri si se completeaza pana la 50 litri de apa, amestecand bine.
Separat, intr-un vas de lemn(plastic), de circa 60 - 70 litri, se toarna 50 litri de apa, in care se cufunda un saculet de panza cu 1 kg de piatra vanata pisata.Solutia se amesteca din cand in cand.Dupa ce toata cantitatea de piatra vanata din saculet s-a dizolvat, solutia se toarna cu incetul peste laptele de var din vasul de plastic de 110 - 120 l, amestecand tot timpul cu un bat de lemn.In acest fel se obtine o solutie foarte slab alcalina.Daca este acida, solutia produce arsuri pe planta.Verificarea calitatii (reactiei) zemei bordeleze se face cu hartia de fenolftaleina care, introdusa in zeama bine preparata, se coloreaza in roz, sau cu hartie de turnesol care introdusa in solutie se albastreste.
Daca zeama bordeleza nu e neutra se poate adauga var stins sau piatra vanata, controland in permanenta reactia solutiei.In final, zeama bordeleza bine preparata trebuie sa aiba culoarea albastra a cerului senin de vara.
Pentru ca zeama bordeleza sa adere mai bine pe organele tratate (frunze, lastari) se adauga melasa, lapte dulce, albus de ou bine batut, dar cu rezultate mai bune se folosesc substantele Detersen 0,2%, Aracet 0,15 - 0,2%.
Zeama sulfocalcica

Zeama sulfocalcica sau polisulfura de calciu este obtinuta pe baza de sulf si var.
Pentru obtinerea a 10 l de solutie apoasa, de culoare rosie, sunt necesare 2,800 kg sulf macinat si 1,500 kg var nestins, fara piatra, sfaramat in bucati mici, cat nuca.Vasul in care se pregateste solutia trebuie sa fie smaltuit, cu o capacitate de 15 - 20 litri, in care se pun sulful si varul, peste care se toarna 2 - 3 l apa fierbinte si se amesteca bine cu o lopatica de lemn pana ce se stinge tot varul si se obtine o pasta galbena omogena.Peste aceasta pasta se toarna inca 7 - 8 l apa fierbinte si se inseamna nivelul continutului din vas.Solutia astfel obtinuta se fierbe 45 minute, amestecandu-se continuu si adaugandu-se apa fierbinte pentru a se mentine nivelul initial al lichidului.
Pe parcursul fierberii, lichidul isi schimba culoarea din galben in portocaliu, pentru ca la sfarsit sa devina rosu carmin si sa emane un miros greu de hidrogen sulfurat.
Concentratia zemei sulfocalcice astfel obtinuta este in general de 28 - 30° Beaumé si se poate determina in orice gospodarie prin cantarirea lichidului, care trebuie sa fie de 1,240 kg pentru 1 litru de zeama sulfocalcica de 28° Beaumé, 1,250 kg pentru 1 litru de 29° Beaumé si 1,260 kg pentru 30° Beaumé.
Zeama sulfocalcica astfel obtinuta, avand o reactie usor alcalina este bine sa fie folosita imediat dupa preparare sau, daca nu, trebuie pastrata in vase necorozive, complet umplute, inchise ermetic, la temperaturi nu prea ridicate si la intuneric.
Concentratiile in care poate fi folosita sunt de 20% in tratamentele de iarna, 10% in stropirile de primavara, inainte de dezmugurire, si 2% in timpul vegetatiei.
Diverse
Gandacul de Colorado
De “colorazi” se poate scapa si astfel (pe langa alte metode): intr-un borcan de 800ml se culeg colorazi maturi pe care -i arunci intr-o caldare de 10 litri, plina pe 3/4 cu apa, pui un capac cu o greutate pe el, si lasi asa, pana dau coltu’ narozii de gandaci (usor sadic, stiu, scuzee)mai bine zis pana cad la fundul vasului , asta insemnand cam dupa o saptamana. Se obtine o otrava foarte concentrata, asa ca , in momentul utilizarii va trebui diluata. Acum, proportia o veti hotara singuri in functie de soiul cartofilor, asa ca se va lua 1, 2 sau 3 pahare la litru de apa. Atentie, solutia arde planta, asa ca incercati pe o singura planta si apoi, dupa ce vedeti efectul continuati cu restul.
semanati pe perimetrul lotului de cartofi mustar, sau tagetes (nu numai ca e frumos, dar va scapa si de nematozi), fasole, calendula, calomfir, sfecla sau usturoi.
stropiti cu infuzie de ardei iute: 10-20 bucati ardei iuti se oparesc cu apa fiarta si se lasa la infuzat 12-24 ore. Apoi diluam cu apa, adaugam sapun (40gr la 10 litri)sau sapun lichid, asta ca sa adere mai bine de frunza
spray din 1 lingurita de Ferry pentru vase, la 1,5 l apa si stropiti plantele mai ales sub frunze (de jos in sus)
folositi cenusa, cat mai multa cenusa, ar fi bine chiar incepand din toamna-iarna, sa pu-drati locul ales cu cat mai multa cenusa, nu numai ca e o hrana minunata pentru aproape orice plante (mai putin pentru cele care prefera pamantul acid)dar este si un fitosanitar redu-tabil



119 comentarii:

  1. Vasile, mulţumesc frumos pentru tot ce scrii aici, pe blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere si va astept cu drag, ma bucur ca poate sa ajute ce scriu si astept sugestii.

      Ștergere
  2. Multumesc tare mult! Ati adus lumina in sufletul unor oameni mai tristi... Nu aveam bani sa imi tratez florile mancate de acarieni si acum am gasit o speranta cu ajutorul dumneavoastra.
    Multumesc din suflet!

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumesc pentru vizita si apreciere. Ma bucur ca am putut ajuta si sper sa fiu de folos in continuare. O seara frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am probleme cu furnicile in gradina, multumesc de sfaturi! Voi incerca ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Sa stiti ca eu am reusit sa-mi protejez pomii de furnicile care urcau si stimulau coloniile de afide cu creta.La inceput am varuit tulpinile pomilor dar acest lucru nu le-a impiedicat sa-si continuie drumurile dupa ce varul s-a uscat. Dupa ce am studiat putin problema am luat o creta de scoala si am trasat un inel cam de 4cm grosime pe pom putin mai sus de baza si am observat ca furnicile nu mai urcau in copac. Problema este ca dupa fiecare ploaie inelul trebuie refacut.N-am folosit alte insecticide pentru ca furnicile au un rol benefic in gradina si ajuta la sanatatea plantelor asa ca ideea este sa le opresc deplasarea in anumite locuri nu sa le omor. O zi buna.

      Ștergere
    2. Incercati si cu zat de cafea (furnicilor nu le place mirosul de cafea).

      Ștergere
    3. Multumesc pentru sfaturi , merita incercat.

      Ștergere
    4. Se poate aplica si brau din lipici de soareci , rezista cam 2 luni timp in care e liniste completa

      Ștergere
  5. O placere sa rasfoiesc blogul dvs.! O colectie bine sintetizata de informatii valoroase,utile celor care doresc un gradinarit "altfel" !
    Va multumesc si va doresc multa sanatate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri. Incercam sa dovedim ca se poate gradinarii si fara sa folosim substante chimice de sinteza, otravuri, aratura excesiva si alte metode asa zis clasice care nu fac decat sa duca in final la otravirea si deteriorarea solului si a humusului. Incercam sa spunem ca este necesar ca sa fim mai atenti la calitatea vietii noastre si sa ne apropiem mai mult de ceea ce natura ne ofera cu atata darnicie( fie ca e vorba de legume, de fructe sau de plante medicinale).Weekend placut va doresc si multa sanatate.

      Ștergere
  6. Felicitari multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua ma puteti ajuta cu un sfat???am rosii in gradina nu solar si li sau rasucit frunzele ,au flori,le-am copilit,sapat etc nu stiu ce sa fac va multumes si sa aveti parte de o zi plina de realizari si impliniri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara.Desi nu m-am confruntat cu o asemenea problema stiu ca insuficienta borului in nutritia plantelor provoaca cloroza,rasucirea si deformarea frunzelor superioare, moartea prin uscare a mugurilor terminali, oprirea proceselor de crestere si dezvoltare, aparitia de pete brune sau negre in interiorul fructelor sau a unor organe.
      Excesul de bor are un efect toxic, frunzele se rasucesc si se necrozeaza pe margini.
      Suplimentarea lui se face din Octaboratul de sodiu pe toate fazele de vegetatie a plantei.
      Cam asta stiu. Incercati si pe blogul lui Vasi-Gioni blogspot. O seara frumoasa.

      Ștergere
  8. Buna ziua multumesc pt raspuns numai de bine sa aveti parte ca ne dumiriti pe cei ce sintem incepatori in ale gradinaritului.O zi excelenta sa aveti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta pentru solutia de bor este 10g de acid boric, cumparat din farmacie, amestecat cu 10 l. de apa, se fac stropiri la 3-4 zile, este util si pentru plantele a coror flori, din diverse motive- in special caldura- avorteaza. O duminica placuta va doresc.

      Ștergere
    2. Buna ziua,
      Acest tratament ar fi valabil si pentru pomii fructiferi !?
      Am cativa pomisori de cca. 6 ani, care infloresc dar nu au rod ! E drept ca sunt patrulati de furnici si ... am vazut afide !
      Imi doresc mult doar tratamente ecologice !
      Multumesc si multa sanatate !
      Teodora

      Ștergere
    3. Buna ziua. Va multumesc pentru vizita si urari. Toate retetele care se aplica la legume si flori in gradina se pot aplica si in livada. Asa ca tratamentul de care vorbiti puteti sa-l aplicati si pomilor fara probleme. O zi minunata.

      Ștergere
    4. Revin, sa va rog sa faceti pentru mine niste precizari .
      1. In ce perioada a anului si a zilei aplicati sulfatul de cupru la pomi;
      2. In ce perioada a nului si a zilei aplicati "uleiul alb"';
      3. In ce ordine aplicati aceste doua tratamente ;
      4. Din ce fel de var preparati solutia de varuit, aceea la pungi din magazine ( hidrofuga, parca !? ) .
      Mii de multumiri pentru rabdare si ajutor !
      Cu respect, Teodora

      Ștergere
    5. Buna ziua, stropirile le fac dupa taieri care, le fac la sfarsitul lui februarie, si inceputul lui martie functie de temperatura ( sa fie peste 5 grade in aer, vreme linistita fara ploi) de regula dimineata stropesc sau mai bine zis imbaiez pomii cu solutia de sulfat de cupru.Uleiul alb il aplic dupa imbaiere cam la 7-10 zile tinand cont de vreme. Ordinea este albastru( sulfatul de cupru) alb(ulei). Varul pentru solutia de varuit il am din piatra de var adusa pentru constructia casei dar se poate folosi si varul la punga din magazin. O zi buna.

      Ștergere
    6. Din suflet, va multumesc !
      Multa sanatate si multe realizari in gradina si nu numai ... !
      Cu mult respect, Teodora.

      Ștergere
    7. Multumesc cu mare placere, va astept ori de cate ori vreti sa-mi vizitati gradina virtuala. O zi buna.

      Ștergere
    8. Buna seara,
      Am fost sa cumpar sulfat de cupru, si cand am ajuns acas am vazut ca este sulfat de cupru betahidratat si nu este de uz fitosanitar ! Pai, de unde sa-l cumpar si de ce vanzatorii nu dau informatii !? L-am luat de la Chimicale, pentru ca la magazinele de specialitate au doar zeama bordeleza gata preparata ! Cum sa procedez ?
      Va multumesc mult pentru rabdare .
      Teodora

      Ștergere
    9. Buna seara,– Substanţa activă sulfat de cupru este aprobată pentru utilizare numai sub forma sulfat de cupru tribazic;
      Pe plicul pe care l-ati cumparat trebuia sa se specifice ca nu se utilizeaza ca substanta de uz fitosanitar.In România sunt omologate pentru utilizare produsele Zeamă bordeleză tip MIF şi Bouillie bordelaise WDG care au ca substanţă activă cupru metalic sub formă de sulfat de cupru neutralizat. Weekend placut.

      Ștergere
    10. Va multumesc din suflet si va urez un weekend de primavara, alaturi de familia dv.
      Cu mult respect,
      Teodora

      Ștergere
  9. Ce pot face impotriva melcilor mici fara cochilie.Pe cei mari i-am lichidat culrgandu-i sau i-am pudrat cu var dupa ce i-am momit cu cateva scanduri ude(s-au adunat sub ele).Au ramas puii lor ,noaptea mananca tot ce gasesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze pentru intarziere. Eu nu m-am confruntat cu melcii fara cochilie dar am avut suficienti melci cu cochilie pe care i-am potolit cu mulciul din talaj pus la baza plantelor si bariere din coaja de oua pisata pusa la cele care erau delicii pentru melci - salata, varza, gulii. In fiecare dimineata peracoare adunam cate 2 galeti de melci pe care-i savurau gainbile, In toamna dupa recoltare am lasat libere pasarile prin gradina de legume si am observat ca nu prea mai sunt melci. O zi buna sa aveti.

      Ștergere
  10. buna ziua, va apreciez blogul, se pare ca stiti foarte multe. Eu vreau sa plantez o livada mare de pomi fructiferi (nuci). Am niste intrebari la dvs:
    - ce soiuri de nuci sa plantez, care sa imi dea multe nuci (cantitativ)
    - la ce distanta unii de altii se pot planta
    - ce trebuie sa fac sa ii feresc de boli si daunatori?
    Mentionez ca nu sunt agricultoare, si ca nu stiu nimic despre asta, dar nevoia te invata, cum se zice, asa ca va trebui sa invat, vrand-nevrand. Am un teren si vreau sa plantez nuci. Banuiesc ca va lua ani pana sa aduca rod, e adevarat? Iar pomii cum sa ii plantez, sa ii pornesc eu in rasadnita, sau sa ii cumpar deja "butasi"? Si de unde? multumesc din suflet, va dau si emailul meu daca imi puteti scrie, corazonesfelices2007@yahoo.com
    M.V.C.D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri. V-am raspuns prin email.O zi frumoasa.

      Ștergere
    2. Felicitari pentru site si pentru implicare.
      M-ar interesa si pe mine informatiile despre nuci daca nu este cu suparare. Multumesc.
      cuibus [at] gmail [.] com

      Ștergere
    3. Buna seara. Multumesc pentru vizita si putem discuta despre ce anume va intereseaza. Nu sunt specialist in horticultura dar anumite idei referitoare la gradinarit putem sa le discutam in conditiile in care cunosc informatiile pe care doriti sa le obtineti si/sau am experienta necesara. O seara frumoasa si un weekend minunat.

      Ștergere
  11. am probleme cu urechelnitele...cum sa procedez?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca gainile ar fi o solutie naturala de rarire.. asa ca idee, doar!

      Ștergere
    2. Buna seara, nu sunt prea eficiente pentru ca distrug gradina dar daca tot e sa folosim animale, merg mai bine ratele. O seara frumoasa si o duminica minunata.

      Ștergere
  12. Buna ziua!

    In primul rand tin sa va felicit pentru acest proiect. Sfaturile dumneavoastra sunt de un real folos.
    In acest sens profit si eu de cunostintele pe care le impartasiti aici si va cer sfatul.

    Pentru protejarea pomilor tineri de iepuri (si m-am gandit eu si impotriva temperaturilor scazute) am folosit pana acum (ultimii 2 ani) o folie de plastic cu bule de aer. Am observat insa ca primavara cand o dadeam jos scoarta pomilor era plina de apa. Unii pomi au scoarta crapata si ma intreb daca asta nu e un efect al protejarii cu folia de plastic.

    Intrebare: Dumneavoastra ce recomandati pentru protejarea trunchiului pomilor?
    Am vazut la magazine de profil panza de iuta. Credeti ca este eficienta?

    Cu stima,
    Vasile R.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am plantat 24 de pomisori si fiindca se apropie iarna si este cazul sa ii protejez pana vine iar caldura voi proceda astfel :
      1. Imbaiere cu bordeleza dupa ce foliajul la vie este cazut- pomii sunt mici si nu au frunze dar i-am plantat pe o portiune cu vita de vie care e bine sa continue sa rodeasca pana cresc pomii mari. Bordeleza o voi aplica atat la pomi cat si la vita.
      Dupa o saptamana ...
      2. Cred ca uleiul alb va fi optiunea
      3. Cand da frigul imbrac tulpinile impreuna cu tutorii cu cate 1/2 metru de plasa de plastic luata de la raionul de constructii - din aceea care se pune peste polistiren ca sa poata fi tencuit. Iepurii isi vor pune pofta in cui si pomisorii vor scapa neatinsi.

      Ștergere
    2. Buna ziua si va multumesc pentru vizita. Pasii pe care dumneavoastra vreti sa-i urmati sunt foarte buni. Si eu prefer uleiul alb celui horticol. Daca-i protejati cu plasa nu cred ca veti mai avea probleme cu iepurii. In plus cred ca este bine sa-i musuroiti cu putin compost, mranita sau gunoi de grajd in asa fel incat punctul de altoire sa fie protejat. O seara frumoasa si va astept cu drag pe blog.

      Ștergere
  13. buna ziua.tot respectul ptr faptul ca impartiti cu ceilalti rodul muncii dvs.sunt sigur ca e vorba de multe ore de studiu si de nenumarate ore de practica :) felicitar iinca o data!.
    sunt preocupat de agricultura organica, fara pesticide de niciun fel, am o gradina la tzara si anul acestra a fost primul in care am lucrat o gradina+ 20 pomi plantati in toamna trecuta.
    fara niciun chimical. doar cu urzica, tataneasa, coada calului, balegar, etc.rezultatele au fost peste asteptari la legume! asta m-a convins inca o data ca se poate. voi continua iar informatiile dvs sunt de un real ajutor. Doar pomisorii m-au suparat putin (de fapt, nu ei, ci daunatorii). Merii au fost gauriti de un "mester" sfredel pe care nu l-am prins in fapt, cert e ca i-a gaurit foarte adanc si cred ca am sa pierd cativa dintre ei. (de obicei pe tulpina principala, la intersectia dintre tulpina si cate o creanga). Ii gaurea, se umplea locul de gramajoare portocalii, caramizii de material (poate fecal, poate din macinisul de copac,...).Le-am dat cu concentrat de usturoi (macerat) si dupa un timp s-au lasat pagubasi.Am acoperit apoi cu ceara pomicola.Cel putin unul din pomi il scot, avand o gaura pe verticala de 7-8 cm (probat cu o sarma) :(.
    Aveti idee ce anume e vinovat ptr asa ceva si cum poate fi combatut? Si cu ce sa stropesc pomii la vremea asta? (exclus chimicale, desigur).Eu as incerca cu ulei alb, insa n ustiu dc e de ajuns. Dvs ii dati cu var? Eu am retineri si la var si la zeama bordeleza, insa n-as vrea sa-i pierd. De asemenea, am observat inca ceva: coaja se crapa si apar foarte multe crapaturi (mici si multe), pe tulpini, oare din ce cauza? Va multumesc frumos ptr orice informatie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si apreciere. Ma simt foarte bine cand stiuca randurile pe care le scriu pot ajuta pe cineva si poate transmite mesajul ca in Romania se poate manca curat si sanatos din p[ropria gradina fara sa apelam la chimicalele importate. In ce priveste bolile pomilor nu sunt mare priceput - am vre-o 23 de pomi si la radacina fiecaruia am plantat cate o radacina de hrean, urzici, un usturoi, si in fiecare primavara plantez condurasi cataratori.Pot sa va spun ca de 4 ani de cand au inceput sa se dezvolte plantele sub copaci n-am avut probleme cu bolile sau daunatorii. Stropesc pomii goar cu sulfat de cupru, ulei alb facut in gospodarie si zeama bordeleza si spre surprinderea vecinilor ii varuyiesc in toamna pentru atenuarea socului termic din zilele cu temperaturi ridicate. Pentru crapaturi in scoarte ( eu am avut probleme cu vreo4 pruni ) am rezolvat problema cu lut, balegar prospat de vaca si lapte de capra ( un amestec facut din 1kg. lut. 1kg de balegar proaspat de vaca si 1/2 lde lapte de capra.- pasata obtinuta acopera crapatura si zona din apropiere si rezolva problema. Foarte multe sfaturi puteti gasi pe hobby gradina - dar si pe blogurile dedicate pomiculturii. O seara frumoasa si o toamna linistita va doresc.

      Ștergere
  14. de acord cu afirmatia ta: "Nu exista in natura plante si animale bune si rele – toate isi au locul si rolul in cadrul ecosistemelor pe care le dezvolta."
    O postare plina de informatii utile!
    Multumesc pentru aceste nformatii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si apreciere. Ma bucur ca informatiile va sunt de folos. O seara frumoasa.

      Ștergere
  15. Tot respectul pentru munca depus si pentru faptul ca ati decis sa impartiti cu ceilalti rodul muncii dvs.sunt sigur ca e vorba de multe ore de studiu si de nenumarate ore de munca :)
    Va doresc sanatate si putere de munca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si aprecieri si ma bucur mult ca am putut sa va ajut iar datele de pe blog va sunt de folos. O seara minunata si va astept cu drag.

      Ștergere
  16. Acum am descoperit blogul dvs si e fantastic! Mura-n gura! :D Copiez, printez, aplic, asta pentru ca la sat n-am net si sigur n-o sa retin toate sfaturile extrem de folositoare pe care le-am gasit aici. Multumesc! Multa sanatate si putere de munca! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si aprecieri,sper sa va fie de folos informatiile si sa va bucurati de roade bogate si sanatoase. Va astept cu drag ori de cate ori vreti sa-mi vizitati blogul. Cu stima,

      Ștergere
  17. Pest repeller isi face treaba ! Il gasiti pe Top-Shop

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata.Din ceea ce am citit dispozitivul este folosit de regula in camere si utilizeaza reteaua de fire din cladire, este o solutie pentru indepartarea daunatorilor din incaperi.Multumesc pentru idee. Totusi, pentru gradini, trebuie sa gasim solutii ecologice de indepartare a daunatorilor iar folosirea leacurilor din gradina, poate fi o solutie economica si eficienta fara sa dauneze mediului, oamenilor si animalelor de casa.
      Weekend placut

      Ștergere
  18. Buna ziua am si eu o problema cu niste paianjeni in solar cu ce ias putea neutraliza iute si definitiv astept raspuns de la dv

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata.
      Cred ca puteti incerca o solutie de usturoi cu ardei iute care da , de regula in astfel de cazuri, rezultate bune.
      O zi buna.

      Ștergere
  19. Hristos A Inviat!
    urmaresc cu mare drag blocul dumneavoastra pe care il consider o sursa foarte valoroasa de informatii. Am insa o problema cu daunatorii in gradina si anume cu puricele cruciferelor. Toata gradina e infestata iar ridichile si rasadurile de varza le-a terminat. Am tot cautat solutii naturale dar n-am gasit ceva eficient. V-ati confruntat cu acesta? Ma puteti sfatui? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna dimineata.
    Adevarat a inviat!
    Va multumesc pentru vizita si aprecieri.
    Nu prea stiu ce sa spun, nu m-am confruntat cu infestari masive dar cred ca trebuie sa combinati substantele insecticide, usturoi, coji de citrice si urzica cu masuri preventive ca, plantarea unor plante repelente( cimbru, rozmarin, ceapa si usturoi).
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna seara. Poate ma puteti ajuta cu un sfat avand siguranta ca sunteti un adevarat cunoscator a tot ce inseamna combaterea daunatorilor din gradina.
    Am sadit in solar pe langa rosii si vinete si ardei gras. Frunzele de ardei, (doar ele), sunt mancate de un daunator pe care nu-l pot identifica. M-am uitat cu atentie si pe dosul frunzei si nu se vede absolut nimic. Frunzele sunt curate dar totusi din ce in ce mai gaurite de la o zi la alta. Ce credeti ca pot face pentru a scapa de aceasta problema?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Va multumesc pentru vizita. Nu cred ca-mi pot da seama despre ce daunator este vorba ca sa putem discuta despre un tratament potrivit. Daca nu exista nici un fel de pata, decolorare,rasucire a frunzei, uscare sau alt aspect impropriu pe frunza s-ar putea sa fie vorba de melci cu toate ca nu sunt atat de interesati de ardei mai ales cand au la dispozitie plante mai gustoase. Poate o observare mai atenta si prezentarea unor aspecte legate de schimbarea de culoare a frunzelor ne va putea duce la o concluzie daci nu stiu ce sa spun pentru ca n-am suficiente date si nu m-am confruntat cu o astfel de problema. O saptamana frumoasa.

      Ștergere
  22. Buna ziua,e foarte frumos blogul dumneavoastra,felicitari! M-as bucura daca m-ati ajuta si pe mine sa rezolv ceva probleme la rosiile si ardeii din solar.La rosii au inceput sa-mi apara pete maronii pe frunze,le-am rupt toate care au fost patate,dar se pare ca continua sa se pateze si altele,daca merg in ritmul asta raman fara frunze;cu ce as putea da pe ele?care sa le fie problema? Si la ardei am cuiburi de furnici la radacini,stau pe loc saracii,abia acuma au inceput sa faca cativa ardeiasi.am dat pe pamant pe langa radacini de vreo 3 sapt cu niste fiole de la medicul veterinar din sat diluate cu apa (10 ml in 2.5 l apa),dar nici un rezultat...mi-au mancat si morcovii din gradina,mi-au lasat ici colo cate unul si mie doar cat sa stiu ca am semanat acolo morcovi.O zi buna si m-as bucura daca mi-ati raspunde cat mai curand.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata si scuze pentru intarziere. Pentru rezolvarea problemelor dumneavoastra studiati cu atentie acest capitol. http://hobbygradina.ro/2011/10/26/tainele-cultivarii-tomatelor-boli-si-tratamente-bio-45/. Weekend placut.

      Ștergere
  23. Buna ziua.Am o problema cu morcovii din gradina.Ceva-i mananca,adica-i gaureste. Ei sunt frumosi dar nu stiu ce sa mai fac. Va rog ajutati-ma. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Cred ca-i vorba de nematozi si in special de viermele sarma. Cel mai simplu se poate scapa folosindu-va de efectul de alelopatie si plantand in strat cateva fire de craite. O zi buna.

      Ștergere
  24. buna seara, foarte multe informatii interesante pe acest blog. n-am gasit nimic despre livezi ..exista asa ceva?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Va multumesc pentru vizita. Blogul reprezinta o pagina de gradinarit pe suprafete mici si foarte mici mai precis 1100m2 deci nu poate fi vorba de o livada in sensul strict al cuvantului. Cu toate acestea am in gradina 26 de pomi din specii diferite si arbusti pe care-i ingrijesc si despre care am scris. O sa gasiti postari care fac referire la modul de executare a taierilor, curatare si ingrijire a speciilor din mica mea livada. O seara frumoasa.

      Ștergere
  25. Buna seara, am citit si am rascitit tot ce ati scris si aproape toate comentariile,ba am luat si notite.deocamdata am nevoie de un sfat-gradinuta mea am sapat-o astatoamna dar nu am semanat spanac,nu am avut seminte, acum am gasit seminte si as vrea sa le seaman dar nu stiu cand ar fi bine ,noaptea e cu minus iar ziua cu plus.sant incepatoare si mi-ar prinde bine un sfat, cu multe multumiri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca , comentariul meu a trecut neobservat, intre timp am citit ca spanacul se seamana in martie daca am gasit informatia corecta.

      Ștergere
    2. Buna ziua, imi cer scuze pentru faptul ca nu v-am dat un raspuns dar comentariul dumneavoastra nu mi-a aparut in rubrica de comentarii din sectiunea de administrare a blogului - o sa vad care-i motivul, dar va pot spune ca puteti semana spanacul fara probleme,se pare ca gerurile mari au cam trecut asa ca nu cred ca vor fi probleme tinand cont de faptul ca spanacul este totusi destul de rezistent( poate ramane si peste iarna in gradina) si ca nu s-au mai anuntat ingheturi. Chiar daca va da o zapada sau o lapovita ca doar se apropie perioada "babelor", nu cred ca veti avea probleme cu spanacul. O zi buna plina de spor in tot ce faceti.

      Ștergere
    3. multumesc mult pentru raspuns, chiar ma gandeam ca ar fi bine sa-l seaman ca e foarte cald afara, la noi sant 11 grade cu plus. o zi buna va doresc!

      Ștergere
  26. Buna ziua,
    Va rog mult, ce fel de ulei vegetal folositi dv. la obtinerea uleiului alb ?
    Din comentarii, am inteles ca sunteti multumit de el si aveti rezultate bune .
    Mii de multumiri si multa sanatate.
    Cu respect, Lazar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Varianta ideala ar fi cu ulei de masline presat la rece si sapun lichid organic dar merge si uleiul de floarea soarelui( daca o presat la rece e mai bun) iar sapunul lichid organic il gasiti la magazinele de produse bio. Da, eu sunt multumit si-l folosesc in special la pomi. Multumesc pentru urari, o seara frumoasa.

      Ștergere
  27. Cred ca aici este ceea ce caut. M-am mutat din decembrie la curte. O curte cam de 1250 mp.
    Nu stiu de unde sa incep! Vreau sa-mi organizez o gradina de legume, am si pomi in curte, exista si o gradinita de flori...dar...Nu am experienta dar am vointa, imi place, imi doresc o gradina frumoasa.
    Poate ar trebui sa precizez ca spatele curtii pe aprox. 30 de metri este malul unei ape. Fostii proprietari au avut numai gazon care este total deteriorat. este pacat sa nu folosim acest pamant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Va multumesc pentru vizita. Sunteti in aceesi situatie in care eram si eu in urma cu 6 ani. Cred ca cel mai bine este sa va faceti un plan in care sa aveti o scema a gradinii cu ce exista si ce ati vrea dumneavoastra sa faceti. Inbcet si cu ordine atat in planificare cat si in munca veti reusi sa faceti ce va doriti. Eu am i9nceput tot pe un teren de 1100m2 si am cate putin din toate inclusiv un mic solar. O seara frumoasa si va astept cu drag sa ne impartasiti din experienta pe care zi de zi o dobanditi.

      Ștergere
  28. Buna ziua domnule Rosciuc.Va povestesc,pe scurt,urmatoarea situatie:am cumparat pastila jiffy,am pus semintele de rosii de Shabla(Bulgaria),si am urmat instructiunile.Dupa 10 zile am pus rasadul de circa 5 cm inaltime,in pamant cumparat de la Dedeman.Pe ambalaj era precizat un ph de 5-7.Dupa aceea am udat rasadul cu o infuzie de urzica si coada calului.Trei zile a inceput sa creasca destul de repede,apoi,aseara ,mi-au murit ,s-au plostit.Am amestecat acest pamant cu Delcamag.Am gresit pe undeva,dar nu stiu pe unde.Va rog,dati-mi o sugestie sau un sfat pentru simplificarea actiunii de insamantat si transferat rasadul.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, este foarte greu sa pot spune unde ati gresit in conditiile in care ati facut foarte multe operatiuni. Pleostirea rasadurilor se poate datora si udarii sau lipsei acesteia sau stiu eu concentratiei infuziei cu care ati udat( mai putin probabil). Pamantul de la Dedeman unde l-ati pus ca nu prea se intelege. Pastilele Jiffy va asigurau rasadurile pana la transplantare, nu era nevoie de repicat sau alte operatiuni si pastrau o umiditate buna. Sincer nu stiu ce sa spun, nu cred ca plantele au fost afectate de vre-un virus ci mai degrababa nu s-au indeplinit niste conditii de temperatura, umiditate, stiu eu maturizare. Prea multa bibileala strica nu ajuta niciodata. Delcamag-ul la ce l-ati folosit in acest stadiu? O seara buna.

      Ștergere
    2. Pastilele Jeffy va asigura:
      - germinaţia optimă a seminţelor
      - reduce în totalitate pierderea de seminţe
      - favorizează dezvoltarea rapidă şi liberă a rădăcinilor
      - calitatea superioară şi uniformă a plantelor
      - răsaduri libere de boli
      - plasa biodegradabilă protejează planta împotriva dăunătorilor din sol
      - dispare şocul si elimina deteriorarea rasadurilor la transplantare
      - favorizează timpurietatea recoltei
      - elimină lucrările şi cheltuielile aferente asigurării substratului în sistem clasic: achiziţionarea şi transportul amestecului de pământ, fertilizarea, dezinfectarea şi tratarea fitosanitară a substratului pentru producerea răsadurilor
      - se elimină repicatul şi în consecinţă pierderile de răsaduri ce decurg din această operaţiune
      - perioada de producere a răsadurilor este mai redusă cu 6-12 zile în comparaţie cu vechiul sistem
      - datorită capacităţii turbei de a ţine apa, dispare pericolul de ofilire în timpul transportului
      - usor de folosit:
      1. Se aseaza pastilele in cofraje special sau pe o suprafata nivelata, distanta dintre pastille 1 – 2cm
      2. Pastilele se uda uniform cu apa in 2-3 reprize pana la expandarea complete
      3. Butasii sau semintele se introduc in orificiul din centrul pastilei expandate
      4. Se apasa usor semintele pentru aderare cu turba
      5. In cazul semintelor mari, dupa semanat, samanta se acopera cu un strat subtire (2-3mm) din turba de pe marginea pastilei sau cu nisip sterilizat
      6. Pastilele se uda moderat si uniform la baza
      Important:
      Excesul sau deficitul de apa este daunator. Culoarea pastilelor indica continutul in apa:
      - Culoarea brun inchis, inseamna exces de apa
      - Culoarea maro deschis, inseamna deficit de apa
      7. Intretinerea rasadurilor se rezuma la supravegherea umiditatii si a factorilor de mediu (temperature, lumina)

      Ștergere
  29. Va multumesc foarte mult.Cred ca am facut prostia sa pun aiurea Delcamag si sa pun cam multa apa.

    RăspundețiȘtergere
  30. Cred ca e momentul sa nu mai fiu un simplu anonim. Am prea multe de intrebat si mi se pare nepoliticos sa nu ma prezint.
    Asadar, casa achizitionata in decembrie cu aprox 1250 de mp, imi da de furca, Mai exact curtea.
    Avand un caine care sta cu noi in casa, am constatat ca toata curtea este infestata cu capuse. Am gasit pe el si am gasit si in casa. Dorind sa evit, asa cum recomandati toate produsele care contin in denumire terminatia "cid", ma intreb daca ma puteti sfatui cu ce pot trata curtea ca sa scap de ele.
    Totodata as fi interesata sa aflu cum pot scapa de viespile care isi fac cuibul pe la streasina casei si care pot deveni foarte agresive, uneori.
    E foarte greu sa ma apuc de gradinarit inca. In fiecare zi constat ca in gradina apar tot felul de minuni: s-a umplut gradinita din fata de branduse mov si galbene, de ghiocei, de narcise. In livada (sunt cam 14 pomi dar imi place sa le spun asa) am descoperi capsuni, magnolia sta sa explodeze, pamantul scoate la lumina plante pe care nu le stiu dar abia astept sa le cunosc.
    In fiecare zi cand ajung acasa mai am o surpriza si nu apuc sa ma satur de ceea ce vad. Uneori as vrea sa stau tot timpul acasa ca sa nu pierd niciun moment din evolutia pamantului meu asa cum am urmarit fiecare pas si fiecare gangurit al copiilor mei.
    Ca sa nu devin caraghios de sentimentala, revin la rugamintea initiala: ajutati-ma sa scap de capuse fara "cid"!
    Si ca sa nu uit, am citit cam tot blogul si aproape ca va invidiez pe toti cei care aveti timp sa va bucurati deja de gradinile voastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Multumesc pentru vizita si sa incepem cu inceputul: bietul patruped infestat( si eu sunt fericitul prieten al unui sau mai bine zis unei cateluse din rasa dalmatian - norocul meu are blana scurta si in fiecare seara la periat o scap de lighioane). Pentru deparazitare puteti folosi fie rozmarin( faceti o fiertura din 300g rozmarin intr-un litru de apa, dupa ce fierbe bine lasati-l sa se raceasca si spalati cainele sau taiati o lamaie in mai multe bucati intr-un litru de apa fiarta. Lasati cana cu solutia 12 ore apoi o puneti intr-un recipient cu pulverizator si stropiti catelul( atentie la ochi). Otetul de mere este bun impotriva purecilor dar nu l-am incercat si nu stiu ce efect are asupra cainelui - o lingurita in apa de baut sau 50/50% intr-un spray.Uleiul de lavanda este un bun repelent impotriva puricilor si capuselor - 2 picaturi la baza gatului si la baza cozii, are acelasi efect ca eucaliptul din zgarzile antipureci dar nu irita ochii.Este important sa-i deparazitati culcusul, patura si covoarele pe care sta si puteti folosi praf de copt si sare dar acestea trebuie sa fie uscate.Si in curte se poate folosi praful de copt tot pe timp uscat pentru dezinsectie, tinand cont ca otetul dauneaza, in general, plantelor. O seara buna si mai discutam duminica - pana atunci voi fi plecat si-mi cer scuze.

      Ștergere
    2. Pentru zonele mai umede din gradina si gazon puteti folosi uleiul alb Ulei alb organic
      Uleiul alb organic este un pesticid natural usor si rapid de preparat. Este folosit pentru a tine sub control paduchii plantelor, afidele, unii gandaci, capusele si omizile de pe trandafiri, plante ornamentale, si pomi fructiferi. Uleiul alb este o reteta pe baza de ulei vegetal si a fost folosit de doua sute de ani. Se prepara destul de simplu: aveti nevoie de: 2 cani de ulei vegetal, ½ cana de sapun lichid pur (reteta originala este cu sapun lichid organic cu ulei de masline,), un borcan gol sau o sticla cu gatul larg, un recipient pentru spreyere.
      Puneti uleiul vegetal si sapunul lichid si scuturati bine, pana cand amestecul devine alb. Ati obtinut astfel concentratul de Ulei Alb, care trebuie diluat cu apa pentru a putea fi folosit. In acest scop, adaugati 10 ml concentrat la un litru de apa (doua lingurite concentrat la un litru de apa) si scuturati bine. Acum puteti spreia plantele sau copacii dvs. Pastrati-l intr-un loc racoros si uscat, durata de depozitare este de aproximativ trei luni de la data prepararii.

      Ștergere
    3. Va multumesc! Voi aplica in acest weekend solutia daca timpul mi-o va permite. La cat timp se poate repeta operatiunea ca sa fiu sigura ca scap de capuse? Si daca dupa aplicare ploua iar, pot sa repet la 2-3 zile?

      Ștergere
  31. cum se trateaza muschiul alb de pe pruni si meri ?

    am stropit prunii cu EMERITOIL cand po fi stropiti cu zeama bordeleza ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita. Din ceea ce stiu eu, intai stropim cu substantele cuprice si apoi cu insecticidele cu actiune sistemica la interval de 2-3 saptamani.
      De regula insecticidul se aplica la sfarsitul repausului vegetativ – inceputul dezmuguritului (faza de ”urechiuse de soarece” la speciile de semintoase si de ”buton verde” la speciile de samburoase). Cea mai simpla metoda pentru inlaturarea muschilor si lichenilor este varuirea. O zi buna.

      Ștergere
  32. Va rog ! De unde se ia Decalmag?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Incercati la urmatoarele numere Vodafone: 0727.999.010
      Orange: 0748.484.827
      Cosmote: 0761.555.513
      E-mail: contact@dolomita.ro
      Web: www.dolomita.ro
      O saptamana buna.

      Ștergere
  33. Anca Ciocodeica2 iunie 2015 la 20:12

    Buna seara! As dori cateva idei de ingrasamant natural pentru legumele de gradina: rosii, ardei, castraveti, telina, morcov, pastarnac. va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna ziua, in functie de ce nevoi au plantele dumneavoastra gasiti in tabele ingrasamantul potrivit, macerat de urzica, de coada calului, mulci din gazon cosit daca nu-i tratat cu chimicale, cenusa, coji de banane tocate, etc. O zi buna si o saptamana cu spor.

    RăspundețiȘtergere
  35. Dl Vasile am o problema cu pomii fructiferi tineri: plini de afide, unele albe altele negre. Am dat cu decoct de usturoi, cu extract de urzici unele tinute 3 zile, altele 2 saptamani, extract de usturoi si ceapa, iar urzici si in final actara si...nimic. sunt plini iar furnicile umbla ca nebunele. Ce e de facut? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, incercati cu solutie de rosii sau ulei alb ori spray-ul cu sapun lichid si uleiuri esentiale. E normal ca pomii sa fie plini de furnici pentru ca acestea se hranes cu sucul afidelor si le protejeaza. O zi buna.

      Ștergere
    2. Buna ziua,Cateva retete pentru eliminarea afidelor:
      - Spalarea cu un jet de apă puternic, îndepărtează afidele și le omoară. Metoda are o eficență redusă, dar aplicată la primele semne ale atacului este utilă.
      -Pulverizarea unei soluții de apă cu săpun de casă. Rade săpun de casă și lasa-l să se dizolve în apă caldă. Trei linguri de răzătură la un litru de apă. Soluția rezultată se împarte în două. Se diluează fiecare parte cu un litru și jumătate de apă și se fac două pulverizări la interval de două zile.
      - Plantarea de tufe de cimbru și levănțică în apropierea pomilor si trandafirilor îi ferește de atacul afidelor, aceste plante având mirosuri care îndepărtează afidele.
      - Ceaiul de cimbru sau levănțică (foarte concentrat) pulverizat pe plantele atacate este eficient, dar efectele apar după două-trei stropiri.
      - Dușul cu apă și pulverizarea de apă amestecată cu alcool sanitar (o parte alcool, două părți apa). Soluția alcoolizată omoară ouăle și larvele mici și este un bun tratament în prima fază a atacului cu afide. Aplicat la timp te poate ajuta să scapi de afide. Pentru mai multă siguranță, repetă tratamentul de câteva ori, la interval de două zile.

      ♦ Se pare că este eficient și ceaiul din ardei iute

      Ștergere
  36. Buna ziua ,

    cu ce sa stropesc rosiile ? Frunzele de la baza s-au rasucit si au pete decolorate .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Cred ca rosiile au o carenta de minerale nu o boala. Pentru mai multe detalii cititi Tainele cultivarii rosiilor/tomatelor de pe hobbygradina (http://hobbygradina.ro/?s=rosii&submit.x=0&submit.y=0&submit=Search) unul dintre cele mai bune si documentate materiale privind cultivarea bio a tomatelor. O saptamana frumoasa.

      Ștergere
  37. Buna seara,

    Anul acesta este cel de-al doilea an in care pun gradina. Nu am deloc experienta. Citesc si stau de vorba cu oameni care se ocupa cu gradinarit.
    Problema mea de acum este varza. Are frunzele gaurite deformate si pe alocuri galbene.
    Care este cauza si cum se poate elimina intr-un mod efficient.
    Multumesc
    S. Stanculet

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si aprecieri.
      Dupa cum ati vazut blogul nu este al unui specialist in horticultura ci a unei persoane care si-a materializat pasiunea intr-o gradina organica pe care o ingrijeste si se chinuie sa o tina departe de boli si daunatori.
      Ar fi incorect din partea mea sa dau sfaturi la ceea ce nu stiu si nu ma pricep asa ca, cu scuzele de rigoare, in cazul in care nu m-am confruntat cu preoblemele pe care le expun cititorii, nu pot sa dau sfaturi.
      Va multumesc pentru intelegere.
      Sa aveti un weekend placut.

      Ștergere
  38. Va rog frumos,daca stiti cum apar via de invazia pasarilor care fac dezastru...Mentionez ca s-au obisnuit cu sperietorile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incercati cu acest dispozitiv http://www.roinsect.ro/pesticid/nou-5-in-1-pestmaster-uaf03-bird-ultrasound-repeller-anti-pasari-anti-rozatoare-anti-animale-/553. O zi buna.

      Ștergere
  39. Va rog sa imi spuneti care dintre preparatele cu actiune insecticida este cel mai eficient pentru combaterea urechelnitelor si modul in care trebuie sa il utilizez (pulverizare in interiorul casei, pe peretii exteriori, pe pomi, vita-de-vie si plante).
    Va multumesc si va felicit pentru implicarea dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara si imi cer scuze pentru intarziere. Nu cred ca este prea bine sa omorati urechelnitele . Dupa ce veti citi articolul http://vasilerosciuc.blogspot.ro/2013/02/insecte-benefice-pentru-gradina-dupa-ce.html poate va schiombati optica. Este una dintre insectele folositoare. O seara frumoasa.

      Ștergere
  40. Buna seara! Sunt foarte bucuroasa ca am descoperit blogul dvs.! Sunt atatea informatii noi pe care nu le-am mai gasit altundeva si de aceea va multumesc ca le impartasiti cu noi. Profit de bunatatea dvs. si va cer un sfat pentru o prietena: cu ce poate trata un piersic bolnav de basicarea frunzelor? I-a rupt multe din frunzele bolnave, dar pomul fiind destul de sever atacat si destul de inalt, ruperea tuturor frunzelor bolnave pare imposibil. Mentionez ca l-a stropit cu o solutie chimica (nu stiu cu ce), dar fara rezultat. Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Va multumesc pentru vizita si aprecieri. Basicarea frunzelor la piersic si nectarin este o boala produsa de o ciuperca deci o boala fungica. Mijloacele si remediile naturale au rol de prevenire asa ca in stadiul in care este deja, nu cred ca vor avea un efect eficient . Puteti insa incerca un tratament clasic ce trebuie efectuat imediat si se recomnada folosirea unuia dintre urmatoarele produse:
      BRAVO 500 SC (clorotalonil 500 g/l): - 0,15 % (actiune de contact) sau
      DITHANE M-45 (mancozeb 80%): - 0,2 % (actiune de contact) sau
      MERPAN 50 WP (captan 50%): - 0,25 % (actiune de contact) sau
      SCORE 250 EC (difenoconazol 250 g/l): - 0,02 % (actiune sistemica) sau
      TOPSIN 70 WDG (tiofanat metil 70%): - 0,07% (actiune sistemica).
      Daca nu doriti sa folositi substante chimice de sinteza incercati cu un spray cu usturoi( Spray de usturoi si ardei iute – se piseaza o capatana mare de usturoi, se amesteca cu 1 lingura de boia iute si se pune in 1 litru de apa. Se lasa sa stea 1 ora, se filtreza si se stropeste cu aceasta solutie. Mixtura se poate pastra cateva saptamani in frigider.
      Pentru a preveni aparitia in anul urmator puteti planta langa piersic o radacina de hrean,un usturoi si cateva flori de condurasi. O zi minunata.

      Ștergere
    2. Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Sanatate!

      Ștergere
    3. Cu mare placere si va astept cu drag ori de cate ori aveti placerea sa popositi in gradina mea virtuala. O zi cu spor la gradinarit.

      Ștergere
  41. Buna ziua, este minunat ca sunteti activ si ajutati cu sfaturi mai multa lume ani la rand...
    Am si eu o problema cu niste castraveti crescuti in sera. De cateva zile am descoperit niste pete pe frunzele lor, pe care le-am identificat ca fiind 'patarea unghiulara'. Am inteles ca zeama bordeleza e buna, dar mai mult ca preventie... exista si vreun alt leac pentru ei? sau s-ar putea sa ajute zeama bordeleza? De asemenea cam odata cu petele au aparut niste pureci verzi si albi....
    Mentionez ca am stropit cu macerat de urzici (ocazional si cu cu 'ceai' de portocale) aproximativ o data pe saptamana, si inainte sa dea in floare am stropit cu zeama bordeleza. Aceste sfaturi/ retele le am tot de pe blogul dvs. Va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,multumesc pentru vizita si apreciere. Si eu m-am confruntat cu aceasta problema iar singura solutie a fost zeama bordeleza. Puteti sa incercati si Kendal(http://www.morami.ro/produse-seminte-si-rasaduri-profesionale/biostimulatori-bioregulatori-si-corectori-de-microelemente/valagro/kendal-ai-te-p3278.html).O sa incerc cu firul de cupru ca la rosii sa vedem efectul.
      O seara minunata si spor la gradinarit.

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspuns! Pentru pureci verzi aveti vreo recomandare? Am un piersic care e cam chinuit... acum are foarte multi purici verzi pe frunzele micute de la capatul ramurilor.

      Ștergere
    3. Buna ziua,incercati cu un spray de usturoi si ardei iute,este un insecticid universal. O zi buna cu spor la gradinarit

      Ștergere
  42. Buna, am folosit acest insecticid recomandat in articol si am ramas surprins cat de bine le-a facut plantelor.
    https://www.catalomat.ro/lidl/pliant-nou-de-luni-18-12-2017/
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  43. Va multumesc pentru vizita si ma bucur ca v-a fost de folos materialul. Weekend placut va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  44. buna ziua!se poate folosi zeama sulfocalcica si zeama bordeleza la dezinfectarea solului toamna la o plantatie de varza dupa ce s-a curatit terenul.precizez ca pun pe acelasi teren varza de 3 ani si vreau sa iau o masura impotriva daunatorilor care ierneaza in sol si impotriva bolilor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, puteti folosi zeama bordeleza functie de daunatarii pe care i-ati avut dar mai ales de bolille ce s-au dezvoltat in zona respectiva mai ales ca nu s-a facut timp de 3 ani rotatia culturilor.Cele doua preparate fiind pe baza de var pot da o reactie alcalina in sol de aeia este nevoie de o determinarea ph-ului.Sfatul meu este sa sapati solul fara sa maruntiti bulgarii s sa-l lasati peste iarna dezvelit sa-l ia inghetul. La desprimavarare faceti un tratament dupa ce ati maruntit bulgarii.O seara buna va doresc.

      Ștergere
  45. va multumesc pentru sfaturi!solul are ph-ul cam 5.5 .as putea folosi zeama sulfocalcica inainte de aratura?pentru daunatorii care ierneaza in sol pentru ca am avut destui anul asta.si in primavara sa folosesc zeama bordeleza,sau e de ajuns numai zeama sulfocalcica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Solul fiind putin acid puteti folosi inainte zeama sulfocalcica si in primavara bordeleza, asta in special pt bolile fungice. Pentru daunatori cred ca cea mai buna varianta sunt plantele companion. O zi minunata va doresc.

      Ștergere
  46. am uitat sa spun ca intentionez sa plantez si anul viitor varza pe acest teren

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt a elimina o parte din daunatori incercati o rotatie a culturilor, culturi combinate sau plantele companion.Fara o rotatie eficienta a culturilor, atat solul cat si cultura vor avea de suferit, iar daunatorii, in special cei ai verzei, in cazul de fata, vor prospera.Trebuie sa gasiti o modalitate de a echilibra solul, poate prin adaugarea de compost sau mranita si o modalitate de a tine sub control bolile si daunatorii cu ajutorul plantelor companion. O zi frumoasa va doresc.

      Ștergere
  47. multumesc!aveti mare dreptate dar siti cumva daca zeama sulfocalcica este benefica in cazul plantatiei mele de varza

    RăspundețiȘtergere
  48. ma scuzati,acum am vazut comentariul de mai sus despre zeama sulfocalcica,nu-l vazusem.multumesc inca o data pentru sfaturi!

    RăspundețiȘtergere
  49. buna ziua!imi puteti recomanda ce plante companion sa folosesc la plantatia de varza impotriva daunatorilor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.In functie de daunatorii cu care va confruntatri cautati in tabel plantele companion cu actiune repelenta. De ex pentru afide puteti folosi usturoiul si tot la fe;l pentru fiecare categorie de daunatori cautati in tabele(sunt 3) plantele cu efect sanitar. O zi buna.

      Ștergere
  50. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  51. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  52. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  53. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere