Perioada de toamna este propice pentru plantarea pomilor si arbustilor. Sfaturile unui specialist sunt bine venite. Asa ca va invit sa vizionati un filmulet despre plantarea corecta a unui puiet.
ii multumesc Bunului Dumnezeu ca am gasit acest site ! Domnule Vasile, va salut si indraznesc sa va cer sfatul, desi nu are legatura cu articolul de mai sus, insa nu doar familia mea, ci si alti cititori se pot folosi de aceste recomandari: 1. acum 4 ani am vandut apt. din oras (nordul moldovei) si am facut casa la tara. avem 7 ari de gradina din care 1 ar de pamant negru satisfacator = straturile cu legume si zarzavaturi si 6 ari de sol lutos/hlei , cum se zice la noi = cartofi si porumb (rezultatele nu sunt prea multumitoare, pt. ca solul lutos se intareste cand se usuca; in fiecare an am pus gunoi de grajd, iar pamantul a fost arat si discuit). In aceasta toamna, dupa strangerea recoltelor si curatarea terenului, am intins pe solul lutos niste rumegus, apoi cativa saci cu var calcic, apoi niste frunze de foioase (am adunat cativa saci dintr-o padure). Apoi, am intins o patura de nisip fin de albie, de mal. Acesta fiind stadiul actual, va rog din suflet sa ma indrumati ce sa fac in continuare. Sincer, ce ati face Dvs. avand aceasta ecuatie ? Nu stiu daca am facut bine sau rau - cu tratamentele aplicate in aceste zile pe ternul lutos. - As dori sa nu mai ar (cel mult sa discuiesc sa sa amestec actualul contexrt al solului cu grapa), -- as dori sa mulcesc terenul de 6 ari (atribuit culturilor de cartof si porumb) si m-am gandit la trifoiul alb pitic, pe care as putea sa il insamantez inca din aceste zile pe o mica portiune, ca apoi sa il cosesc, sa se usuce si sa-l astern ca o patura pe intervalele de cartof si porumb. - Oare e bine ca , in plus, sa insamantez pe cei 6 ari dedicati cartofului si porumbului, acelasi trifoi alb pitic, sa fie pe post de mulci viu ? Daca da, cand sa insamantez: acum, din toamna, sau primavara devreme ? Pur si simplu ma inebunesc buruienile (sincer nu stiu cum se numesc, dar cele mai suparatoare sunt de 3 feluri: sunt cu tulpini si frunze care au tepi, mai sunt din acelea cu tulpini multiple, subtiri si rezistente care se intind lung pe sol, si altele care au tulpini rezistente la rupere sau smulgere, si cu radacini f.adanci). - In cazul pamantului negrisor/acceptabil, pe care il folosesc pt. straturi, se poate aplica un mulci viu din trifoi alb pitic ? Daca da, cand sa insamantez trifoiul - acum sau in primavara ? Daca nu, se poate aplica celalalt tip de mulcire, cu asezarea paielor de trifoi cosit si uscat ? Cum? 2. Avem o livada tanara, tot de vreo 3 ani, unde inainted e plantarea pomilor, terenul parloaga afost arat, discuit, ierbicidat , apoi am insamantat cu seminte de toate felurile de plante de livada (asa mi-a zis vanzatoarea, ca ar iesi bine pt. o livada. Din pacate, nu sunt deloc multmit cu ce am acum.Daca stiam de dinainte, luam doar iarba/gazon). Ar fi o solutie buna daca as imprastia acum (sunt cateva zile de toamna calduta), in livada, seminte de trifoi alb pitic ? Ar germina peste iarna ? Sau sa le imprastii in primavara ?
Sper din tot sufletul sa nu va deranjez cu solicitarea acestor sfaturi, dar imi sunt f. necesare si recunosc ca sunt novice in acest domeniu, dar VREAU o schimbare in stilul de agricultura. M-a impresionat "Paradisul meu" al lui H.Erven, am pus cuiburi de coropisnite in unii copacei, adapatori si cuiburi de pasarele in livada, am adus si 2 arici si le-am facut salas, nu distrug musuroaiele de furnici din livada. Am de gand sa fac compostor, crescatorie de rame (tot dupa modelul lui H.Erven), si multe altele etc. Va mistuiesc toate articolele, multe le-am listat sa le am intr-un ghid pe acre am de gand sa il aplic, incetul cu incetul. Stima si respect !
Buna seara. In primul rand bun venit in gradina mea. Sa luam problemele pe rand si sa vedem ce solutii gasim ca rezultatele sa fie bune.Apreciez faptul ca va preocupa gradinaritul pentru ca in ziua de azi prea putini ii mai acorda atentie. Ce ati facut pana acum este bine, important este sa continui.Am niste probleme si o sa revin mai tarziu cu raspunsurile. Va salut.
Sa continuam - ceea ce ati facut cu solul, mi se pare in regula mai putin aratul, eu cam evit sa intorc straturile, bine este sol nisipos si prefer sa-l construiesc de sus in jos cu compost pe care-l incorporez la suprafata. Nu stiu exact cat nisip sa folositi pentru ameliorare dar este destul de periculos. O cantitate prea mare va poate transforma ogorul intr-o "zona asfaltata" nisipul in combinatie cu argila da o substanta buna pentru constructii. Puteti sa folositi ingrasamantul verde( trifoi, lucerna,lupin, mazariche) pe care sa-l plantati in primavara si sa-l lasati sa-l ia inghetul. Aportul de azot si gradul de afanare creste simtitor. Si in livada puteti sa plantati( in primavara) tot ingrasaminte verzi pe intervale care sa sporeasca fertilitatea solului. Pentru mai multe sfaturi va astept si pe www.facebook.com/vasile.rosciuc1.O seara minunata.
buna seara si va multumesc pt. sfaturi. v-am trimis chiar acum mesaj pe adresa dvs. de facebook, rugandu-va de raspuns. o seara minunata va doresc si dvs.!
Informatii utile asa cum ne ati obisnuit. Multumesc!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita si apreciere. Weekend cu spor si inspiratie.
Ștergereii multumesc Bunului Dumnezeu ca am gasit acest site !
RăspundețiȘtergereDomnule Vasile, va salut si indraznesc sa va cer sfatul, desi nu are legatura cu articolul de mai sus, insa nu doar familia mea, ci si alti cititori se pot folosi de aceste recomandari:
1. acum 4 ani am vandut apt. din oras (nordul moldovei) si am facut casa la tara. avem 7 ari de gradina din care 1 ar de pamant negru satisfacator = straturile cu legume si zarzavaturi si 6 ari de sol lutos/hlei , cum se zice la noi = cartofi si porumb (rezultatele nu sunt prea multumitoare, pt. ca solul lutos se intareste cand se usuca; in fiecare an am pus gunoi de grajd, iar pamantul a fost arat si discuit). In aceasta toamna, dupa strangerea recoltelor si curatarea terenului, am intins pe solul lutos niste rumegus, apoi cativa saci cu var calcic, apoi niste frunze de foioase (am adunat cativa saci dintr-o padure). Apoi, am intins o patura de nisip fin de albie, de mal. Acesta fiind stadiul actual, va rog din suflet sa ma indrumati ce sa fac in continuare. Sincer, ce ati face Dvs. avand aceasta ecuatie ? Nu stiu daca am facut bine sau rau - cu tratamentele aplicate in aceste zile pe ternul lutos.
- As dori sa nu mai ar (cel mult sa discuiesc sa sa amestec actualul contexrt al solului cu grapa), -- as dori sa mulcesc terenul de 6 ari (atribuit culturilor de cartof si porumb) si m-am gandit la trifoiul alb pitic, pe care as putea sa il insamantez inca din aceste zile pe o mica portiune, ca apoi sa il cosesc, sa se usuce si sa-l astern ca o patura pe intervalele de cartof si porumb.
- Oare e bine ca , in plus, sa insamantez pe cei 6 ari dedicati cartofului si porumbului, acelasi trifoi alb pitic, sa fie pe post de mulci viu ? Daca da, cand sa insamantez: acum, din toamna, sau primavara devreme ? Pur si simplu ma inebunesc buruienile (sincer nu stiu cum se numesc, dar cele mai suparatoare sunt de 3 feluri: sunt cu tulpini si frunze care au tepi, mai sunt din acelea cu tulpini multiple, subtiri si rezistente care se intind lung pe sol, si altele care au tulpini rezistente la rupere sau smulgere, si cu radacini f.adanci).
- In cazul pamantului negrisor/acceptabil, pe care il folosesc pt. straturi, se poate aplica un mulci viu din trifoi alb pitic ? Daca da, cand sa insamantez trifoiul - acum sau in primavara ? Daca nu, se poate aplica celalalt tip de mulcire, cu asezarea paielor de trifoi cosit si uscat ? Cum?
2. Avem o livada tanara, tot de vreo 3 ani, unde inainted e plantarea pomilor, terenul parloaga afost arat, discuit, ierbicidat , apoi am insamantat cu seminte de toate felurile de plante de livada (asa mi-a zis vanzatoarea, ca ar iesi bine pt. o livada. Din pacate, nu sunt deloc multmit cu ce am acum.Daca stiam de dinainte, luam doar iarba/gazon). Ar fi o solutie buna daca as imprastia acum (sunt cateva zile de toamna calduta), in livada, seminte de trifoi alb pitic ? Ar germina peste iarna ? Sau sa le imprastii in primavara ?
Sper din tot sufletul sa nu va deranjez cu solicitarea acestor sfaturi, dar imi sunt f. necesare si recunosc ca sunt novice in acest domeniu, dar VREAU o schimbare in stilul de agricultura. M-a impresionat "Paradisul meu" al lui H.Erven, am pus cuiburi de coropisnite in unii copacei, adapatori si cuiburi de pasarele in livada, am adus si 2 arici si le-am facut salas, nu distrug musuroaiele de furnici din livada. Am de gand sa fac compostor, crescatorie de rame (tot dupa modelul lui H.Erven), si multe altele etc.
Va mistuiesc toate articolele, multe le-am listat sa le am intr-un ghid pe acre am de gand sa il aplic, incetul cu incetul.
Stima si respect !
Buna seara. In primul rand bun venit in gradina mea. Sa luam problemele pe rand si sa vedem ce solutii gasim ca rezultatele sa fie bune.Apreciez faptul ca va preocupa gradinaritul pentru ca in ziua de azi prea putini ii mai acorda atentie. Ce ati facut pana acum este bine, important este sa continui.Am niste probleme si o sa revin mai tarziu cu raspunsurile. Va salut.
RăspundețiȘtergereSa continuam - ceea ce ati facut cu solul, mi se pare in regula mai putin aratul, eu cam evit sa intorc straturile, bine este sol nisipos si prefer sa-l construiesc de sus in jos cu compost pe care-l incorporez la suprafata. Nu stiu exact cat nisip sa folositi pentru ameliorare dar este destul de periculos. O cantitate prea mare va poate transforma ogorul intr-o "zona asfaltata" nisipul in combinatie cu argila da o substanta buna pentru constructii. Puteti sa folositi ingrasamantul verde( trifoi, lucerna,lupin, mazariche) pe care sa-l plantati in primavara si sa-l lasati sa-l ia inghetul. Aportul de azot si gradul de afanare creste simtitor. Si in livada puteti sa plantati( in primavara) tot ingrasaminte verzi pe intervale care sa sporeasca fertilitatea solului. Pentru mai multe sfaturi va astept si pe www.facebook.com/vasile.rosciuc1.O seara minunata.
Ștergerebuna seara si va multumesc pt. sfaturi.
RăspundețiȘtergerev-am trimis chiar acum mesaj pe adresa dvs. de facebook, rugandu-va de raspuns.
o seara minunata va doresc si dvs.!