sâmbătă, 1 iunie 2013

Proprietati terapeutice trandafir:


Fiecare persoana care are o mica gradinita cred ca adora sa planteze si sa se bucure de frumusetea legendara a trandafirilor. Dar, in afara faptului ca aceasta planta ne incanta prin frumusete, arome si chiar calitati gastronomice, este si un leac bun de folosit in anumite afectiuni iata de ce, astazi, abordez subiectul legat de trandafir din prisma proprietatilor sale terapeutice.
Petalele de trandafir pot fi folosite:
Pentru uz intern ca:
-          antidiareic
-          provoaca strangerea tesuturilor, modereaza secretiile, usureaza cicatrizarea
-          previne infectiile microbiene – antiseptic
-          antiinflamator
Pentru uz extern ca:
-          dezinfectant
-          descongestiv
Afectiuni care se trateaza cu ajutorul trandafirului:
 acnee, afecţiuni bucale chiar la sugari, afte, astm, comedoane, cosmetică, diaree cronică, hemoragii, iritaţii oculare, mătreaţă, micoze bucale, pistrui, scurgeri vaginale, stomatită, tuberculoză
Tratamente naturiste trandafir:
-          petale de trandafir proaspete – 2-3 linguriţe se vor pune pentru 8 ore la macerat în apă. Se vor folosi apoi la diferite afecţiuni interne sau se va folosi la diferite preparate cosmetice.
-          2 linguriţe de petale de trandafor se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se va strecura. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi. Se poate folosi şi extern pentru comprese şi spălături locale oculare.
-          oţet de trandafiri- se va umple un borcan cu petale proaspete de trandafiri fără a fi îndesate. Se va turna deasupra oţet preferabil cel de mere şi miere. Se va ţine apoi timp de 15 zile. Se strecoară şi se poate folosi în diferite dureri extern. Intern se poate folosi la afte, stomatite, etc.
-          miere de bună calitate se va pune în ea petale mărunţite de trandafir, fără a îndesa. Se va ţine apoi 15 zile agitând borcanul. Se poate folosi la badijonaje stomatite, etc. De asemenea se poate folosi la foarte multe tratamente cosmetice.
Mod de preparare ceai de trandafir
Intern – ceai de trandafir – infuzie: 2 lingurite de petale la 200 ml de apa clocotita; se beau 2 ceaiuri pe zi
Extern – infuzie de trandafir: aceasta infuzie se foloseste si extern pentru comprese si spalaturi oculare
Trandafirul in traditia populara
Din flori şi fructe se prepară pastă, majun, şerbet, lichioruri, băuturi răcoritoare.
Uleiul se foloseşte în cosmetică. Ceaiul din petale se lua contra răceli, gripei, astm şi a multor boli de piept. În Oltenia de tuberculoză se bea ceai din trandafir. Roua de pe trandafiri sau apa în care se ţineau petalele se folosea contra durerilor de ochi.
Apa de trandafiri cu apă de pelin, se lua pentru durerile de inimă. Ceaiul de trandafiri se bea contra durerilor de stomac. Trandafir fiert cu pelin se lua pentru dureri de pântece şi şale. Oţetul de trandafiri se dădea să-l miroase cei leşinaţi. Dulceaţa de trandafiri se dădea celor bolnavi de piept să se întărească, iar siropul se lua cu simichie, ca laxativ. De durere de spate se pisau bine la un loc flori de trandafir, rădăcină de bujor şi tămâie albă apoi se amestecau cu undelemn şi se ungeau bolnavii cu el.
Trandafirul alb (Rosa alba) era un leac frecvent pentru scurgerile feminine (leucoree). La Borşa se fierbeau în lapte dulce florile şi se bea câte o ceaşcă la astm. Petalele puse într-un vas cu apă se foloseau pentru spălarea ochilor bolnavi, mai ales la dureri.





 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu