De mai bine de zece ani, britanicii si americanii incearca se dezlege miracolul francez. Desi francezii au o dieta bogata in grasimi, unt, branza, carne, foie gras si toate deliciile grase pe care inima le cere, tot ei sunt cei care sufera cel mai putin de boli de inima. Si nu numai.
Mult mai putini francezi sufera de cancer intestinal sau
boli reumatice decat americanii, mai putini au probleme de circulatie a
sangelui, au sanse mai putine sa se imbolnaveasca de osteoporoza si cu mult mai
putini tineri francezi decat cei americani au probleme de digestie sau fac
alergie la anumite alimente. Ce sa mai vorbim de obezitate?!
Doar 10% dintre francezi sunt declarati supraponderali,
in timp ce 22% dintre britanici si 33% dintre americani sunt declarati obezi.
Asa s-a nascut paradoxul francez, caruia fiecare american
ii cauta dezlegare. S-a dat vina, la inceput, pe vinul rosu. Francezii consuma
mai mult de 60 de litri de vin rosu pe an, fata de cei 20 de litri ai
britanicilor. Aproape ca nu
exista masa fara un pahar-doua de vin. A doua banuiala ar fi ca uleiul de
masline care nu lipseste din bucataria niciunui francez ar fi elixirul care le
lungeste viata. Apoi, omul de stiinta francez Serge Renaud a strigat voila!
cand a descoperit ca totul sta in foie gras - ficatul gras de gasca, ce topeste
colesterolul. Dar, in general francezii nu consuma aceasta delicatesa decat de
aproximativ sase ori pe an.
Aproape tot ce baga francezul in gura se credea ca e
miraculos untul, branza - ceea ce n-a adus decat bucurie producatorilor, care
au vazut cum creste vanzarea diferitelor produse.
Apoi s-a descoperit: ceea ce are intr-adevar de vandut
Franta este stilul de viata. Paradoxul francez nu este rezultatul consumului
unui anumit aliment: este efectul unui mod de viata, beneficiul modului de a
manca traditional francez.
Pe langa cantitatea mare de grasimi, francezii consuma si foarte multe
legume. In mod traditional, isi incep masa cu o salata dreasa cu uleiuri sau
oteturi aromate. Pe de alta parte, francezii sunt adeptii calitatii si nu ai
cantitatii. In SUA, portiile de mancare sunt foarte mari, pentru ca in general
sunt cumparate semipreparate iar pachetele sunt destul de voluminoase; la fel
si sucurile, cea mai mica sticla de suc din America este cantitatea maxima din
Franta. Francezii prefera apa, in cantitati mari. Sportul nu face parte din
activitatile obisnuite ale unui francez, insa va prefera sa mearga la serviciu
cu transportul in comun sau chiar pe jos. De asemenea, ei constientizeaza mai bine
kilogramele in plus. Cand isi dau seama ca au exagerat cu mancatul, intervine
Je fais attention adica, am grija, in loc de panicantul tin dieta. Francezii nu
se infometeaza, nu urmeaza diete drastice, dar incearca sa manance mai light,
mai putin.
Placerea de a manca face parte din puzzle-ul numit Paradoxul francez. Francezului ii ia de obicei doua ore pentru a lua masa. Noi devoram pranzul din pauza de serviciu in timp ce el abia isi unge felia de paine cu unt. Secretul, spune nutritionistul Francoise LHermite, este sa luati masa cu prietenii sau cu familia si sa mancati de trei ori pe zi, la intervale regulate. Francezii nu mananca in fata televizorului, mananca incet, savurand atat mancarea cat si compania. Paradoxul francez are de-a face cu atitudinea fata de mancare. Americanii isi fac mai multe griji in ceea ce priveste adoptarea unei diete sanatoase decat francezii.
Cumpara mancaruri dietetice si, cu toate acestea, tot se
considera consumatori de mancaruri nesanatoase. Francezii se afla in cealalta
extrema si vad in mancare o placere imensa si se simt bine stiind ca au o dieta
sanatoasa. Americanii asociaza prajitura cu ciocolata cu vina, in timp ce
francezii cu sarbatoare. Frisca este pentru francezi delicioasa, batuta spuma
iar pentru americani nesanatoasa. Cei din urma isi fac griji excesive pentru ce
mananca si nu sunt niciodata multumiti de mancare. Se spune ca adevaratul
paradox nu este acela ca francezii savureaza fiecare masa si raman subtiri si
sanatosi, ci acela ca americanii sunt obsedati de ce baga in gura, isi numara
fiecare calorie pentru a-si controla greutatea si sunt in continuare
nemultumiti de mesele lor.
Bea ca un francez daca vrei sa traiesti cat un francez
Cea mai vehiculata explicatie a paradoxului francez sta
in paharul cu vin rosu. Descoperirea a fost facuta cand oamenii de stiinta au
observat o substanta prezenta in cantitati mari in vin - resveratrolul.
David Sinclair, doctor in stiinte medicale si cercetator
la Harvard Medical School, a observat in studiile sale ca substanta combate
colesterolul si opreste inmultirea radicalilor liberi. De asemenea, resveratrolul are un
puternic efect anti-coagulare, impiedicand blocarea vaselor de sange, cea mai
frecventa cauza a atacurilor cardiace si congestiilor cerebrale. Conform unor
studii preliminare, resveratrolul ar putea duce si la formarea de noi dendrite
in creier si ar putea fi util si in tratarea bolilor pulmonare obstructive
cronice. Studiile au mai
aratat ca resveratrolul este unul dintre cei mai puternici anti-oxidanti
existenti in stare naturala.
Din acest punct de vedere, substanta este de 25 pana la
50 de ori mai puternica decat aceeasi cantitate de vitamina C. Studii efectuate
"in vitro" si care urmeaza sa fie aplicate si pe animale au aratat ca
resveratrolul ar putea ajunge sa inhibe si sa opreasca formarea celulelor cancerigene.
Mai mult, resveratrolul are o toxicitate minima asupra celulelor din sange,
ceea ce ii ofera un potential remarcabil in lupta impotriva cancerului.
Concentratia de resveratrol difera in functie de tipul de
vin; sortimentele rosii contin de zece ori mai multe molecule decat cele albe,
pentru ca mustul este fermentat mai mult impreuna cu pielita si coditele
boabelor de strugure. (Valentin Ceafalau)
Vinul rosu sau "tinerete fara batranete"
Vinul rosu poate ascunde in el secretul longevitatii
Cercetarile facute de-a lungul timpului au aratat faptul
ca anumite calorii pot prelungi durata de viata de la celulele mononucleare
pana la mamifere. Insa cine poate crede o una dintre modalitatile de a-ti
prelngi viata poate fi mai usoara decat destupatul unei sticle de vin?
O echipa de cerectatori din cadrul Universitatii Harvard a descoperit un ingredient, in vinul rosu, care prelungeste durata de viata a unor organisme cu pana la 80 %.
O echipa de cerectatori din cadrul Universitatii Harvard a descoperit un ingredient, in vinul rosu, care prelungeste durata de viata a unor organisme cu pana la 80 %.
Moleculele descoperite in vinul rosu, alune sau alte
produse vegetale au prezentat, in urma cercetarilor, capacitati de prelungire a
duratei de viata la organisme cu regim limitat de clorii. Molecula, denumita
resveratrol, apartine unui grup binecunoscut de compusi de plante, numti
polifenoli, ce sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante.
In urma tratarii cu resveratrol, drojdia si-a marit
durata de viata cu 80 de procente. De asemenea, au mai fost efectuate teste
asupra viermilor si mustelor, ce au dat rezultate "incurajatoare"
David Sinclair, asistent la catedra de patologie din cadrul Univestrsitatii
Harvard si coautorul studiului, a declarat ca scopul studiului nu este acela de
a mari durata de viata a drojdiei sau a organiselor multicelulare, precum
viermi sau muste, ci la om.
Potrivit experimentelor, resveratrolul are, de asemenea, si efecte asupra celulelor umane, pe care le face mai rezistente in fata radiatiilor.
Potrivit experimentelor, resveratrolul are, de asemenea, si efecte asupra celulelor umane, pe care le face mai rezistente in fata radiatiilor.
Oameni de stiinta au demonstrat faptul ca trecerea unui
organism la un regim de hrana limitat in calorii reduce frecventa bolilor
legate de imbatranirea organismului, precum cancerul, osteoporoza sau boli ale
inimii. "Credem ca moleculele dau celulelor destul timp pentru a repara
stricaciunile. Exista o realizare in continua crestere: blocarea mortii
celulelor - atata timp cat nu duce la aparitia cancerului - prelungeste durata
de viata", a declarat doctorul Sinclair.
Studiile efectuate la Harvard explica, intr-o ultima
masura, de ce persoanele care consuma moderat vin rosu prezinta un risc minim
in ceea ce priveste accidentele cardio-vasculare.
Aceasta descoperire ar putea duce la crearea unor noi
medicamente pentru prelungirea duratei de viata sau pentru prevenirea sau
tratarea maladiilor legate de imbatranire.
Vinul rosu combate afectiunile pulmonare
Bacteriile care duc la aparitia infectiilor pulmonare si
a bolilor de inima pot fi distruse prin consumul moderat de vin rosu. Oamenii
de stiinta de la Universitatea Illinois din Chicago au anuntat ca atat vinul
rosu cat si resveratrolul - un polifenol din vinul rosu - pot fi agenti de
distrugere eficienti in cazul unei bacterii din aer despre care se stie ca ar fi
cauza infectiilor pulmonare si care contribuie si la aparitia bolilor de inima.
Bacteria "Chlamydia pneumoniae" poate determina
aparitia pneumoniei, a bronsitei acute, cat si a altor infectii ale cailor
respiratorii. Din ce in ce mai multe dovezi arata faptul ca raspandirea
bacteriilor de la plamani la sange poate cauza aparitia plagilor la nivel
arterial.
Conducatorul studiului, Gail Mahady, a precizat faptul ca
vinul sau resveratrolul pot ajuta la reducerea riscului bolilor de inima prin
eliminarea pneumoniei de tip C din sange. Rezultatele descoperirilor au fost
publicate in numarul dedicat aterosclerozei din decembrie 2003.
Cercetatorii au infectat celule preluate de la bovine cu
pneumonia de tip C si le-au supus unor conditii asemanatoare cu cele din
interiorul plamanilor umani. Timp de 72 de ore, celulele recoltate au fost puse
in contact cu Pinot Noir, resveratrol, respectiv azitromicina, un antibiotic
folosit pentru tratarea infectiilor pulmonare.
Atat vinul rosu cat si resveratrolul au fost la fel de
eficiente ca si antibioticul folosit pentru distrugerea pneumoniei de tip C, au
declarat cercetatorii, dar acestia nu au specificat cantitatile folosite. "In vitro, vinul izoleaza
bacteria, iar resveratrolul o distruge", a spus Mahady. "Pana in
acest moment, inca nu se cunosc reactiile in cazul unor
persoane cu boli de inima deja instalate."
persoane cu boli de inima deja instalate."
Bautorii de vin mananca mai sanatos
Persoanele
care prefera vinul in locul berii au diete mult mai sanatoase decat persoanele
care consuma frecvent bere, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii
danezi, prezentat de Reuters.
Conform
rezultatelor studiului, persoanele care beau frecvent vin au o dieta bazata mai
mult pe carne alba, fructe, legume, masline, branzeturi mai putin grase fa]a de
bautorii de bere care consuma foarte multa carne rosie, bauturi racoritoare carbogazoase,
zahar, carnati, carne de miel si unt.
"Studiul
a aratat faptul ca persoanele care cumpara vin, achizitioneaza mult mai multe
alimente sanatoase decat cele care beau bere", a precizat profesorul
Morten Gronbaek de la Institutul National de Sanatate Publica din Copenhaga,
initiatorul studiului. Echipa de specialisti danezi a urmarit atent ceea ce
cumpara de obicei bautorii de vin, de bere si de bauturi racoritoare din
supermarketuri. Astfel,
cercetatorii au ajuns sa analizeze peste 3,5 milioane de tranzactii.
Rezultatele, publicate si in British Medical Journal, au aratat faptul ca
aceleasi obiceiuri le au si cumparatorii din Statele Unite si Franta.
Gronbaek a mai declarat faptul ca persoanele care consuma
frecvent vin au un nivel de educatie mai ridicat, sunt sanatoase si mai putin
predispuse la obezitate, in comparatie cu oamenii care consuma bere si au un
nivel de educatie mai scazut, iar din punct de vedere medical sunt predispuse
obezitate si accidente cardio-vasculare.
"Paradoxul francez" cred ca are de-a face cu "sarutul francez"...din perspectiva asta n-au studiat americanii problema??? Statul la televizor cu chipsurile in fata se compara cu o plimbare pe malul Senei alaturi de o frantuzoaica?...inainte sau dupa masa...
RăspundețiȘtergere