miercuri, 18 iunie 2014

K. Hunter, D. Kiffmeyer – Construcția cu saci de pământ. Tehnici, trucuri și unelte

O noua traducere a unei carti practice din colectia "Arhitectura verde" oferita cu generozitate de catre inimosul colectiv de la Traduceri Ecologice Independente .Lucrarea continuă seria dedicată construcțiilor ecologice, după cele două cărți despre tehnica de cob pe care deja vi le-am prezentatt, explorăm o altă tehnică interesantă: construcția cu saci de pământ -  o modalitate de a construi ieftină, la îndemâna oricui, durabilă și satisfăcătoare.Cartea detaliază această tehnică de la zero, începând cu fundația și terminând cu acoperișurile, tencuielile  precum și construcția propriilor unelte specifice. 
“Construitul cu saci de pământ este îndrăzneţ. Îndrăzneţ deoarece numai curajoşii încearcă o metodă de construit atât de diferită de cea convenţională. Îndrăzneţ pentru că ei construiesc case cu ajutorul acestei tehnici când de-abia au învăţat-o. Îndrăzneţ pentru că materialele sunt de bază, elementare, primordiale. Şi, nu în ultimul rând, îndrăzneţ pentru că sistemul acesta de a construi seamănă, ca formă şi asamblare, cu înseşi măruntaiele noastre!
Tot ceea ce e necesar pentru a construi cu saci de pământ este: o lopată, saci, niţică sârmă ghimpată şi pământul de dedesubt. Metoda conferă integritate structurală mai bună decât chirpiciul, mai multă maleabilitate decât pământul compresat şi mai multă rapiditate în edificare decât cobul.
Construirea cu saci de pământ oferă posibilitatea unui cost ultra-scăzut şi a unor locuinţe cu impact redus, în special în regiunile în care lemnul,  cimentul şi combustibilii sunt limitate. Solidă precum pământul în sine, casa din saci de pământ are o mare masă termică şi nu poate putrezi sau nu poate fi mâncată de insecte.” (E. Lynne) 
Pentru a descarca gratuit volumul acesati acest link

3 comentarii:

  1. La prima vedere a titlului am crezut ca este vorba despre cultura plantelor in saci de pamant (metoda pe care as incerca-o). Cand colo, e vorba chiar de o casa!
    Cred ca este un proiect potrivit la noi pentru o casuta de vacanta. Am citit multe articole si carti despre stiluri de case si pot spune ca poate iesi un proiect minunat fie ca o realizezi intr-o pestera, pe apa, pe varful unui munte sau intr-un copac. Totul tine de imaginatie si de tehnica de constructie adecvata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este unul din proiectele pe care as vrea sa-l incerc pe terenul cumparat langa Bucuresti, din pacate nu cred ca o sa se intample in viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si mult succes in realizarea visului propus.
      O vara minunata va doresc.

      Ștergere