miercuri, 7 ianuarie 2015

Metode simple pentru a obtine mai mult din gradina cu cheltuieli mai mici (I)

Am intrat in Noul An plini de sperante, dornici sa ne indeplinim visele si dorintele dar mai ales obiectivele pe care ni le-am stabilit la sfarsitul lui 2014 in urma analizei rezultatelor obtinute.
La mine bilantul a fost simplu. In 2014 cu mici exceptii n-am ajuns la gradina datorita problemelor( 6 luni familiale, 6 luni de sanatate personala).Important este ca am trecut cu bine peste toate obstacolele si privesc increzator spre viitor.
Asa ca azi, dupa atatea sarbatori care m-au facut sa-mi ratez obiectivul celor 95 de kg. (timpul nu-I pierdut mai este pana la sfarsitul lunii) , am luat “Jurnalul de gradina” si-am inceput sa-l rasfoiesc sa vad cu ce incep. 
Ochii s-au oprit pe intrebarile de la sfarsitul anului 2009 cand, dupa prima recolta obtinuta pe cei 1100m2 de gradina, ma intrebam : 
- Pot sa obtin legume si fructe care sa asigure necesarul pentru 4 familii(14 oameni) ?
-       Cum pot organiza gradina in asa fel incat munca sa nu devina o corvoada ci o placere si un mod de relaxare?
-       Ce sa fac ca sa reduc cheltuielile inutile si sa nu mai produc legume si fructe pe care sa nu le pot folosi (de exemplu, nici macar vecinii nu mai vroiau prune pentru ca s-au facut foarte multe si aveam  9 pruni, prea multi in livada).
Daca la capitolul organizarea si planificarea activitatilor am facut o serie de progrese vizibile astfel incat acum stiu ce, cand si cum voi face treaba in gradina( calendarul lucrarilor, asolament si rotatie, culturi asociate si succesive) au ramas nerezolvate o serie de aspecte ce presupun folosirea eficienta a resurselor financiare si utilizarea la maxim a posibilitatilor si resurselor proprii.
De aceea incepand de astazi va propun o discutie referitoare la modalitatile in care putem obtine  recolte mai bogate in gradina noastra cu eforturi financiare mai mici.
Unii numesc acest lucru eficienta altii ii spun sustenabilitate . 
Va propun sa incepem cu un punct sensibil si la ordinea zilei, cel referitor la inmultirea plantelor pentru ca, deja  gradinarii gospodari,au inceput sa faca rasaduri si cosurile s-au umplut , cu pliculete colorate de seminte.
Daca esti la inceput de drum e normal sa achizitionezi cateva plicuri de seminte dar tine cont de ce ai nevoie si mai ales cum  vor arata plantele tale la maturitate, atat ca suprafata ocupata cat si ca productivitate.
Marea majoritate, chiar daca nu mai suntem la inceput, suntem obisnuiti sa achizitionam seminte, butasi, rizomi, bulbi, plante la ghiveci sau cu radacina nuda pentru a le planta in gradini. Unii dintre noi nici macar nu se chinuie sa-si noteze ce seminte, bulbi, rizomi mai au acasa si sa consulte lista cand ajung la magazin, tremurand de nerabdare sa-si inoiasca colectia (genul cumparatorului compulsiv din a carui grup am facut si eu parte, pur si simplu ma simteam bine cand cumparam cat mai multe plicuri de seminte, am avut seminte din 2009 pana in 2013 pentru cred 2-3 ha). O banala lista te scuteste de basni irositi  aiurea.
Cea mai simpla metoda de a rezolva problema semintelor este recoltarea acestora din gradina proprie  de la legumele si florile care ne satisfac placerile si nevoile, cele ce s-au adap0tat cel mai bine si au avut nevoie de cea mai putina atentie.
Evident ca nu vom putea obtine de la inceput seminte de la toate plantele si vom fi nevoiti sa le procuram in alt mod.
Facem schimb de seminte in cadrul numeroaselor comunitati de gradinarit de pe site-urile de socializare, 
Obtinem cu imprumut seminte de la vecini sau prieteni ori de la diverse organizatii si institutii din domeniu, seminte pe care le vom inapoia dupa ce vom obtine propria recolta.
Cand faci taierile la arbori, arbusti si flori opreste butasii de la plante ce se pot butasi si foloseste-i, organizeaza-ti  un loc special pentru acestia unde sa-i pui la inradacinat( fa o miniscoala de puieti).
La fel procedeaza cu plantele care se inmultesc prin bulbi.Separa bulbili de planta mama in momentul in care s-au dezvoltat suficient si replanteza-i in locul in care doresti si l-ai pregatit.
O metoda simpla si la indemana oricui este desfacerea tufelor in doua sau mai multe parti si plantarea separat. Poti face acest lucru si cu arbustii care au multi lastari in zona coletului (agris, coacaz, alun, zmeur, visin pitic si chiar gutui).
Plantele care prezinta pe radacini muguri adventivi din care apar lastari aerieni le inmultesti prin drajonare. Drajonii ii scoti toamna sau primavara de la planta mama si ii plantezi individual ( in acest mod poti inmulti liliacul, visinul, prunul, salcamul dar si zmeurul);
Si marcotajul este o metoda destul de simpla de inmultire prin care poti obtine plante noi de vita de vie, nuc, alun, coacaz, gutui, ulm, dud,sau tarhon. Marcotele le detasezi de planta mama abia dupa ce s-au inradacinat (de regula cam dupa 2 ani)
Exista  multiple posibilitati pentru a limita umplerea cosurilor cu seminte in magazinele de specialitate, dar ce sa faci, dupa o perioada de 2-3 luni de lipsa de activitate in gradina vederea pliculetelor frumos colorate produce febra semintelor. De regula asociem imaginea de pe plic cu visul nostru din stratul din gradina chiar daca ulterior suntem dezamagiti de rezultat.
Alveolele sau recipientele pentru rasaduri se pot obtine cu usurinta si putina imaginative tot in gospodaria proprie. O simpla cautare pe net va da numeroase idei si variante, de la coji de ou, cartoane de cofraje sau diverse ambalaje la rolele de la prosoapele de bucatarie pana la reciclarea peturilor si a paharelor de unica folosinta. Important este sa vrem si sa acordam mai putina atentie aspectului estetic al alveolelor achizitionate din comert si mai mult sa gandim practice si economic.
Pamantul pentru rasaduri il putem pregati in timpul anului  in orice combinatie dorim, sa-l cernem si sa-l punem in saci pentru a-l folosi  la rasaduri.
Acesta este primul dintr-o serie de articole referitoare la cum putem obtine mai mult cu cheltuieli mai putine. Dumneavoastra ce metode folositi ca sa obtinetoi rezultate mai bune sis a cheltuiti mai putini bani cu gradina.


O zi minunata 

21 de comentarii:

  1. Anul asta chiar nu am cuparat de loc seminte, am hotarat sa folosesc ce am colectat eu, am primit sau am cumparat anii trecuti. Recipientele pentru seminte le reciclez in procent mare. Cofrajele de oua nu mi-au placut, cu rulourile de hartie mai ramane sa incerc. Mie imi plac cutiile de iaurt de 1/2 de kg pentru inceput, mai ales pentru rosii :) Doar pamant o sa cumpar, un saculet care o sa-mi ajunga pentru toate rasadurile.
    Apropo de prune, la Constanta nu se face tuica ? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Eu m-am uitat peste pozele cu plicurile de anul trecut si mi-am zis clar ca anul acesta nu mai cumpar nimic. Recipientele de hartie am inteles ca nu sunt chiar cea mai fericita alegere ( vezi experminetul lui Nelu Craciun aici https://nelucraciun.wordpress.com/2014/11/03/rasaduri-de-verdeturi-fotografiate-pe-2-noiembrie-comparativ/. cutiile de iaurt si paharele de bere sunt excelente si mai mari merg la fix rasadurile chiar daca intarzii cu transplantarea au suficient loc.Anul trecut la Campulung am cumparat pamant de la supermarket la Valcea il prepar singur si n-am avut probleme. Tuica face cine bea. Eu gradina o am la Ramnicu Valcea nu la Constanta adica la 400km distanta iar la Valcea majoritatea au livezi si nu sunt interesati sa culeaga fructele altora. O seara frumoasa.

      Ștergere
    2. Nu Dani, am o gradina la Valcea si cateva straturi la Campulung Moldovenesc pe care am mai mult flori. Valcea e baza cu gradina de flori, legume si livada -cat sunt ele acolo. O zi frumoasa.

      Ștergere
  2. A grandeza dos amigos são como as flores raras: sua magnitude fica para sempre.
    (Cristina Beloni)
    Obrigada por compartilhar comigo este 2º aniversário do blog Algodão Tão Doce !!!!
    Um doce abraço, Marie.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu inca nu ma pot abtine sa cumpar seminte, experimentez la greu, dar tind catre o gradina macar partial autosustenabila, incerc sa am plante perene mai mult, celor anuale alocandu-le un spatiu mic. pamantul de rasaduri il fac cu compost produs de noi, pamant din gradina si macerat de gainat (pun si nisip daca am). in asta primavara vreau sa experimantez rasadnita calda si un minisolar cu tunel inauntru pentru rasaduri, vedem ce iese. nu mi-am propus cheltuieli mai mici, ci munca mai putina in gradina, asa ca avem 2 straturi inaltate, mulcim la greu, sapatul pamantului e un intors cu furca de fapt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Este visul oricarui gradinar sa aibe o gradina autosustenabila. Trebuie sa gasim modalitatea prin care marea majoritatea legumelor , verdeturilor si fructelor pe care le folosim sa provina de la plante perene, ceea ce, pentru zona noastra de cultura este un lucru dificil de obtinut( dar sper nu imposibil). Un solar este un lucru bun in conditiile in care iti asigura un mediu controlat in care sa-ti organizezi munca si obtinerea unor produse cu 2-3 saptamani inaintea celor de la camp. Despre celelalte probleme voi continua sa scriu in partea a doua. O munca mai usoara si un timp castigat reprezinta tot o economie care daca se vrea poate fi cuantifica. O zi minunata.

      Ștergere
  4. Intr-adevar cumparaturile de seminte, bulbi, rizomi, tot ce se planteaza este foarte tentant. Incerc si eu sa ma limitez cu cheltuirea banilor. Tavite de la Lidl mi-am luat si eu dar plantele trebuie transplantate cand cresc putin mai mari deoarce nu se pot dezvolta mai trainic in ele. Paharele de bere sunt foarte bune si plantele nu mai trebuiesc replantate. Mult succes cu planificarea pentru anul 2015!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara
      Multumesc pentru vizita si comentariu. Tavile de la Lidl le-am cumparat anul trecut de la Campulung mai mult sa ma motivez ca sa fac rasaduri. La Valcea am tavi mari in care am cate 28 de pahare pentru rasad. Planificarea merge destul de greu pentru ca s-au facut lucrari anapoda anul trecut si acum trebuie reluat asolamentul si rotatia culturilor. Noapte buna.

      Ștergere
  5. Bună dimineața!
    Tocmai am retrăit "febra semințelor" citind acest articol.
    În 2011 am avut o încercare reuşită cu un solar de probă însă de atunci am ales să merg pe partea de livadă, pomi fructiferi, forțat fiind de împrejurările cu serviciul.
    Însă, cândva, voi continua pasul făcut în 2011, în paralel cu pomii.
    Multă sănătate şi putere de muncă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata.Multumesc pentru vizita si comentariu. Un solar este folositor in gospodarie in conditiile in care poti obtine legume cu cateva saptamani mai repede decat se obtin in camp, poti controla mai bine fertilitatea solului si bolile si daunatorii dar, cheltuielile initiale in special pentru un solar profesional sunt destul de mari si nu stiu daca se merita in conditiile in care productia nu este valorificata pe piata. Dar vom mai discuta. O zi buna si un weekend minunat cu multa inspiratie.

      Ștergere
    2. Eu mă gândesc la un solar pe care să mi-l fac eu pentru că, personal, nu am ce face cu unul profesional. Deci, pentru uz propriu, familial.
      Mulțumesc asemenea!

      Ștergere
    3. Solarul din gradina mea are 32m2si este facut din materiale recuperate cu exceptia foliei. Costul ar fi undeva la 250 lei. Asa se merita. O seara buna.

      Ștergere
    4. Mulțumesc!
      La fel vă doresc şi eu!

      Ștergere
  6. Buna ziua!Nu am sa vorbesc despre seminte si rasaruri din gradina, ci doar incerc sa insamintez o saminta de bucurie ,bunastare,belsug,prosperitate,sanatate si de ce nu poate o intilnire asa intre familii, fara obligatii ,fara resentimente.Nu stiu daca am mai discutat pe aceasta tema...,insa am gasit citeva puncte comune.De ex: sotul meu este oltean( fost cadru militar) de pe linga Dragasani,eu moldoveanca de pe aici..... Problemele trecute de sanatate(si eu si d-na dvs.le-am expermentat si le-am trecut cu ajutorul familiei si cu cel divin)Sper ca in anul ce tocmai a trecut si bine a facut ca a trecut, nu au fost probleme majore cu privire la sanatate.Multumesc foarte tare pentru urari si va doresc numai bine,multumire,ginduri senine si daca o vrea Universul....cine stie, poate vom discuta mai multe despre viata care ne surprinde .....uneori placut,alte ori doar cum vrea ea! In 2015 sa fie mult mai bine decit in 2014!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita, urari si sa ne gandim ca daca vrem ,orice e posibil, asa ca asteptam sa discutam ( vasilerosciuc@yahoo.com). O seara frumoasa si un weekend minunat.

      Ștergere
  7. Bună seara! Frumos şi interesant articolul dvs. care ma făcut să-mi fie dor de primăvară, vară...,dar este atât de frig încât nu m-am putut gândi la grădină. La noi toată grădiniţa este plină încă de zăpadă. Dar după ce am citit articolul mi-am făcut şi eu un inventar la pliculeţele cu seminţe,unele cumpăate, altele strânse de noi şi am constatat că trebuie să mai achiziţionez. Va doresc sănătate şi spor în toate activităţile. O seară plăcută alături de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita, comentariu si urari. Imediat vor incepe marile magazine sa puna in vanzare seminte, pana atunci le gasiti la cele de specialitate. O seara frumoasa si o duminica linistita.

      Ștergere
  8. In urma postarii tale am facut inventarul de seminte. Daca nu citeam probabil ca dadeam iama la standul cu pliculete, asa cum fac in fiecare an :))) Dar asa, am facut o lista cu ce-mi mai trebuie si cu siguranta voi simti asta la buget. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Ma bucur ca postarea a reusit sa trezeasca interesul si, pe ici pe colo, sa traga fermoarul la buzunare.
      O zi buna si o saptamana plina de spor si inspiratie iti doresc.

      Ștergere