luni, 26 ianuarie 2015

Cum iti poti produce singur aer proaspat


Cum iti poti produce singur aer proaspat


În urma cu aproximativ 17 ani, am devenit alergic la aerul din Delhi. Capacitatea plamanilor mei scăzuse la 70% şi doctorii m-au avertizat că aş putea muri. Cu ajutorul IIT, TERI şi al informaţiilor de la NASA, am descoperit că există 3 categorii fundamentale de plante verzi, obişnuite, cu care putem produce aerul proaspat de care avem nevoie în casă pentru a ne menţine sănătoşi. În acelaşi timp am descoperit că poţi reduce necesarul de aer proaspăt din încăpere fără a afecta însă calitatea aerului.

Cele 3 plante sunt Areca, Limba Soacrei şi Plata Banilor. Denumirile ştiinţifice sunt în faţa dumneavoastră. Areca este o plantă care atrage CO2 şi îl transformă în oxigen. Este nevoie de 4 plante (înalte cam pâna la umăr) pentru fiecare persoană, iar în privinţa întreţinerii lor, trebuie şterse frunzele zilnic în Delhi, şi probabil o dată pe saptamană în oraşele cu un aer mai curat. A trebuit să le creştem în îngrăşăminte naturale care erau sterile, sau în vată minerală şi să le scoatem afară o dată la 3-4 luni. A doua plantă este Limba Soacrei, care şi ea este o plantă obişnuită, o putem numi plantă de dormitor, pentru că pe timpul nopţii transformă dioxidul de carbon în oxigen. Sunt necesare 6 pâna la 8 plante (de cca 1 m înălţime) pentru fiecare persoană. Cea de-a treia plantă este Planta Banilor, din nou o plantă obişnuită, care creşte cel mai uşor în vată minerală Această plantă înlatură formaldehidele şi alte chimicale volatile.

Cu aceste 3 plante, poţi produce tot aerul proaspat de care ai nevoie. De fapt, şi dacă ai locui într-o sticlă închisă cu un dop, tot nu ai muri pentru că ai avea tot aerul necesar. Am încercat aceste 3 plante în propria noastră cladire din Delhi, care are 50.000 mp şi este veche de 20 de ani. Am folosit 1200 de astfel de plante pentru 300 de locuitori. Studiile au indicat că există o probabilitate de 42% ca nivelul de oxigen în sânge al unei persoane să crească cu 1% dacă stă în clădire timp de 10 ore. Guvernul indian a descoperit şi publicat un studiu care arată că aceasta este cea mai sănătoasă cladire din New Delhi. Tot în studiu se arată că, în comparaţie cu alte cladiri, riscul apariţiei unor iritaţii la ochi este mai redus cu 52%, la sistemul respirator cu 34%, a durerilor de cap cu 24%, a afecţiunilor pulmonare cu 12% şi a astmului cu 9%. Acest studiu a fost publicat pe 8 septembrie 2008 şi este disponibil pe siteul guvernului indian.

Din experienţa noastră am observat o creştere semnificativă a productivităţii oamenilor cu peste 20% prin folosirea acestor plante. În acelaşi timp s-a observat şi o reducere a necesarului de energie în clădire cu 15% pentru că e nevoie de mai puţin aer curat. În acest moment replicăm experimentul într-o clădire de 1.75 mil mp, care va avea 60.000 de plante de interior.

De ce este important? Este de asemenea important pentru mediu, pentru că necesarul de energie al planetei este de aşteptat să crească cu 30% în urmatoarea perioadă. 40% din energia lumii este folosită de clădiri şi 60% din populaţia lumii va locui în cladiri în oraşe cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori în următorii 15 ani. Şi există tendinţa din ce în ce mai mare de a locui şi lucra în locuri cu aer condiţionat. Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume, zicea Mahatma Gandhi. - See more at: http://suntsanatos.ro/cum-iti-poti-produce-singur-aer-proaspat-3305.html#sthash.5YRkT5nE.dpuf
Sursa: http://suntsanatos.ro/cum-iti-poti-produce-singur-aer-proaspat-3305.html

4 comentarii:

 1. Foarte interesant. Mulţumiri. Un an nou cu bine, întregii familii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru vizita si urari.
   Sa aveti un an bun plin de spor si roade bogate.
   O zi minunata va doresc.

   Ștergere
 2. Foarte tare! Le-am avut pe toate trei, acum mai am doar Areca, din pacate nu reusesc sa o inmultesc, Sanseviera se intretine atat de usor iar floarea, daca imi amintesc eu bine, are un miros dulce de vanilie, Epipremnum poate creste si ca planta atarnatoare, toata lumea mi-a sarit in cap ca aduce ghinion, pe vremea aceea inca mai credeam in astfel de prostioare asa ca am renuntat la ea.
  Multumesc pentru articol, o zi minunata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna, cred ca am patit acelasi lucru. A venit o prietena de familie si ne-a batut la cap ca Epipremnum aduce ghinion si am renuntat la o planta minunata noroc ca, la munca la sotia mai aveam un pui pe care l-am adus acasa ca ramaneam fara . Multumesc pentru vizita si ma bucur ca ti-a placut.
   O zi minunata.

   Ștergere