miercuri, 4 februarie 2015

Cum sa inmultesti un avocado din sambure

 Cu siguranta marea majoritate dintre noi a auzit si din curiozitate a cumparat macar un fruct  de avocado, renumit pentru calitatile si beneficiile  pentru sanatate pe care ni le aduce.
Unul din obiectivele pe care mi le-am stabilit in acest an pentru mentinerea si imbunatatirea sanatatii este sa consum 1/2 sau 1/4 de avocado zilnic. Asa ca au inceput sa se adune samburi de avocado.
Avocado se inmulteste destul de usor prin doua procedee simple asa ca,m-a impins curiozitatea si am incercat sa vad daca se obtin si rezultate.cum se procedeaza.

Avocado, numit si Persea americana, este un arbore originar din America de Sud. Cultivat atat ca arbore ornamental dar si pentru fructele sale binecunoscute, avocado poate fi transformat si in planta de apartament. Desi in conditii artificiale el nu va atinge inaltimea unui arbore crescut in mediul natural si nici durata sa de viata nu va fi atat de mare (in apartament rezista aproximativ 10 ani), el poate deveni un element exotic pentru o camera luminoasa.

Fructul de avocado este oval, de dimensiunea unei pere, de culoare verde inchis. Pulpa fructului este galben-verzuie, are o consistenta cremoasa asemenei untului si gust uleios. In mijloc se gaseste un sambure mare, bogat si el in uleiuri vegetale.
Din acest sambure se poate inmulti planta
Dupa sectionare scoate-ti usor samburele si curatati-l  cu o periuta. Este recomandat sa-l tine-ti in apa calduta 2-3 ore pana se inmoaie coaja apoi...

Fie il puneti intr-un ghiveci cu pamant de flori...


Fie il suspendati intr-un pahar transparent cu apa


In pahar ar trebui sa apara radacini in 2-3 saptamani Ca să nu putrezească, nu le înmuiaţi mai mult de 3 luni. Dacă în 3 luni nu încep să încolţească, puteţi să le semănaţi şi aşa. După semănat de regulă încep să încolţească şi să creasca

In ghiveci dupa o luna a aparut puiul.
Si cateva sfaturi utile
Tineti ghiveciul cu avocado cat mai la soare, pentru ca adora lumina;

                  Udati-l iarna saptamanal, iar vara la doua zile. Apa in exces il imbolnaveste;
         Daca frunzele devin maronii, inseamna ca pamantul este prea alcalin. Udati ghiveciul cu apa in care, cu o zi inainte, ati pus coji de lamaie sau de grepfrut.

Seminţele încolţesc cel mai repede dacă sunt toată ziua la căldură. Temperatura ideală este de peste 250 C. După apariţia primelor frunze este suficientă temperatura camerei.
Temperatura ridicată o menţineţi cel mai uşor dacă puneţi recipientul pe un calorifer cald. De aceea este cel mai convenabil de semănat seminţele proaspete – pe timpul iernii, pe perioada de încălzire.
Avocado creşte în codiţiile noastre relativ rapid. Vă creşte un pomişor stufos înalt de cca 1 m aproximativ în 2 ani.
Fructe de avocado probabil în condiţiile noastre nu voi obţine. Din unele seminţe  ale fructelor cumpărate din magazin nu voi obţine plante (deoarece au fost culese necoapte), dar unele vor germina. 
Mult succes celor care doresc sa-si imbogateasca colectia de plante exotice







10 comentarii:

  1. Iti urez sa creasca mare si frumos !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc sa speram ca va creste suficient ca in primavara sa-l mut intr-un ghiveci ca sa se dezvolte singur. O seara frumoasa.

      Ștergere
  2. Bună dimineaţa, am încercat şi eu anul trecut dar nu am obţinut nimic, Acum voi urma indicaţiile tale şi sper sa am noroc. Mulţumesc!!!!
    O zi bună şi frumoasă

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, sa stiti ca din 10 samburi pusi cam in aceeasi perioada, pana acum unul singur a germinat( s-ar putea sa mai fie sau nu - de regula se pune pe seama faptului ca fructul nu a fost copt cand a fost recoltat. O zi buna si multumesc pentru vizita.

      Ștergere
  3. Din pacate nu rodesc in ghiveci, dar de 'amorul artei' merita incercat:)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, nu rodesc in ghiveci dar ca planta ornamentala nu arata rau.

      Ștergere
  4. Stiam ca se pot inmulti avocado prin samburi dar nu stiam si cum. Multumim de lamuriri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si ma bucur ca a fost util articolul. Weekend linistit

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Buna ziua, din ceea ce stiu nu este nevoie de altoire dar nici fructe nu se obtin cu usurinta, este adesea folosit ca planta ornamentala. O zi frumoasa.

      Ștergere