duminică, 8 martie 2015

Cum scapi de cartite in mod ecologic

Cred ca majoritatea gradinarilor si a celor care au o gradina sau peluza s-au intrebat cum pot  scapa de scormonitorul straturilor si al gazonului, cartita. 
Daca in momentul aparitiei in gradina sau in curte deranjeaza mai putin( cantitatea de hrana gasita fiind mai mare) o data cu trecerea timpului, musuroaiele si santurile sapate de aceasta mica dar activa vietate, devin deranjante cu toate ca, exista si anumite lucruri pozitive in faptul ca suntem “fericitii posesori” ai unui instrument de sapat cu baterii interminabile, cum ar fi: disparitia coropisnitelor si a altor viermi, larve si vietati care strica recolta, aerarea si permeabilizarea solului, etc. 
De aceea m-am gandit ca totusi nu are rost si mai ales sens sa exterminam aceste vietuitoare - protejate de lege ci, doar sa le indepartam.
Astazi va propun o solutie, pe cat de simpla pe atat de comoda, pentru indepartarea cartitelor folosind un Dispozitiv anticartita pe baza de vibratii si ultrasunete.  
Prin bunavointa  magazinului on line “German electronics”partener Conrad, magazin online cu tot ce ai nevoie pentru casa, gradina, birou, masina si timp liber am primit pentru testare acest dispozitiv.
Cu ajutorul acestui dispozitiv veţi reuşi să alungaţi cârtiţele şi celelalte rozătoare din grădină fără a utiliza substanţe chimice.

Dispozitivul emite ultrasunete si vibraţii de joasă frecvenţă care, in functie de tipul solului, pot actiona pe o rază de aproximativ 1250 m².Ultrasunetele si vibratiile emise de aparat provoacă  disconfort şi nelinişte pentru cârtiţe şi celelalte animale dăunătoare () care în final sunt nevoite să părăsească suprafaţa de acţiune a aparatului.
Folosirea  mai multor aparate, simultan, măreşte aria de acţiune.
Dispozitivul este inofensiv pentru oameni şi animalele de companie.
Utilizare
Acest dispozitiv este destinat îndepărtarii cârtiţelor si altor daunatori (chiţcani, şoareci de câmp,popandai etc.) din curţi sau grădini. 
Dăunătoarele vor fi eliminate în termen de aproximativ 14 zile de la instalarea dispozitivului. În perioada de 14 zile este posibil să observaţi o activitate mai intensă a acestor animale. 
Descrierea produsului
Dispozitivul este un tub metalic sub forma de tarus inchis la capete cu un con de plastic si un capac de plastic rotativ.
In interior se afla un suport din plastic pentru baterii si emitatorul electronic care produce ultrasunete si vibratii la intervale de 18 secunde. Undele emise irita cartitele care au un simt foarte dezvoltat al auzului ( in lipsa vederii)astfel încât acestea vor pleca din zona de acţiune a dispozitivului.
Operare – Modul de operare este simplu:
Se scoate capacul si se introduc bateriile (4x 1,5V – R20) respectând polaritatea, conform indicaţiilor de pe carcasa de plastic.
Se strange capacul dispozitivului la loc si se aseaza aparatul in pozitie verticala intr-o adancitura sapata in apropierea locului unde au aparut cartitele sau chiar in galeria sapata de acestea. Dispozitivul se ingroapa pana sub capacdupa care se batatoreste pamantul din jurul lui. Este interzisă lovirea dispozitivului cu ciocan, sau forţat cu alte instrumente.
În cazul unui teren mai tasat, se face o gaură pilot, iar pământul se tasează în jurul aparatului, după introducere. 
Dacă doriţi să protejaţi un teren cu o suprafaţă mai mare atunci se vor utiliza mai multe aparate simultan.
Efectele vor fi vizibile după 7-14 zile.
Nu necesită întreţinere specială.
Bateriile se schimbă la 4-6 luni (funcţionare continuă, în funcţie de caracteristicile solului).
Aparatul emite sunete cu durata de 2 secunde la intervale de 18 secunde.
Date tehnice
Tensiune de alimentare: 6 V/DC - 4x baterii D 1,5V, (nu sunt incluse în pachet)
Raza de acţiune: 1250 m² (în funcţie de tipul solului)
Frecvenţă emisie: 300 Hz
Interval: 18 secunde

Dimensiuni: 418 x 56 x 55 mm
Temperatura de utilizare. +5 - +50°C Umiditate relativă ≤ 95% (non-condens) deci nu ramane in gradina peste iarna,
Greutate 380g
Dispozitivul nu se lasa la îndemâna copiilor. Modificarea dispozitivului este interzisă
Când condiţiile de operare nu sunt întrunite, aparatul se opreste si se deconecteaza şi deconectat.
Produsul are 24 de luni garantie si poate fi returnat in 14 zile daca nu sunteti multumiti de acesta sau va razganditi.

Va urma prezentarea modului practic de instalare si functionare in teren a dispozitivului

21 de comentarii:

  1. Hmmm...ori cartita noastra este surda, ori e tupeista.
    A avut galerie fix pe langa ele.
    Poate ai tu mai mult noroc sau o cartita mai sperioasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, eu sunt in stadiul de testare asa ca o sa vad ce poate si voi consemna rezultatele. Ma bazez totusi pe faptul ca acest dispozitiv produce si ultrasunete si vibratii, poate ca asa, coana cartitoaia o pleca prin vecini.
      O primavara minunata va doresc.

      Ștergere
  2. Cred ca va fi eficient.
    Foarte frumos mileul. Minunat modelul.Felicitari doamnei!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte util articolul, mai ales ca gradina mea e invadata cateodata de cartite! O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si comentariu. Sa speram ca dispozitivul va fi eficient.

      Ștergere
  4. Buna., eu am cumparat doua aparate pentru furnicile din apartament dar acum imi dau seama ca sant pentru gradina, nu au fost scumpe doar 9,90 lei de la o firma din Oradea.Functioneaza cu doua baterii R6 si scot un zgomot intermitent.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am uitat sa va spun ca se infig in pamant exact ca lampile de gradina si sant de culoare rosie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bafta cu dispozitivul dar nu am auzit vesti imbucuratoare despre rezultatele lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si comentariu. Sa speram ca dispozitivul va fi eficient.

      Ștergere
  7. Buna seara,
    Cum se comporta dispozitivul pentru alungat cartite? Ma necajesc rau aceste vietati. Am pus si fasole bob si degeaba. Anul trecut am avut impresia ca nu le-a placut vecinatatea fasolei bob. Anul acesta, au rascolit chiar si cuiburile care ar fi trebuit, macar teoretic, sa le alunge.
    Deci, am urmatoarele intrebari:
    - poate fi folosit in apropierea casei de locuit?
    - face zgomot care sa deranjeze omul?
    - alunga cartitele sau le amuza?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.
    Sanatate si numai bine!
    Alexandrina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua si scuze pentru intarziere.
      In acest an dispozitivul a capatat o alta intrebuintare, dat fiin faptul ca n-am avut probleme, pana acum, cu cartitele.
      In schimb m-au deranjat niste rozatoare (soareci si sobolani) in magazie si i-am tratat cu ultrasunete si vibratii. Ce pot sa spun, este ca, in aproximativ o luna, n-am mai gasit rozatoare si nici momelile n-au mai fost atinse.Eu sunt multumit de modul in care m-a ajutat sa scap de rozatoare. O zi buna.

      Ștergere
  8. buna, au trecut mai bine de doua luni de cand am pus in gradina dispozitivul pentru furnici, merge cu aceleasi baterii, furnicile nu l-au bagat in seama , ba chiar la inceput se adunau in jurul lui , dar vestea buna e ca nu mai patruleaza prin pomi , cartite nu am vazut deloc la mine numai la vecini, coropisnite ma gandesc ca nu sant pentru ca nu mi-a disparut nici un fir de ardei sau rosie, viermii de sarma i-am vazut la inceput iar acum am cautat in pamant si nici urma de ei, sant rame care cred ca sant benefice,buburuze si cateva soparle mici iar cand ploua multi melci cu cochilie care se urca peste tot si pe care abea reusim sa-i strangem toata familia.numa bine va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Ma bucur ca dispozitivul va fost de folos, pentru melcii cu cochilie incercati cu coji de ou p[isate, nisip si chiar zat de cafea presarat in apropierea plantelor atacate gen bariera. O zi buna va doresc.

      Ștergere
  9. am presarat ieri inainte de ploaie coji de oua pisate impreuna cu zatul de cafea, cred ca acum dupa ploaie se impune si o stropire la rosii pentru mana , pana caum le-am stropit numai cu lapte diluat 1 litru la 9 litri apa, rosiile de vara sant inflorite iar cate una are deja fructe.multumesc pentru binevointa cu, care ne indrumati pe noi incepatori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Cred ca dupa ploaie stratul protector anti melci trebuie refacut, la rosii, dupa precipitatii, preventiv, merge o stropire cu o solutie antifungica(coada calului, usturoi cu ceapa, zeama bordeleza,solutie de lapte 50/50%, ardei iute,ceai de musetel).
      Multumesc pentru apreciere si va astept cu drag. O zi plina de spor in tot ce faceti.

      Ștergere
  10. Am incercat felurite moduri de a scapa de cartite. Ultrasunetele sunt pentru cartitele fara deficiente de auz, ale mele aveau, solutii si pastile, benzina in gauri si apoi foc urmat de explozie pe galerie, inundarea galeriilor, etc. Concluzia zero. Nu a mers nimic.
    Am fost la un vecin in varsta, ma refer la acei oameni care nu au albit degeaba, constatand inventia secolului. Nenea Vasile abea toata gradina perimetral incercuita cu tarusi subtiri din fierbeton infipti adanc in pamant si lasati afara cam de 1-1,5m. Distanta intre tarusi cam 3m. In capul fiecarui tarus avea asezata o sticla pet de 2 litri taiata la fund si facut in partea unde a fost fundul cateva crestaturi taiate gen aripioare. Sticla era asezata in tarus cu dopul pus ca si cum ar sta in picioare. Principiul este ca atunci cand adie vantul sticla sub trepideaza pe tarus si transmite vibrarii pana in pamant.
    Am fost sceptic, dar cum am incercat multe metode am spus de ce nu si asta. Cat o fi de cald, vantul tot adie. Sfatul este instalarea lor de primavara devreme si lasate acolo.
    Am testat metoda si am scapat de ele. De jur imprejurul lantului de tarusi cu sticle un exterior musuroaiele stau garla, in interior nu.
    Instaland tarusii primavara devreme pamantul este moale, adancimea tarusilor poate fi mai mare, vanturile sunt mai puternice si cartitele isi incep galeriile. Insa, acum pe seceta asta, cat e de cald vantul adie in gradina permanent si sticlele zornaie fara oprire.
    Cheltuiala aproape zero.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru experienta pozitiva pe care o impartasiti cu noi, merita incercat mai ales ca este o solutie ecologica si nu prea costisitoare.
      O zi minunata va doresc si o saptamana cu mult spor la gradinarit.

      Ștergere
  11. Am ytas cu ochiul.Inainye erau alte metode,acum dai clic te uiti pe net.Partea proasta e ca devenim dependenti.Ce vom face cand vom ramane si fara internet si fara instinct,ca asta e evident..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, ne vor ramene totusi cartile din care putem sa ne reamintim metode si tehnici de orice fel. O zi buna si un weekend minunat.

      Ștergere