marți, 31 martie 2015

Sfarsit de Martie in gradina de la Valcea

Odată cu intrarea în UE, românii au fost nevoiți să renunțe la a cultiva, în scopuri comerciale, vița de vie Isabella din care se produce anticul vin aromat și alintat cu numele de ”căpșunică”
A ramas pe ici pe colo prin boltile din curtile celor ce-au pastrat-o. Aici cu tunsoare cazona la apus

Doamna Primavara se chinuie sa-si puna cerceii ( dicentra)
Dicentra spectabilis nu este o planta pretentioasa, de aceea cultivarea ei in gradina nu va pune probleme majore. Prefera pamantul de gradina, cu un drenaj bun, bogat in materie organica si un pH cuprins intre 6.00 si 7.5. Primavara, se recomanda imbogatirea pamantului cu compost sau mranita.
In gradina, este important sa amplasezi planta intr-o zona cu penumbra sau umbra completa. Va tolera si zonele luminate, insa cu conditia sa aiba parte de umezeala ridicata la nivelul solului. De asemenea, este important sa feresti Dicentra spectabilis de curentii puternici de aer.
Umiditatea ridicata este foarte importanta pentru planta cerceii doamnei. Se recomanda udarile regulate, astfel incat solul sa fie mentinut in permanenta umed.
Dicentra spectabilis se dezvolta la temperaturi medii spre scazute, cuprinse intre 10 si 15 C. Pe timp de iarna, este important sa o muti intr-un spatiu unde temperatura este de circa 3-5 C. Daca o pastrezi in gradina, este de preferat sa o acoperi pentru a nu fi afectata de inghet. Se dezvolta cel mai bine la temperaturi cuprinse intre 15 si 18 C. Temperaturile prea inalte, care depasesc valoarea de 25 C, determina stoparea productiei de flori, iar cele prea scazute ii scad viteza de crestere.
Planta cerceii doamnei nu are nevoie de fertilizare intensivadar, o gura de zat de cafea merita si ea



Stratul de flori de primavara, zambile, lalele si narcise, supravegheate atent de thuja.

Zambilaiacintul, sau Hyacinthus orientalis, este o plantă, perenă, care este originară din Orientul Mijlociu, însă s-a răspândit în toată lumea. Ea face parte din ordinul Asparagales. Iacintul este o plantă perenă, decorativă. Poate atinge 40 cm în înălțime. Frunzele sunt alungite, cu o lungime de 25 - 30 cm. Florile sale pot avea cele mai diverse culori: purpuriu, violet, alb, roz, piersic, albastru, rosu, galben si portocaliu, grupate câte 5 - 10. Bulbul are până la 10 cm. Înflorește primăvara. Are nevoie de un sol umed, cald. Zambilele au fost aduse, ca si lalelele dealtfel, din Grecia si Asia Mica. Zambilele se dezvolta bine pe locuri insorite, pe soluri fertile, bine drenate. Se uda putin iar dupa ce acestea infloresc se inceteaza udatul! Se planteaza prin bulbi , insa daca doriti zambile din seminte, va trebui sa aeteptati 5 sau 6 ani. Zambilele sunt apreciate pentru parfumul lor intens, 

Un exemplar cu un parfum deosebit

Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica) este un arbust ornamental, apartine familiei Rosaceae si este originar din estul Asiei - China, Coreea, Burma, Tibet, dar nu din Japonia, asa cum ar reiesi din denumire. Poate fi intalnit si sub urmatoarele denumiri sinonime: Chaenomeles speciosa, Cydonia japonica, Pyrus japonica, Pyrus maulei. Are ramuri prevazute cu spini, inaltime intre 1 si 3 metri si flori rosii-caramizii cu cinci petale, grupate in inflorescente bogate (raceme), dispuse in varful lastarilor. Infloreste primavara, in martie-aprilie, inainte si in timpul infrunzirii. Face si fructe, galbene si foarte acre (contin mai multa vitamina C decat lamaile), niste gutui in miniatura cu dimensiuni de 2-4 centimetri. Fructele sunt comestibile si, la fel ca si in cazul gutuilor, sunt mai placute la gust dupa ce le prinde inghetul, dar pot fi folosite la prepararea gemurilor, in amestec cu alte fructe, datorita cantitatii mari de pectina pe care o contin. Gutuiul japonez se dezvolta in orice tip de sol, insa creste mai frumos intr-un sol umed, bine drenat, usor acid, in plin soare sau la semiumbra. In soluri calcaroase are o crestere lenta, motiv pentru care poate fi folosit la amenajarea rocariilor. Se preteaza si pentru crestere ca bonsai. Insa, principala lui utilizare este aceea de a decora gradinile. Poate fi utilizat ca arbust solitar, sau in grupuri cu alti arbusti, Forsythia fiind un partener ideal prin faptul ca infloreste cam in aceeasi perioada. De asemeni, puteti utiliza gutuiul japonez la infiintarea de garduri vii, asta doar in cazul in care va produceti singuri butasii. 

Narcisele sunt unele dintre cele mai populare flori, gratie frumusetii lor neegalate. Narcisele nu sunt pretentioase la conditii de cultivare dezvoltandu-se atat in conditii de semiumbra, cat si in plin soare.
Narcisa a fost cultivata masiv de catre greci, insa pana in anul 1600 nu au mai existat date despre aceasta floare. La inceputul secolului al XVII-lea un grup de calatori englezi descopera floarea si o cultiva in gradinile lor. Astfel, narcisa cunoaste din nou succesul de altadata. Narcisa simbolizeaza dragostea timida si rationala. Aceasta este si o emblema a sensibilitatii si timiditatii.
Se cunosc foarte multe varietati de narcise, de diverse forme si culori.

Trandafirul Rumba este spectaculos tocmai prin coloritul deosebit.Florile de Rumba sunt in prima faza galbene dupa cateva zile incep sa-si tiveasca marginile cu purpuriu care se extinde ocupand tot exteriorul si lasand mijlocul galben. Inflorirea   se face in inflorescente de 3 pana la 15 flori pe o tija astfel ca in momentele  de maxima inflorire este un bulgare de flori. Este sensibil la fainare si rezista la temperaturi de pana la -23 de grade.


Nectarinul Cora este un pom cu fructe foarte gustoase. Pomul are vigoare mare, este precoce, produce mult şi constant. Este sensibil la bolile şi dăunătorii specifici piersicului. Soi autofertil, cu flori mici, campanulate, roz-violacee. Fructul este de mărime mijlocie (75-85 g), globulos, uşor asimetric.  Nectarinele sunt foarte apropiate de piersici, pielita care le acopera fiind singura diferenta, pentru ca din punct de vedere al compozitiei chimice sunt asemanatoare. Poate ca ambele fructe au avut un stramos comun.

O clipa de ragaz.


Corcodușul (Prunus cerasifera, sinonim P. divaricata), denumit și Myrobalan sau Bomb, este o specie de plante care aparține genului Prunus, nativă din centrul și estul Europei, sud-vestul și centrul Asiei.
Este unul dintre primii arbori europeni care înfloresc primăvara, adesea pe la mijlocul lunii februarie. Crește sub formă de tufă mare sau mică, atingând 6-15 m înălțime. Frunzele au între 4 și 6 cm lungime, florile sunt albe cu diametrul de 1.5-2 cm, având cinci petale. Fructul este o drupă cu diametrul de 2-3 cm, având culoarea galben sau roșu; sunt comestibile și ating maturitatea începând de la mijlocul lunii august până la mijlocul lunii septembrie.
Si cum calatorului ii sade bine cu drumul, la sfarsit de saptamana plecam in Bucovina de munte la Campulung Moldovenesc. Sa na revedem cu bine.

24 de comentarii:

  1. drum bun si... sa va intoarceti curand la gradina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Încet-încet, grădina se trezește la viață. Și la noi, tot așa, au înflorit minunat toate plăntuțele astea de primăvară. Citind, mă gândeam acum că avem și noi un corcoduș, pe care ar trebui să-l apreciem mai mult. E într-o zonă a curții unde avem și un arbust de iasomie pe care îl tot alintăm, iar pe bietul corcoduș nu prea... Deocamdată nu a înflorit, dar o să-l fac și pe el vedetă cu proxima ocazie, că merită, săracul. Face fructe bune, vara le fac compot, tare bun rece, când e caniculă.
    Drum bun, să faceți poze și cu Bucovina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primavara si-a intrat in drepturi, cel putin in zona Valcei se simte clar ca a venit anotimpul florilor. Corcodusul nu este o planta spectaculoasa, este vestitorul primaverii si face fructe acrisoare de un galben superb. Multumesc pentru urari. O zi minunata.

      Ștergere
  3. Privind la pozele tale realizez ce mult seamana frunzele dicentrei cu cele de bujor. Gradina de la Valcea a intrat in viteza :) Cred ca te-ai simtit bine cercetand minunile de acolo. Spor la treaba in gradina de la munte ! Acolo o sa fie mai putin verde, dar ce placere pentru un gradinar sa aiba gradini in stadii diferite :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, da seamana putin dar sunt diferite, dicentra prefera umbra si semiumbra, bujorul soarele.Sa vedem ce mai gasim in gradina de la munte care-i parasita din iulie 2014. Multumesc pentru vizita si o luna plina de minunatii va doresc.

      Ștergere
  4. Ce copacei veseli. Ai mei n-au inflorit inca. Cam lenesi...
    Drum bun, Vasile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si urari. O luna aprilie plina de spor si realizari sa aveti.

      Ștergere
  5. Drum bun si vreme buna :) multe frumuseti in gradina ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita, urari si aprecieri. Sa aveti o primavara plina de bucurii.

      Ștergere
  6. Frumos...
    Semne bune... grădina are!
    Drum bun și sănătate! Doamne-ajută!

    RăspundețiȘtergere
  7. Unde mai exact in Valcea? Nu de alta dar si eu am rude prin zona aceea...am si scris aici despre vacanta in zona aia aici: http://gradinarul2012.blogspot.ro/2013/01/valcea.html
    Oricum, foarte frumoasa gradina...se vede ca a venit primavara pe acolo! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. In cartierul Goranu, pe soseau Pitesti - Sibiu inainte de a ajunge la sensul giratoriu de la podul de peste Olt.
      Multumesc pentru vizita si aprecieri.
      De sambata ne auzim din Campulung Moldovenesc.
      O seara frumoasa.

      Ștergere
  8. Minunate toate florile din gradina ta. Inclusiv cele de corcodus. Probabil e un climat mai calduros la voi. Abia astept sa inceapa sa infloreasca si la noi pomii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri. Zona este destul de protejata si nu cred ca putem vorbi de un climat ci mai mult de un microclimat format in spatele barajului de pe Olt. In permanenta temperaturuile sunt putin mai ridicate decat in restul zonei si este mai calma din punctul de vedere al miscarilor atmosferice. Avem noroc si cu grindina. In ultimii 6 ani doar 2 cazuri am semnalat desi in zona a facut de multe ori ravagii. Sa aveti o primavara plina de soare si parfum de flori desi in aceasta perioada pare ca vine Craciunul nu Pastele. Weekend placut.

      Ștergere
  9. Arata bine gradina, s-a tezit serios la viata! Rumba am cumparat si eu de la Yurta si s-a dovedit a fi altceva, nu stiu ce, dar stiu ca nu imi place trandafirul. Se vede ca primavara este mai inaintata pe la dumneavoastra, la mine abia le-au dat mugurii la pomi.Spor la gradinarit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, da incepea sa se contureze destul de frumos numai ca nu cred ca voi mai ajunge in acest an la ea ca sa cultiv cate ceva, am probleme mult mai importante de rezolvat la Campulung Moldovenesc. Multumesc pentru urari si va doresc Sarbatori minunate.

      Ștergere
  10. Felicitari petru poze si pentru gradina pe care o ai. Sper ca in viitorul apropiat sa ma ridic si eu cu gradina mea la un astfel de nivel. O primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita si apreciere. Sa aveti parte de o gradina inmiresmata si plina de roade. Sarbatori fericite.

      Ștergere
  11. Toate s minunate, drum bun si sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  12. Florile sunt minunate.Spor la muncă in grădină !!!

    RăspundețiȘtergere