sâmbătă, 10 iunie 2017

Cum sa va protejati plantele de afide

Pentru ca in aceasta perioada tocmai mas confrunt cu uracioasele afidute, vacile furnicilor, am considerat ca este util sa vedeti acest scurt material despre modul de combatere eco al afidelor si sa va prezint o reteta testata de mine cu rezultate de 80%. Se amesteca o lingura de boia iute de ardei sau se piseaza 5 ardei iuti uscati,  cu o lingura de sapun lichid ( daca se poate eco este mai bine), o lingura de ulei de bucatarie si 3 catei mai mari de usturoi pisati foarte bine. Totul se mixeaza foarte bine si se completeaza cu 7 cani de apa de ploaie. Solutia se trece printr-o sita deasa si se pune intr-un pulveriza-tor de mana cu care se stropesc platele afectate, cel mai mult pe dosul frunzelor unde-si fac afidele cuibul.
Pentru a prevenii aparitia manei datorata mielinei lasate de afide stropiti dupa 3 zile de la tratamentul cu usturoi cu  o solutie de lapte ( un litru la 9 litrii de apa).
Spor la gradinarit si culturi curate si bogate sa aveti.

8 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Ati incercat acest tratament? A functionat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, tratamentul cu usturoi, boia, sapun lichid si ulei este cel pe care-l folosesc acum. Cert este ca rezultatele sunt multumitoare in comparatie cu alte tratamente dar pentru o perioada de 4 max 5 zile dupa care trebuie reluat. Am incercat si tratamentul cu macerate de coada calului si tataneasa in proportie de 1litru +1litru + 8litrii apa de ploaie cam cu acelasi efect. O zi buna cu spor si inspiratie la gradinarit va doresc.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru raspuns! Am stropit si eu dar nu vad rezultate. Le-am dat jos cu mana. O zi buna!

      Ștergere
    3. Buna dimineata. Eficienta tratamentului depinde si de gradul de infestare cu afide. Solutiile pe care le-am amintit mai sus nu au actiune insecticida ci mai degraba repelenta. Ieri am incercat o solutie din combinatia coada calului+ tataneasa+urzica+ zer+ sapun lichid+4 parti apa. Vreau sa vad efectul si rezultatele.
      O zi buna si un weekend cu spor si inspiratie la gradinarit.

      Ștergere
  2. buna ziua. as dori sa va intreb in legatura cu ingalbenirea frunzelor la usturoi ce as putea sa folosesc pt stoparea bolii. multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, s-ar putea sa fie vorba de o boala fungica si puteti incerca toate solutiile bio antifungice gen, macerate de urzica, coada calului, lapte,etc, tot la fel de bine poate fi vorba de lipsa unor micro sau macro elemente. Daca nu vad cum arata plantele nu am cum sa-mi fac o idee despre ce se intampla si sa fac presupuneri.
      Weekend cu spor si inspiratie la gradinarit.

      Ștergere
  3. Si noi avem o problema in gradina cu afidele pe soc in special. Voi incerca solutia dvs. Interesant si clipul video cu culturile adiacente. Spor la lucru va urez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si urari. O vara minunata si recolte bogate va doresc.

      Ștergere