vineri, 8 februarie 2013

LEACURI DIN GRADINA –pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor (I)


            Daca vrem sa gradinarim in armonie cu natura este necesar sa ne amintim ca aceasta ne pune la dispozitie toate mijloacele pentru a avea o gradina echilibrata si sanatoasa.
Inainte sa se inventeze substantele care se termina in “CID” ( pesticid, ierbicid, insecticid, fungicid etc.) si care in fapt denumesc  otrăvuri, gradinarii observau mai mult si mai atent natura si se foloseau  de leacurile oferite de aceasta pentru a-si mentine atat sanatatea familiei cat si pe cea a gradinii.
Cu timpul, cred ca mai mult din cauza comoditatii sau stiu eu, am inceput sa cautam solutii mai “simple” de tratament si am apelat la substantele de sinteza cu efecte distructive asupra naturii. Tineti minte cum se imprastia DDT –ul pe campurile de cartofi. Folosirea acestor solutii nu a facut decat sa produca dezechilibre majore in ecosisteme si sa otraveasca mediul.
E timpul sa ne revenim si sa ne aducem aminte de cutia de leacuri a bunicii, de ceaiurile si plamadelile pe care le folosea in gradina ca sa evite imbolnavirea plantelor si invaziile de daunatori.
De-a lungul timpului am incercat sa adun, din cartile pe care le-am citit, dar si din experienta altor gradinari, o colectie de leacuri si tratamente pentru gradina care sa ma ajute in prevenirea si combaterea unor boli si daunatori.
Dar, pana sa ajungem la folosirea acestor leacuri cred ca cel mai important lucru este prevenirea.
Putem preveni producerea unor dezechilibre in gradina,folosind incorecta sau excesiv  unele tehnici( arat, combaterea buruienilor si a daunatorilor,etc.)  prin mentinerea formelor de viata naturala din sol si de la suprafata acestuia.
Putem preveni degradarea si scaderea fertilitatii solului prin asigurarea optimului de substante organice necesare si protejarea solului. de efectele fenomenelor naturale (un sol acoperit va reactiona mult mai bine in fata ploii, vantului sau temperaturilor excesive.) .
Prevenim aparitia unor boli si daunatori prin practicarea diversitatii, rotatia culturilor si folosirea asocierilor benefice.
Acestea fiind spuse sa trecem la colectia de leacuri pe care le putem folosi pentru sanatatea plantelor. Pentru ca lista este destul de lunga va fi prezentata in mai multe postari.
            Exista mai multe modalitati de obtinere a tratamentelor ecologice impotriva bolilor si daunatorilor. Dupa capacitatile de procesare se impart in;
1.    Extractul = preparat obtinut la rece. Partile de planta maruntite se pun in contact cu apa 12 – 24 ore in vase de sticla, lemn sau plastic.In timpul extractiei se agita continutul din vas de mai multe ori. Extractul final se filtreaza prin panza de tifon inainte de folosire.
2.    Infuziile sau ceaiurile = se prepara din material vegetal verde sau uscat, in stare maruntita,prin turnarea peste acesta de apa clocotita,dupa care, se lasa, sub capac, pana la racirea complete.Se filtreaza inainte de folosire pentru anu infunda duzele aparatului de stropire.
3.    Decoctul sau fiertura = Mai intai se inmoaie materialul vegetal in apa din vasul de fierbere timp de 24 de ore,la temperature camerei sub capac.Apoi se fierbe continutul timp de 30 de minute.Dupa racire se filtreaza.
4.    Plamadelile = Sunt zemuri fermentate care de obicei se produc in cantitati mai mari avand o gama larga de intebuintare.Materialul vegetal maruntit se introduce in butoaie de 40 – 60 de litrii. Butoiul se aseaza intr-un loc insorit,aerisit si ferit de ploi (sopron sau copertina).Se toarna apa astfel incat nivelul acesteia sa se gaseasca cu cca 20cm. mai jos de gura butoiului(spatiu de captare a spumei de fermentare).Butoiul se acopera cu un gratar de scandura.Se agita zilnic continutul butoiului cu o lopata de lemn. Terminarea fermentarii se recunoaste prin aceea ca nu se mai formeaza spuma, iar lichidul a capatat o culoare mai inchisa.Se filtreaza inainte de folosire.
5.    Reguli de folosire a pesticidelor ecologice:
1.    Se folosesc mai intai preparatele care indeparteaza, fortifica sau protejeaza si numai la urma cele care omoara.
2.    Cea mai buna apa pentru preparate este apa de ploaie sau dedurizata:
3.    Daca in decurs de 6 ore de la stropire a plouat stropitul se repeat:
4.    Stropirile incep la primele semen de atac sau cel mai bine profilactic:
5.    Preparatele natural nu se amesteca unele cu altele pentru a combate mai multi daunatori in acelasi timp.
6.    Durata de pastrare aprepaaratelor natural este mai mica,extractele ceaiurile si fierturile se pot pastra cateva zile,plamadelile cateva luni.Preparatele lichide care au inghetat nu mai sunt bune.

Leacul
Efecte
Mod de utilizare
Ardeiul iute,
insecticid impotriva afidelor
10 g pulbere de ardei, 5 l de apa, se filtreaza si se da direct pe plante o data pe saptamana. apa de ardei iute ingrediente: 1 sapun, 8 ardei iuti, 1 l apa. 1 sticla cu pulverizator.
Sapunul se da pe razatoare, ardeiul iute se toaca marunt. Un pumn de sapun dat pe razatoare, cei 8 ardei iuti tocati marunti si 1 l de apa se amesteca bine.Se pulverizeaza pe plante fiind un bun insecticid, este indicat si pentru plantele care atrag iepurii si veveritele
Ardei iute macerat Se macereaza 250 g de ardei iute în 500 ml de apa timp de 24 de ore, dupa care se dilueaza 15 ml din preparat în 4l de apa pentru tratament. RÉPULSIV TOTAL afide, paianjeni
Amestecăm două linguri de ardei iute uscat şi pisat cu câteva picături de săpun lichid în 0,25  l de apă. Lăsăm amestecul peste noapte la macerat, apoi îl agităm şi îl turnăm într-un flacon cu pulverizator. Agităm flaconul din când în când, în timp ce împrăştiem conţinutul peste plante.- Pentru insecte cu corp semi-moale (căpuşe, păduchi verzi).
Ardei iute si pelin Acesa este un spray care poate fi pulverizat pe plante pentru a indeparta animale ca iepurii, melcii si limacsii sau pentru a ucide afidele, musculitele albe si alte insecte mici.
Aveti nevoie de: 1 cana de ardei iuti,1 cana de frunze de pelin si 6 cani de apa.
Preparare: Mixati ardeii iuti cu pelinul si cu o cana de apa, adaugati 5 cani de apa si tineti pe foc pana da in fiert. Lasati sa fiarba incet timp de o ora apoi filtrati si folositi pentru pulverizare.
Acest lichid este foarte iritant, atat pentru ochi cat si pentru piele. Folositi-l cu atentie! Ca sa ii mariti eficienta, puteti adauga fulgi de sapun sau ulei de cocos, Puteti mari eficacitatea acestui spray adaugand ingrediente aditionale care sa il faca sa adere mai bine pe suprafetele pe care este aplicat, fie prin folosirea fulgilor de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray, fie prin folosrea uleiului de nuca de cocos – 5 ml pentru fiecare litru de spray).
Alcool
insecticid
Solutie alcoolica 1 – se amesteca 2-3 linguri de sapun cu o jumatate de cana de alcool si cu aproximativ 1 litru de apa calda. se aplica proaspat preparata. Nu se pastreaza in timp.
Solutie alcoolica 2 – se amesteca 1 lingurita de detergent lichid cu 1 cana de alcool si 1 litru de apa. Separat se tin 3 linguri de ardei iute pisat intr-o jumatate de cana de apa fiarta. Se strecoara si se adauga la solutia cu detergent si alcool. Se poate folosi in loc de ardei, sos de ardei iute sau boia.se aplica impotriva a numeroase insecte.
Aloe
Fungicide
“Împotriva îmbolnăvirilor bacteriale seminţele pot fi tratate cu suc de aloe: 1 frunza de aloe de la o planta de cel puţin trei ani, se tine la întuneric si la rece (frigider) preţ de 6-7 zile după care pisează, sau se da prin maşina de tocat, iar sucul stors se diluează cu apa in parţi egale.” E bine de tinut la frigider
Arpagic
Fungicid
Ceai de arpagic - peste o legatura buna de frunze de arpagic tocate, se toarna apa cloco-tita si se lasa sa stea pana se raceste. Se stropeste cu aceasta solutie de 2-3 ori pe sapta-mana. previne infestarea cu diverse ciuperci la dovlecei, castraveti, pepeni.
Amidon din cartofi
Insecticid
Amidon de cartofi contra daunatorilor(Nu este toxic, in schimb omoara insectele care fac rau plantelor.): 30 g amidon de cartofi, 1250 ml apa calda, o lingurita de sampon natural. amestecati amidonul de cartofi cu apa pana ce se dizolva complet. Puneti-l intr-un pulverizator, apoi adaugati samponul. Scuturati bine si stropiti plantele.
Bicarbonatul de sodiu
Fungicid general
Se dilueaza o lingurita de bicarbonat la un litru de apa, adaugand eventual 10 picaturi de ulei esential de arborele de ceai. Poate fi folosit si pentru curatenia serei inainte de venirea iernii
Solutie de bicarbonat de sodium in 4 litri de apa se pun 1 lingura de bicarbonat de sodiu si 2 linguri jumate de ulei de bucatarie. Se amesteca si se mai adauga o jumatate de lingu-rita de sapun. Cu aceasta solutie se sprayeaza inclusiv pe sol, odata pe saptamana daca e cazul. Se aplica ca fungicid general preventiv contra diversilor fungi ce ataca rosiile si alte legume.
Busuioc
Ocimum basilicum
insecticid
Plantat impreuna cu rosiile, busuiocul le pazeste de daunatori. In plus, si in farfurie, frunzele aromate de busuioc fac casa buna cu rosiile
Busuiocul in infuzie Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr busuioc proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Cartof
insecticid
Ceai din frunze de cartofi – se lasa sa stea peste noapte 2 cani de frunze de cartofi in aproximativ 0,5 litri apa. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5 litri  apa si un sfert de lingurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul.se aplica contra gandacului de aspa-ragus, diversilor viermi si gandaci.
Ceapa
fainari si rugini proprietati repelente, antiseptice, antibacteriene si antivirale.

tine departe daunatorii morcovului si vice versa
fiertura (decoct) din foi de ceapa. Nu e mare filozofie sa preparam asa ceva.
Iata cum vom face: într-un vas emailat punem o mâna de foi de ceapa si turnam peste ele 1,5 l de apa fiarta. Lasam sa fiarba cam 5-7 minute, dupa care vasul îl lasam, acoperit, sa se ostoiasca, vreo 2 ore. Dupa ce s-a racit si a ajuns la temperatu-ra camerei, vom strecura decoctul (fiertura) si apoi putem stropi plantele mâhnite si chiar substratul.Este foarte bine, daca o data pe luna, în scop profilactic, vom stropi plantele si substratul cu acest leac. Plantele nu numai ca se vor înviora, dar vor fi si satule, dat fiind ca infuzia are si proprietati hranitoare.
Prepararea infuziei nu se deosebeste cu mult de cea a fierturii. Într-un vas, din sticla sau emailat, turnam un litru de apa calduta, punem vreo 20 gr. de foi de ceapa, acoperim si lasam la odihna cam o zi. Apoi strecuram si stergem, cu grija, frunzele plantelor atacate de acarienii obraznici, mai cu seama, pe partea inferioara . A doua zi, dupa procedura, va trebui sa spalam bine plantele, cu apa curata. Cu toate acestea, trebuie retinut un fapt important. Infuzia si fiertura (decoctul) nu se folosesc decât proaspat preparate. De aceea, de fiecare data, vom pregati un leac nou.
Foile întrebuintate, (eu folosesc foile de doua sau chiar trei ori) le vom îngropa în brazde, sau la radacinile copiilor nostri vegetali. Deopotriva de folositoare vor fi foile cepei noastre si, în cazul în care, le vom adaposti în groapa de compost.
Dezinfectant - Stropesc cu infuzia (într-un vas emailat punem o mâna de foi de ceapa si turnam peste ele 1,5 l de apa fiarta. Lasam sa fiarba cam 5-7 minute, dupa care vasul îl lasam, acoperit, sa se ostoiasca, vreo 2 ore. Dupa ce s-a racit si a ajuns la temperatura camerei, vom strecura decoctul (fiertura) si apoi putem stropi plantele) de 2-3 ori la 6 zile. Se curata substratul de rauri si radacinile primesc si leac si bunataturi.
Cenusa de lemn
Ingrasamant, insecticid,
bogata in potasiu si fosfor - doua elemente care ajuta la cresterea florilor si a fruc-telor antidot impotriva melcilor si a insectelor vatamatoare, daca e presarata la piciorul plantelor.
Cimbrisor
protejeaza varza de atacul fluturelui alb,alunga melcii
Cimbrisorul in infuzie la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr cimbrisor usor zdrobit, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
Cimbru
protejeaza varza de atacul fluturelui alb –patarea bruna a frunzelor,vestejirea
cimbrul protejeaza varza de atacul insectelor si-I confera o aroma de nedescris, Nici un spray de plante nu alunga mai bine daunatorii verzei,
Citrice
insecticid
Ceai din coji de citrice – peste coaja de la un fruct de citrice se toarna 2 cani de apa clo-cotita si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara, se mai adauga cativa stropi de sapun lichid. Se stropeste cu lichidul rezultat.se aplica contra afide, gandaci lanosi, furnici etc.
Coada calului
Equisetum arvense

Protejarea culturilor, insecticid, fungicid,stimulator de crestere, ingrasamant, activator de compost,
sub forma de infuzie sau de decoct, utilizarea lui este un mod ecologic pentru protejarea culturilor.se foloseste toata planta fara radacini, in cantitati de 1 kg (planta proaspata) sau 150 g (planta uscata) pentru fiecare 10 litri de apa.
Modul cel mai bun de a obtine infuzia, consta in varsarea apei fierbinti necesara pe plante si a lasa la macerat pentru 24 de ore, acoperind recipientul.
Pentru decoct, trebuie lasata planta in apa rece pentru 24 de ore, si incalzita la flacara mica pana la fierbere si se mai lasa 20 minute. Se opreste si se acopera.
Decoctul, diluat in apa in raport de 1:3 si cu argila, pentru tratarea plantulelor, impotriva bolilor criptogamice.
Adaugarea de silicat de sodiu de 0,5-1 %, de macerat de urzica, creste eficacitatea in tratamentele impotriva bolilor precum ruginile, mucegaiul alb, mucegaiul cenusiu, etc. pentru combaterea se fac trei zile consecutive la fiecare trei saptamani.
Infuzia, diluat cu cinci parti de apa, si adaugand macerat de urzica si sapun neutru (0,3 %) rezulta eficace impotriva afidelor si a paianjenului rosu.
Cine doreste sa aiba plante sanatoase trebuie sa stropeasca cu infuzie de coada calului atat plantele, cat si solul de sub ele, pana la 7 ori pe an. Aceasta infuzie are actiune preventiva , ea intareste peretii celulari ai plantelor si intarzie infectia.In pomicultura preparatul este recomandat pentru prevenirea atacului de rapan si monilioza.
De 3 ori pe an se stropesc si plantatiile de capsun si zmeur cu aceasta infuzie pentru a preveni atacul de fitoftorioza( arsura tulpinilor de zmeur).
Fiertura de coada calului Fiertura de coada calului este bogata in acid salicic fortifica tesutul plantei,asfel sporii ciupercilor pot penetra mai greu.Prepararea este simpla.Macerati timp de de 24 ore in 10 litri de apa,1 kg coada calului prospata sau 150 gr coada calului uscata(se poate procura din farmacii).Fierbeti apoi solutia o jumatate de ora, diluati-o in proportie de 1:5 si stopiti plantele periclitate.
Ca mijloc de prevenire a bolilor provocate de ciuperci, se poate stropi planta cu un decoct de coada calului
                Coada calului contine un procent insemnat de acid silicic, o substanta care creeaza un obstacol impotriva infectiilor cu spori. Decoctul se obtine usor, lasand la inmuiat 1 kg.de tulpini verzi tocate in 10 litri de apa, pana a doua zi. se fierbe apoi amestecul timp de juma-tate de ora, se lasa sa se raceasca si se strecoara prin tifon, storcand si tulpinile fierte. Se obtine o solutie de culoare verde-inchis care se pulverizeaza pe frunzele plantelor si pe sol.
Tratamentul se poate aplica preventiv de doua ori pe luna, rezultatul vizibil fiind o intarire a frunzelor care se observa la pipait.
Ca mijloc de prevenire a bolilor provocate de ciupercile patogene, se poate stropi planta cu un decoct de coada calului .. Decoctul se obtine usor, lasand la inmuiat 1 kg de tulpini verzi tocate in 10 litri de apa, pana a doua zi. Se fierbe apoi amestecul timp de jumatate de ora, se lasa sa se raceasca si se strecoara prin tifon, storcand si tulpinile fierte. Se obtine o solutie de culoare verde-inchis care se pulverizeaza pe frunzele plantelor si pe solul din ghiveci. Tratamentul se poate aplica preventiv de doua ori pe luna, rezultatul vizibil fiind o intarire a frunzelor care se observa la pipait.
Ceaiul de coada calului se pregatese din tulpini culese vara cand planta  a devenit tare si foarte rezistenta. Planta se pune la uscat. Se iau 300 grame si se fierbe la foc mic jumate de ora in cinci litri de apa, dupa care se multiplica concentratul cu apa de cinci ori cantitatea initiala.
Coada soricelului
(Achilea millefolium)
Insecticid , fertilizator- afide, acarieni,psilide, tripsi,
prin plantarea  in gradina cu flori putem mari vitalitatea lor, deoarece aduna fosforul, calciul si siliciul in sol,  elementele esentiale pentru cresterea si dezvoltarea normala a plantelor
Ceai de coada soricelului – se pune o cana de plante in aproximativ 0,5 l apa si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara si se amesteca cu aproximativ 4 l apa si ¼   lingurita de sapun.se aplica contra afidelor si a altor insecte care sug seva;
Coada soricelului este si un bun fertilizator natural.
Coji de citrice
afidelor, gandacilor lanosi, fungus gnat, furnicilor etc.

Ceai din coji de citrice – peste coja de la un fruct de citrice se toarna 2 cani de apa clocotita si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara, se mai adauga cativa stropi de sapun lichid. Se stropeste cu lichidul rezultat.Se aplica contra afidelor, gandacilor lanosi, fungus gnat, furnicilor etc.

Compost
Fungicide
Ceai de compost - intr-o galeata de 10 litri (2.5 gal) se pune o lopata de compost peste care se toarna apa. Se amesteca o data pe zi si dupa aproximativ 2-3 saptamani se stre-coara si se stropesc frunzele.
Condurasul urcator (tropaeolum majus)
indeparteaza daunatorii,patarea bruna a frunzelor,antracnoza fasolei
protejeaza pomii impotriva bolilor – ulei volatil
Coriandru
Coriandrum sativum
Insecticid - afide
Coriandru infuzie puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 g coriandru proaspat, tocat marunt, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.- gandacul de Colorado
Spray - Are efect asupra repelent asupra capuselor si afidelor.
Aveti nevoie parti egale de planta de coriandru si apa. Fierbeti coriandrul in apa timp de 10 minute, strecurati si folositi prin pulverizare. La fel, puteti folosi fulgi de sapun sau ulei de cocos pentru rezultate mai bune.
Craite
Nematozi,melci –rugina fasolei
plantate intre rasadurile de rosii  tine departe paduchii si-au dovedit eficacitatea in combate-rea nematozilor.Craitele se introduc în asola-mente sau se cultiva intercalat între plantele cele mai sensibile: capsun, cartof, morcov, patrunjel, ceapa, usturoi.- ulei
Crizantema
contin piretrina utilizata ca insectcide Gandacul din Colorado, paduchii de frunza, paduchii lanosi, tripsii si cicadele
Se cultiva langa plantele cu nevoi de protectie
Multe preparate cu care cultivatorii de plante s-au obisnuit deja contin astfel de piretroide: Decis, Fastac si Permetrina.
Tanacetum vulgare infuzie Se infuzeaza 150 de grame de planta taiata marunt în 5 l de apa fierbinte, dupa care se filtreaza. INSECTICID: afide, furnici, carpocapsa, viermele zme-urului
A fost testata metoda asocierii cartofului cu crizantema. Experimentul a fost organizat in primavara anului 2002 la o ferma particulara din judetul Teleorman.Pe parcela experimen-tala s-au plantat patru randuri de cartofi la distante obisnuite, pe langa care s-a plantat un singur rand de crizanteme (amestec de soiuri si specii) la o distanta de 35 cm intre plante pe rand cu material saditor obtinut prin despartirea tufelor. Pentru cultura cartofului a fost ales soiurile Desire si Ostara, care de obicei se manifesta in cultura ca soiuri sensibile la atacul gandacului de Colorado. La infiintarea culturii sa administrat un fertilizant organic, si anume compost de gunoi de pasare (3kg/m.p.), iar in timpul vegetatiei s-au facut udari si s-au apli-cat prasile manuale. Pe timpul vegetatiei plantele de cartof nu au primit nici un tratament contra daunatorilor, in cultura nu s-a observat nici un gandac.Experimentul a fost repetate pe acelasi loc si in 2003. Intre timp, tufele de crizanteme au crescut mai viguroase. Probabilitatea unui eventual atac al gandacului de Colorado a fost mai mare intrucat nu s-a facut rotatia culturii de cartofi. Nici de data aceasta adultii gandacului de Colorado nu au depus oua pe plantele protejate de crizanteme. De mentionata ca in afara perimetrului in care s-a facut experienta, gandacul de Colorado a fost prezent chiar si in cadrul culturilor tratate cu produse chimice.
Feriga
Insecticid
Luam 1 kg de feriga, o zdrobim usor si o punem la macerat in 10 litri de apa, timp de cel putin 1 saptamana. Se acopera recipientrul si se agita o data la doua zile. Dupa 10 zile, se strecoara si se dilueaza 1: 10 cu apa in perioada de vegetatie si nediluat in repaus.- combate paduchele testos si lanos la pomii fructiferi

Galbenele
Nematozi, melci
planteaza intre rasadurile de rosii  tine departe paduchii
Galbenelele sunt renumite pentru puterea lor de a alunga din gradina insectele nedorite. Cu cat miros mai puternic, cu atat puterea lor de respingere a daunatorilor e mai mare. Pentru rezultate optime, plantati pretutindeni straturi de galbenele.
Ceai de galbenele – 1 cana de frunze si flori de galbenele se zdrobeste si se amesteca cu 0,5 litri apa. Se lasa sa stea timp de 24 ore, apoi se strecoara si se adauga 1,5 litri apa si un sfert de lingurita de sapun. Cu solutia rezultata se stropeste.se aplica contra gandacului de asparagus, viermelui care ataca fructul de rosiei, insectelor care rod frunzele.
Hreanul,
fungicid, Insecticide, dusman al ciupercii Monilia
Pentru a preveni aparitia bolilor numite monilioze este de ajuns sa cultivati cateva tufe de hrean in jurul trunchiurilor, sau la marginea livezii.
plantat printre piersici previne atacul de basicare a frunzelor previne unele boli la visin Ceapa, usturoiul, hreanul Cel mai bine este atunci cand folosim cele 3 plante la prepararea de plamadeli cu apa de ploaie.Se foloseste impotriva fainarii la diferite plante de cultura, prin stropiea repetata la interval de cateva zile. Nu se va stropi in orele de arsita.
Cu infuzia de hrean se poate preveni atacul de moniloza la visin. Se stropeste in plina floare, cu o infuzie cu concentratia de 3%.
Extract de radacini de hrean – 10 kg radacini/ 10 litri apa ( si pentru seminte)
Ceai de hrean -  o cana de radacina de hrean tocata cat mai marunt, se pune in 0,5 litri de apa si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara si se mai adauga 2 litri de apa. Cu aceasta solutie se stropeste preventiv.
Ceai de hrean – se dau in clocot 3 litri de apa. Se da apa la o parte de pe foc si se adauga ¼  radacina de hrean taiata bucati si 2 cani de ardei iute. Se lasa sa stea timp de 1 ora. Se raceste, se strecoara si se sprayeaza.se aplica contra afidelor, musculitelor albe, omizilor, gandacului de Colorado etc.
·         hreanul poate fi utilizat si ca fungicid ecologic.
Humus de padure
Fortifiant si ingrasamant
Extractul de humus de padure Preparatul este deopotriva ingrasamant cat si un fortifiant pentru plante. este folosit de foarte mult timp.Se recolteaza pamant din paduri de stejar sau gorun, pamant bine maruntit. Pamantul se cerne si peste humusul fin se adauga apa. Extractul obtinut se foloseste pentru stropirea plantelor, o data pe luna.
Iedera
Insecticide
Infuzie; puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr iedera proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.- impo-triva mustelor de pe morcovi si a larvelor mustei de carne
Isop
Alunga melcii

Lamaita
Insecticid
Lamaita in infuzie Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr lamaita proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante. - Impotriva viermilor de varza

Lapte diluat sau zer
Creste rezistenta la boli
pentru rosii se mai poate folosi zar sau lapte acru diluat 1:1 ,cu care stropiti planta 1 sapta-mana la rand.
Solutie de lapte – fungicide se face o solutie din lapte si apa folosind cantitati in proportie de 50/50 si se stropeste cu ea combate diverse ciuperci ce ataca rosiile, dovleceii, castravetii etc. Se aplica odata la 3-4 zile.
Pentru mucegaiul plantelor.Amestecăm părţi egale de apă şi lapte şi pulverizăm lichidul obţinut peste plantele afectate. Trei tratamente săptămânale sunt suficiente pentru menţinerea sub control a bolii.



137 de comentarii:

  1. Informatiile sunt foarte utile. Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-am putut fi de folos. Multumesc pentru vizita si aprecieri.

      Ștergere
    2. foarte interesant . incerc sa realizez o gradina ecologica. multumesc! alexandru

      Ștergere
  2. Am citit cu interes aceste sfaturi si chiar azi voi pregati niste usturoi pentru "nemernicii" care incearca sa-mi manance trandafirii mei dragi;ii voi da adresa dvs si fiicei mele care incearca sa cultive niste rosii si care nu ma lasa sa dau cu chimicale prin curte....asa v-am gasit,tot cautand retete cat mai naturale.O intrebare as mai avea la dvs : leacurile care afecteaza paduchii lanosi de pe trandafiri,este valabil si pt orhidee ?
    Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si apreciere. In principiu leacurile sunt universale si de regula, comparativ cu insecticidele de sinteza nu au contraindicatii, asa ca se poate incerca si la orhidee- precis nu va pot spune din simplul motiv ca nu l-am folosit la orhidee dar usturoiul l-am folosit cu mare succes atat in gradina de legume cat si la flori. O duminica frumoasa.

      Ștergere
  3. Felicitari.
    O adevarata enciclopedie, ai putea sa-mi dai un mic sfat pentru furnici si puricii din pomii fructiferi care nu au facut fructe anul asta din cauza frigului. frunze au din belsug. Multumesc anticipat si spor la gradinarit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si aprecieri. Pentru ca in acest an este o problema cred eu generala cu afidele am avut si eu aceasta preoblema zilele trecute cu un piersic si fasolea oloaga de la care au migrat pe un trandafir.In prima faza am apelat la un amestec de apa de ploaie(2litrii) cu sapun lichid(2capacele). Dupa prima aplicare am scapat de afide de pe fasole si trandafir dar probabil ca n-am fost destul de meticulos la piersic pentru ca au aparut din nou si atunci an apelat la o noua solutie. de aceasta data 1 litru de apa de urzica(1kg de urzici lasate la macerat 4 zile in 10 litrii de apa de ploaie) si un litru de infuzie de usturoi( 200g usturoi peste care am pus 4 litrii de apa clocotita si am lasat la infuzat pana s-a racit apa - cam 4 ore) Am anestecat cele 2 solutii inyr-un pulverizator de 2 litrii si am stropit vineri piersicul.Rezultatul a fost mult mai bun si vreau sa repet luni tratamentul. O seara placuta si spor la treaba. Cu stima,

      Ștergere
  4. Multumrsc pentru ajutorul dat "colegilor de gradinarit" si nu numai!
    Problema mea este urmatoarea: rosiile au inceput sa se coaca, dar a aparut un vierme la codita rosiei si in final aceasta cade total stricata! Rezolvarea? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru a gasi un remediu eficient daunatorului trebuie sa vedem intai cine este - este cumva vierme sarma sau alt vierme( macar cum arata sa spuneti).Weekend placut.

      Ștergere
  5. imi puteti spune cum pot scapa de paduchii testosi la plantele de apartament??multumesc.corina cotor

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru vizita si aprecieri. Ma bucur ca am putut fi de folos si va astept cu drag sa-mi vizitati gradina.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bine descris si organizat. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri.
      Ma bucur ca v-a fost de folos.
      O seara frumoasa.

      Ștergere
    2. Am probleme cu limacsii. Le-am dat cu coji de oua faramitate si cu capcane cu bere.Voi incerca si cu ardei iute in combinatie cu hrean.bafta in gradina!

      Ștergere
  8. Folosesc de un an o parte din sfaturile date dar numai in solar -afara nu prea am avut rezultate- am recitit cu placere pentru ca repetitia e mama invataturii.MULTUMESC UTIL ALINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata.Va multumesc pentru vizite si aprecieri. Recolte frumoase sa aveti.
      O zi frumoasa.

      Ștergere
  9. Buna ziua.Pentru rimele din rasadnite ce se poate da.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Ramele trebuie incurajate nu distruse, va produc cel mai valoros ingrasamant -vermicompostul.
      O zi frumoasa.

      Ștergere
  10. Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Solutia cu bicarbonat pot sa o folosesc la orice planta si copac? Iar unde scrie insecticid , de exemplu as putea sa fac insecticidul cu busuioc, pot sa-l aplic pe cartofi impotriva gandacilor de colorado? Daca am pulverizat solutia cu bicarbonat, trebuie sa folosesc si insecticid, daca da la ce perioada?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Bicarbonatul de sodiu este un foarte bun fungicid - asta din experienta cu tomatele la care n-am avut probleme cu mana si poate fi folosit pe sol si preventiv in special in solar.Pentru gandacul de Colorado eu am plantat printre randurile de cartofi tufanele sai nu prea am avut necazuri cu ei .La vinete am procedat la fel.Cu spray-ul de busuioc n-am incercat la gandacii de Colorado. De regula nu folosim mai multe solutii odata asa ca-i bine sa lasati un interval de 24 dew ore macar intre doua stropiri.
      O zi buna

      Ștergere
  11. Buna dimineata!

    Sunt incantata de blogul dvs. si mai ales ca totul e explicat in detaliu, asa ... pentru novici ca mine. In acest moment am probleme cu afidele care au inceput sa apara in salata. Le-am ignorat cu desavarsire - citind blogul am inteles ca e o mare greseala - si acum sunt si pe rosii, fasole si dovlecei. Am scos salata si am constatat ca pe sol au ramas sute de insecte! Am stropit repede cu solutie de sapun si spirt si se pare ca a avut efect. Intrebarea mea e - ce sa fac cu solul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna viua,
      Va multumesc pentru vizita si apreciere. Puteti sa faceti un tratament simplu cu o solutie de macerat de urzica dar inainte incercati o pudrare cu cenusa de lemn.Vor aparea si pradatorii naturali in acest caz buburuzele.

      Ștergere
    2. Domnule Vasile Rosciuc,

      Sunteti o adevarata inspiratie pentru mine! De cand am descoperit blogul dvs., cand am o problema in ale gradinaritului, stiu unde sa caut. Mi-am amintit ca nici macar nu v-am multumit (preocupata sa distrug cat mai repede afidele) pentru raspunsul promt, asa ca va multumesc acum, cu prea multa intarziere. Apreciez nu numai blogul, atat de bine organizat si documentat, ci si faptul ca raspundeti celor care va scriu.
      Va doresc multe bucurii sau, cel putin, atatea cate mi-ati facut mie si altora ca mine, vazand ca sfaturile dvs. chiar functioneaza!

      Ștergere
    3. Buna ziua. Va multumesc pentru vizita si aprecieri si sunt multumit ca ceea ce postez este citit dar mai ales folositor celor care vor sa manance legume si fructe crescute cat mai natural, posibil. O zi buna plina de spor si roade bogate in gradina.

      Ștergere
  12. Buna ziua.As dori si eu un sfat,ce as putea folosi pt furnici si virmi(virmisori mici cafeni de la ceapa,usturoi si ridichii)cat si pentru sol?VA MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua pentru furnici puteti incerca menta cu sofranel - aveti nevoie de: ½ cana de frunze de menta proasta, 1 cana de ulei de sofranel (se gaseste in magazinele de produse naturale)
      Pentru preparare, amestecati frunzele de menta proasta cu ulei, puneti intr-o sticla si astupati. Lasati acest amestec o zi intr-un loc cald, apoi e gata pentru a fi utilzat.
      Pentru viermele sarma( cred ca la acesta va referiti) cel mai simplu remediu este plantarea craitelor in lovcurile in care pamantul este infestat cu viermi.Prin proprietatile alelopatice viermii vor fi inlaturati. O zi buna.

      Ștergere
  13. Bună ziua şi bine v-am găsit. Sfaturile sunt extrem de utile si le voi folosi. Aveţi un remediu şi pentru viespea neagră?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Viespile sunt insecte care ne ajuta in gradinarit, in prima parte a verii viespile consuma paduchii de frunza ,paduchii testosi,moliile,etc.,cu toate acestea populatiile de viespi si in special viespea neagra care ataca in principal pomii fructiferi producand pagube insemnate pot fi tinute sub control prin folosirea capcanelor.
      Viespile sunt de felul lor foarte curioase ,fiind atrase de substantele dulci sau de lichidele in curs de fermentare.Cea mai mare atractivitate pt. viespi o are apa in care s-au spalat capacelele de ceara rezultate de la extractia mierii.
      Mai sunt atrase de berea rasuflata,de orice fel de vinuri vechi,alterate,in curs de otetire,de solutiile obtinute prin diluarea in apa a magiunurilor alterate,de fructele in curs de fermentare -(pere mai ales)-
      Puneti in recipiente de sticla –(de tip sampanie mai ales)-ori in butelii de tip PET,cu gatul lung si ingust , cum sunt cele de la apa minerala ori de la vin,cam o treime din capacitatea recipientului unul dintre lichidele aratate mai sus,legati si atarnati aceste recipiente in locurile frecventate de viespi la inaltimi ce pot varia intre 1 si 3 metri,apoi cu degetul inmuiat in miere ori magiun ,ungeti putin gaturile recipientelor in zona unde ar trebui sa intre dopul,iar restul rezolva mama natura.
      Viespile foarte lacome si obraznice din fire,vor intra in recipiente ,inecandu-se in lichidele care le-au atras. Din cand in cand,daca suprafata lichidului din capcana e plina cu viespi -impiedicand inecarea altora care intra din nou,strecurati lichidul.completati-l la nevoie si refolositi-l.Cu cat e mai vechi si mai borsit,cu atat e mai atractiv pentru viespi.
      Repetati operatiunea ori de cate ori e nevoie pana la venirea inghetului.
      O zi frumoasa.

      Ștergere
  14. Buna seara. E cumva o greseala la ardeiul iute macerat-"se macereaza 250 ml de ardei iute"? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Imi cer scuze, s-a strecurat o greseala e vorba de 250 g de ardei iute, Multumesc pentru vizita si observatie, am corectat. O zi frumoasa si o saptamana minunata.

      Ștergere
  15. Sunt noua pe blogul dumneavoastra. M-au atras comentariile cu intrebari la care raspundeti pertinent. Am si eu o intrebare. Mai poate fi salvata o cultura de ceapa din arpagic care a fost atacata de viermele sarma?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, pentru nematozi solutia este plantarea galbenelelor sau a craitelor in zonele din gradina care sunt infestate, nu cred ca se mai poate salva cultura actuala dar sigur veti preveni atacurile viitoare.
      Weekend placut.

      Ștergere
    2. Multumesc foarte mult! Voi tine cont de sfat si consulta cu atentie blogul dumneavoastra. Va doresc tot binele!

      Ștergere
    3. După plantarea arpagicului , stropiţi răzorul cu o soluţie de zeamă de varză şi apă 1la 1 şi nu ve-ţi mai avea viermi sârmă !

      Ștergere
  16. Buna ziua, sunt pasionata de flori,le iubesc pe toate ,dar in fiecare an am o problema cu daunatorii,in special melcii in gradina, am cumparat diverse insecticide insa apar din nou,la Petunii frunzele sunt lipicioase si lasate,Cercelusul este plin de flori dar toate cad si frunzele sunt putin incovoiate,nu am vazut nici un daunator la florile din jardiniere sau poate nu m-am uitat prea bine,am folosit doar Mospilan.Va rog daca puteti sa-mi dati vreun sfat,va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, pentru melci exista mai multe posibilitati ecologice de a-i inlatura( capcane cu bere, sarea de bucatarie pusa pe ei,bariere din cenusa si cojile de oua pisate, ceai de lavanda, pelin sau frunze de coacaz cu care stropiti plantele atacate, sarma de cupru cu care veti face baraje in jurul plantelor atacate. Fuchsia poate fi atacata de rugina (numai unele specii), afide (cauzeaza ondularea frunzelor), gandacei, muste albe, etc. Daca florile nu sunt bine dezvoltate, se ofilesc repede si/sau cad, cauzele pot fi atmosfera calda si uscata, udarea excesiva sau scazuta ori bataia directa a razelor soarelui. Pentru prevenirea ruginii sau a uscarii frunzelor se recomanda plasarea cercelusului in medii cu o buna circulatie a aerului.
      Sper sa va fie de folos, va doresc o saptamana plina de spor si vreme frumoasa la gradinarit.

      Ștergere
  17. voi folosi sfaturile dumneavoastra si cred ca vor da rezultate,dar as vrea sa va intreb daca puteti sa-mi recomandati ceva impotriva fuzariozei.va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita si va recomand http://hobbygradina.ro/2011/10/26/tainele-cultivarii-tomatelor-boli-si-tratamente-bio-45/. O zi frumoasa si o vara minunata.

      Ștergere
  18. Excelent articolul!
    Mulţumim şi noi pentru ajutor!
    Constat că trebuie să avem o cămară foarte spaţioasă, că sunt multe de adunat, pentru folosinţe ulterioare! :)
    M-a pus în încurcătură hreanul. Eu consum şi îmi place (e un excelent antiseptic şi conservant!), aşa că, o să trebuiască mult mai mult...
    Cred că o să punem pe lângă tot gardul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Va multumesc pentru vizita si aprecieri. Articolul este o colectie de leacuri pentru gradina adunate si selectate pe parcursul a mai multi ani din carti, reviste , bloguri si materiale de pe net. Ma bucur ca v-am putut ajuta. Cat priveste cultura hreanului nu este greu de realizat problema este ca hreanul este o planta invaziva si daca nu este bine stapanita veti avea surpriza sa va invadeze zone vaste din gradina. Si noi il folosim,in special in salata de sfecla rosie dar poate fi utilizat si in jurul copacilor pentru protectia impotriva diferitelor boli. Efectul se vede din al doilea an dupa plantare - eu l-am folosit langa piersic si nectarini impotriva basicarii frunzelor si da rezultate destul de bune. O zi buna,plina de spor va doresc.

      Ștergere
    2. Mulţumim mult pentru noile recomandări!
      Ştiam că este o plantă invazivă, dar cred că dacă punem şi puţină inteligenţă şi puţină inimă, ieşim bine! Oricum, cantitativ vorbind, dacă vom cumula consumul propriu cu consumul în grădină, cred că putem menţine un bun echilibru!
      Zi faină! :)
      Monica şi Şerban

      Ștergere
  19. pentru a scapa de cartita ce sfat ne dati .Va multumim cu tot respectul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara.
      Eu am folosit un aparat cu ultrasunete cumparat de la Praktiker la 105 lei si bete de soc introduse in gauri. La soc am reusit in cateva cazuri sa-l butasesc(butasi bagati in gauri s-au prins). Ambele au dat rezultate multumitoare dar numai pentru o perioada cam de cateva luni.
      O seara linistita.

      Ștergere
  20. Buna ziua,
    Foarte utile sfaturile! Multumim! Am o intrebare, sunt intr-o criza de timp si desi am aruncat un ochi peste articole nu am vazut ceea ce ma intereseaza (pe langa aceste remedii de anti-daunatori, foarte bune) - la inceputul plantarii in gradina, in luna martie de ex, cum putem trata solul, sa fie fertil si sa scapam de daunatorii din sol? Din pacate nu avem gunoi de grajd ca si ingrasamant.
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri. Formarea si intretinerea solului este o activitate laborioasa care se intinte pe o perioada mare de timp si consta intr-un ansamblu de metode, procedee si practici agricole pentru imbunatatirea caliatii si cresterea fertilitatii solului. Nu cred ca exista o singura solutie care sa asigure disparitia daunatorilor si practic acvest lucru este imposibil dar, se pot lua anumite masuri pentru o tinere sub control a acestora prin diverse metode, mulcire, imprastiere de mranita, compost si alte materiale ( vezi http://vasi-gioni.blogspot.ro/2015/02/luna-februarie-in-gradina.html) folosirea straturilor inaltate, etc. Cel mai bun si la indemana mijloc de fertilizare a solului este imprastierea de compost, compost ce se poate produce in gospodarie si se poate folosi atat ca material pentru mulcire( dupa ce s-a maturat) cat si ca ingrasamant tot la maturare. Se poate folosi cu rezultate bune gainatul de pasare fie in solutie apoasa fie uscat si faramitat, cenusa de lemn, plamadeli de urzica, coada calului, vetrice,rostopasca, usturoi, foi de ceapa, etc.
      O seara buna.

      Ștergere
  21. Multumesc pentru informatii! Urmeaza sa pun semintele de rasad. Va rog sa imi spuneti daca Dvs ati folosit udarea prealabila inainte de semanat, a semintelor. Adica, mai exact ce as vrea sa fac (si nu stiu cat este de indicat) este sa fac un extract de usturoi cu apa si sa pun semintele de ardei, rosii, vinete in aceasta compozitie, sa le las cateva ore, apoi le las la uscat si le pun in pahare. Toata udarea acestor seminte o voi face din infuzie planta uscata de urzica (reteta de mai sus). Multumesc anticipat pt informatiile date unei incepatoare, in ale gradinaritului :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Rectific, udarea cu infuzie urzica, dupa ce le pun in pahar si pana le plantez...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Puteti sa puneti semintele la inmuiat in solutia de urzica, eu folosesc o solutie combinata 50 cu 50 % urzica si coada calului pt inmuiere. O seara buna.

      Ștergere
  23. Doresc unele sfaturi pentru o gradina mai mare ,cam 120 pomi fructiferi diversi ,legume fructe de padure,cata cantitate de insecticid si fungicit bio tebuie?

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua,

    As dori cateva sfaturi daca aveti timp:
    1) rasadul de gogosari iese foarte greu sau deloc, oare care ar fi cauza, are toate conditiile..
    2) cum as putea preveni ceapa de viermele acela galben ....trebuie pus ceva in pamant cand pun arpagicul sau trebuie stropit cu ceva cand incepe sa rasara?
    3) Usturoiul pus asta toamna, are vreo 10 cm dar din pacate are aproape toate frunzele uscate si ingalbenite. L-as mai putea salva cu vreun remediu ? :-(

    va multumesc foarte mult!

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, 1. pentru rasaduri nu pot sa dau nici un sfat de la distanta, exista mai multi factori care influenteaza rasadurile de la pregatirea semintelor si substratului pana la conditiile asigurate pe timpul germinarii si ulterior si oricum perioada de germinare a semintelor de ardei in general (gogosar in cazul dumneavoastra) este putin mai mare decat la rosii sau alte legume.
      2.puteti sa prafuiti locul cu cenusa sau sa plantati craite care sunt plante repelente pentru viermii de sarma.
      3. usturoiul isi va reveni dupa stabilizarea temperaturilor. Este rezistent la temteraturi mici si este normal ca unele frunze sa se ingalbeneasca.
      O saptamana frumoasa.

      Ștergere
  25. Buna ziua,

    am o rugaminte sa ma ajutati cu un sfat despre o cultura de trandafiri:
    - cultura de trandafiri pt. dulceata, sirop, 1000mp in zona de munte, plantati anul trecut in Nov.
    - ce tratamente ar trebui sa le aplic in aceasta primavara-vara?

    Multumesc,
    Andrei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, nu cred ca sunt in masura sa va dau sfaturi referitor la cultura trandafirilor pentru ca nu am nici cunostintele nici expertiza necesara si in al doilea rand eu nu-mi tratez plantele din gradina decat preventiv cu infuzii, macerate si alte plamadeli.
      O seara frumoasa si un weekend cu spor in tot ce faci.

      Ștergere
  26. Buna ziua , ma bucur sa vad ca mai sunt oameni interesati de cresterea sanatoasa a fructelor si legumelor. In acelasi timp apreciez ca va rupeti din timp sa ne ajutati si pe noi cu informatii utile. Multumim frumos ! Acum problema - piersicul si nectarinul s-au imbolnavit de basicarea frunzelor. Ma intreb daca as avea vreo sansa sa ii vindec cu botanica si nu cu chimia. :) Multumesc. Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara si scuze pentru intarziere. Cred ca cea mai potrivita solutie pentru basicarea frunzelor este cea de coada calului. Extractele apoase din coada calului se utilizează împotriva bolilor criptogamice ale plantelor (făinare, mană, rugini, monilioze, pătarea şi băşicarea frunzelor (la piersic!), botritis, septorioze etc.). Pentru a prevenii aceasta boala va sugerez sa plantati in apropierea pomilor o radacina de hrean , un catel de usturoi si o planta de conduras catarator. Efectele se vor vedea dupa 2 ani .
      O seara frumoasa.

      Ștergere
    2. Multumesc tare mult , de maine ma voi pune pe treaba ! O seara frumoasa va doresc !

      Ștergere
  27. interesant la maceratul de urzica 1 kg la 10 de apa pt stropire foliara se dilueaza sau merge direct dat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de situatie, eu, de regula, dupa ce tin maceratul cam o luna nu-l mai diluez, il trec prin tifon si stropesc.Pentru diluare cred ca cel mai bun este un raport de 1 la 5 adica un litru de macerat la 5 de apa de ploaie. Multumesc pentru vizita, o zi buna.

      Ștergere
  28. Buna ziua! Felicitari pt blog! Ati pus atata informatie, ca am reusit sa ma pierd. Eu am urmatoarele probleme:
    1. Ceva insecte mananca frunzele de ridiche si ridichele sunt aproape toate cu viermi. Ce sa fac cu ele?
    2. Rosiile cresc, dar inca pe cand sunt verzi le apar pete maro care se raspandesc pe toata rosia. Ce le poate ajuta?
    3. Spanacul este si el mancat de ceva pepi mici. Cu ce sa-l stropesc?
    Va multumesc pt. ajutor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Multumesc pentru vizita si aprecieri. Ca insecticid va recomand o combinatie de usturoi, ceapa si hrean. Pentru nematozi cred ca cel mai utile plante pe care le puteti folosi sunt craitele si galbenelele. Petele de pe rosii sunt probabil atacuri fungice deci folositi solutii de usturoi, ceapa, hrean, coada calului, vetrice. Problema este ca aceste leacuri se folosesc preventiv, dupa aparitia atacului fungic cam greu se mai pot salva plantele. Tratamentele preventive se repeta macar o data pe saptamana si de regula solutia se schimba. La spanac puteti incerca cu o apa de urzica(un macerat de 3 zile) sau o solutie din coji de citrice. O saptamana buna si spor in tot ce faceti.

      Ștergere
  29. Multumim mult pentru toate informatiile oferite de acest blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Si eu va multumesc pentru vizita si aprecieri.
      O saptamana plina de spor si roade bogate sa aveti.

      Ștergere
  30. Buna ziua tuturor celor ce iubesc pamintul si tot respectul pentru ce face-ti pentru el.Am si eu o intrebare va rog,cum putem deduriza apa de la robinet(nu am asa mult spatiu in gradina sa pot tine multe colectoare de apa de ploie doar 2 bidoane de 20L) .Va multumesc inca o data si recolte bogate tuturor.Pe curand

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Nu cred ca sunt in masura sa va spun cum puteti deduriza apa de la robinet dar, sa speram ca unul dintre cititrorii blogului va va raspunde. Multumesc pentru vizita si aprecieri. O zi minunata va doresc.

      Ștergere
    2. Va multumesc oricum .O saptamina frumoasa tuturor si pe curand!

      Ștergere
    3. Apa de la robinet se dedurizeaza cu otet,iar pt a scoate clorul din apa(care stim ca nu face bine plantelor) se tine apa in bidon sau butoi 2 zile si apoi se foloseste

      Ștergere
    4. Va multumesc pt.sfat il voi urma de astazi.Dar cite parti otet trebuiesc puse in apa(exemplu:::20litri apa cite parti otet?)Va doresc o saptamina frumoasa .

      Ștergere
    5. Multumesc pentru ajutor. O zi buna va doresc.

      Ștergere
  31. am si eu o intrebare, azi am gasit o parcela mare de tot de parul porcului si e foarte crud ,as vrea sa stiu daca e bun asa crudut s-au trebuie sa-l mai las sa se mai imbatraneasca, am gasit si tataneasa dar e cu floare deja ca numai asa am stiut ca e tataneasa dupa floare, e buna daca are deja floare?nu stiu la d-voastra cum e dar la noi e seceta mare , se pregateste de ploaie si fug norii in alta parte. o zi buna sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coada calului sau parul porcului mai lasati-l sa se maturizezede regula este buna pentru folosire la inceputul verii iar, tataneasa se poate folosi si cu floare. Sa aveti o zi buna.

      Ștergere
  32. multumesc pentru detalii, la noi a plouat zdravan dar linistit fara alte fenomene periculoase pentru gradina, sper ca a plouat in toata tara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Ma bucur ca v-au fost de folos ideile pe care am putut sa vi le dau. Ploaia e buna daca nu-i distructiva (grindina, acida,etc.)
      Sa aveti spor la gradinareala.

      Ștergere
  33. Buna ziua, sunt noua pe aici si in ale gradinaritului la fel:). Acum tot citesc despre gandacii de Colorado so cum scap de ei, solutia cu crizantemele mi se pare f buna dar acum e cam tarziu. Ati putea totusi sa-mi explicati dvs cum le plantati si cand printre cartofi. Va multumesc. Simona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      Cred ca la tufanele va refereati,
      In momentul in care in primavara despart tufele, parte din ele le mut pe locul unde vor fi plantati cartofii si vinetele. Planul gradinii cu rotatia pe mai multi ani imi ofera posibilitatea sa stiu exact locatia in care vor venii culturile deci nu-mi este greu sa plantez cateva tufe de tufanele, in plus in gradina si chiar in colturile solarului au ramas tufe din anii trecuti asa ca nu fac decat sa completez.
      O seara frumoasa.

      Ștergere
  34. Buna ziua, acum dupa atata ploaie ne-am oropsit si cu o ceata densa,stiu ca la plante nu le face bine dar ce sa facem , nu am putut intra sa le apicam tratamente contra manei pentru ca a plouat incontinuu , ce ziceti ,acum e tarziu sa le stropim rosiile? nu le-am stropit de 10 zile , ma gandeam ca daca se mai usuca apa de pe frunze sa le stropesc cu solutie de lapte probabil dupa masa mai tarziu.Sper ca si la d-voastra a plouat binisor.Am si macerat de tataneasa si de parul porcului , oare care ar fi mai bun? o zi buna sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna ziua,
    Felicitari pentru munca depusa! De mai bine de un an ma confrunt cu urmatoarea problema: frunzele cepei se incretesc, in apropierea bulbului apare o unflatura si frunzele se straduiesc sa iasa pe acolo (ca la cezariana) , im bulb printre foi apar miiiici chestii maronii de aprox 1 mm (nu stiu daca sunt oua, larve, excremente....) dar nu stiu cum sa va atasez imaginea.
    Va rog sa imi spuneti ce daunator atenteaza la ceapa din gradina mea si daca veti considera ca sunt necesare imagini, cum pot sa le atasez.
    Cu mii de multumiri,
    Bunica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si aprecieri.
      Dupa cum ati vazut blogul nu este al unui specialist in horticultura ci a unei persoane care si-a materializat pasiunea intr-o gradina organica pe care o ingrijeste si se chinuie sa o tina departe de boli si daunatori.
      Ar fi incorect din partea mea sa dau sfaturi la ceea ce nu stiu si nu ma pricep asa ca, cu scuzele de rigoare, in cazul in care nu m-am confruntat cu preoblemele pe care le expun cititorii, nu pot sa dau sfaturi.
      Va multumesc pentru intelegere.
      Sa aveti un weekend placut.

      Ștergere
  36. Buna dimineata. Felicitari si multumiri pentru blog! Pentru viermele de ceapa ce insecticid ar fi mai potrivit? Sau ce solutie aveti? De asemenea, un fungicid pentru patarea si gurirea frunzelor de capsuni si basicarea frunzelor de piersic. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata si scuze de intarziere dar suntem in cea mai aglomerata perioada din an si nu prea este timp de stat in casa. Va multumesc pentru vizita si aprecieri. Tratamentele naturale facute ajutorul plantelor sunt eficiente doar in cazuri preventive, dupa ce cultura este infestata este cam greu sa poti obtine rezultate dar se poate incerca. Pentru viermii de pamant cel mai bun lucru este sa plantati in zonele afectate craite si galbenele. Pentru basicarea frunzelor la piersic eu am plantat langa un catel de usturoi si o radacina de hrean, in anul urmatoe n-am mai avut probleme cu basicarea. Pentru bolile fungice incercati un decoct de coada calului. O zi frumoasa cu spor la gradinarit.

      Ștergere
  37. Am o gradina în paragina și de anul acesta doresc sa mă ocup de ea. Am început sa sap și am dat de mulți melci, limax, furnici, un fel de omizi sau viermi, rame și sub pietre gandaci destul de plați, negri, inelați, cu multe picioare. Mai trec si un fel de bondari care sunt interesati de sapaturi, acolo se invart, unde sap. Am sapat eu cam 15 cm în jurul gardului viu (buxus) foarte atacat de ceva boala sau daunatori și acum doresc sa scap de toți acești daunatori. Există niște pietre foarte mari, pe care nu le pot scoate și mag andesc ca sub ele or fi o gramada de gandaci și melci. Dacă dau cu insecticid peste pământul săpat este suficient? Sau trebuie sa pulverizez și apoi sa sap din nou? Ce îmi recomandați sa fac? Melcii sunt în toată gradina. Eu vreau sa sap aproximativ tot și sa replantez. Voi lăsa doar un bujor, câteva lalele, narcise și zambile. Mi-e milă de lăcrămioare, sunt multe și nu știu dacă pot sa le replantez. Dar știu ca trebuie săpat tot și reorganizată grădinuta (blocului), orientată intr-un loc umbros, cu puțin soare doar dimineața. Va rog sa mă sfătuiți, e prima data când mă ocup de grădină și vreau sa o salvez/reorganizez. Fiind loc umbros, melcii sunt cu miile. Gradina are cam 6m/6m. Mulțumesc anticipat! Cu stima! Alba ca Zapada

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata.La dumneavoastra natura a creat un ecosistem care se sustine si deci orice intervemtie nu face decat sa-l dezechilibreze. Asa ca in primul rand va recomand sa faceti o schita a gradinii cu ceexista, ezpunerea, directia de deplasare a soarelui si cam ce doriti sa plantati. Tineti cont de asocierea plantelor, de sustinerea reciproca a plantelor cultivate - plantele companion si de existenta sau nu a pradatorilor naturali care va vor ajuta. Multe din vietatile care traiesc deja acolo sunt folositoare. Pentru melci puteti folosi diverse bariere din coji de oua pisate, cenusa, inele de cupru,sau capcane cu bere,ori in cel mai bun caz o rata care in cateva zile va face curat. Din cate inteleg locul nu este prea insorit de aceea este util sa cautati plante ce au mai putina nevoie de soare(asta nu inseamna ca se vor dezvolta si vor fructifica bine doar la umbra). Pentru deztelenire sapati parcela dupa care incercati sa mentineti pamantul afanat si imbogatit cu mulci organic. O zi frumoasa si spor la gradinarit.

      Ștergere
  38. Buna seara
    Intamplator v am gasit si ma bucur ff mult. Multe din cele descrise de dvs le am si aplicat. Maceratul de urzica, de parul porcului , de tataneasa au dat rezultate. Cred ca dau rezultate mai bune folosindu le ca ingrasamant . Pentru mana rosiilor eu folosesc zeama bordeleza. In 2001 m am apucat si eu de gradinarit . La inceput am avut o mare dezamagire ca mi s au manat rosiile. Nu le am cules . Am zis fie ce o fi. Le am lasat pe vrej. S au copt. Am aruncat partea " arsa" , s au copt ff bine , aroma , gust. Dar ...s au manat . Si am zis ca anul urmator daca pun , poate tot asa paresc. M am apucat de studiat , de intrebat in stanga si in dreapta. Si spre norocul meu am gasit in piata o femeie care vindea rosii productie proprie, nu de la en gros. Nu i am spus ca am gadina ca sa nu creada ca ii fac concurenta la rosii. Am intrebat o cum de rosiile dansei sant mari , sanatoase , nemanate. Mi a spus ca este tehnician agricol . Si folosea zeama bordeleza. Mi a dat reteta , tot ce treuia sa stiu. Si de atunci nu am mai avut problema asta. Eu va multumesc mult pentru sfaturi. Si pentru ca nu santeti zgarcit , nu pastrati doar pentru dvs. Ce frumos sa mai intalnesti suflete bune . Acum incerc " reteta" pentru piersic. Va multumesc mult , sanatate si recolte bogate sa ne dea domnul la toti. O seara buna .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si apreciere. Weekend cu spor si o primavara minunata sa aveti.

      Ștergere
  39. Vă mulţumesc pentru răspuns. Am pus semiţe de crăiţe şi gălbenele în imediata vecinătate a cepei (pe laturile lungi ale straturilor - cam 10 flori pe o lungime de 10m). Este suficient sau este necesar sa fie flori şi prin mijlocul straturilor de ceapă? Sper sa nu apară viermele pană ies florile (astăzi am însămânţat)...un insecticid nu este eficace? Anii următori nu o să mă trezesc cu multe flori prin gărdina de legume?
    Pe frunzuliţele cireşilor au apărut cred afidele (sunt lipicioase, care dintre variantele de inseticid mi-l recomandaţi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. daca aveti suficient spatiu puteti pune cateva craite( dar pitice- vedeti ca exista si craite inalte care vor umbrii tot stratul) si in interiorul stratului, de regula aceste flori ca si galbenelele nu strica dimpotriva ajuta. Probabil ca este eficient si un insecticid ideea este ca eu nu folosesc chimicale de sinteza in afara zemei bordeleze asa ca nu va pot ajuta cu astfel de recomandari. Pentru afide sunt mai multe mijloace de combatere, puteti folosi o solutie de sapun lichid sau zeama de urzica piscatoare adica luata de la macerat dupa 3 zile ori se amesteca 1 lingurita de detergent lichid cu 1 cana de alcool si 1 litru de apa. Separat se tin 3 linguri de ardei iute pisat intr-o jumatate de cana de apa fiarta. Se strecoara si se adauga la solutia cu detergent si alcool. Se poate folosi in loc de ardei, sos de ardei iute sau boia.se aplica impotriva a numeroase insecte. asta pana apar buburuzele care vor curata pomii de afide.

      Ștergere
    2. Va mulţumesc pentru recomandări. Am o nelămurire la tratamentele pe bază de usturoi, observ că sunt multe variante şi nu-mi sunt clare unele. Care ar fi varinata cea mai eficientă pentru a obţine un fungicid şi în acelaşi timp şi un insecticid? Observ că săpunul şi uleiul sunt la baza multor tratamente. V-aş fi recunoscător să realizaţi o sinteză la cea mai potrivită variantă.

      Sunt multe reţete şi unele nu sunt clare, nu se specifică spectrul de acţiune....Spre exemplu: Infuzie: 75 g de bulbi la 10 l de apa, nediluat, direct pe plante si teren
      Usturoi infuzie 150 g de usturoi macinat în 5 l apa în fierbere ,

      Ștergere
    3. Buna ziua, nu stiu care este cea mai eficienta varianta asta depinzand de foarte multi factori dar pot sa va spun ca de cele mai multe ori eu folosesc aceasta solutie
      Spray de usturoi – se amesteca 2-3 capatani de usturoi pisat cu 1 lingura de boia iute sau ardei iuti pisati. Se adauga 1 lingura de ulei de bucatarie, 1 lingurita de detergent lichid si 7 cani de apa. Se amesteca bine, se strecoara si se stropeste cu solutia rezultata.
      se foloseste impotriva omizilor, afidelor, diversilor gandaci, furnici etc.De regula usturoiul are efect antifungic si insecticid fiind considerat unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, Plantand preventiv cate un catel de usturoi intre trandafiri,langa pomi,printre randurile de mazare, etc, prevenim aparitia acarienilor si totodata alungam unele insecte care vor sa se infrupte din recolta noastra.
      O seara frumoasa.

      Ștergere
  40. Excelent articol. Multumim mult.

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna seara d-le Vasile,
    Va rog sa-mi spuneti prin ce metoda as putea combate viermele-sarma la ceapa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, cea mai simpla si eficienta metoda de combatere a viermelui sarma este plantarea florilor de galbenele si craite, prin substantele repelente pe care aceste plante le transfera in sol viermele este combatut. Deci, cumparati cateva rasaduri de craite si galbenele si plantati-le printre randurile de ceapa. O saptamana cu spor.

      Ștergere
    2. Va multumesc mult! Toate cele bune!

      Ștergere
  42. Buna ziua! Am citit cu mult interes aceste articole. Insa am o nelamurire: cum poate sa protejeze crizantema culturile de cartofi de atacul gandacului de Colorado, cand crizantema infloreste doar in a doua jumatate a lunii august, iar la inceputul lui septembrie cartofii se scot din pamant? Va multumesc, spor la gradinarit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, crizantema salbatica contine o substanta numita piretrina care este un fungicid de temut.Se pare ca aceasta substanta este eliberata de planta in tot timpul anului si reuseste sa protejeze plantele de candacul de Colorado.
      Cercetătorii au demonstrat că nu doar insecticidele pe bază de piretrină acţionează eficace în combaterea dăunătorilor, ci şi cultivarea crizantemelor pe rânduri intercalate în solele cultivate cu cartorfi. Astfel, pe o pe parcela experimentală s-au plantat patru rânduri de cartofi din soiurile Desire şi Ostara, folosind agrotehnica normală pentru această cultură, alături de care au fost cultivate crizanteme din diferite specii şi soiuri, la o distanţă de 35 cm între plante, pe acelaşi rând.
      Singurul fertilizator aplicat la înfiinţarea culturii a fost un îngrăşământ organic - compostul de gunoi de pasăre, în doze de 3 kg/mp. Pentru combaterea buruienilor, s-au efectuat mai multe praşile manuale.
      La infiintarea culturii sa administrat un fertilizant organic, si anume compost de gunoi de pasare (3kg/m.p.), iar in timpul vegetatiei s-au facut udari si s-au aplicat prasile manuale. Cu toate că în afara solei a fost identificată prezenţa gândacului din Colorado, pe parcela experimentală plantele de cartof nu au fost atacate de dăunători.
      Pentru acurateţe, experimentul a fost reluat şi în 2003, iar rezultatele au fost identice: nicio plantă atacată.
      Piretrina, eficace în combaterea gândacului din Colorado - Cornell Universityhttp://web.pppmb.cals.cornell.edu/resourceguide/mfs/10pyrethrum.php
      Weekend cu spor la gradinarit va doresc.

      Ștergere
  43. Crizantema sălbatică când înflorește?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am un fel de lacuste pe tulpina zzmeurei, pe tulpina unui nuc mic de 1an, pe crengile subtire ale unui gutui. Cind sint mici de 3mm sint albi,si cresc pina la 5-6 mm cind sint negri.Sar ca lacustele si zboara ca fluturii(au aripi negre de fluturi) .Lasa urme albe pe tulpinile supte , dupa care pleaca si planta se usuca complet.va rog sa-mi spuneti ce credeti ca ar putea fi si cu ce sa stropesc.Mi-e frica sa nu se mute si la rosii.

      Ștergere
    2. Buna ziua, chiar nu stiu cu ce fel de insecte va confruntati. Nu am vazut pana acum asemenea insecte si deci nu va pot da o solutie concreta pentru indepartarea lor dar puteti folosi un insecticid general pe baza de ardei iute,alcool si usturoi sau alte variante gen hrean ,coriandru,ulei alb, spilcuta,urzica,tutun,etc.
      Weekend placut.

      Ștergere
  44. Buna ziua.Am o suprafata de gazon recent insamintat dar care este invadat de rame, groase cat si cat un creion.La suprafata gazonului acestea lasa urme de sol,excavat, de cca. 5 cm, total insestetice.Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru indepartarea lor.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca cel mai bun raspuns il vom gasi la Ch. Darwin: "Tot pamantul fertil pe care-l gasim in lume a traversat si va traversa intestinele ramelor". Nu cred ca mai este nevoie de vreo explicatie.Daca ies asa multe si des din sol inseamna ca ceva le deranjeaza, ori prea multa apa ori substante chimice fertilizante care nu la fac bine.Asa ca lasati ramele sa-si faca treaba linistite si sa fertilizeze solul dumneavoastra, sa-l aereze si sa-l imbogateasca cu vermicompost,un ingrasamant bio deosebit de valoros. O duminica placuta.

      Ștergere
  45. Multumes pt.raspuns.O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna ziua!
    Intentionaz sa plantez o livada pe un hectar de teren. As vrea ca intre copaci sa am o pajiste cu flori. Pentru a ma bucura de aceste flori ar trebui sa tund iarba mai rar . Va rog sa imi spuneti ce sa plantez pentru a ma feri de capuse in gradina ? Am o fobie legata de aceste insecte. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita. Eu nu m-am confruntat cu o asemenea problema.E important de stiut ca, capusele nu sunt insecte, sunt artropode (animale nevertebrate), din familia acarienilor, fiind din aceiasi clasa cu scorpionii si paianjenii (arahnide).
      Capusele sunt parazite ce au nevoie de o gazda – mamifere sau pasari - pentru a trai si a se reproduce. Sug sangele gazdei, pe care o populeaza o singura data, timp de cateva zile, simultan injectand un venin usor anestezic. Gazdele nu simt in mod normal nicio durere. Puteti sa plantati printre copaci cateva fire de busuioc, menta, pelin, care sunt plante repelente si alunga capusele. Daca in gradina nu vor exista locuri in care se pot aduna( gramezi de frunze si crengi, buruieni, etc) si nu vor fi animale care sa le gazduiasca nu cred ca veti avea probleme cu capusele. Weekend minunat.

      Ștergere
  47. Buna seara domnule Vasile Rosciuc am o intrebare la adresa dumneavoastra, va rog frumos sa imi spune-ti daca puteti sa imi explicati cum as putea sa combat problema cu limaxii din gradina . Am incercat cu perma cultura (sunt amator in perma cultura) si anul trecut am avut parte de foarte multi daunnatori in special limaxi. Am incercat cu bere dar nu a dat niciun rezultat , si am inceput sa culegem cu mana limaxi de pe plante timp de 3 seri la rand si nu am reusit sa scapam de ei. Acuma lucrand in gradina am gasit o gramada de limaxi in pamant si sub paiele cu care am acoperit straturile . Ce pont ati putea sa imi dati care sa fie eficienta pentru mine si sa nu folosesc insecticide chimice. Multumesc mult pentru atentia dumneavoastra.!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru melci puteti folosi diverse bariere din coji de oua pisate, cenusa, inele de cupru,sau capcane cu bere,ori in cel mai bun caz o rata care in cateva zile va face curat.

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru raspuns . Dar am o intrebare cum se folosesc inelele de cupru ca inca nu am incercat cu ele. multumesc mult pentru atentie.

      Ștergere
  48. Imi place devotamentul si dragostea dv.pentru tratamentele bio.Am probleme cu ceva sau cineva care i-mi maninca radacinile la rasaduri pe unele locuri rinduri intrege .Ce sfat i-mi puteti oferi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, singura metoda eco pentru combaterea coropisnitei este capcana cu bere, metoda care nu-i garantata 100%.Se mai pot folosi mici bucati de folie de aluminiu pe tulpina rasadurilor la partea de jos spre radacina de unde de regula taie coropisnita planta. In caz de infestare trebuie o solutie mai radicala si utilizam: Sintogril – granule, Corocig – granule, sau Merusol (se stropeşte solul). Pana la recoltarea legumelor efectul acestor insecticide trece. O seara buna.

      Ștergere
  49. Buna ziua,

    Macerat de urzica la 3 zile (zeama care musca) se diluaeaza cu apa?

    Au aparut afidele, am stropit pomii de doua ori cu ulei alb, dar niciun rezultat. Am reusit sa opresc furnicile facand cu creta trunchiul pomului. Ce tratament imi recomnadati pentru eliminarea afidelor?


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, eu nu diluez maceratul de 3 zile, incercati cu solutia alcoolica de sapun, solutia de coji de citrice, tutun. O seara frumoasa.

      Ștergere
    2. Maceratul de urzica cat timp poate fi pastrat si la ce temperatura? Dar maceratul de coji de citrice?

      Ștergere
    3. Buna dimineata, maceratul de urzica pus in sticle si tinut in beci( deci o temperatura constanta undeva la 10-12 grade si la intuneric)tine 3-4 luni cu acelasi efect.
      Infuzia sau ceaiul de coji de citrice se face turnand 2 cani de apa clocotita (cam 500 ml apa peste coaja citricelor, aprox 100-150 g). Se lasa 24 de ore se strecoara si se foloseste proaspat adaugandu-se si cativa stropi de sapun lichid. Contra afidelor mai puteti folosi Ceai de rubarbar, solutii cu sapun si ulei, solutie alcoolica, ceai de tutun, fumul de tutun, solutie de hrean, spray din coji de portocala, spray de parul porcului, ceai de coada soricelului, ceai de coriandru, ceai de frunze de soc, ceai de pelin.
      ( Citricele lamaie, portocala, mandarina se usuca si le pastreaza in pungi de hartie 1 max 2 ani pentru efect.).
      O zi cu spor si inspiratie in tot ce faceti.

      Ștergere
  50. Buna ziua! Este minunat cum Dumnezeu a lasat in natura remediu pentru fiecare boala si va multumum ca ne ajutati! As vrea sa va intreb ce pot sa administrez pe o cultura de tomate pentru prevenirea si combaterea bolii "fuzarioza" sau ofilirea tomatelor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, exista posibilitatea sa actionam impotriva ciupercilor de genul fusarium. In continuare o sa va dau cateva exemple de remedii eficiente: aloe, arpagic, bicarbonat de sodiu, coji de citrice, coada calului, ceai de compost, hrean, lapte, maghiran, musetel, otet de mere, pelin negru( pelinita), rostopasca, usturoi, zeama bordeleza. Este bine ca la repetarea tratamentului substanta sa se schimbe.
      O seara buna.

      Ștergere
  51. Buna seara! Fiertura din foi de ceapa nu se dilueaza? Un tratament preventiv pentru bolile cepei si usturoiului care ar fi mai potrivit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Fiertura din foi de ceapa eu am folosit-o la rasaduri pentru udat nediluata. Pentru ceapa am intercalat randurile de morcov cu cele de arpagic si in ultimii 7 ani n-am mai avut probleme, in rest cautati la specificul bolilor si daunatorilor care se manifesta cu precadere in zona dvs.
      O zi cu spor si inspiratie va doresc.

      Ștergere
  52. Buna ziua. Sa inteleg ca se pot stropi plantele cu fiertura din foi de ceapa nediluata? Grija mea este sa nu ard plantele, partea foliara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Eu am udat pamantul n-am dat pe plante dar ca orice substanta noua incercati pe o planta si vedeti efectul. O seara buna.

      Ștergere
  53. Buna seara. La recomandari se precizeaza si stropirea plantelor,iar la efecte spune asa: "fainari si rugini, proprietati repelente, antiseptice, antibacteriene si antivirale"..."dupa stropire plantele se vor inviora".

    RăspundețiȘtergere
  54. Buna ziua. Zilele trecute am facut testul la uleiul alb. Am cules de pe cartofi gandaci de colorado, i-am pus intr-o galeata si i-am stropit cu ulei alb. Nu a avut niciun efect, nici unul dintre gandaci nu a murit. Sunt pentru tratamente BIO, dar fara o testare nu am cum sa iau de buna orice informatie ce circula pe internet. Uleiul alb are sau nu efect? Ca la mine nu a functionat.

    RăspundețiȘtergere
  55. Buna seara, daca citeati cu putina atentie vedeati ca uleiul alb nu il folosim pentru gandacul de Colorado, care este invelit in carapace. El se foloseste de regula pentru daunatorii cu corp moale( afide, paduchi,capuse,omizi,etc) pentru ca actioneaza de regula prin asfixie mecanica. Pentru Colorado cele mai bunerezultate le da piretrina substanta obtinuta din crizantema salbatica si nu numai. O seara buna.

    RăspundețiȘtergere
  56. Multumesc. Vreau sa incerc maceratul din gandac de Colorado, am inteles de la un prieten ca functioneaza perfect. A spus ca are remanenta 2-3 saptamani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, se poate, este o metoda biodinamica cu deosebirea ca ei foloseau semintele de buruieni arse pe care le imprastiau pe locurile in care cresc in gradina. N-am folosit dar am inteles ca da rezultate, nu stiu insa care este remanenta. Daca este 2-3 saptamani , cum spui, e ok. O zi buna si sper sa na impartasesti experienta.

      Ștergere
  57. Multumiri si recunostinta pentru sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
  58. Buna ziua,am o rugaminte si anume sa ma sfatuiti cu ce anume sa dezinfectez un solar de 250m.unde am avut rosii si ardei ,acum am scos plantele, este liber dar le-am avut atacate de omida fructelor(de accea le-am si scos asa de repede)ma tem sa nu fi ramas in pamant si nu stiu ce metoda sa aplic,va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, scuze de intarziere dar n-am reusit pana azi sa intru pe blog din lipsa timpului. Anul aceste este si pentru mine primul an in care raman cu solarul invelit pe timp de iarna asa ca am luat cateva masuri sa -l dezinfectez. Am stropit cu solutie de piatra vanata 5% si am ars toate plantele afectate de paraziti. Pamantul, fiind nisipos a ramas descoperit pe timpul iernii si o sa-l sap in primavara. Cam acestea sunt activitatile de curatare si dezinfectare pe care le-am facut.
      Sa aveti o toamna frumoasa cu spor in tot ce faceti si roade bogate.

      Ștergere
    2. Alice in Wondergarden14 octombrie 2017 la 23:46

      Va salut, domnule Rosciuc. Va aduc la cunostinta ca in familia mea ati fost inaintat in gradul de gradinar naturist iscusit. Cum avem o nelamurire, imediat ne gandim ca musai stiti dumneavoastra ce ar fi de facut.
      Acum de exemplu, am dori sa tratam pomii plantati toamna trecuta cat mai bine, sa-i pregatim pentru intrarea in sezonul rece. Ne-am gandit sa procedam cam asa:
      1) sa stropim/ungem pomii cu o solutie naturala impotriva
      eventualilor daunatori;
      2) sa varuim trunchiul pomilor;
      3) sa-i ancoram bine de tutori cu panglica de rafie;
      4) sa musuroim pamantul in jurul lor pana peste punctul de altoire;
      5) sa facem in jurul lor un cerc larg din trifoi verde cosit pentru
      ingrasarea pamantului, eventual si gunoi de grajd invechit.
      Va rog sa-mi spuneti daca e corect ce ne-am propus sa facem pentru pomi si sa ne recomandati un preparat cu care sa stropim/ungem pomii. (Noi ne-am gandit la un preparat blenduit din usturoi, ardei iute, urzica si galbenele).
      Ar fi potrivit sa facem acelasi lucru si pentru vita-de-vie si zmeura plantate in aceasta toamna?
      Va multumim anticipat pentru raspuns si va dorim o duminica frumoasa si odihnitoare.

      Ștergere
    3. Buna ziua si multumesc pentru promovare,ma bucur cand pot,din mica mea experienta, sa ajut pe cineva cu diverse cunostinte( va rog sa nu luati in calcul cuvintele mele drept sfaturi - n-am ajuns la nivelul la care sa pot da sfaturi.Eu ma rezum la a va prezenta varianta pe care am folosit-o eu). Si acum sa trecem la treaba: pentru ungerea pomilor, in locul varuirii obisnuite, cred ca un preparat din argila, balegar de vaca sau calproaspat si var stins, omogenizate pana la consistenta smantanii poate asigura confortul pe timpul iernii. Ancorarea, musuroirea si trifoiul fac foarte bine, daca adaugati si cateva maini de mranita in jurul pomilor si-o incorporati superficial in sol, adaugand, daca este necesar si cateva galeti de apa, va vor aduce linistea pe perioada iernii si nu numai. Pentru stropit eu fac prima stropire dupa dezfrunzirea totala si eliminarea oricaror resturi de frunze sau fructe din pomi cu solutie sulfat de cupru in concentratie de 1%(imbaiere-adica udat foarte bine pe fiecare ramurica in parte, mai ales daca ati facut taieri, desi eu nu tai decat ce-i uscat toamna). Nu cred ca-i rau ca dupa 2 saptamani sa stropiti cu solutia de usturoi,galbenele, urzica & co. La vita de vie, ca si la zmeura in afarra de musuroit eu nu fac toamna altceva.
      O duminica binecuvantata va doresc.

      Ștergere
  59. Buna! As avea o intreabare.. stiti cumva un leac pt paduchii lanosi de orhidee de camera? Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  60. Buna ziua, as avea o intrebare legata de infuzia de coada calului, daca ma puteti ajuta. "Infuzia, diluat cu cinci parti de apa, si adaugand macerat de urzica si sapun neutru (0,3 %) rezulta eficace impotriva afidelor si a paianjenului rosu." . Cat macerat de urzica trebuie adaugat? Ce procent. 0,3% cred ca e sapunul, nu? Si ce sapun anume. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, eu l-am folosit nediluat de regula, dupa ce intai incercam pe 1-2 plante, in proportie de 60% macerat de urzica, 40% infuzie de coada calului si 4-6 linguri de sapun lichid neutru(de la mag. bio - se gaseste si sapun lichid bio- omoaradaunatorii cu corp moale(afide) prin asfixiere).Pt masurarea cantitatilor folositi o cana gradata de plastic. 0,3% este concentratia sapunului.
      O zi buna si spor la gradinarit.

      Ștergere
  61. Buna ziua! Am nevoie de ajutor ,daca mi-l puteti oferi.Nu stiu ce solutie ar fi buna pt leustean si telina .La ambele frunzele devin galbene si apoi maronii si se usuca.Multumesc. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,nu stiu exact cauza ingalbenirii, poate fi o boala datorata unui virus, unei bacterii, fungica, unui daunator sau chiar din cauza apei. Trebuie urmarit, o perioada de timp, una doua saptamani, modul in care se comporta plantele dupa ce ati inlaturat frunzele ingalbenite. O zi cu spor la gradinarit sa aveti!

      Ștergere